Drevni zlatni lijek iz Indije: Čarobna žličica praha brani žile i štiti od raka
Neugledan korijen koji raste u Indiji svjež je, intenzivan i teško jestiv
Od Indije i Afrike do južne Azije,
Australije i Južne Amerike, preko neodoljive marokanske kuhinje, kurkuma
se posljednjih godina tiho uvukla i u Europu.
To je začin koji si je mjesto pronašao u svim obrocima, od jutarnjeg zdravog doručka s žitaricama do užina u jogurtima te glavnih obroka – tjestenine, riže, umaka, variva, mesnih jela...
Ne smeta čak ni u kremama, desertima i sladoledima jer je njezina aroma toliko diskretna da je osjete tek najfinija nepca. Neugledni i gotovo nejestivi korijen intenzivno crvenkasto-narančastog mesa čudesno je moćan kada je riječ o zdravlju ljudi, točnije o prevenciji. Obožavaju ga na Karibima gdje je sastavni dio svih začina, a može se naći u pripravcima s gorušicom, u umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima...
Istraživanja koja su provedena u vezi s korisnim sastojcima kurkume znanstvenike su oduševila, pa se diljem svijeta posljednjih desetak godina nastavljaju mnoga istraživanja u vezi s ljekovitošću ove čudotvorne biljke, piše Moje zdravlje.
Obožavaju je i preporučuju alternativci i ayurvedski terapeuti. Konzumiranje čak i manjih količina kurkume tijekom duljeg vremena pomaže protoku žuči kroz jetru. To je osobito važno jer je od velike pomoći u probavljanju masnoća. Bilježi hepatoprotektivna svojstva, što znači da prevenira cirozu i druga teška oboljenja jetre. Snažan je antioksidant jer djeluje protiv teških kancerogena, poput dima cigarete i ostalih štetnih utjecaja iz okoline pa konzumacija pomaže jetri da se oslobodi metaboličkog otpada. Potiče i zdravu crijevnu floru, zdravu probavu i jača imunitet.
Koristi se i kod gljivičnih infekcija, osobito kandide.
– Neke su studije dokazale kako kurkuma prevenira karcinom te zaustavlja metastaze. Saveznik je u tretiranju anemije i jačanju imuniteta. U Ayurvedi je neizostavan dio tretmana kod dijabetesa i artritisa. Kurkuma ostvaruje najbolje djelovanje ako je pomiješate s malo crnog papra (3 posto) i ukuhate u Ghee – savjetuje Tanja Kraljić Strgačić, ayurvedska terapeutkinja.
>>Ova je biljka čudotvorna – otkrivamo koje sve bolesti liječi!
>>Kurkuma smanjuje rizik od infarkta nakon ugradnje premosnice
Energetska vrijednost 100 grama mljevene kurkume jest 354 kcal/1481 kJ. Od toga je 65 posto ugljikohidrata, 8 posto bjelančevina i 10 posto masti, a sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen te vitamin C, tiamin ili vitamin B1, riboflavin ili vitamin B2, niacin ili vitamin B3, piridoksin ili vitamin B6, vitamin K i vitamin E. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje.Poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima jer sprečava štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu i štiti krvne žile od nakupljanja plaka. Kurkumin usporava pojavu raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke.
Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Dovoljno je samo pola žličice koju treba dodati pri kraju da bi se sačuvala ljekovita svojstva. Pospite kurkumom cvjetaču, kupus, kelj ili slično povrće, dodajte je u rižu, juhe, umake, tijesto, ali i na ribu, janjetinu, perad...Čuvajte je u tamnim staklenim bočicama da na svjetlu ne izgubi boju i oštrinu. Mag. Mirela Marić, nutricionistica
2. Budite oprezni pri kupnji kurkume. Ona na policama trgovačkih lanaca nije uvijek najbolje kvalitete. Pročitajte sadržaj na deklaraciji i provjerite što sadrži uz prah mljevenog korijena kurkume. Konfekcijsku kurkumu zamijenite kupnjom kvalitetnije u trgovinama zdrave hrane ili začina
3. Istraživanja ovog plemenitog korijena i njegovih svojstava pokazala su da je sjajan saveznik pri liječenju upalne bolesti crijeva (Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa). Konzumacija ovog praha ublažava bolove koji prate rane simptome reumatoidnog artritisa i odgađa probleme s hodanjem i otekline
4. Epidemiološka testiranja na starijoj populaciji u Indiji, gdje se kurkuma svakodnevno konzumira, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr. Alzheimer), a početne laboratorijske studije pokazuju da kurkumin može zaustaviti napredak multiple skleroze
5. Ma koliko vam okus curryja bio drag, bolje je izbjegavati uzimanje mješavine začina s kurkumom. Odaberite čisti prah i pronađite idealno topivo kako bi se kroz njega lakše apsorbirala. Tako npr. kurkuma otopljena u mlijeku reducira rizik od pojave osteoporoze i smanjuje kolesterol u krvi
To je začin koji si je mjesto pronašao u svim obrocima, od jutarnjeg zdravog doručka s žitaricama do užina u jogurtima te glavnih obroka – tjestenine, riže, umaka, variva, mesnih jela...
Ne smeta čak ni u kremama, desertima i sladoledima jer je njezina aroma toliko diskretna da je osjete tek najfinija nepca. Neugledni i gotovo nejestivi korijen intenzivno crvenkasto-narančastog mesa čudesno je moćan kada je riječ o zdravlju ljudi, točnije o prevenciji. Obožavaju ga na Karibima gdje je sastavni dio svih začina, a može se naći u pripravcima s gorušicom, u umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima...
Istraživanja koja su provedena u vezi s korisnim sastojcima kurkume znanstvenike su oduševila, pa se diljem svijeta posljednjih desetak godina nastavljaju mnoga istraživanja u vezi s ljekovitošću ove čudotvorne biljke, piše Moje zdravlje.
Obožavaju je i preporučuju alternativci i ayurvedski terapeuti. Konzumiranje čak i manjih količina kurkume tijekom duljeg vremena pomaže protoku žuči kroz jetru. To je osobito važno jer je od velike pomoći u probavljanju masnoća. Bilježi hepatoprotektivna svojstva, što znači da prevenira cirozu i druga teška oboljenja jetre. Snažan je antioksidant jer djeluje protiv teških kancerogena, poput dima cigarete i ostalih štetnih utjecaja iz okoline pa konzumacija pomaže jetri da se oslobodi metaboličkog otpada. Potiče i zdravu crijevnu floru, zdravu probavu i jača imunitet.
Koristi se i kod gljivičnih infekcija, osobito kandide.
– Neke su studije dokazale kako kurkuma prevenira karcinom te zaustavlja metastaze. Saveznik je u tretiranju anemije i jačanju imuniteta. U Ayurvedi je neizostavan dio tretmana kod dijabetesa i artritisa. Kurkuma ostvaruje najbolje djelovanje ako je pomiješate s malo crnog papra (3 posto) i ukuhate u Ghee – savjetuje Tanja Kraljić Strgačić, ayurvedska terapeutkinja.
>>Ova je biljka čudotvorna – otkrivamo koje sve bolesti liječi!
>>Kurkuma smanjuje rizik od infarkta nakon ugradnje premosnice
Kvalitetan dodatak hrani
Kurkuma ili indijski šafran biljka je iz porodice đumbira. Svježa je aromatičnog ljuto-gorkog okusa, a suha gotovo neutralnog. Nutritivno je zasićena svim makro i mikronutrijentima, a poznata je zahvaljujući brojnim ljekovitim svojstvima.Energetska vrijednost 100 grama mljevene kurkume jest 354 kcal/1481 kJ. Od toga je 65 posto ugljikohidrata, 8 posto bjelančevina i 10 posto masti, a sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen te vitamin C, tiamin ili vitamin B1, riboflavin ili vitamin B2, niacin ili vitamin B3, piridoksin ili vitamin B6, vitamin K i vitamin E. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje.Poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima jer sprečava štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu i štiti krvne žile od nakupljanja plaka. Kurkumin usporava pojavu raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke.
Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Dovoljno je samo pola žličice koju treba dodati pri kraju da bi se sačuvala ljekovita svojstva. Pospite kurkumom cvjetaču, kupus, kelj ili slično povrće, dodajte je u rižu, juhe, umake, tijesto, ali i na ribu, janjetinu, perad...Čuvajte je u tamnim staklenim bočicama da na svjetlu ne izgubi boju i oštrinu. Mag. Mirela Marić, nutricionistica
Blagodati kurkume
1. Biljka je neugledna, kao i plod. Kurkuma u prahu, kakvu najčešće poznajemo, dobiva se od korijena Curcuma logne, tamnosmeđe biljke nalik na kvrgavu mrkvu, a čak i meso joj je narančasto. Svježi korijen je ljut i pikantan, za naše pojmove nejestiv, no razvija fine arome koje podsjećaju na okus naranče2. Budite oprezni pri kupnji kurkume. Ona na policama trgovačkih lanaca nije uvijek najbolje kvalitete. Pročitajte sadržaj na deklaraciji i provjerite što sadrži uz prah mljevenog korijena kurkume. Konfekcijsku kurkumu zamijenite kupnjom kvalitetnije u trgovinama zdrave hrane ili začina
3. Istraživanja ovog plemenitog korijena i njegovih svojstava pokazala su da je sjajan saveznik pri liječenju upalne bolesti crijeva (Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa). Konzumacija ovog praha ublažava bolove koji prate rane simptome reumatoidnog artritisa i odgađa probleme s hodanjem i otekline
4. Epidemiološka testiranja na starijoj populaciji u Indiji, gdje se kurkuma svakodnevno konzumira, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr. Alzheimer), a početne laboratorijske studije pokazuju da kurkumin može zaustaviti napredak multiple skleroze
5. Ma koliko vam okus curryja bio drag, bolje je izbjegavati uzimanje mješavine začina s kurkumom. Odaberite čisti prah i pronađite idealno topivo kako bi se kroz njega lakše apsorbirala. Tako npr. kurkuma otopljena u mlijeku reducira rizik od pojave osteoporoze i smanjuje kolesterol u krvi
Nema komentara:
Objavi komentar
DAVORKA I NJEN SVIJET