nedjelja, 1. siječnja 2012.

2012 je u narandzastoj boji

DAVORKA I NJEN SVIJET





Knjiga tajni
BOJE I SUDBINA
Stari su astrolozi vjerovali da svaki znak zodijaka, kao i svaka planeta, imaju svoje sretne i nesretne boje, koje utjecu na prirodu i sudbinu osoba rodjenih u tim horoskopskim znakovima.

Još od Babilona, drevni su zvjezdoznanci vjerovali da svakoj planeti pripada odgovarajuća boja. Suncu su pripadale zlatna, narandžasta i žuta; Mjesecu je pripadala bijela; Marsu blijedo crvena; Merkuru neutralni tonovi i svijetlo zelena; Veneri zelena i plava; Jupiteru plava i purpurna, a planeti Saturnu pripadala je crna i tamno plava boja.
U prošlosti su postojale i posebne tabele koje su govorile o karakteristikama i smibolici pojedinih boja. Dobrim bojama su se smatrale:

Ljubičasta simbolizira – inteligenciju, znanje i trijumf;
Plava – neporočnu prirodu;
Zelena – nadu, povjerenje i pobjedu;
Ružičasta – ljupkost;
Bijela – čistotu, radost i istinu;
Crvena – vatrenost, snagu i zdravlje;
Grimizna – postojanost i vjernost;
Lila – svježinu i rođenje;
Žuta – uspjeh

Loše boje:
Crna simbolizira – tugu, smrt i žalost;
Narandžasta – pohotu;
Žuta – dvoličnost, ambiciju i izdaju;
Smeđa – pokajanje i jad;
Purpurna – propast i raspadanje.

Onaj ko nije zelio da rizikuje svoju subinu vodio je računa o negativnim kombinacijama boja. Prema toj tabeli, bijela se ne bi trebala miješati sa ljubičastom; žuta sa smeđom ili tamno plavom bojom; crvena sa narandžastom; zelena sa smeđom, te plava sa bijelom bojom.
Pozitivnim kombinacijama, koje su mogle blagotvorno da utječu na sudbinu, smatralo se nošenje odjeće u sljedećim kombinacijama: ljubičasta sa crvenom; tamnoplava sa narandžastom; svijetloplava sa tamno zelenom; crna sa žutom; purpurna sa morsko zelenom, te roza sa lila bojom.
I dani u nedjelji imali su svoje sretne boje. Ponedjeljku je to bila bijela, utorku crvena, srijedi zelena, četvrtku purpurna, petku plave, suboti tamnoplava, a nedjelji narandžasta boja.

Boje i ličnost
Općenito je vjerovanje da se o svakom čovjeku podosta toga može saznati na osnovu njegovih omiljenih boja:

Azurna: nesebičnost, plemenitost, nevinost, djevičanstvo;
Crna: konvencionalnost, formalnost, dostojanstvo, svečanost;
Smeđa: senzualnost, poštenje, konstantnost, umjerenost;
Plava: motivisanost, samozadovoljstvo, prijateljstvo, otvorenost, ambicije, usmjerenost;
Siva: nesigurnost, strah, konformizam;
Zelena: sporo se ljute, rigidni u mišljenjima;
Indigo: morbidnost, sebičnost;
Lavanda: samokoncentriranost, meke naravi;
Mornarsko plava: snaga, vjera;
Narandžasta: ponos, ambicioznost, samozadovoljstvo, zdravlje, inteligencija;
Roza: želja da pomaže drugima i da ih služi, umjerenost, odanost;
Purpurna: mudrost, opsjednutost uspjehom, prestižom i moći;
Crvena: strastvenost, avanturizam, animacija, život, uspjeh, ljubav;
Morsko zelena: opreznost, lukavstvo;
Ljubičasta: samoisticanje, strast, ljubav, intelektualnost;
Bijela: nevinost, umjerenost, prekritičnost, razumijevanje, brine se o detaljima;
Žuta: umjetnost, nauka, inteligencija, velika duhovnost;
Žutozlatna: morbidnost, nepovjerenje;
Zelena: hrabrost, poštenje, briljantnost, obožavanje;

PUTNIK.wmv

DAVORKA I NJEN SVIJET Energija koju osjećam u ovom čudesnom kaosu duševnih stanja je od nekih nazvana univerzalnom kozmičkom energijom. Osluškujem vjetar i čujem ga cijelim tijelom, on mi šapuće istinu o tajanstvenoj životnoj sili o kojoj su, kroz dosadašnju povijest govorili mnogi veliki sveci, proroci, iscjelitelji, filozofi i znanstvenici, od Krista, preko Paracelzusa pa sve do mnogih suvremenih fizičara, neurobiologa i neurofiziloga. Nazivali su je raznim imenima i nastojali kanalizirati putevima ljudske svijesti. Danas etablirana pod japanskim imenom Reiki, ta vječno postojeća univerzalana životna energija, postaje žudnja čovjekovog uma, jer spoznavajući da ona postoji svi mi možemo osjetiti širenje ljubavi i svjetlosti u sebi i oko sebe. Uspomene se bude i kao treperavi trenutak nošen tom čudenom energijom, iz Penelopinih snova, ulaze u svijest i stapaju se ovim trenutkom u kojem se horizont oblači u purpur ljubavi. Iznad mora dolazeća noć iskri srebro najavljujući mjesečev izlazak na scenu postojanja. Njegovo mjesto u uglu mog pogleda uvijek čeka na njegovo kupanje u beskraju ove čudesne ljepote. Iz pjenušave sreće života izlaze zvjezdana slova kojima pišem tvoje ime na putu ka vječnosti. Osjećam dodire sutona koji me poziva u nove snove. Pogledom milujem dragu sliku u sreći rađanja istine. U daljini, među rimama pročitanog epa, naslućujem suptilne glasove sirena koje me mame na pučinu, u bezdan iz kojeg se je teško vratiti u luku smirenja. Sanjam novi san o početku svijeta, jer bez tebe svijet je bio drugačiji. Ljepota tog trenutka zaglušuje glasove zle sudbine. Na strunama mjesečine iznenada čujem tonove vječne sonate, a vršci prstiju moje duše dodiruju strune srca i slijede ritam te čudesne melodije. Tonovima ljepote, već davno zaleđene suze u srcu vremena postadoše biseri, znak ljubavi na licu tek probuđene želje. Venera me promatra očima boje sna i prosipa nove perle za ovu kadenu sreće koja me sidri u lakoći postojanja. Mjesec sjaji noćas drugačije, a ja lutam vremenom drevnog pjesnika, plivam oceanom njegovog snoviđenja i zaboravljam vrijeme traganja za biserima koji su se krili u dubini mojih osamljenih noći.

Kozmička ljubav.wmv

DAVORKA I NJEN SVIJET Stojim pod suncem i mislim prostor, naslućujem sebe u njemu i on se sljubljuje s mojim mislima, postaje titrajuća energija, prostor koji istovremeno jest i nije. On je vjetar u mojoj kosi, toplina na mojoj koži, svjetlo u mojim očima, simfonija univerzuma u mojim ušima. Ja i prostor oblikujemo cjelinu, u kojoj se isprepilće sklad njegovih oblika sa skladom mojih pokreta. Osjećam dinamiku pokreta ritmom titraja energije iz koje, obasjan suncem, nastaje kristal, znak izjednačenja materije i energije.