ponedjeljak, 7. travnja 2014.

DAVORKA I NJEN SVIJET

Jedite cvijeće i budite .... zdravi!


jestivo cvijećeKonzumiranje cvijeća je tradicija, stara nekoliko tisuća godina.
U mnogim jelima Bliskog Istoka  i Perzije koristile su se latice ruže i naranče.
Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu.
Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajni.
Maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin.

U zadnjih tristo godina dragoljub, koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinje Europe i Sjeverne Amerike.

U našoj kuhinji već koristimo cviječe, a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.

Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, njego i Vaš stol. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke – mnogima omiljeno cvijeće – imaju divan ljutkasti okus.


Dobrobiti jestivog cvijeća


Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka.
Na Zapadu tradicija konzumacije cvijeća još je relativno mlada i zbog toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju cvijeća na zdravlje.

Međutim alternativni liječnici svjedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cvijeća.
Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu.
Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.
Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, lijeći prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.
 

Odabir cvijeća
 

U naše vrijeme za uzgoj cvijeća široko se koriste pesticidi, zbog toga je bitno da nabavljate organski uzgojeno cvijeće. Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećarne!
Najbolje je da cviječe uzgojite sami - tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod odabira cvijeća trebate znati, da nije svo cviječe jestivo. Neko cviječe je teško za probavu, dok drugo je otrovno.
Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo.
Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.


Spremanje cvijeća
 

Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite „oživiti“ cviječe, uronite ga u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku. Sada pažljivo otkinite latice i druge dijelove cvijeća, koje planirate konzumirati.
Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku sa vodom i spremite ga u hladnjak.
Latice cvijeća možete držati u plastičnoj vrećici u hladnjaku tokom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.

Kuhanje sa cvijećem
 

Cvijeće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je sa njegovim okusom? 
Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke.

Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate, koji okus ima cvijeće, probajte ga – ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno (link)

Korisni savjeti
 

Evo nekoliko ideja, kako možete uljepšati Vaš stol:
  • Ukrasite Vaš omiljeni umak cvijećem gladiolusa ili hibiskusa (otkinite stigmu i tučak).
  • Poškropite salatu sa jestivim cvijećem za bogatstvo izgleda i okusa.
  • Zamrznite svaki cvijet  u kockicu leda da bih dobili odličan ukras za napitke.
  • Koristite cvijeće za pripremu želea i marinada.
  • Koristite kandirano cvijeće za ukrašavanje torta i kolača.
  • Nemojte servirati jela sa cvijećem astmatičarima i alergičnim osobama.
Nikada nemojte koristiti nejestivo cvijeće u svrhu ukrasa! Vaš gost će najvjerojatnije pomisliti da je to jestivo cvijeće i pojesti ga.
Započnite sa malom količinom cvijeća. Dajte Vašem tijelu vremena da se navikne na novu vrstu hrane.

Salata od jestivog cvijeća

4 čaše salate Kristalke
4 čaše miješane salate
¼ čaše latica jestivog cvijeća
1/8 čaše sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljka, vlasca, tarkanja itd)
¼ čaše oraha pekana ili borovih oraščića
½ čaše narezanog paradajza
¼ čaše crvene paprike, sitno narezane


Dressing

1/8 čaše jabučnog octa
1 žličica luka, sitno nasjeckanog
1/8 čaše friških ili smrznutih borovnica
1/4 žličice tarkanja
1 ½  žličice meda
2 žličice peršina, sitno nasjeckanog
½ čaše limunovog soka
¾ čaše maslinovog ulja

Sve sastojke dobro samljeti u blenderu, dodati u salatu i promiješati.

Lista jestivog cvijeća
 
kanadski hižop
cvijet jabuke
artičoka
rikula
različak (plavulja, modrulja ili modruš)
cvijeće banane
bosiljak
bergamot
borač (boražina)
neven
karanfil
kamilica
cikorija (radič, vodopija)
vlasac
krizantema
korijander
cvijeće agruma
djetelina
maslačak
dnevni ljiljan
kopar
bazga
tratinčica
komorač
frezija
fuksija
gardenija
češnjak
geranij
gladiola
hibiskus
sljez
orlav nokat (lonicera)
izop (miloduh)
vodenika
jasmin
mačuhica
lavanda
limun sporiš
jorgovan
lipa
kadifica
mažuran
menta
gorušica
potočarka
origano
okra
luk
cvijet naranče
pasiflora (gospodinova kruha)
cvijet kruške
Salvia elegans
rani jaglac
rotkvica
crvena djetelina
kanadski judić (judino drvo)
ruža
ružmarin
vrtni hibiskus (Roze of Sharon)
grah punocvjetni
šafranika
kadulja
čubar (vrisak)
pelargonija
zevalica
Tulbaghia violacea
cvijet tikvice
suncokret
licorice
karanfil turski
majčina dušica
hibridna gomoljasta begonija (tuberous begonia)
tulipan
ljubičica
juka

Lista otrovnog cvijeća

Lista cvijeća (nepotpuna!), koje se ne može koristiti u kuhinji, jer nije jestivo, a neko je čak i otrovno. 
 
jadić (jedić)
anemone
anthurium (anturij, flamingov cvijet)
atamasco lily (Zephyranthes atamasco)
jesenski mrazovac
azaleja
otrovnica (actaea, bijeli gorščanik)
očenašica
belladonna
Bloodroot
šimšir
ljutić
svilenica
kaladij
kala
žuti jasmin (Gelsemium sempervirens)
ricinus (skočac ili Ricinus communis)
lovorvišnja
kukurijek
klematis
narcis
zigadenus
kokotić
dieffenbachia
Elephant Ears (Colocasia esculenta)
False Hellebore (Veratrum viride)
nočna frajla
grimizni naprstak (Digitalis purpurea L.)
Gloriosa Lily (ljiljan slave)
zlatna kiša
Goldenseal (Hydrastis canadensis)
nebeski bambus
bunika (Hyoscyamus niger)
divlji kesten
Horse Nettle (konj kopriva, Solanum carolinense)
zumbul
hortenzija
iris
tropski oleander
 
bršljan
Jack-in-the-Pulpit  (Arisaema triphyllum)
zimska Jerusalemska trešnja
žuti jasmin (Gelsemium sempervirens)
jetbead (Rhodotypos scandens)
datura (Datura stramonium)
narcis (sunovrat)
gvozdeno drvo (Gymnocladus dioicus)
lantana
đuđica (Convallaria majalis L.)
lobelija (plavi vjerenik)
navadna kalužnica (močvarna kaljužnica)
May Apple (Podophyllum peltatum)
bijela imela (Viscum album)
slak
Mountain Laurel (Kalmia latifolia)
Nightshade (Solanaceae)
Ohio Buckeye (Aesculus glabra)
oleander
filodendron
božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima)
otrovna kukuta (conium)
cvijet krumpira
obična kalina
rododendron
Rock Poppy (Eschscholzia minutiflora)
schefflera
gorocvijet (Adonis vernalis)
Star of Bethlehem (Ornithogalum, ptičje mlijeko)
Strawberry Bush (Euonymus americanus)
ukrasni grašak
duhan
cvijeće paradajza
Trumpet Vine (Campsis radicans)
Wahoo (Acanthocybium solandri)
Water Hemlock (vodena kukuta, cicuta maculata)
divlja trešnja
Allamanda cathartica
Wisteria (glicinija)

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET