Jedite cvijeće i budite .... zdravi!
Konzumiranje cvijeća je tradicija, stara nekoliko tisuća godina.
U mnogim jelima Bliskog Istoka i Perzije koristile su se latice ruže i naranče.
Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu.
Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajni.
Maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin.
U zadnjih tristo godina dragoljub, koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinje Europe i Sjeverne Amerike.
U našoj kuhinji već koristimo cviječe, a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.
Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, njego i Vaš stol. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke – mnogima omiljeno cvijeće – imaju divan ljutkasti okus.
U zadnjih tristo godina dragoljub, koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinje Europe i Sjeverne Amerike.
U našoj kuhinji već koristimo cviječe, a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.
Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, njego i Vaš stol. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke – mnogima omiljeno cvijeće – imaju divan ljutkasti okus.
Dobrobiti jestivog cvijeća
Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka.
Na Zapadu tradicija konzumacije cvijeća još je relativno mlada i zbog
toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju
cvijeća na zdravlje.
Međutim alternativni liječnici svjedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cvijeća.
Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i
osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme
liječe gripu i prehladu.
Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim
antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i
konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.
Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu.
Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, lijeći
prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće
šljive se koristi za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.
Odabir cvijeća
U naše vrijeme za uzgoj cvijeća široko se koriste pesticidi, zbog toga
je bitno da nabavljate organski uzgojeno cvijeće. Nemojte konzumirati
cvijeće iz cvjećarne!Najbolje je da cviječe uzgojite sami - tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod odabira cvijeća trebate znati, da nije svo cviječe jestivo. Neko cviječe je teško za probavu, dok drugo je otrovno.
Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo.
Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.
Spremanje cvijeća
Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom
vodom. Ako želite „oživiti“ cviječe, uronite ga u posudu sa ledenom
vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku.
Sada pažljivo otkinite latice i druge dijelove cvijeća, koje planirate
konzumirati.Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku sa vodom i spremite ga u hladnjak.
Latice cvijeća možete držati u plastičnoj vrećici u hladnjaku tokom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.
Kuhanje sa cvijećem
Cvijeće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je sa njegovim okusom? Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke.
Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate, koji okus ima cvijeće, probajte ga – ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno (link)
Korisni savjeti
Evo nekoliko ideja, kako možete uljepšati Vaš stol:- Ukrasite Vaš omiljeni umak cvijećem gladiolusa ili hibiskusa (otkinite stigmu i tučak).
- Poškropite salatu sa jestivim cvijećem za bogatstvo izgleda i okusa.
- Zamrznite svaki cvijet u kockicu leda da bih dobili odličan ukras za napitke.
- Koristite cvijeće za pripremu želea i marinada.
- Koristite kandirano cvijeće za ukrašavanje torta i kolača.
- Nemojte servirati jela sa cvijećem astmatičarima i alergičnim osobama.
Započnite sa malom količinom cvijeća. Dajte Vašem tijelu vremena da se navikne na novu vrstu hrane.
Salata od jestivog cvijeća
4 čaše salate Kristalke
4 čaše miješane salate
¼ čaše latica jestivog cvijeća
1/8 čaše sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljka, vlasca, tarkanja itd)
¼ čaše oraha pekana ili borovih oraščića
½ čaše narezanog paradajza
¼ čaše crvene paprike, sitno narezane
Dressing
1/8 čaše jabučnog octa1 žličica luka, sitno nasjeckanog
1/8 čaše friških ili smrznutih borovnica
1/4 žličice tarkanja
1 ½ žličice meda
2 žličice peršina, sitno nasjeckanog
½ čaše limunovog soka
¾ čaše maslinovog ulja
Sve sastojke dobro samljeti u blenderu, dodati u salatu i promiješati.
Lista jestivog cvijeća
kanadski hižop cvijet jabuke artičoka rikula različak (plavulja, modrulja ili modruš) cvijeće banane bosiljak bergamot borač (boražina) neven karanfil kamilica cikorija (radič, vodopija) vlasac krizantema korijander cvijeće agruma djetelina maslačak dnevni ljiljan kopar bazga tratinčica komorač frezija fuksija gardenija češnjak geranij gladiola hibiskus sljez orlav nokat (lonicera) izop (miloduh) vodenika jasmin mačuhica lavanda |
limun sporiš jorgovan lipa kadifica mažuran menta gorušica potočarka origano okra luk cvijet naranče pasiflora (gospodinova kruha) cvijet kruške Salvia elegans rani jaglac rotkvica crvena djetelina kanadski judić (judino drvo) ruža ružmarin vrtni hibiskus (Roze of Sharon) grah punocvjetni šafranika kadulja čubar (vrisak) pelargonija zevalica Tulbaghia violacea cvijet tikvice suncokret licorice karanfil turski majčina dušica hibridna gomoljasta begonija (tuberous begonia) tulipan ljubičica juka |
Lista otrovnog cvijeća
Lista cvijeća (nepotpuna!), koje se ne može koristiti u kuhinji, jer nije jestivo, a neko je čak i otrovno.
jadić (jedić) anemone anthurium (anturij, flamingov cvijet) atamasco lily (Zephyranthes atamasco) jesenski mrazovac azaleja otrovnica (actaea, bijeli gorščanik) očenašica belladonna Bloodroot šimšir ljutić svilenica kaladij kala žuti jasmin (Gelsemium sempervirens) ricinus (skočac ili Ricinus communis) lovorvišnja kukurijek klematis narcis zigadenus kokotić dieffenbachia Elephant Ears (Colocasia esculenta) False Hellebore (Veratrum viride) nočna frajla grimizni naprstak (Digitalis purpurea L.) Gloriosa Lily (ljiljan slave) zlatna kiša Goldenseal (Hydrastis canadensis) nebeski bambus bunika (Hyoscyamus niger) divlji kesten Horse Nettle (konj kopriva, Solanum carolinense) zumbul hortenzija iris tropski oleander |
bršljan Jack-in-the-Pulpit (Arisaema triphyllum) zimska Jerusalemska trešnja žuti jasmin (Gelsemium sempervirens) jetbead (Rhodotypos scandens) datura (Datura stramonium) narcis (sunovrat) gvozdeno drvo (Gymnocladus dioicus) lantana đuđica (Convallaria majalis L.) lobelija (plavi vjerenik) navadna kalužnica (močvarna kaljužnica) May Apple (Podophyllum peltatum) bijela imela (Viscum album) slak Mountain Laurel (Kalmia latifolia) Nightshade (Solanaceae) Ohio Buckeye (Aesculus glabra) oleander filodendron božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) otrovna kukuta (conium) cvijet krumpira obična kalina rododendron Rock Poppy (Eschscholzia minutiflora) schefflera gorocvijet (Adonis vernalis) Star of Bethlehem (Ornithogalum, ptičje mlijeko) Strawberry Bush (Euonymus americanus) ukrasni grašak duhan cvijeće paradajza Trumpet Vine (Campsis radicans) Wahoo (Acanthocybium solandri) Water Hemlock (vodena kukuta, cicuta maculata) divlja trešnja Allamanda cathartica Wisteria (glicinija) |
Nema komentara:
Objavi komentar
DAVORKA I NJEN SVIJET