Liječenje sokovima i sirovom hranom
Iako
je još davno čuveni Hipokrat kazao: Neka vaša hrana bude lijek i neka
vaši lijekovi budu hrana, moderna civilizacija uvelike je utjecala na
promjenu prehrane te nam tako donijela mnogostruke negativne posljedice
po zdravlje. Kako se možemo vratiti prirodnom načinu prehrane i dovesti u
stanje stalne vitalnosti savjetuje američki nutricionist Donald Miller
Kao
faktore rizika koji uzrokuju negativne posljedice po zdravlje izdvajamo
promjenu načina prehrane, sjedilački način života, stres i zagađenost
sredine. Najbitnije karakteristike u prehrani današnjeg društva su:
zamjena prirodne, sirove hrane termički obrađenom, zamjena krupno
mljevenih žitarica s mekinjama kruhom od bijelog brašna, pomanjkanje
vitaminima, mineralnih soli i oligoelemenata, nedostatak zelenih biljnih
pigmenata, klorofila, nedostatak biljnih vlakana koja imaju ulogu u
dinamici rada crijeva i reguliranju probave, prekomjerna uporaba masti i
proteina životinjskog podrijetla, prekomjerna upotreba kuhinjske soli i
kemijskih konzervanasa, te konzumiranje rafiniranih slatkiša (čokolada,
bombona). Bez detaljnog objašnjenja ovoga nabrojanog, možemo reći da
obnova i očuvanje dobrog zdravlja podrazumijeva najprije preispitivanje
vlastitog načina prehrane i ispravljanje grešaka koje smo činili
godinama.
Opće napomene
1. Sokovi se dobivaju centrifugiranjem u mikseru povrća i
voća koje je dobre kvalitete, dobro oprano i očišćeno.
2. Sokovi se pripremaju samo za jednodnevnu upotrebu; treba ih koristiti u svježem stanju i nerazblažene kako bi ostvarili najbolji efekt.
3. Može se odjednom pripremiti količina potrebna za jedan
dan. Sok se čuva u dobro zatvorenim staklenim flašama i na
hladnom, u frižideru. Pola sata prije upotrebe, sok iz flaše treba uliti u čašu (250 ml) koja se ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se sadržaj ugrijao. Ne treba dnevno konzumirati više od 1,5 do 2 litre soka. Sokovi se ne kuhaju i ne piju hladni, već ugrijani do sobne temperature.
4. Pod izrazima 'svježe i sirovo' podrazumijeva se da biljne namirnice nisu kuhane, pečene, pržene ili na neki drugi način
termički obrađene.
5. Prilikom liječenja ne treba unositi u organizam ništa drugo
od hrane izuzev sokova od voća i povrća, i to u vremenskom periodu koji varira od nekoliko dana do mjesec-dva. Sokovi se piju naizmjenično - jedan dan sok od voća, drugi dan sok od povrća, po 2,5 dl soka svaka 2,5 sata. U pauzi između dvije terapije sokom može se piti voda ili čaj po želji.
6. Dok traje terapija sokovima, svako jutro treba upražnjavati
klizmu (ispiranje debelog crijeva) sa 1,5-2 litre mlakog
čaja od kamilice; za stariju djecu koristiti 1/2 doze, a za
manju 1/4 od doze propisane odraslima.
7. Nakon liječenja sokovima slijedi prijelazno razdoblje od 5-10 dana kada se postepeno u prehranu uvodi voće i povrće u svježem stanju (termički neobrađeno) i to u obliku salata ili nekih drugih kulinarskih formi. Istovremeno se postepeno smanjuje količina sokova. Liječenje sirovom hranom se nastavlja, ovisno o bolesti, 1-12 mjeseci.
Izbjegnite probleme s probavom
Kako bi se izbjegli problemi sa probavom prilikom prelaska sa sokova na sirovu hranu u čvrstom stanju, neophodno je poštovati nekoliko osnovnih pravila koja se odnose i na zdrave osobe:
* Utvrditi stalno vrijeme obroka.
* Izbjegavati unošenje vode u organizam za vrijeme obroka i odmah nakon toga; preporučuje se uzimanje vode 30-60 minuta prije jela.
* Ujutro, 30-60 minuta prije doručka, preporučljivo je popiti
mlaku vodu ili čaj (zaslađen ili nezaslađen medom, po želji).
* Izbjegavati uzimanje velike količine hrane u vrijeme obroka i ne konzumirati previše vrsta jela odjednom.
* Ne konzumirati za isti obrok voće i povrće.
* Ne jesti između obroka.
* Žvakati polako i dobro.
* Ne konzumirati napitke i jela koji su vreli ili suviše hladni.
* Prelazak sa sirovog jelovnika na prehranu koja uključuje i
termički obrađene namirnice također je postepen (5-10 dana) i
važe ista pravila kao i ona za poslije liječenja sokovima.
* Radi očuvanja dobre psihofizičke kondicije, bolesnik treba prakticirati šetnje na svježem zraku uz duboko disanje. Ne preporuča se naprezanje i iscrpljivanje u konfliktnim i depresivnim situacijama jer sprječava proces izlječenja.
* Kod malignih oboljenja, poput raka, preporuča se jesti sirovu biljnu hranu tijekom cijelog života.
* U slučaju oboljenja kod kojih je jedan od simptoma zadržavanje
tekućine u organizmu (ciroza jetre, srčana i bubrežna insuficijencija, povišen krvni tlak) treba biti oprezan prilikom unošenja sokova i čajeva kako bi se izbjeglo preopterećivanje organizma tekućinom. U gore navedenim patološkim stanjima liječenje se obavlja pod nadzorom liječnika.
Količine sokova za dnevnu uporabu
* Voće:
Po 250 ml soka od sezonskog voća (jabuke, kruške,
naranče, grožđe, lubenica) svaka 2,5 sata. Najviše se preporučuje svježi sok od grožđa.
* Povrće:
1. Mrkva 250 - 500 ml soka
2. Celer 200 ml soka
3. Sirovi kupus 150 - 250 ml soka
4. Krastavac 90 ml soka
5. Pastrnjak - korijen 60 -150 ml soka
6. Peršin - korijen 60 -150 ml soka
7. Korabica 30 ml soka
8. Salata 50 ml soka
9. Cikla 50 ml soka
10. Krumpir 30 ml soka
Napomene:
- Sok od krumpira se pije odmah po cijeđenju (ne čuva se u frižideru!) i ne miješa se s ostalim sokovima.
- Sok od cikle se također pije odmah nakon cijeđenja i može se kombinirati jedino sa sokom od mrkve.
- Sok od jabuka se pije između obroka.
- U slučaju Hodgkinove bolesti i leukemije može se povećavati
količina soka od cikle dok se postupno ne dođe do 450 ml dnevno.
- Protiv oboljenja očiju, može se dodati i sok od endivije 90 ml
na dan.
- Kod čira, gastritisa i ulceroznog kolitisa, sokovi se prave od endivije i povrća označenih brojevima: 1, 2, 3, 4, 7, 10.
- Kod živčanih oboljenja povećava se količina soka od celera do 250-300 ml na dan.
PAŽNJA! Bolesnici sa metastazama i jakim bolovima trebaju koristiti samo sokove koje podnose.
- Sokovi se piju u rijetkim gutljajima, dobro izmiješani sa slinom, prije jela.
Mladi ječam (sok)
Ječam se potopi u vodu i ostavi da odstoji jedan dan, zatim se
posadi u vrt u prikladnu posudu i zalijeva. Kada izdanak (končić) dostigne dužinu od 15-20 cm, izvadi se, očisti od korijena koji se ne koristi, opere se u nekoliko voda i usitni. Zatim se potopi u vodu i odmah samelje u mašini za meso, a poslije toga se cijedi u centrifugi (sokovniku). Ono što ostane na filteru ponovno se potopi u vodu i još jednom centrifugira. Dobije se tamnozeleni sok, blago gorkog ukusa. Sok se čuva na hladnome, u staklenim bocama. Može se odjednom napraviti količina od 1-2 litre. Prilikom upotrebe, 50 ml koncentriranog soka se razblaži sa 50-100 ml vode ili soka od jabuke. Sok treba ostaviti da se zagrije do sobne temperature i piti lagano, u rijetkim gutljajima.
Voda od pšeničnih mekinja
Priprema: Stavi se 5-10 žlica svježih pšeničnih mekinja u 1 litru hladne vode. Pošto odstoji 12 sati, vodu treba procijediti i piti tijekom dana. Temperatura vode treba biti sobne temperature. Ne treba je čuvati za naredni dan.
Zdravo - nezdravo
* Namirnice koje 100% reagiraju kao baze i koje su korisne u prehrani su: povrće, zelena hrana, crni luk, krumpir, jestivo kestenje, pšenične mekinje i pšenične klice.
* Namirnice koje stvaraju kiselinu u organizmu i nisu preporučljive su: meso, masnoće životinjskog podrijetla, rafinirano ulje, bijelo brašno, rafinirani šećer i kuhinjska sol (u prekomjernoj količini). Naročito su škodljivi kolači, čokolade, slatkiši spravljeni od bijelog brašna i uz upotrebu velike količine šećera i masnoće.
* Neutralnim namirnicama pripadaju: lubenica, rajčica i dobro sazrele jabuke.
* Kao začin za salate i jela može se koristiti biljni prah od: lišća ribizla, bobica kleke, listova mente, trputca, kima, anisa, estragona, čubra, kadulje, mažurana i stolisnika. Preporuča se također i osušeni: peršin, potočarka, miloduh, kopriva, maslačak, lišće celera i kopar.
Koje namirnice koristiti?
Poslije terapije sokovima, mogu se jesti sjemenke uljarica (suncokret, bundeve) koje nisu pržene već samo pečene, sezam, orasi, lješnjaci, slanutak, svježe pšenične mekinje, med, morska sol, hladno prešano maslinovo ulje, i piti izvorska voda. Naročitu vrijednost - kako za bolesne tako i za zdrave osobe - imaju sirove kaše od žitarica ili žitnih klica.
Nekuhana svježa kaša od žitarica
Svježe kaše od pšenice, raži i ječma posjeduju pored prirodnih
fermenata (enzima) i aktivna svojstva koja potiču rast i regeneraciju stanica. Određene supstance koje kaša od žitarica sadrži, stimulativno djeluju na probavu, podižu razinu radne sposobnosti, otklanjaju umor i skraćuju period potreban za oporavak bolesnika, što sve zajedno olakšava regeneraciju oboljelog organizma.
Sastojci (za 1 osobu): 50 g krupno mljevene pšenice, 5 žlica vode, 15 g slatkog suhog voća, 100 g jabuka ili drugog svježeg voća i 1 žlica maslaca od oraha (uzmete oraha koliko želite, namočite preko noći i zatim sušite 12-24 sata, potom stavite u multipraktik i meljete dok ne dobijete mazivu smjesu. Možete dodati malo maslinova ulja).
Priprema: Krupno samljevenu pšenicu pomiješati sa 5 žlica vode i ostaviti da odstoji 12 sati. U drugoj posudi potopiti sušeno voće (u vodi). Poslije 12 sati miješa se potopljena pšenica sa potopljenim suhim voćem i doda se maslac od oraha. Po želji se dodaje i limunov sok. Na kraju naribati jabuke, umiješati u kašu i servirati. Umjesto jabuka, ovisno o sezoni, može se koristiti i drugo voće. Preporučljivo je da se pšenica melje svaki put prije upotrebe ili ako je već samljevena ne treba stajati duže od 8 dana kako ne bi izgubila aktivna svojstva. Topli napitci se mogu koristiti 1-2 sata pošto smo pojeli kašu.
Liječenje voćem
Ova vrsta terapije vrlo blagotvorno djeluje na organizam zahvaljujući voću koje se lako probavlja i apsorbira, pri čemu se postiže izvanredan detoksikacijski i depurativni efekt (oslobađanje od otrova i pročišćavanje krvi). Tretman traje jedan ili nekoliko dana i sastoji se isključivo od voćne ishrane, pri čemu se treba unijeti u organizam 2-4 kg voća na dan, podijeljeno u 4-5 porcija. Dnevna količina voća se može smanjiti na 1-2 kg kod određenih bolesti: kronična srčana oboljenja, hipertenzija (povišen krvni tlak), gojaznost, kostobolja. Ova terapija se preporučuje kod većine bolesti, a najbolji efekti postižu se ako se primjenjuje u sklopu praktičnih metoda liječenja određene bolesti.
* Liječenje jabukama
Traje 2 ili 3 dana, pri čemu se ishrana sastoji samo od svježih,
naribanih jabuka. Dnevna količina je 2 ili više kilograma za odrasle i 1 kg za djecu i to podijeljeno u 5-7 obroka na dan. Kad su u pitanju djeca od 2-3 godine starosti, koriste se oljuštene jabuke. Odstranjujući iz ishrane namirnice koje sadrže bjelančevine, sprječava se proces truljenja u crijevima jer se eliminiraju patogene klice i njihovi otrovi. S obzirom da su bogate vitaminima i prirodnim kiselinama, jabuke djeluju protiv proljeva, protiv truljenja, olakšavaju razvoj normalne crijevne
flore, istovremeno sprječavajući stvaranje kamena iz mokraćne
kiseline. Svježe iscijeđen sok od jabuka preporuča se protiv groznice. Čaj od ljuski jabuke dobar je čistač krvi i diuretik.
* Liječenje grožđem
Primenjuje se, kao i liječenje jabukama, u kratkom vremenskom
periodu (2-3 dana), a u slučaju malignih oboljenja liječenje
traje 15-30 dana. Konzumira se samo pulpa grožđa, bez sjemenki i opne ili se cijedi svježi sok. Tretman se započinje sa 1 kg grožđa. Količina se postupno povećava dok se ne dođe na 2-3 kg dnevno. Bogato prirodnim šećerima, mineralnim solima, vitaminima, auksinima (biljni hormoni koji sudjeluju u regeneraciji stanica), grožđe olakšava metabolizam, uravnotežuje vitaminski balans, potiče eliminiranje mokraćne kiseline i otklanja zastoj krvi. Kao i ishrana jabukama, liječenje grožđem se preporučuje kod mnogih oboljenja, i to kao dodatak već preispitanim metodama liječenja određene bolesti. Svježi sok od grožđa ima efikasno depurativno, diuretično, tonično djelovanje, a preporuča se naročito kod zaraznih oboljenja (šarlah, rubeola, male boginje, difterija, gripa), također i protiv malignih tumora.
* Liječenje kruškama
Primjenjuje se na isti način kao i liječenje jabukama. Naročito se preporuča kod: ateroskleroze, hipertenzije, srčanih oboljenja, kronične upale bubrega, edema (otoka) i smanjene sposobnosti mokrenja.
* Liječenje bananama
Traje nekoliko dana, pri čemu se po 3-4 banane konzumiraju
4-5 puta dnevno. Na ovaj način se stimulira probava, posebno
kod dojenčadi. Banane su bogate vitaminima i mineralnim solima i stoga se preporučuju anemičnim osobama, kao i kod: skrofuloze (otečenost vratnih žljezda), tuberkuloze, kostobolje, bolesti jetre, kamena u žuči i bubregu i oboljenja živčanog sustava.
* Liječenje limunovim sokom
Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli, djeluje depurativno (oslobađa od otrova i pročišćava krv), neutralizira kiselost krvi i normalizira tonus
kapilarnih zidova. Prvog dana terapije pije se sok od jednog limuna. U nastavku liječenja povećava se doza svakog dana za po jedan limun, dok se ne dođe do sedam plodova na dan. Od osmog dana smanjuje se dnevna doza za po 1 limun, sve dok se ne izjednači s primarnom dozom (1 limun na dan). Ovakav režim se primjenjuje 14 dana, a poslije pauze od 2 tjedna može se ponoviti isti postupak. Tretman je vrlo efikasan kod kamena u bubregu, kostobolje, gojaznosti, angine, migrene, proširenih vena, išijasa, oboljenja jetre i oboljenja dišnih putova. Podrazumijeva se da se tijekom tretmana konzumira i druga hrana.
Sirova hrana za oporavak
Prednost ovog režima prehrane sastoji se u značajnom doprinosu
hranljivih komponenti: šećera, proteina, lipida, vitamina i
minerala u njihovom prirodnom stanju, tako da ih organizam
može lako asimilirati. Primjenjuje se u trajanju od 5-7 dana, tijekom jednog meseca. Preporuča se pri oporavku od akutnih oboljenja, nakon tuberkuloze, raka, kod fizičke i intelektualne iscrpljenosti i kod nedostatka hranljivih tvari u organizmu.
Evo jednog primjera takve ishrane:
- 08:00 - Proklijala pšenica; 250-300 ml svježeg soka od voća ili
povrća (jabuke, grožđe, kruške, slatka paprika, rajčica, krastavci, itd.).
- 10:00 - Tanjur salate od povrća: mrkva, celer, rajčica, kupus, kopriva, maslačak, kiselica, endivija, zelena salata, čemu se dodaju limunov sok, malo ulja i prirodni začini.
- 13:00 - Salata od povrća po želji; uljasto voće (4-5 oraha,
lješnjaka, bundevinog sjemena...), graham ili crni kruh.
- 17:00 - 1 šalica biljnog mlijeka (šaka oraha ili badema sa 2 dl vode, izmiksano u blenderu) i sušeno voće.
- 19:00 - Voće po želji, crni kruh s medom ili biljnim mlijekom.
Između obroka piti aromatične čajeve (majčina dušica, šipak,
kupina, jagoda, malina) prema potrebi.
Sirova depurativna dijeta
Preporuča se najviše u proljeće i ljeto. Ovaj režim prehrane
olakšava odstranjivanje toksina i štetnih tvari iz organizma, te pročišćava krv, uz istovremeno postizanje uravnoteženog odnosa vitaminskih i mineralnih tvari, što je organizmu koji je osiromašio u ovim vitalnim elementima tijekom zimskog perioda itekako potrebno. Ovakva prehrana se prakticira kao za izlječenje od određenih bolesti, u kratkim periodima, od 3-7 dana mjesečno.
- 08:00 - 250 ml soka od rajčice ili celera; uljasto voće
(orasi, lješnici, bademi, masline...), graham ili crni kruh.
- 12:00 - Tanjur salate od koprive, maslačka i vodopije, preliven
sokom od limuna i uz dodatak malo ulja i prirodnih začina;
naribana mrkva, endivija, celer, krastavac, slatka paprika,
šparoge, sa sokom od rajčica i prirodnim začinima; graham ili
crni (dobro ispečeni) kruh.
- 17:00 - Tanjur salate od sirovog voća.
- 19:00 - 250 ml soka od celera.
Opće napomene
1. Sokovi se dobivaju centrifugiranjem u mikseru povrća i
voća koje je dobre kvalitete, dobro oprano i očišćeno.
2. Sokovi se pripremaju samo za jednodnevnu upotrebu; treba ih koristiti u svježem stanju i nerazblažene kako bi ostvarili najbolji efekt.
3. Može se odjednom pripremiti količina potrebna za jedan
dan. Sok se čuva u dobro zatvorenim staklenim flašama i na
hladnom, u frižideru. Pola sata prije upotrebe, sok iz flaše treba uliti u čašu (250 ml) koja se ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se sadržaj ugrijao. Ne treba dnevno konzumirati više od 1,5 do 2 litre soka. Sokovi se ne kuhaju i ne piju hladni, već ugrijani do sobne temperature.
4. Pod izrazima 'svježe i sirovo' podrazumijeva se da biljne namirnice nisu kuhane, pečene, pržene ili na neki drugi način
termički obrađene.
5. Prilikom liječenja ne treba unositi u organizam ništa drugo
od hrane izuzev sokova od voća i povrća, i to u vremenskom periodu koji varira od nekoliko dana do mjesec-dva. Sokovi se piju naizmjenično - jedan dan sok od voća, drugi dan sok od povrća, po 2,5 dl soka svaka 2,5 sata. U pauzi između dvije terapije sokom može se piti voda ili čaj po želji.
6. Dok traje terapija sokovima, svako jutro treba upražnjavati
klizmu (ispiranje debelog crijeva) sa 1,5-2 litre mlakog
čaja od kamilice; za stariju djecu koristiti 1/2 doze, a za
manju 1/4 od doze propisane odraslima.
7. Nakon liječenja sokovima slijedi prijelazno razdoblje od 5-10 dana kada se postepeno u prehranu uvodi voće i povrće u svježem stanju (termički neobrađeno) i to u obliku salata ili nekih drugih kulinarskih formi. Istovremeno se postepeno smanjuje količina sokova. Liječenje sirovom hranom se nastavlja, ovisno o bolesti, 1-12 mjeseci.
Izbjegnite probleme s probavom
Kako bi se izbjegli problemi sa probavom prilikom prelaska sa sokova na sirovu hranu u čvrstom stanju, neophodno je poštovati nekoliko osnovnih pravila koja se odnose i na zdrave osobe:
* Utvrditi stalno vrijeme obroka.
* Izbjegavati unošenje vode u organizam za vrijeme obroka i odmah nakon toga; preporučuje se uzimanje vode 30-60 minuta prije jela.
* Ujutro, 30-60 minuta prije doručka, preporučljivo je popiti
mlaku vodu ili čaj (zaslađen ili nezaslađen medom, po želji).
* Izbjegavati uzimanje velike količine hrane u vrijeme obroka i ne konzumirati previše vrsta jela odjednom.
* Ne konzumirati za isti obrok voće i povrće.
* Ne jesti između obroka.
* Žvakati polako i dobro.
* Ne konzumirati napitke i jela koji su vreli ili suviše hladni.
* Prelazak sa sirovog jelovnika na prehranu koja uključuje i
termički obrađene namirnice također je postepen (5-10 dana) i
važe ista pravila kao i ona za poslije liječenja sokovima.
* Radi očuvanja dobre psihofizičke kondicije, bolesnik treba prakticirati šetnje na svježem zraku uz duboko disanje. Ne preporuča se naprezanje i iscrpljivanje u konfliktnim i depresivnim situacijama jer sprječava proces izlječenja.
* Kod malignih oboljenja, poput raka, preporuča se jesti sirovu biljnu hranu tijekom cijelog života.
* U slučaju oboljenja kod kojih je jedan od simptoma zadržavanje
tekućine u organizmu (ciroza jetre, srčana i bubrežna insuficijencija, povišen krvni tlak) treba biti oprezan prilikom unošenja sokova i čajeva kako bi se izbjeglo preopterećivanje organizma tekućinom. U gore navedenim patološkim stanjima liječenje se obavlja pod nadzorom liječnika.
Količine sokova za dnevnu uporabu
* Voće:
Po 250 ml soka od sezonskog voća (jabuke, kruške,
naranče, grožđe, lubenica) svaka 2,5 sata. Najviše se preporučuje svježi sok od grožđa.
* Povrće:
1. Mrkva 250 - 500 ml soka
2. Celer 200 ml soka
3. Sirovi kupus 150 - 250 ml soka
4. Krastavac 90 ml soka
5. Pastrnjak - korijen 60 -150 ml soka
6. Peršin - korijen 60 -150 ml soka
7. Korabica 30 ml soka
8. Salata 50 ml soka
9. Cikla 50 ml soka
10. Krumpir 30 ml soka
Napomene:
- Sok od krumpira se pije odmah po cijeđenju (ne čuva se u frižideru!) i ne miješa se s ostalim sokovima.
- Sok od cikle se također pije odmah nakon cijeđenja i može se kombinirati jedino sa sokom od mrkve.
- Sok od jabuka se pije između obroka.
- U slučaju Hodgkinove bolesti i leukemije može se povećavati
količina soka od cikle dok se postupno ne dođe do 450 ml dnevno.
- Protiv oboljenja očiju, može se dodati i sok od endivije 90 ml
na dan.
- Kod čira, gastritisa i ulceroznog kolitisa, sokovi se prave od endivije i povrća označenih brojevima: 1, 2, 3, 4, 7, 10.
- Kod živčanih oboljenja povećava se količina soka od celera do 250-300 ml na dan.
PAŽNJA! Bolesnici sa metastazama i jakim bolovima trebaju koristiti samo sokove koje podnose.
- Sokovi se piju u rijetkim gutljajima, dobro izmiješani sa slinom, prije jela.
Mladi ječam (sok)
Ječam se potopi u vodu i ostavi da odstoji jedan dan, zatim se
posadi u vrt u prikladnu posudu i zalijeva. Kada izdanak (končić) dostigne dužinu od 15-20 cm, izvadi se, očisti od korijena koji se ne koristi, opere se u nekoliko voda i usitni. Zatim se potopi u vodu i odmah samelje u mašini za meso, a poslije toga se cijedi u centrifugi (sokovniku). Ono što ostane na filteru ponovno se potopi u vodu i još jednom centrifugira. Dobije se tamnozeleni sok, blago gorkog ukusa. Sok se čuva na hladnome, u staklenim bocama. Može se odjednom napraviti količina od 1-2 litre. Prilikom upotrebe, 50 ml koncentriranog soka se razblaži sa 50-100 ml vode ili soka od jabuke. Sok treba ostaviti da se zagrije do sobne temperature i piti lagano, u rijetkim gutljajima.
Voda od pšeničnih mekinja
Priprema: Stavi se 5-10 žlica svježih pšeničnih mekinja u 1 litru hladne vode. Pošto odstoji 12 sati, vodu treba procijediti i piti tijekom dana. Temperatura vode treba biti sobne temperature. Ne treba je čuvati za naredni dan.
Zdravo - nezdravo
* Namirnice koje 100% reagiraju kao baze i koje su korisne u prehrani su: povrće, zelena hrana, crni luk, krumpir, jestivo kestenje, pšenične mekinje i pšenične klice.
* Namirnice koje stvaraju kiselinu u organizmu i nisu preporučljive su: meso, masnoće životinjskog podrijetla, rafinirano ulje, bijelo brašno, rafinirani šećer i kuhinjska sol (u prekomjernoj količini). Naročito su škodljivi kolači, čokolade, slatkiši spravljeni od bijelog brašna i uz upotrebu velike količine šećera i masnoće.
* Neutralnim namirnicama pripadaju: lubenica, rajčica i dobro sazrele jabuke.
* Kao začin za salate i jela može se koristiti biljni prah od: lišća ribizla, bobica kleke, listova mente, trputca, kima, anisa, estragona, čubra, kadulje, mažurana i stolisnika. Preporuča se također i osušeni: peršin, potočarka, miloduh, kopriva, maslačak, lišće celera i kopar.
Koje namirnice koristiti?
Poslije terapije sokovima, mogu se jesti sjemenke uljarica (suncokret, bundeve) koje nisu pržene već samo pečene, sezam, orasi, lješnjaci, slanutak, svježe pšenične mekinje, med, morska sol, hladno prešano maslinovo ulje, i piti izvorska voda. Naročitu vrijednost - kako za bolesne tako i za zdrave osobe - imaju sirove kaše od žitarica ili žitnih klica.
Nekuhana svježa kaša od žitarica
Svježe kaše od pšenice, raži i ječma posjeduju pored prirodnih
fermenata (enzima) i aktivna svojstva koja potiču rast i regeneraciju stanica. Određene supstance koje kaša od žitarica sadrži, stimulativno djeluju na probavu, podižu razinu radne sposobnosti, otklanjaju umor i skraćuju period potreban za oporavak bolesnika, što sve zajedno olakšava regeneraciju oboljelog organizma.
Sastojci (za 1 osobu): 50 g krupno mljevene pšenice, 5 žlica vode, 15 g slatkog suhog voća, 100 g jabuka ili drugog svježeg voća i 1 žlica maslaca od oraha (uzmete oraha koliko želite, namočite preko noći i zatim sušite 12-24 sata, potom stavite u multipraktik i meljete dok ne dobijete mazivu smjesu. Možete dodati malo maslinova ulja).
Priprema: Krupno samljevenu pšenicu pomiješati sa 5 žlica vode i ostaviti da odstoji 12 sati. U drugoj posudi potopiti sušeno voće (u vodi). Poslije 12 sati miješa se potopljena pšenica sa potopljenim suhim voćem i doda se maslac od oraha. Po želji se dodaje i limunov sok. Na kraju naribati jabuke, umiješati u kašu i servirati. Umjesto jabuka, ovisno o sezoni, može se koristiti i drugo voće. Preporučljivo je da se pšenica melje svaki put prije upotrebe ili ako je već samljevena ne treba stajati duže od 8 dana kako ne bi izgubila aktivna svojstva. Topli napitci se mogu koristiti 1-2 sata pošto smo pojeli kašu.
Liječenje voćem
Ova vrsta terapije vrlo blagotvorno djeluje na organizam zahvaljujući voću koje se lako probavlja i apsorbira, pri čemu se postiže izvanredan detoksikacijski i depurativni efekt (oslobađanje od otrova i pročišćavanje krvi). Tretman traje jedan ili nekoliko dana i sastoji se isključivo od voćne ishrane, pri čemu se treba unijeti u organizam 2-4 kg voća na dan, podijeljeno u 4-5 porcija. Dnevna količina voća se može smanjiti na 1-2 kg kod određenih bolesti: kronična srčana oboljenja, hipertenzija (povišen krvni tlak), gojaznost, kostobolja. Ova terapija se preporučuje kod većine bolesti, a najbolji efekti postižu se ako se primjenjuje u sklopu praktičnih metoda liječenja određene bolesti.
* Liječenje jabukama
Traje 2 ili 3 dana, pri čemu se ishrana sastoji samo od svježih,
naribanih jabuka. Dnevna količina je 2 ili više kilograma za odrasle i 1 kg za djecu i to podijeljeno u 5-7 obroka na dan. Kad su u pitanju djeca od 2-3 godine starosti, koriste se oljuštene jabuke. Odstranjujući iz ishrane namirnice koje sadrže bjelančevine, sprječava se proces truljenja u crijevima jer se eliminiraju patogene klice i njihovi otrovi. S obzirom da su bogate vitaminima i prirodnim kiselinama, jabuke djeluju protiv proljeva, protiv truljenja, olakšavaju razvoj normalne crijevne
flore, istovremeno sprječavajući stvaranje kamena iz mokraćne
kiseline. Svježe iscijeđen sok od jabuka preporuča se protiv groznice. Čaj od ljuski jabuke dobar je čistač krvi i diuretik.
* Liječenje grožđem
Primenjuje se, kao i liječenje jabukama, u kratkom vremenskom
periodu (2-3 dana), a u slučaju malignih oboljenja liječenje
traje 15-30 dana. Konzumira se samo pulpa grožđa, bez sjemenki i opne ili se cijedi svježi sok. Tretman se započinje sa 1 kg grožđa. Količina se postupno povećava dok se ne dođe na 2-3 kg dnevno. Bogato prirodnim šećerima, mineralnim solima, vitaminima, auksinima (biljni hormoni koji sudjeluju u regeneraciji stanica), grožđe olakšava metabolizam, uravnotežuje vitaminski balans, potiče eliminiranje mokraćne kiseline i otklanja zastoj krvi. Kao i ishrana jabukama, liječenje grožđem se preporučuje kod mnogih oboljenja, i to kao dodatak već preispitanim metodama liječenja određene bolesti. Svježi sok od grožđa ima efikasno depurativno, diuretično, tonično djelovanje, a preporuča se naročito kod zaraznih oboljenja (šarlah, rubeola, male boginje, difterija, gripa), također i protiv malignih tumora.
* Liječenje kruškama
Primjenjuje se na isti način kao i liječenje jabukama. Naročito se preporuča kod: ateroskleroze, hipertenzije, srčanih oboljenja, kronične upale bubrega, edema (otoka) i smanjene sposobnosti mokrenja.
* Liječenje bananama
Traje nekoliko dana, pri čemu se po 3-4 banane konzumiraju
4-5 puta dnevno. Na ovaj način se stimulira probava, posebno
kod dojenčadi. Banane su bogate vitaminima i mineralnim solima i stoga se preporučuju anemičnim osobama, kao i kod: skrofuloze (otečenost vratnih žljezda), tuberkuloze, kostobolje, bolesti jetre, kamena u žuči i bubregu i oboljenja živčanog sustava.
* Liječenje limunovim sokom
Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli, djeluje depurativno (oslobađa od otrova i pročišćava krv), neutralizira kiselost krvi i normalizira tonus
kapilarnih zidova. Prvog dana terapije pije se sok od jednog limuna. U nastavku liječenja povećava se doza svakog dana za po jedan limun, dok se ne dođe do sedam plodova na dan. Od osmog dana smanjuje se dnevna doza za po 1 limun, sve dok se ne izjednači s primarnom dozom (1 limun na dan). Ovakav režim se primjenjuje 14 dana, a poslije pauze od 2 tjedna može se ponoviti isti postupak. Tretman je vrlo efikasan kod kamena u bubregu, kostobolje, gojaznosti, angine, migrene, proširenih vena, išijasa, oboljenja jetre i oboljenja dišnih putova. Podrazumijeva se da se tijekom tretmana konzumira i druga hrana.
Sirova hrana za oporavak
Prednost ovog režima prehrane sastoji se u značajnom doprinosu
hranljivih komponenti: šećera, proteina, lipida, vitamina i
minerala u njihovom prirodnom stanju, tako da ih organizam
može lako asimilirati. Primjenjuje se u trajanju od 5-7 dana, tijekom jednog meseca. Preporuča se pri oporavku od akutnih oboljenja, nakon tuberkuloze, raka, kod fizičke i intelektualne iscrpljenosti i kod nedostatka hranljivih tvari u organizmu.
Evo jednog primjera takve ishrane:
- 08:00 - Proklijala pšenica; 250-300 ml svježeg soka od voća ili
povrća (jabuke, grožđe, kruške, slatka paprika, rajčica, krastavci, itd.).
- 10:00 - Tanjur salate od povrća: mrkva, celer, rajčica, kupus, kopriva, maslačak, kiselica, endivija, zelena salata, čemu se dodaju limunov sok, malo ulja i prirodni začini.
- 13:00 - Salata od povrća po želji; uljasto voće (4-5 oraha,
lješnjaka, bundevinog sjemena...), graham ili crni kruh.
- 17:00 - 1 šalica biljnog mlijeka (šaka oraha ili badema sa 2 dl vode, izmiksano u blenderu) i sušeno voće.
- 19:00 - Voće po želji, crni kruh s medom ili biljnim mlijekom.
Između obroka piti aromatične čajeve (majčina dušica, šipak,
kupina, jagoda, malina) prema potrebi.
Sirova depurativna dijeta
Preporuča se najviše u proljeće i ljeto. Ovaj režim prehrane
olakšava odstranjivanje toksina i štetnih tvari iz organizma, te pročišćava krv, uz istovremeno postizanje uravnoteženog odnosa vitaminskih i mineralnih tvari, što je organizmu koji je osiromašio u ovim vitalnim elementima tijekom zimskog perioda itekako potrebno. Ovakva prehrana se prakticira kao za izlječenje od određenih bolesti, u kratkim periodima, od 3-7 dana mjesečno.
- 08:00 - 250 ml soka od rajčice ili celera; uljasto voće
(orasi, lješnici, bademi, masline...), graham ili crni kruh.
- 12:00 - Tanjur salate od koprive, maslačka i vodopije, preliven
sokom od limuna i uz dodatak malo ulja i prirodnih začina;
naribana mrkva, endivija, celer, krastavac, slatka paprika,
šparoge, sa sokom od rajčica i prirodnim začinima; graham ili
crni (dobro ispečeni) kruh.
- 17:00 - Tanjur salate od sirovog voća.
- 19:00 - 250 ml soka od celera.
Nema komentara:
Objavi komentar
DAVORKA I NJEN SVIJET