nedjelja, 5. svibnja 2013.

Qi Gong

DAVORKA I NJEN SVIJET

http://free-ka.t-com.hr/Dao_qigong/Vjezbe%20qigonga.html

QI GONG - SHAOLIN QI GONG for your early morning exercise


DAVORKA I NJEN SVIJET

Vježbe qigonga

DAVORKA I NJEN SVIJET


 
 
Osam brokata - opis vježbi
 
             "Osam brokata" je vježba koju su radili časnici kineske carske vojske. Jako je dobra za održavanje tjelesne kondicije i gipkosti tijela. Može se u cjelini raditi svaki dan, a mogu se pojedine vježbe raditi izdvojeno.
            Redoslijed vježbi:
  1. Kruženje rukama ("Poduprijeti Nebo")
  2. Gađati iz luka
  3. Pogledati unazad preko ramena
  4. Postaviti dlanove na koljena i istezati se u struku
  5. Lijeva ruka ide gore, desna se spušta
  6. Udarati šakama u visini ramena
  7. Preklon iz struka
  8. Podizanje na prstima
            Napomene pred početak vježbi:
            Sve vježbe raditi bez napora i jako usporeno, kao u "usporenom filmu".
            Detaljan opis vježbi
 
 
A.
B.
C.
1. Stati uspravno, stopala lagano razmaknuti i malo saviti koljena (A). Kružiti u velikom krugu rukama ispred tijela (B); udisati kad ruke idu naprijed i gore, izdisati kad idu u starnu i dolje (C).
2. Napraviti veći razmak stopala (tzv "jahaći stav"). Ruke prekrižiti na grudima (A); ruku koja je bliže tijelu ispružiti u lijevu stranu kao da se nateže luk, a drugom rukom kao da potežemo strelicu unazad (B). Kad dođemo do kraja ruke vratiti u prekriženi položaj na grudima. Učiniti isto na drugu stranu (C). Ponoviti do pet puta.
3. Zauzeti stojeći stav, stopala malo razmaknuta. U visini pupka postaviti lijevi dlan okrenut gore  ispod desnog dlana koji je okrenut prema dolje (kao da se drži zamišljena lopta) (A). Zatim, polako lijevu ruku podizati uvis dok se istovremeno desna spušta do visine kuka (dlan je okrenu k zemlji) (C). Kad se lijeva ruka nalazi na pol puta, okrenuti dlan prema nebu. Samo na lijevu stranu! Ponoviti do pet puta.
4. Stati uspravno, ruke uz tijelo (A). Okrenuti samo glavu unazad kao da nešto gledamo preko ramena (B i C). Ponoviti na jednu i drugu stranu devet puta.
5. Jako široki stav nogu. Postaviti dlanove malo iznad koljena i saviti se u struku (A). Zatim se oduprijeti o koljeno desne noge i nagnuti se na lijevu stranu, pritom istegnuti desnu starnu tijela (B). Isto učiniti na lijevu stranu. Ponoviti do 5 puta.
6. Stojeći stav, noge su malo razmaknute (A). Udišući, podižemo ruke u luku prema gore i natrag (B); zatim, bez zastoja, izdišući, spuštamo ruke u luku prema dolje do nožnih prstiju (C). Bez zastoja ponovo podižemo ruke, potom ih spustimo. Ponovimo te pokrete devet puta.
7. Stati jako razmaknutih nogu ("jahaći stav" kao u drugoj vježbi). Ruke stisnuti u šake i podignuti ih ispred sebe u visinu ramena  (A), i stalno ih tokom vježbe održavati na toj visini! Zatim polako, u usporenom pokretu, udariti šakam naprijed (B i C); kad jedna ruka ide naprijed druga se povlači. Ponovit devet puta.
8. Stojeći stav, noge razmaknute za širinu stopala (A). Podignemo se na prstima (B) i naglo spustimo (C). Ponovimo 36 puta.
   

Qigong - 8 Brokate, Die acht Brokatübungen ( Ba Duan Jin )


DAVORKA I NJEN SVIJET