četvrtak, 25. kolovoza 2011.

KADULJA

DAVORKA I NJEN SVIJETDrugi nazivi: žalfija, kuš, ljekovita slavulja, krstašica.
Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Oko 1.500 g. kadulju su koristile žene jednog egipatskog gradića kojim je zavladala kuga.

ImageIme kadulje dolazi od latinskog “salvare” - spasiti. Oko 1.500 g. kadulju su koristile žene jednog egipatskog gradića kojim je zavladala kuga. Žene nekolicine preživjelih vjerovale su u plodna svojstva te biljke. Navodno je takvo liječenje pomoglo da se za nekoliko godina egipatski gradić ponovno nastanio novim generacijama. Od tada kadulja postaje simbol plodnosti. Danas znamo da biljka sadrži estrogenske tvari, a pored toga ima i mnogo drugih aktivnih svojstva. Kadulja sadrži eterično ulje s elementima tujona, salvona, cineola, tanina, borneola, gumastih tvari, smole, škroba i još nekih tvari.
Opis biljke

Zeljasta je trajnica, zbijeni grmić, visoka od 50-80 cm (ovisno o vrsti). Listovi stabljike su nasuprotni i obrasli kratkim dlakama. Cvjetovi su ljubičaste boje, združeni u razmaknute pršljenove. Cvijet se sastoji od dvije usne, gornje i donje. Nalazimo je u suhim travnjacima i livadama. Vrsta Salvia pratense visoka je do 1 m i najčešće se nalazi na livadama, a sadrži jednaka svojstva Salviae officinalis. Kod nas kadulja raste najčešće na kamenitom tlu Dalmacije i Hercegovine, a također i divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima. Uzgaja se i u vrtovima.
Korišteni dijelovi biljke

Listovi koje sakupljamo u proljeće i ljeto. Sušimo ih naglo i u sjeni. Za lijek se prije cvatnje sakupljaju listovi i mlade grančice.
Kemijski sastav

Biljka sadrži 2,5% esencije bogate tujionom koji djeluje antiseptički, smanjuje znojenje i regulira menstrualne cikluse. Prisutni tanini djeluju zatvarajuće, protiv proljeva i tonifikantno na cijeli sustav. Flavonoidi i fenolična kiselina djeluje antispazmički, tj. smiruje bol i grčeve unutrašnjih organa te pomaže pri izlučivanju žuči.
Ljekovito djelovanje

Naziv ove biljke na latinskom upućuje nas da je smatramo vrlo ljekovitom - njeno ime, kao što smo rekli u uvodu, znači spasonosna i ljekovita. Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živce, grije želudac, otklanja vjetrove, pomaže kod svake vrste nahlade, katara i gripe.
Ona čisti krv i time oslobađa organizam uzročnika mnogih bolesti. Ima i protuupalno djelovanje, tako da se preporučuje kod svih upala, od upale grla do unutrašnjih organa te vaginalnih upala. Regulira i znojenje, a kada se znojite od slabosti poslije gripa ili upale pluća kadulja taj problem riješava za nekoliko dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Liječi također i oboljele od reumatizma i, rečeno modernim rječnikom, antibiotik je širokog spektra.
Pripravljanje i uporaba

1. Čaj - pravi se od 15-30 g. listova u litri vode, pije do 4 čaše dnevno. Za menstrualne tegobe čaj piti sedam dana prije pojave ciklusa.
2. Oblozi - pravi se čaj od 80-100 g. listova na litru vode.
3. Ispiranja - koristimo čaj od pripravka br. 2.
4. Vaginalna ispiranja - koristimo isti čaj, ali ga moramo dobro filtrirati.
5. Kupke - koncentriraniji čaj dolijemo u kadu, tako dobijemo dobar kozmetički učinak.
6. Naljev - 2-3 žlice kadulje prelije se s pola litre prokipljene vode. Pije se triput dnevno po šalicu. Djeluje kao sirup za opće jačanje živaca, smiruje san i uklanja noćna znojenja, aktivira cirkulaciju krvi, poboljšava probavu, regulira menstruaciju kod žena... Upotrebljava se kod ispiranja desni, krajnika i čirića u ustima. Liječi rane koje teško zarašćuju, proširenje i sužavanje vena te služi protiv svraba.
7. Začin jelima - suhi ili svježi listovi koriste se kao začin u raznim jelima, djeluje dobro za probavu.
Kadulja i bolesti

Usna šupljina
Ispiranjem usne šupljine i grgljanjem liječimo desni kada krvare, upale grla i ždrijela. Koristi se kod faringitisa, upale krajnika i sluznice u ustima. Smanjuje kašalj kod pušača i pročišćava dišne organe (pripravak 1.,3.).

Kožne upale
Dezinficira i zacjeljuje rane. Koristi se kod ekcema, svraba, prišteva i uboda insekata (dobro je položiti svježi list biljke na bolno mjesto).

Ginekološke tegobe
Stimulira i istovremeno regulira menstrualni ciklus, smanjuje menstrualne grčeve. Ublažava poremećaje kod menopauze. Ako se koristi mjesec dana prije poroda, pomaže stimulirajući kontrakcije. Otklanja sklonost pobačaju (pripravak 1. - čaj). Koristi se kod bijelog pranja (pripravak 4. - vaginalna ispiranja).

Problemi živčanog sustava
Lagano stimulira nadbubrežne žlijezde, tonificira živčani sustav, zato se koristi kod depresije, nervoze, vrtoglavice i drhtavice (pripravci 1.,2.,5. – čaj, oblozi i kupke). Bolesnika smirujemo i masažom.

Ostale bolesti
Smanjuje pretjerano znojenje, pogotovo kod osoba koji se puno znoje po noći. Blagi čaj potiče znojenje, a jaki ga smiruje. Koristi se i kod sniženja temperature tijela (pripravak 1.)
Kod probavnih tegoba umiruje povraćanje i proljev. Pomaže pri probavi, smiruje grčeve i plinove u probavnom sustavu (pripravak 1.)
Za period puberteta i menopauze, ona je upravo biljka izbora, jer je nježan, ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je lijek za čišćenje jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Ako uberete svježe listove kadulje i protrljate njima predio oko zuba, desni, učinit ćete ih zdravijim i čvršćim.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET