srijeda, 26. listopada 2011.

Nana Mouskouri - Aranjuez Mon Amour

DAVORKA I NJEN SVIJET REKLI SU O PRIJATELJSTVU Kad su mi stogovi u plamenu bili, onda sam saznao tko su mi kum i kuma bili. Albanska narodna poslovica Tek kad stane pucati led, znaćeš ko ti je prijatelj. Eskimska narodna poslovica Ako ti je prijatelj od meda, ne pojedi ga svega. Libanska narodna uzrečica Drvo se na drvo naslanja, a čovjek na čovjeka. narodna poslovica Prijatelja upoznamo tek kad ga izgubimo. Italijanska narodna izreka Od rakije se opiješ na početku, a od prijateljstva na kraju.






Što je to ljubav? Je li ruži moguće reći:“Ponudit ću svoj miris dobrim ljudima i uskratiti ću ga zlima“? Ili, možeš li zamisliti svjetiljku koja uskraćuje svoje zrake zlim ljudima koji bi htjeli hodati u njezinoj svjetlosti? Može to učiniti jedino ako prestane biti svjetiljkom. Promatraj kako drvo bespomoćno i nepristrano daje svoju hladovinu svima, dobrima i zlima, starima i mladima, visokima i niskima, životinjama i ljudima i svakom drugom živom biću, čak i onome koje ga želi posjeći.
Zamisli se u čuđenju nad čistom dobrotom ruže, svjetiljke, drveta, jer u njima možeš naći sliku onoga što je ljubav.
Kao i drvo, ruža i svjetiljka, ljubav daje i ne traži ništa zauzvrat. Svjetlost, miris i hladovina ne proizvode se kada netko priđe niti prestaje kada nikoga nema u blizini. Dakle, one nisu svjesne nikakve zasluge, ili toga da čine neko dobro…
Ljubav je nepristrana, besplatna, nesebična i slobodna.Antony de Mello

Kineska mudrost


DAVORKA I NJEN SVIJET

Kineska mudrost

Para vrti – Sreća moze vise.
Parama možeš da kupis kucu, ali ne i DOM.
Možeš da kupis postelju, ali ne i SAN.
Možeš da kupis sat, ali ne i VRIJEME.
Možeš da kupis knjigu, ali ne i ZNANJE.
Možeš da kupis polozaj, ali ne i POSTOVANJE.
Možeš da kupis da platis ljekara, ali ne i ZDRAVLJE.
Možeš da kupis zivot, ali ne i DUSU.
Možeš da kupis seks, ali ne i LJUBAV.

čaj od luka

DAVORKA I NJEN SVIJET

Čaj od luka- liječi simptome prehlade

Vrijeme je prehlada. Kad moj mališa kihne sam traži da mu skuham ovaj čaj. Pomaže da prehlada prije prođe.

Sastojci

1 srednji


luk

1 l


vode




med




limun

Priprema

Luku odrezati korijenčiće i malo gornju stranu. Koru ostaviti.
Oprati luk i s gornje stane ga do pola prerezati u križ.
Staviti ga u lonac s vodom i grijati.
Kad voda zakipi, smanjiti vatru i kuhati još oko 10 minuta.
Kad se malo ohladi, dodati med i limun.
U njega se mogu dodavati i razne vrečice čaja, da se malo poboljša okus.

Posluživanje

Stvarno ( provjereno ) pomaže kod prehlade. Recept sam dobila i isprobala dok su još moji sinovi bili mali,a i mojim unukama pomaže i ga dijelim dalje.

Napitak od limuna i češnjaka za snižavanje masnoće u krvi

DAVORKA I NJEN SVIJET


Napitak od limuna i češnjaka za snižavanje masnoće u krvi

usmenom predajom došlo do mene

Sastojci

1 kg


limuna

30 režnjeva


domaćeg češnjaka

1 l


vode

Priprema

evo me pucaju zdravstvene teme
izrezati limun na ploške a češnjak protisnuti u spravi predviđenoj za to( il narezati) -ali ne cijele režnjeve stavljati jer se iz češnjaka oslobađaju neki spojevi tek kad ga “stisnete”..
staviti kuhati vodu i kad proključa odjednom ubaciti limun i češnjak, pustiti par minuta -znači da samo baci mali ključ!!
malo pustiti da se ohladi, zatim uzmete sterilnu gazu 1×1 m i presavijete ja na pola pa opet na pola i kroz nju iscjedite tekućinu(preko pirije ,traktura il kak se sve zove-lijevak) u plastičnu bocu(od vode)

e sad dobro zamotajte gazu oko komada limuna-da ništa ne ispada i dobro istisnite svu tekućinu i malo kašasto što uspijete stisnuti..

tip-ja imam na rukama one tanke kirurške rukavice iz možete- zaključiti- kojeg -razloga..
boja napitka se kreće od žućkaste do zelenkaste ovisno o češnjaku ( od domaćeg je zeleno..) i ispadne skoro puna boca od 1,5 l
svaki dan piti 0,3-0,5-(znači mjera ko žestica) 3 puta dnevno-to je preporuka a znam da su ljudi pili i jednom il dvaput..
količina je za cca 10 dana
čuvati u frižideru

Posluživanje

iz primjera mog supruga-otkad zna za sebe ima sve moguće masnoće povišene i kolesterol i trigliceride i masnće nakupljene na stjenkama krvnih žila.. namjerno smo radili krvnu sliku prije i poslije i on( a ni dr. )nije mogao vjerovati- sve vrijednosti su mu bile na normali i to najniže. moram reći da je pio tri ture između mjerenja.i spasilo ga od bay passa, pa svi koji imate s tim problema rado dijelim ovaj jednostavan a učinkovit recept s vama! i bez brige miris češnjaka neutralizira limun tako da se može piti i kad se ide na posao!! nadam se da će nekom pomoći. Oprezno ga uzimajte ako imate nizak tlak.


TAJNA

DAVORKA I NJEN SVIJET

TAJNA


Knjigu "Tajna" napisala je i objavila Rhonda Byrne 2006. godine, i trenutno je postala svjetski bestseler. Knjiga je prevedena na više od 40 jezika i prodato je oko16 miliona primjeraka. Ubrzo potom, snimljen je i istoimeni film koji je postigao neviđenu popularnost. Među učesnicima filma su i naučnici, spiritualisti i filozofi, što daje određeni kredibilitet, a film je pokrenuo pokret zagovornika Zakona privačnosti. Čuvena američka TV voditeljica Oprah je nakon pojave filma "Tajna" napravila čak dvije emisije u kratkom periodu na ovu temu, što nikada ranije nije uradila, a kasnije je napravila još niz emisija na ovu temu.
U knjizi i filmu govori se o najmoćnijem zakonu u univerzumu- zakonu privlačnosti. Ovaj zakon su primjenjivali svi veliki ljudi, a mnogi od njih su spomenuti. Svako ljudsko biće, bez izuzetka, ima sposobnost da svaku slabost ili patnju preobrazi u snagu, moć, savršen mir, zdravlje i bogatstvo.
Zakon privlačnosti kaže da se sličnosti privlače, "like attracts like", pa vaše misli privlače ono o čemu razmišljate.
Ako razmišljate o negativnim stvarima-
negativne stvari će vam se i dešavati.
Naučno je dokazano da sve na ovome svijetu ima svoju frekvenciju. Bez obzira u kakvom se stanju nalazi, tekućem ili čvrstom, vidljivo ili nevidljivo, sve ima svoju frekvenciju, prema zakonu o vibracijama. Misli su magnetske i posjeduju frekvenciju. Danas postoje uređaji koji mogu izmjeriti naše misli. Dok razmišljate, vaše misli odlaze u Svemir i magnetski privlače sve slične stvari koje imaju istu frekvenciju koje se vraćaju izvoru, a izvor ste vi. Zakon privlačnosti je zakon stvaranja. Još 500 goina prije nove ere Buda je rekao:"Sve ono što jesmo rezultat je onoga o čemu smo razmišljali".
Najnovija, revolucionarna naučna otkrića o ljudskoj energiji i energiji oko nas su uzdrmala ustaljena vjerovanja. Naša stvarnost samo odražava naše mislii emocije, a svojom energetskom frekvencijom privlačimo u svoj život sve ljude i događaje, kako dobre, tako i loše.

O tome se govori i u odlomku iz knjige u kojoj Bob Proktor, jedan od učitelja Tajne objašnjava šta je zapravo Tajna.
Proktor: Sigurno se pitate: »Šta je Tajna?«
"Reći ću vam kako sam je ja shvatio: Pjesnici poput Viljema Šekspira, Roberta Brauninga i Viljema Blejka govore o tome u svojim pjesmama. Muzičari poput Ludviga fon Betovena izražavaju tu spoznaju u svojoj muzici. Umjetnici poput Leonarda da Vinčija prikazuju je u svojim sli­kama. Veliki mislioci kao što su Sokrat, Platon, Ralf Valdo Emer­son, Pitagora, sir Frensis Bejkon, sir Ajsak Njutn, Johan Volfgang fon Gete i Viktor Igo zapisali su je u svojim djelima i uče­njima. Imena su im besmrtna, a njihov se legendarni uticaj osjeća vijekovima.
Religije poput hinduizma, hermetičkih tradicija, budizma, juda­izma, hrišćanstva i islama te civilizacije poput drevnih Vabilonaca i Egipćana prenijele su taj zakon u svojim spisima i usmenom predanju. Mnogi su ga vijekovima bilježili u svim njegovim oblicima i možemo ga pronaći u drevnim zapisima. Zapisan je u kamenu 3000. godine prije Hrista. Iako su neki ljubomorno ču­vali to znanje, uvijek se moglo otkriti.
Taj je zakon nastao na početku vremena. Oduvijek je postojao i uvijek će postojati.
Taj zakon određuje sveukupni poredak Svemira, svaki trenutak vašeg života i svako pojedino iskustvo koje u životu doživite. Nije važno ko ste i gdje živite. Svemoćni zakon privlačnosti obli­kuje čitavo vaše životno iskustvo, a to čini putem vaših misli. Vi putem vlastitih misli prizivate zakon privlačnosti u djelovanje.
Godine 1912. Čarls Hanel je zakon privlačnosti opisao kao »naj­veći i najtačniji zakon na kojem počiva čitav sistem stvaranja".
MISLI SU VEOMA MOĆNE- PAZITE ŠTA MISLITE!
Misli djeluju kao magneti, a ako su tu uključeni i osjećaji, onda je to jedna moćna kombinacija. Misli određuju našu frekvenciju, a osjećaji vam istoga trenutka govore na kojoj ste frekvenciji. Osjećate li se loše, na frekvenciji ste koja privlači još više loših stvari. Osjećate li se dobro, na snažan način privlačite još više dobrog u svoj život.
Da biste znali što mislite samo se zapitajte kako se osjećate. Emocije su dragocjen instrument koji sam govori što mislimo. Ne možete se osjećati loše i istodobno gajiti dobre misli.
Vjera je još jedan neophodan element. Ako vjerujete da ćete uspjeti u ostvarenju željenog, onda se nalazite na frekvenciji ostvarenja, a zakon privlačnosti onda pokreće događaje, ljude i situacije koje vam donose ono što želite. Dakle, pojednostavljeno rečeno: morate razmišljati pozitivno, zamišljati ono što želite da vam se ostvari, ali zamišljati to kao da se već ostvarilo.
Ako vas obuzme sumnja u uspjeh, a to se u početku svima često dešava, zaustavite taj tok negativnih misli. Uradite to svjesno, i počnite misliti o nečemu lijepom, o nečemu što vas usrećuje i ispunjava zadovoljstvom. Vaši osjećaji će učiniti da se brzo vratite u frekvenciju sa pozitivnim predznakom. Misli o ljubavi stvaraju najvišu frekvenciju.
Zamišljanje, ili vizualizacija, uključuje i osjećaje, pa je veoma bitno osjećati se dobro. Vizualizacija je proces stvaranja misaonih slika onoga što želite postići, kao da je već ostvareno. Potrebno je vjerovati da će univerzum naći način da nam "isporuči" ono što želimo. To je možda i ključni korak, jer morate odbaciti skepsu i nevjericu, morate ubijediti i svoju svijest i podsvijest da ćete dobiti ono što želite, i to tako kao da ste to već dobili. Na primjer, ako želite da budete zdravi, onda sebe trebate tako i zamišljati. Ni po koju cijenu ne smijete razmišljati o bolesti, plašiti se bolesti, jer upravo to biste i dobili. Bolest se zadržava u tijelu uz pomoć misli, promatranja bolesti i obraćanja pozornosti na bolest. Osjećate li se pomalo loše, ne pričajte o tome, osim ako se ne želite osjećati još gore. Naravno, morate uvijek biti istrajni u svojim željama. I još jedna stvar- što češće budete "tjerali" loše misli i negativne emocije iz svog života. to će se one sve rjeđe pojavljivati, a vaš misaoni proces će postati pozitivan i vi ćete se svaki dan osjećati sve bolje i bolje.
Zahvaljivanje unaprijed za ono što želite golemom snagom spunjava vaše želje i Svemiru šalje još snažnije signale.
Zahvalnost je još jedan element bez kojeg se ne može. Morate biti zahvalni, svakodnevno nabrojati sve ono lijepo u svom životu i uživati u činjenici da je nekome stalo do vas, da vam je posao krenuo, ili da vas djeca dobro slušaju, da ste uspjeli doći na posao na vrijeme, ........
Neke želje će se ostvariti brzo, a nekima će trebati više vremena. To, umnogome, zavisi od vas. Što više ste sputani nepovjerenjem, to manje su šanse za uspjeh. Opustite se. Počnite sa malim ciljevima, pa kada se oni ostvare onda će porasti i vaše samopouzdanje i povjerenje u zakon privlačnosti. Svaki novi cilj ćete postizati lakše i brže.
Postupajte prema sebi s ljubavlju i poštovanjem te ćete privući ljude koji će vam iskazati ljubav i poštovanje.
Ako se osjećate loše u odnosu prema sebi, sprečavate protok ljubavi te privlačite nove ljude i situacije koje će u vama izazvati osjećaj nelagode prema sebi.
* Da biste imali dobre odnose sa drugim ljudima, potrebno je da pažnju usmjerite na ono što cijenite kod druge osobe, a ne na ono što vam smeta. Ako se usredotočite na pozitivne osobine, njih će biti sve više.
Smijeh je najbolji lijek - Mislite savršene misli - Nema neizlječive bolesti
Smijeh privlači radost, oslobađa vas negativnosti i vodi čudesnom izlječenju.
Uživajte u životu, jer život je sjajan! Veličanstven! Budite sretni sada. Sada se dobro osjećajte!
Nemojte se žaliti i kukati oko svake stvari koja vam nije po volji. Naučite preuzeti odgovornost. Učinite ono što su učinile mnoge uspješne osobe da bi došle do svoga idealnog života. Postavite ciljeve, sanjajte veliko, mislite pozitivno i tako ćete pokrenuti zakon privlačnost.
Ako ste zabrinuti za svoju budućnost, ako se bojite nestašice, ako ste u dugovima i brinete da li ćete imati dovoljno novca da platite račune i pokrijete svoje osnovne troškove, vi živite u frekvenciji straha i emitirate negativne vibracije. To su vibracije straha, vibracije nižih frekvencija koje izazivaju rezonaciju, usklađeno titranje, sa stvarnošću u kojoj ste siromašni, nesretni i nemate dovoljno novca. Dakle, vi, svojim vibracijama, kreirate vlastitu budućnost.
Osim ovih negativnih frekvencija straha, postoje i pozitivne vibracije. To su frekvencije ljubavi, zahvalnosti, darežljivosti koje šalju poruku: 'Zahvalan sam ti Bože za sve što imam, a imam sve što mi treba i u takvom obilju da mogu uvijek dati onima koji nemaju.' Takvom, porukom, takvim vibracijama, usklađujete se sa stvarnošču u kojoj ste sretni, bogati, zadovoljni, zdravi...
Vidite li razliku? Znate li, sada, zašto je važno biti u pozitivnim vibracijama cijelo vrijeme?
Ako jedva spajate kraj s krajem, ako ste u dugovima, ako ste zabrinuti za svoju budućnost, ako se bojite za svoj posao ili ste nezaposleni, ako ste bolesni, depresivni, usamljeni, u sukobu s okolinom, kako ćete se natjerati da pozitivno razmišljate ? Možete li to?
Biće teško, ali možete. Potrebno je da se transformišete iznutra, da reprogramirate svoju podsvijest, svoja uvjerenja i da u njih ugradite pozitivna vjerovanja. Uz pomoć programa koji vam pomažu da to uradite bez napora- transformacija je moguća i brza. Postoji više takvih programa, a na ovom sajtu imate priliku da se upoznate sa najboljima od njih. Poboljšanje ćete osjetiti vrlo brzo, već nakon prvih pokušaja, a nakon određenog vremena shvatićete da su neraspoloženje, depresija,tuga i druga negativna osjećanja postala stvar prošlosti. Osnaženi duhovnim mirom i snagom, sa vjerom u mogućnost stvaranja sretnije realnosti, stvorićete sve uslove koji su potrebni da bi zakon privlačnosti počeo da djeluje u vašu korist.


FUNDAMENTALNA BUDISTIČKA VJEROVANJA

DAVORKA I NJEN SVIJET


Budisti su podučavani da pokazuju istu toleranciju, uzdržljivost i bratsku ljubav spram svih ljudi, bez razlike, i postojanu dobrotu spram pripadnika životinjskog carstva.

II.) Univerzum je razvijen, a ne stvoren i on radi prema zakonu, a ne prema hiru nekog boga.

III.) Istine na kojima je budizam zasnovan prirodne su. Njih su tijekom uzastopnih kalpi ili svjetskih razdoblja podučavala svjetlosna bića koja se nazivaju Buddhe, tj. "Prosvijetljeni".

IV.) Četvrti uèitelj u sadašnjoj kalpi bio je Sākya Muni ili Gautama Buddha. Roðen je u kraljevskoj obitelji u Indiji, prije otprilike 2500 godina. Buddha je povijesna osoba, a njegovo je ime bilo Siddhārtha Gautama.

V.) Sākya Muni podučavao je da neznanje stvara želje; neutažena želja je uzrok ponovnih rođenja, uzrok tuge. Da bi čovjek odagnao tugu neophodno je potrebno izbjeći ponovno rođenje; da bi se izbjeglo ponovno rođenje neophodno je potrebno iskorijeniti želju, a da bi se iskorijenila želja potrebno je uništiti neznanje.

VI.) Neznanje podržava vjerovanje da je ponovno rođenje potrebno. Kada je neznanje uništeno, shvaćena je nepotrebnost svakog ponovnog rođenja. Neznanje također rađa iluzornu i nelogičnu ideju da postoji samo jedna čovjekova egzistencija i drugu iluziju da je taj jedan život praćen stanjima nepromjenljivih ugoda ili muka.

VII.) Raspršenost cjelokupnog tog neznanja može biti postignuta ustrajnim vježbanjem sveobuhvatnog altruizma u vladanju, razvojem inteligencije, mudrosti misli i uništenjem želje za nižim osobnim ugodama.

VIII.) Želja za životom koja je uzrok ponovnog rođenja nestaje kada rođenja iščezavaju, a savršena individualnost postiže pomoću meditacije. To najviše stanje mira nazvano je nirvāna.

IX.) Sākya Muni podučavao je da neznanje može biti rastjerano, a tuga otklonjena pomoću znanja o "Četiri Plemenite istine":

1. Bijeda evolutivnog postojanja rezultira rođenjem i smrću, životom poslije života.

2. Uzrok stvaranja bijede je sebična želja stvorena za zadovoljavanje nečijeg ega, a želja sama nije sposobna osigurati krajnji cilj.

3. Uništenje te želje ili njenog ega.

4. Promatranje stvaranja te destruktivne želje. Načini koje je Buddha istaknuo nazivaju se "Plemenitim osmerostrukim putem", a on se sastoji u:

- ispravnom vjerovanju,

- ispravnom razmišljanju,

- ispravnom govoru,

- ispravnom djelovanju,

- ispravnom razmišljanju o načinu zarađivanja za život,

- ispravnom naporu,

- ispravnom sjećanju,

- ispravnoj meditaciji.

X.) Ispravna meditacija vodi do duhovnog prosvjetljenja ili do razvoja "budolike" sposobnosti koja je latentna u svakom pojedinom čovjeku.

XI.) Suština budizma, kako ju je sumirao sam Tathāgatha (Buddha) je:

- prestanak svih grijeha,

- stjecanje vrline,

- pročišćenje srca.

XII.) Univerzum je izložen prirodnom zakonu kauzalnosti poznatom kao "karma". Zasluge i nezasluge bića u prošlosti određuju njegovo stanje u sadašnjosti. Stoga svaki čovjek sada doživljava posljedice svojih prijašnjih djela.

XIII.) Prepreke postizanju dobre karme mogu biti uklonjene pridržavanjem sljedećih propisa, koji su obuhvaćeni moralnim kodeksom budizma:

1.) ne ubij;

2.) ne ukradi;

3.) ne dopusti si zabranjenu spolnu ugodu;

4.) ne laži;

5.) ne uzimaj opijajuće ili omamljujuće droge i tekućine.

Pet preostalih propisa, koje ovdje nema potrebe nabrajati, pridržavat će se oni koji će postići, mnogo brže nego prosječni svjetovnjaci, oslobođenje od bijede i ponovnog rođenja.

XIV.) Budizam obeshrabruje praznovjernu lakovjernost. Gautama Buddha je podučavao da je dužnost roditelja educirati dijete u znanosti i književnosti. Također je podučavao da nitko ne treba vjerovati u ono što govori bilo koji mudrac, što je napisano u bilo kojoj knjizi ili što je utvrđeno tradicijom, sve dok se sa time ne složi svojim razumom.

Bit Buddhinog Učenja

DAVORKA I NJEN SVIJET

Nebeski je svod ukras Božji,

zvijezde su Njegove oči,

melodija Njegova smijeha ispunja Univerzum.

(stihovi na teluškom)

Ima mnogo onih koji u Boga ne vjeruju i koji su si upropastili život, ali nema niti jednog koji je vjerovao i kojem je život propao.

Utjelovljenja Ljubavi!

U drevna vremena mnogo je duhovnih tražitelja prolazilo putom potrage za poznavanjem Sebstva, proučavalo svete spise i posjećivalo sveta mjesta ne bi li stekli iskustvo božanskosti. Međutim, nisu uspijevali steći mudrost za kojom su tragali. Pa čak kada su i prepoznali razliku između živoga i neživoga nije im uspijevalo zadobiti duhovno prosvjetljenje. Istinsko prosvjetljenje je postignuto kad se osvijesti identitet, istovjetnost Jednog i mnogostrukog (vyakthi i samasthi). Usprkos vremenu koje je prošlo, čovjeku ne polazi za rukom prepoznati svoju (istinsku) stvarnost. Znanje o Sebstvu ne može se zadobiti proučavanjem svetih tekstova ili od učitelja ili po milosti velikih ljudi. Brahmana se ne može vidjeti u vanjskom svijetu. On se može iskusiti jedino u vlastitom srcu. Znak je neznanja tražiti Sebstvo u izvanjskom svijetu.

Tražite Sebstvo u sebi

Buddha je tijekom 26 godina tražio spoznaju Sebstva proučavajući svete spise, odlazeći svecima i mudracima te slušajući njihova učenja. Na kraju je shvatio da na taj način neće iskusiti stvarnost već je spoznao da se znanje o Sebstvu može steći samo unutarnjom potragom. Prestao je sa izvanjskim traženjem i postupno je stekao znanje o Sebstvu iznutra. Tada je obznanio:

Buddham śaranam gacchāmi

Sangham śaranam gacchāmi

Dharmam śaranam gacchāmi

(Tražim utočište u Buddhi, sanghi i dharmi)

Kroz svoje je prosvjetljenje otkrio važnost dharme te je zahtijevao je da se na njoj utemeljuje društvena zajednica. Buddha je osvijestio da se samospoznaja ne može steći ni kroz tešku pokoru ni molitvu niti kroz surova samoodricanja. Prije svog odlaska, Buddha je naglasio važnost razvijanja dobre vizije (samyag dristi). Dobra vizija vodi ka dobrim mislima, govoru i djelima.

Sljedeće što je izričito naglasio jest druženje s dobrim ljudima. Druženje s dobrima vodi k djelima dobrote. Četiri pravila koja valja slijediti su: njegujte dobro društvo, izbjegavajte druženje sa zlim osobama, uvijek činite hvalevrijedna djela i razlučite što je prolazno, a što je trajno.

Dobro društvo ne podrazumijeva samo puko druženje s dobrim ljudima. "Sath" se odnosi na Boga. Ono što se traži jest želja za druženjem s Bogom koji je izvor sveg blaženstva. Kad su nečije misli usredotočene na Boga, misli, govor i djela postaju sveta (samyag bhava, samyag sravana i samyag kriya). To dovodi i ka čistoći unutarnjih osjetila. Čistoća misli, riječi i djela sredstva su pomoću kojih se spoznaje Bog. Ta trostruka čistoća srž je čovječnosti.

Buddha je spoznao tu istinu i iskusio je blaženstvo. Njegova je majka, Mayadevi umrla devet dana nakon porođaja. Poslije majčine smrti, o Buddhi se brinula njegova pomajka Gautami. Ona je njegovala Buddhu s bezgraničnom ljubavlju. Zbog te ljubavi kojom ga je obasipala on ju je neprestano zazivao pa su ga na kraju po njoj prozvali Gautama.

Buddha se potpuno predao svojoj unutarnjoj potrazi za iskustvom stvarnosti jer je otkrio da mu sveti tekstovi i učitelji nisu od koristi.

Poraz tuge

Mnoštvo je onih koji u svijetu propovijedaju duhovnost, ali nitko od njih nije ništa iskusio. Kakva je korist od proučavanja knjiga bez osobne prakse ili iskustva. Svatko treba učiniti svoju savjest svojim učiteljem. Kako se vrijeme nirvane bližilo, Buddha opazi kako njegov polubrat Ananda lije suze. On zagrli Anandu te mu kaže: "Eto, sve do danas, svijet nije prepoznao stvarnost. Tisuće je onih koji tuguju kad gledaju umirućega. Ali se ne žele potruditi pogledati kakvo se iskustvo krije u smrti. Ja o tome znam istinu i ja se stapam s tom istinom. Zbog toga zaista nije potrebno liti suze. A i ti se žalostiš nad uzvišenim stanjem koje mi je tako blizu. Nijedno ljudsko biće ne bi trebalo plakati u trenutku smrti druge osobe. Suze pripadaju Bogu i mogu se prolijevati samo za Njega, a ne za nekim trivijalnostima. Ti trebaš liti suze radosnice. Tuga nije ispravno stanje za čovjeka. Zato, nemoj tužan plakati."

Evo i jedan primjer iz običnog života. Hodajući kroz gužvu nekog sajma, ugledate nekoga kako plače. Vi ćete zastati i upitati ga: "Zašto plačeš?" I drugi prolaznik će ga upitati isto. Ako tim istim sajmom prolazi netko nasmijan i izvrsno raspoložen, nitko neće zastati i pitati ga za njegovu sreću. Za sreću se smatra da je to normalno stanje čovjeka. On neprestano teži za tim stanjem. Tuga mu je odbojna. Znak je slabosti ako čovjek popusti pa ga obuzima jad. Onaj koji se prepušta biti plijenom bola i jada kroz mnoge živote, uvijek iznova će tonuti u tugu. Za onoga koji ima čvrstu vjeru u Boga neće biti uzroka za tugu. Oni koji popuštaju da ih obuzima tuga nisu razumijeli božanski princip. Bog je jedan. On se ljudima prikazuje u različitim imenima i oblicima. Ako ljudi ne uspiju spoznati da je Bog jedno, bit će podložni raznim nevoljama. Oni štuju Boga kao Alaha, Buddhu, Rāmu, Krišnu, Isusa, itd. Ta su im imena dana kad su sišli na ovaj svijet i ona im nisu urođena. Imena imaju prolazno značenje.

Sve ono što je vezano uz tijelo, privremeno je i prolazno. Čovjek treba tražiti neprolazno blaženstvo. "Sreća je u jedinstvu s Bogom."

Čovjekove zvijezde vodilje

Buddha je propisao pet obveza: dobra vizija, dobre misli, slušanje dobrih stvari, dobar govor, dobra djela. Tih pet obveza tvori istinsku sadhanu (duhovnu praksu). Čovjek zlorabi talente koje mu je dao Bog. On slobodno popušta pred šest glavnih poroka kao što su požuda, ljutnja i pohlepa. To nisu božanski darovi. Oni se podupiru i njeguju kroz hranu koju čovjek jede. To su životinjske osobine kojih se čovjek treba otresti. Ljudi trebaju govoriti istinu te izbjegavati neprijatan govor pa bila to i istina. Cjelokupan ljudski život treba biti utemeljen na istini.

Kultura Bharata pridaje izričito značenje postavci: "Govori istinu; djeluj ispravno". Međutim, govor istine je uzvišena vrlina za sve ljude ma gdje se oni nalazili. Istina se mora podupirati bez obzira na okolnosti. Istina je Božje utjelovljenje. Ispravnost vam treba biti bliska poput vaše sjene. Od onoga trenutka kad vam istina i ispravnost postanu vaše zvijezde vodilje bit ćete kadri postići sve u životu. Sve moći su prirođene tim dvjema vrlinama. Čovjek može ostvariti blaženstvo jedino onda ako svoju viziju okrene u sebe. Jedino bliskost s Bogom osigurava sreću. Ona se ne može steći nigdje drugdje ni od koga drugoga.

Znak je neznanja očekivati da će vam neka druga osoba dati sreću. Buddha se žalostio da su ljudi podložni takvom neznanju. On je prakticirao mnogobrojne duhovne vježbe te je došao do određenih odluka. Odlučio je otići u Gayu te iskusiti blaženstvo na svoj način. U sebi je otkrio izvor blaženstva. Spoznao je da se ono ne može steći izvana. Svačije je ljudsko srce prebivalište Božje. Zato svatko se treba dobro o njem brinuti i njegovati ga kao izvorište božanskog blaženstva.

Njegujte svete osjećaje

Kako se Buddhina učenja nisu ispravno provodila, budizam je skoro nestao iz ove zemlje. Nestanak prijeti svim onim religijama gdje se oni koji ju propovijedaju u svojem svakodnevnom životu ne primjenjuju to što propovijedaju. Ljudi se moraju pridržavati onoga što propovijedaju. Ljudi trebaju živjeti po istinama u koje vjeruju, a ne djelovati protivno učenjima koja uče.

Na nesreću, današnji čovjek ima samo izvanjsku viziju. Takva vizija je karakteristična za životinje. Vi morate svoju viziju učiniti svetom njenim okretanjem prema unutra. Tada ćete se moći osloboditi životinjskih osobina i svoj život učiniti božanskijim. Stoga, razvijajte u sebi dobre osjećaje. U svim srcima živi božanski prebivatelj. Neka vam budu uznosit uzor svi oni koji gaje božanske osjećaje. Takvim je ljudima potrebna potpora. Božanski se osjećaji pojavljuju u ljudima jedino kao posljedica dobrih djela učinjena u brojnim (prošlim) životima. Jedino posvećeno srce može doživjeti Boga. Odanost bilo čemu što nije Bog jalov je posao. Svjetovna imovina dolazi i gubi se. Ali, božanskost dolazi i raste.

Utjelovljenja ljubavi,

Svi ste vi ovamo stigli iz različitih dijelova svijeta. Došli ste da biste iskusili radost sudjelujući u svetkovini Buddha purnime. Nije bilo potrebe da prevaljujete tako dugi put iz vaših udaljenih mjesta boravka. Buddhi predstavlja intelekt. Intelekt se mora pravilno koristiti. Tako ćete moći shvatiti što se pod budizmom podrazumijeva. Ljudi govore o duhovnim vježbama i uzaludno troše svoje živote. Sva ta nastojanja su traćenje vremena. Dovoljno je razvijati svete osjećaje. Najviša sadhana sastoji se u odbacivanju, oslobađanju od loših misli te njegovanju dobrih kvaliteta. Koji god hodočasnički centar posjetite nastojte se riješiti svoji loših sklonosti. Umjesto njih razvijte dobrotu.

Put k Bogu

Ljudi govore o nirvani. Ona je jednaka mokši ili oslobođenju. Vaš cilj mora biti to oslobođenje. Nirvana podrazumijeva iskustvo blaženstva u posljednjim trenucima vašega života. Čovjek to ne shvaća pa ne zna što treba tražiti, a što odbaciti.

Ima tri stvari koje se moraju učiniti u životu. Trebate se potruditi činiti dobro onima koji su vas povrijedili. Morate zaboraviti zlo koje vam je netko nanio i zaboraviti, također, dobro koje ste nekome učinili. Pa tako trebate zaboraviti ono što treba biti zaboravljeno, a zapamtiti stvari koje zahtijevaju da budu upamćene. Koje su to stvari koje treba zapamtiti? Dobro koje su vam drugi učinili. Vi se tog dobra morate sjećati kao nečeg svetog. Morate svojim dobročiniteljima iskazati svoju zahvalnost.

Neka se sva vaša djela pokoravaju ispravnosti, dharmi. Što god radili, radite na taj način da bude posvećeno Bogu.

Ne gledajte loše – gledajte dobro.

Ne slušajte loše – slušajte dobro.

Ne govorite loše – govorite dobro.

Ne mislite loše – mislite dobro.

Ne činite loše – činite dobro.

To je put do Boga.

To je srž Buddhinog učenja. Ako se kroz svoja osjetila prepuštate lošim težnjama, kako ćete steći mir? Mir može doći samo iz srca (duhovnog srca - hridaya) ispunjenog samilošću.

Utjelovljenja ljubavi!

Bog prebiva u svakom od nas u obličju ljubavi.

JAINIZAM

DAVORKA I NJEN SVIJET

U današnjem svijetu mnogo se zna o velikim, glavnim religijama poput Hinduizma, Kršćanstva, Islama, Budizma... ali vrlo se malo zna o Jainizmu.

Jainizam je način života koji prakticira otprilike 0,5 % sveukupne populacije Indije. Širenje je ograničeno kao posljedica vlastitog odabira "ne-natjecateljskog" duha Jainizma.

Naziv Jainizam se izvodi iz sanskrtske riječi "jina" (pobjediti, osvojiti). Prema Jainizmu svijet je podijeljen na dva dijela: "Arya Bumi" (zemlja Hindusa) i "Anaria Bumi" (zemlja Nehindusa). Kaže se da Arya Bumi obuhvaća gotovo cijelu Aziju, a to se potkrjepljuje arheološkim otkrićima drevnih hindustičkih kipova i sličnih predmeta u raznim dijelovima Azije.

Prema Jainima, Jainizam je vjera postupno otkrivana tijekom raznih svjetskih doba kroz "tirthanakare", niz osoba koje su dosegle najviše savršenstvo koje može doseći ljudska narav. Brojem, bilo je dvadeset i četiri tirthanakara, a prvi, prema tradiciji, osnivač Jainizma, bio je Rusabdev. Iako se njegovo ime spominje i u Vedama i u Puranama, o njemu se općenito vrlo malo zna. Ne postoje, također, gotovo nikakvi povijesni dokazi o ostalim tithanakarama sve do Parshavanatha, dvadeset i trećeg u nizu. Za dvadeset i drugog, Nemnatha se kaže da je bio Krišnin suvremenik, Njegov rođak. Stvarni i povijesni osnivač Jainizma bio je dvadeset i četvrti tirthanakara, Vardhamana ili još zvan Mahavira ("Veliki Junak") koji je bio rođen oko 600. godine pr. Kr. u državi Vaishali.

Mahavira je bio nešto stariji suvremenik Gautame Buddhe i njega se u budističkim tekstovima oslovljava kao "Nataputru". Poslije godina teškog rada i meditacije on postiže prosvijetljenje te propovijeda Jainizam slijedećih trideset godina, do svoje smrti 527. godine pr. Kr.

Jainizam propovijeda da je svako živo biće u svom zemaljskom liku Mruthyu Logh, a tu spadaju ljudi i životinje. Ta bića po svom postignuću savršenstva postaju Deva Logh ili nebeska bića poput avatara, bogova... Ipak, najviše stanje savršenstva je ono tirthanakare u kojem se onaj tko to stanje dosegne oslobađa okova karme (grijeha), janame (rađanja), kaye (obličja) i jare (patnji).

Jaini vjeruju da je Univerzum podijeljen u dva nerazdvojna i nezavisna razreda: živa bića ili duše (jive) koje prožimaju vjetar, vatra, biljke i životinje i nežive entitete (anjive) u koje su uključeni prostor, vrijeme i tvari.

Slijedeći vrlo važan koncept je onaj o karmi, suptilnoj reakciji prouzročenoj svakim ljudskim djelovanjem, koja utiče u jivu i opterećuje je ropstvom života i njenom transmigracijom. To utjecanje se može zaustaviti tijekom mnogih života pokore i discipliniranog vladanja koje rezultira mokšom ili oslobođenjem, konačnim ciljem čovjeka.

Pitanje karme klasificira se u skladu s posljedicama (koje uzrokuje):

1. Ono koje sprječava istinsko znanje i

2. Ono koje prouzročuje zadovoljstvo i bol.

Kako za obličja boga (slike i kipove) u Jainizmu nema mjesta, karma zauzima središnju poziciju i većina funkcija koja se dodijeljuju Bogu kategorizirana su po pripadajućim moćima. Duše su podijeljene na one koje su dosegle savršenstvo i one koje su još u okovima.

Etika Jainizma izravna je posljedica filozofije duše i karme. Obzirom da je primarna dužnost čovjeka razvoj i napredovanje ka savršenstvu njegove duše i duša njegovih bližnjih, ahimsa ili uzdržavanje od ubijanja jest najuzvišeniji princip.

"NE POVRIJEDI NIKOGA" pozitivna je krilatica, moto u kojoj je sadržano propovijedanje ljubavi i sućuti prema svim bićima. Jaini često grade skloništa i nastambe za ostarjele i bolesne životinje gdje ih drže i hrane dok ne uginu prirodnom smrću.

Tri dragulja ili Triratna Jainizma su:

1. Samyug-daršan – ispravna vjera,

2. Samyug-gnana – ispravno znanje,

3. Samyug-charithra – ispravan karakter ili vladanje.

Jainizam također propisuje pomno razrađena pravila svakodnevnog djelovanja. Primjerice, vodič u praksi provođenja ahimse – okrutnost je razložena u devet vrsta, jedno suptilnije od drugoga. Jaini se uzdržavaju ne samo mesa, već također i povrća koje raste pod zemljom i određenih vrsti voća, a poželjno je piti samo filtriranu vodu.

Preporučuje se post i on se može provoditi na nekoliko načina:

1. 36-satni post (puasa) – strogi post koji počinje zalaskom sunca a završava izlaskom sunca.

2. 36-satni post (apvas) – strogi post u kojem je jedino dozvoljeno uzimanje samo prokuhane vode i to samo tijekom dana.

Dnevna molitva traje 48 minuta i Jainističke mantre se ponavljaju za oprost od karmi (grijeha) počinjenih tijekom dana, svjesno ili ne.

Učenja Jainizma slična su besmrtnim porukama Gospoda Rame, Krišne, Isusa, Buddhe i Proroka Muhameda. Uz to, Jainizam propisuje jedan strog način života da bi se on učinio idealnim i dosegao najviše savršenstvo. Jainizam propovijeda univerzalnu toleranciju i prema ostalim religijama ima potpuni stav ne-kriticizma.

