ponedjeljak, 30. prosinca 2019.

U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti sretan.

DAVORKA I NJEN SVIJET

U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti sretan. Samo smo zato na svijetu, a sa svim dužnostima, svim moralom i svim zapovijedima rijetko činimo jedno drugoga sretnim, jer i sebe time ne činimo sretnima.
Ako čovjek može biti dobar, može to samo onda kada je sretan, kada u sebi ima sklada, dakle kada voli. To je bilo učenje, jedino učenje na svijetu. To je rekao Isus, to je rekao Buddha, to je rekao Hegel.
Za svakoga je na ovome svijetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova duša, njegova sposobnost da voli.
Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se proso ili kolači, nose li se dragulji ili krpe; onda svijet zvuči zajedno s dušom, onda je dobro.
(Hermann Hesse)
DAVORKA I NJEN SVIJET

Voće i povrće koje je dozvoljeno kod gastritisa

Voće
Ljudi koji imaju problema sa metabolizmom i upalom sluzokože želuca, treba da budu oprezni što se tiče hrane. Voće i povrće često iritira, pojačava gastritis i bolne posledice. Komplikacije se mogu izbeći ako se naučimo na koristimo pravilno voće i porvće.

Kakvo voće i povrće možemo da konzumiramo kod gastritisa?

Dijeta kod gastritisa treba da bude meka i nežna. Bolan želudac reaguje na toplo i hladno, kiselo i slatko. Uprkos tome dijeta treba da bude balansirana. Poznavajući osnovne principe ishrane, nećete samo izbeći jačanje gastritisa, nego i da se oporavite i da pobedite boles zauvek.

Voće kod gastritisa

Sveže povrće
Efikasna i nežna dijeta kod gastritisa sa niskom kiselinom aktivira sekretornu funciju žlezde za varenje i ima prijatan efekat na stimulaciju hlorovodonične kiseline. Možete jesti voće koje ne sadrži mehaničke stimule u malim porcijama po 5-6 puta. Ova metoda ishrane može da se nazove delimična.
U osnovnu dnevnu rutinu dodajte jabukepomorandže, banane /zrele/, kruškekajsijebreskve i šljive. Ovi sastojci treba da se konzumiraju u tečnom obliku nakon čišćenja kore. Izmrvite ih ili sameljite u blenderu. Više od dve vrste voća ne treba da se kombinuju dnevno. Kombinujte voće, različito voće - na primer citruse i banane, šljive i jabuke, kruške i breksve, kajsije i jabuke.
Treba da se napomene i korist od prirodnog soka od nara, koji sadrži šok dozu vitamina i mikroelemenata. Nar stimuliše oporavak mukozne membrane, ali je i dopušteno da se koristi izuzetno u hipoacidnom stadijumu kod gastritisa.

Povrće kod gastritisa

Što se tiče povrća koje se može konzumirati kod gastritisa sa visokom kiselinom, po pravilu lekar treba da da pacijentu dug spisak dozvoljene ili zabranjene namirnice. Zapamtite da su imena dosta teška, tako da kada kupujete, orjentišite se da uključite po dve boje, koje predstavljaju njihova korisna sredstva. Tako da:
Paradajz
• Crveno povrće je najspornije od celog spiska. Dugo vremena je dokazano da se oni potpuno protive raku i drugim lošim bolestima, takođe se lako vare i uzimaju. Paradajz je, međutim, bogat kiselinama koji iritira želudac, jelo crvene repe i rotkvice kod gastritis izaziva povišenu proizvodnju gasa. Eto zašto konzumiranje ovog povrća u sirovom obliku treba da bude svedeno na minimum. Ali cvekla i crveni krompir obavezno treba da budu uvedeni u svakodnevnu dijetu.
Sok od pomorandže i šargarepe
• Narandžasto povrće je bogato beta karotenom. Ovaj antioksidan smanjuje upalu sluzokože želuca i aktivno sprečava razvoj erozivnog oblika bolesti. Šargarepabundeve, slatki krompir i tikvice, žuta paprika kod gastritisa mogu biti uključeni u meni bez straha. Uprkos tome pre konzumiranja nemojte zaboraviti da ih skuvate ili ispečete. U sirovom obliku mogu izazvati mnogo neprijatnih simptoma.
Zeleno lisnato povrće
• Zeleno povrće je najopasnije. Uprkos tome što ne postoji potpuna zabrana ovog povrća. Artičoka, mladi luk, paprikekupus - svi oni se mogu jesti, čak je i potrebno, ali samo nakon termičke obrade - drugim rečima nakon blanširanja ili na pari.
Patlidžan
• Ljubičasto povrće pomaže u sprečavanju razvoja, ne samo gastritisa, nego i mnogih drugih bolesti, među kojima su rak, moždani udar i kardiovaskularne bolesti. Ako se purpurna šargarepa, krompir, paprike i patlidžan kod gastritisa mogu konzumirati bez problema, ali i mnogo drugog povrća, treba da ih jedete sa povećanom pažnjom. Na primer, ljubičasti kupus i špargle nemaju dobar efekat na crevna vlakna, tako da njihovo konzumiranje treba da bude svedeno na minimum.
Luk
• Belo povrće spada u dve kategodije. Beli krompir nije toliko bogat karotinom kao žuti, tako da njihov efekat na delo je pretežno neutralan. U isto vreme korišćenje repe i luka treba da se izbegava, pošto oni mogu izazvati diskomfort u crevima.
Boja nije ključni faktor za određivanje koje se povrće može koristiti kod jakog gastritisa i koje kod smanjene sekrecije. U svakoj grupi ima povrća iz obe kategorije.
DAVORKA I NJEN SVIJET

Dijeta kod Heliko bakterije


Današnji ritam života ne dozvoljava savremenom čoveku da se hrani redovno, na vreme i da konzumira korisnu i zdravu hranu. To stvara uslove za razvoj želudačno-crevnih bolesti i bakterija. Najopasnija od njih jeste Helicobacter pylori, koja je uzrok bolesti Helicobacteriosis.
Medicinska statistika je pokazala da 68% stanovništva ima ovu infekciju. Lečenje ove bolesti je dugo i teško, uključuje terapiju lekovima, dijetu i korigovanje režima ishrane.
Aktivnost mikroorganizma, tačnije heliko bakterije, prouzrokuje upalu sluzokože želuca. Ako se konzumiraju namirnice, koje je iritiraju, onda lečenje nije efikasno, a zdravlje pacijenta se pogoršava.
Glavni principi ishrane kod heliko bakterije
- Izbacite iz ishrane sve namrnice koje iritiraju sluzokožu želuca, kao i slatkiše (koje ova bakterija veoma voli);
- Jedite polako i žvaćite hranu;
- Pijte najmanje 2 l vode dnevno;
- Jedite češće (najmanje 5-6 puta dnevno) u manjim porcijama;
- Držite dijetu najmanje mesec dana;
- Jela bi trebalo jesti dok su topla, zabranjena je topla i hladna hrana u isto vreme;
- Hranu se može pasirati ili rendati;
- Nakon obroka pacijent nema osećaj sitosti, težine i nadutosti. Ako su navedena stanja prisutna, onda bi trebalo smanjiti količinu.
Kada poštujete ova pravila ishrane, onda se povećava efikasnost lekova na heliko bakteriju, a period ozdravljenja se smanjuje.

Kod heliko bakterije treba da izbacite sledeće namirnice iz ishrane:

- mesna mesa i ribu;
- životinjske masti;
- sve vrste pečuraka;
- pikantna i slana jela, kobasice /posebno dimljene/;
- konzervirane namirnice;
- crni hleb;
- sladoled;
- alkoholna i gazirana pića;
- rotkvice;
- pasulj;
- špargle;
- dimljeni sir;
- voće sa debelom korom, grožđe, breskve i trešnje.

Dozvoljene su sledeće namirnice:

- jaja /od kokoške i prepelice/, ali samo kuvana
supe od povrća i supe na mlečnoj osnovi, čorbe sa mesom, ali bez masnih bujona
- mleko, kefir i kiselo mleko
- pileće meso koje nije masno, zečetina i riba
šargarepakrompirtikvice, bundeva - samo dinstane, pečene ili kuvane
- uključite u ishranu brokoli, on sadrži dosta sulforafana. Ovo organsko jedinjenje se odlično uklapa u razne načine lečenja heliko bakterije
- biljna ulja
- jagode, maline

Primer ishrane kod heliko bakterije

- Doručak: 1-2 kuvana jajeta ili omlet na pari, parče prepečenog belog hleba, zeleni čaj ili voćni sok, koji nije kiseo
- Užina: svež sitan sir (vurda), koji nije kiseo, čaj od šipka
- Ručak: vegetarijanska čorba od krompira, kuvana šargarepa, pečeno meso ili kuvano, sušena jabuka
- Užina: žele od voća ili banana, kompot ili 2 meke sušene kajsije
Večera: kotleti na pari, kaša od heljde, voćna salata, čaj sa medom
- pre spavanja: čaša mleka
Dijeta, koja je namenjena za heliko bakteriju, za kratak vremenski period će poboljšati zdravlje pacijenta. Želudac će bolje usvajati hranu, a osećaj težine, bol i nadutost će nestati.
DAVORKA I NJEN SVIJET


Jeftina dijeta vas lišava 7 kilograma za 3 dana

sok od svekle
Jeftina dijeta je alternativa za sve koji žele brzo da skinu kilograme. Jedinstvene namirnice, koje su vam potrebne su kiselo mleko i crvena cvekla.
Dijeta je jedna od najbržih. Sa njim samo za tri dana možemo da izgubimo do 7 kg težine. Efekat je siguran i rezultat duguje jedinstvenoj kombinaciji jednostavnih ali neverovatnih namirnica.
Njihova kombinacija izbacuje sve toksične materije iz tela i vodi do bržeg topljenja masnoća.
Trodnevna jeftina dijeta skida između 4 i 7 od potpuno suvišnih kilograma. Ona pomaže da se normalizuje težina.
Režim je težak i definitivno nije za svakoga. Potrebno je da drastično ograničite ishranu. Dnevno je dozvoljen po 1 kilogram kuvane cvekle, 1, 5 litara niskomasnog kiselog mleka i između 1, 5 i 2 litra vode. Ne treba unositi manje vode, jer ona sprečava dehidrataciju i čisti telo od suvišnih materija.
Dnevna doza cvekle može da se samelje u blenderu i pomeša sa kiselim mlekom. Dobija se jedan predivan i ukusan koktel.
Dijeta ne treba da se nastavi više od tri dana. Nakon toga meni se proširuje kuvanim mesom i ribom do 400 g dnevno, podeljeno u tri doze. Tokom sledeća 4 dana se dodaju još jabuke i citrussno voće.
kiselo mleko
Dijeta je više nego efikasna. Rezultati su upečatljivi i nadmašuju i najsmelija učekivanja. Pročišćenje tela je drastično. Ne preporučuje se kod ljudi koji imaju probleme s jetrom, stomakom ili bubrezima.
Slično svakom drugom režimu ishrane i kod ovog se preporučuje fizička aktivnost. S obzirom na ograničen unos kalorija, preporučuje se manje blago opterećenje. Bacite se na šetnju na svežem vazduhu.
DAVORKA I NJEN SVIJET


Ovaj sirup od luka i meda čisti pluća pušača

Čišćenje pluća
Ako ste pušači, ovaj recept je baš za vas. Priprema se jednostavno u domaćim uslovima, a sastojci se nalaze u svakoj kuhinji. Sa njim se izbacuje sekret iz pluća pušača. Lepo je da pripremite i tokom zime kada uhvatite virusnu infekciju sa kašljem i zapušenim nosom.
Potrebni sastojci su: 1/2 kg luka, 1/2 kg smeđeg šećera, 1 500 l vode, sok od dva limuna, 7 supenih kašika domaćeg meda.
Priprema: Sipajte šećer u odgovarajuću posudu, stavite na umrenu vatru da se karamelizuje, s vremena na vreme mešajte dok ne dobijete svetao karamel. Dodajte oljušten i sitno iseckan luk i mešajte drvenom kašikom.
Luk
Nakon minut pažljivo, da ne prska, sipajte vodu, promešajte i ostavite da vri na umerenoj vatri dok tečnost ne ostane do 2/3, a druga 1/3 da ispari.
Procedite kroz đevrđir da se odvoji luk i dodajte sok od dva limuna, dodajte i domaći med. Sve dobro promešajte dok se med ne rastopi.
Med
Sipajte u staklenu flašu i ostavite na hladnom u frižideru.
Za čišćenje pluća se pije po 1 supena kašika pre jela na prazan stomak. Pije se dok ne potrošite sirup, Sledeća doza se može pripremiti oko 3 meseca
Budite zdravi!