Jainističke mantre upućuju se redom:

NAMO ARIHANTANAM – Gospodu koji uklanja karmu;

NAMO SITHANAM – Gospodu koji uklanja karmu i vodi k mokši;

NAMO AYARIYANAM – svecima koji su se odrekli materijalnog svijeta i postali sadhui;

NAMO UVAJAYANAM - Gospodu Upadhi – onima koji su naučili svete stotre i koji podučavaju druge

NAMO LOY SAVASAHUNAM - svakom svecu koji zna ili posjeduje gnanu (znanje), daršan (bogoštovlje), charitru (savršen karakter) i tapasyu (meditaciju) koja pomaže u dosezanju mokše.

(Eso panch namokkaro savva pavappanasano mangalanam cha savvesim, padhamam havai mangalam) – Molimo se i klanjamo svoj gore navedenoj petorici i neka je blagoslovljen cijeli svijet (Univerzum).

Izvornik: Jedinstvo religija, J. Jagadeesan (Unity of Faits, Appendix IV.-G), Kuala Lumpur, Malezija 1994.


SIMBOLI JAINIZMA

DAVORKA I NJEN SVIJET
Svastika i chakra

Svastika i chakra simboli su koji se često koriste u jainizmu. Simbol koji je prihvaćen u skorije vrijeme (na 2500. godišnjicu smrti Mahavire) složeniji je i bolje razrađen. Sastoji se od mladoga mjeseca, tri točke, svastike i dlana na kojem je nacrtana chakra.

Jainizam je drevna religija. Zasnovali su je "jini" ili "osvajači", također poznati kao tirthankare ili osnivači vjere. To su savršeni ljudi jer su ovladali samima sobom. Smatra se da ih je bilo dvadeset četiri. Međutim, povjesničari su samo posljednju dvojicu, Farshvanathu (700. g.p.Kr.) i Vardhamanu Mahaviru (599. g.p.Kr.), prihvatili kao one koji su zaista postojali.

Sva živa bića duše su, vječne i besmrtne, a vezana su zbog karme. Mogu zadobiti oslobođenje (mokšu) provodeći u djelo tri dragulja (ratnatraya): ispravnu vjeru, ispravno znanje i ispravno ponašanje. To je suština jainizma.

Ljudska bića koja pate zbog karmičke vezanosti ne bi trebala biti potištena jer izlaz postoji. Dlan označava utjehu: Ne boj se! Koji put vodi iz močvare? Dharma. Kotač dharme koji ima dvadeset četiri žbice simbolizira dharmu koja se sastoji od ahimse (nenasilje) i drugih vrlina što simbolizira dvadeset četiri tirthankara.

Svasti znači božja naklonost, a svastika je njen simbol. Samo dobro snaći će one koji pronađu utočište u dharmi koju naučavaju tirthankare.

Tri točke simboliziraju tri svijeta (pod-svijet, svijet i nad-svijet) sa svim živim bićima. Mladi mjesec simbolizira prostor koji nadilazi ta tri svijeta, a u njemu žive savršena bića.

Cijeli simbol znači da stanovnici triju svjetova koji pate zbog prolaznog postojanja mogu naći izlaz ako se odluče za put dharme koji naučavaju tirthankare i na taj način zadobe Božju naklonost. Kada postanu savršeni, zauvijek će živjeti u svijetu savršenih bića.


U Feng Shui-u slon simbolizira sreću djece

DAVORKA I NJEN SVIJET

Slon je jedan od popularnijih simbola. Pojavljuje se u raznim tradicijama na različite načine, no svi se slažu oko najbitnije činjenice, a to je da slonovi donose sreću.

U Feng Shui-u slon simbolizira sreću djece, tj. pospješuje vjerojatnost začeća. Unatoč nekim preporukama da ga u tom slučaju treba postaviti kraj bračnog kreveta, najbolje i najučinkovitije je postaviti par slonova sa spuštenim surlama s vanjske strane vrata spavaće sobe (dakle u hodnik, ne u sobu). Postavljanje ovog za kineze, svetog bića u spavaću sobu značilo bi svetogrđe. Navodno da je sreća zajamčena ako svako veče prije odlaska na spavanje dodirnete surlu, no možda je to ipak malo pretjerano. Za one kojima je važan spol djeteta, evo jedne male preporuke: na leđa slona postavite kamen kako biste začeli muško djete.

Par slonova uzdignute surle najbolje je postaviti izvan doma, sa svake strane ulaznih vrata po jednog. Također možete ih postaviti i unutar doma, ali doista pored ulaznih vrata, okrenute prema van, da bi Vas zaštitili od provalnika i opasnosti. Tako će osim zaštite privući i mnoštvo sreće u Vaš dom.

Riječ slon na kineskom zvuči vrlo nalik riječi premijer, stoga se vjeruje da slon simbolizira snagu, poštenje, mudrost, hrabrost i moralnost, sve odlike plemenitog vođe.

U kineskoj umjetnosti često je prikazan okružen djecom, simbolizirajući tako mnoštvo sinova odanih obitelji. (Imajmo na umu da je Feng Shui vrlo stara tradicija koja vuče korijene iz doba kada su razlike između spolova bile puno izraženije nego danas, tako da se u nekim formulacijama osjeti doza seksizma neprimjerena našem vremenu i kulturnom okruženju.)

Prema budističkoj tradiciji, slon je jedan od osam svetih životinja. Često je prikazan s lotosovim cvijetom na leđima, na kojem sjedi Buddha mudrosti. Vjeruje se da je Buddha začet tako što je u obličju bijelog slona uzašao u utrobu svoje majke. Tako se do danas zadržalo vjerovanje da je viđenje ili rođenje bijelog slona znak izvanredne sreće.

Prema hinduističkoj mitologiji svijet leži na leđima slona Mahapudma, koji stoji na kornjači. Hinduistički bog Ganesh prikazan je u obličju slona i vrlo štovan. Simbol slona povezan je s visokim bogovima i božicama koji donose vodu, kišu i plodnost, kako ljudi tako i same prirode.