srijeda, 30. ožujka 2016.

Čaj od koprive protiv malaksalosti

DAVORKA I NJEN SVIJET

Čaj od koprive protiv malaksalosti



čaj od koprivePriprema 2dl čaja

U 2dl ključale vode potopiti jednu malu žličicu lista koprive. Ostaviti da odstoji 5 minuta. Procijediti napitak i piti u gutljajima tijekom cijelog dana po sljedećem rasporedu:
Prvi dan pijte jednu šalicu čaja, drugi dan dvije šalice, treći dan 3 šalice i tako sedam dana. Nakon toga svakog dana piti po jednu šalicu čaja manje nego prethodnog dana. Postupak treba ponoviti i nakon tih mjesec dana napraviti pauzu od dva tjedna nakon čega se može ponovo piti po istom rasporedu. Ukoliko je malaksalost nestala može se nastaviti sa po jednom šalicom čaja dnevno, narednih mjesec dana.

Odličan prirodni sirup od maslačka

DAVORKA I NJEN SVIJET

Odličan prirodni sirup od maslačka


Za sirup od maslačka potrebno vam je 200g cvjetova maslačka, 1 l vode, 1kg šećera i 1 limun.

sirup od maslačkaPripremite sirup na sljedeći način:
Cvjetove očistite u vodi, stavite ih na vatru i pustite da voda zavrije. Sklonite vodu sa vatre i ostavite 30 minuta da se ohladi.
Nakon što se voda sa maslačkom ohladila procijedite, dodajte šećer i limunov sok, te vratite na vatru i kuhajte skroz dok se ne postigne gustoća sirupa.
Ovako pripremljen domaći sirup od maslačka je odličan kao preljev za deserte, dodatak jelima na bazi mlijeka ili kao dodatak u biljnim čajevima. Korištenje sirupa podiže imunitet što direktno stvara zaštitu organizma od proljetnih alergena. Oni koji imaju smetnje radi proljetnih alergena preporuča se korištenje ovog sirupa.

Ljekovita svojstva korijena maslačka

DAVORKA I NJEN SVIJET


Ljekovita svojstva korijena maslačka


korijen maslačkaKorijen maslačka čisti krv i jetru, te regulira probavu i potiče rad žuči, čime se regulira razina kolesterola i masnoća u krvi. Također, ovim djelovanjem korijen maslačka rješava problem žučnih kamenaca.

Ljekovita svojstva korijena maslačka

Korijen maslačka odlično čisti organizam od toksina. Naime, ovaj korijen je jedan od najjačih biljnih preparata za eliminaciju toksina iz tijela.
Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu. Prije svega, korijen maslačka čisti jetru i žuč, te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela.
Ovaj korijen se koristi i za liječenje mnogih bolesti, kao što su opstipacija, nečistoće na koži poput akni, edema i slično, artritis, reuma, hepatitis, žučni kamenac i druge.
Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi, i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Kako je najbolje koristiti korijen maslačka?

Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.
Recept za dekokciju ide ovako: pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg, te smjesu prelijte sa 2.5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, a tekućinu ‘čaj’ pijte po tri šalice na dan.

Kako ubrati i očuvati korijen maslačka?

DAVORKA I NJEN SVIJET

Kako ubrati i očuvati korijen maslačka?

Maslačak je jedna od najučinkovitijih biljaka za čišćenje toksina iz našeg tijela. Najbolje je za čišćenje toksina koristiti korijen maslačka.

Takvo djelovanje maslačka na naš organizam oslobađa jetru, odnosno čisti jetru od nakupljenih nečistoća, a čista i zdrava jetra jedan je od temelja ljudskog zdravlja.
Da bi što bolje iskoristili blagodati maslačka za čišćenje jetre, bitno je, među ostalim ubrati biljku u pravo vrijeme. Jesen je najbolje godišnje doba za branje korijena. U jesen je sva energija maslačka sadržana u korijenu, kao i njegova ljekovita svojstva.

Kako beremo korijen maslačka?

U jesen ili proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Maslačak, odnosno korijen maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite zemlju oko korijena. Pazite da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tekućinu koja se krije u njemu. Korijen vadite na čistim mjestima, koja nisu tretirana raznim kemikalijama, a prilikom vađenja korijenja usmjerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.

>> Ljekovita svojstva korijena maslačka

Kako čuvati korijen maslačka?

Kao lijek, korijen maslačka se koristi i svjež i osušen. Ako želimo čuvati korijen maslačka potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu sa dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznati ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Med od maslačka

DAVORKA I NJEN SVIJET

Maslačak se ubraja u naše najrasprostranjenije korovske i livadske biljke. Raste u velikim skupinama na livadama, travnjacima, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Od davnina je poznat i kao ljekovita biljka, naročito u narodnoj medicini, ali se kao takav zadržao i do današnjih dana.
Koristi se cijela biljka, korijen, list, cvijet i pupoljci. Cvjetovi maslačka se koriste za pripremu ukusnog i zdravog meda (sirupa) od maslačka koji, djeluje višestruko, a veoma je dobar za one koji imaju problema sa urinarnim traktom. U narodnoj medicini taj je med uvriježen kao dobar lijek protiv kašlja, za smanjenje masnoća u krvi, za uklanjanje bradavica ili pak za smirenje želučanih tegoba i žgaravice.
Opće je poznato kako med doprinosi boljem zdravlju svakog čovjeka, pa tako i med od maslačka. Bogat je vitaminima poput A, C, E, B1, B2, B3, zatim željezom, kalijem, cinkom, natrijem, proteinima te masnim kiselinama i esencijalnim uljima.

Maslačak je poznat kao jedna od najrasprostranjenijih livadnih biljaka i korova kojeg ima na livadama, u parkovima, uz razne puteve i živicu. Upravo iz toga razloga njegovo branje niti je štetno, a smatra se i ekološki prihvatljivo. Najbolje vrijeme za branje je prije cvjetanja od ožujka do svibnja.

Maslačak se može konzumirati na nekoliko načina. Osim u obliku meda kao lijek i ukusni dodatak raznim čajevima, on se može pripremati za jelo u obliku salate. Sok spomenute biljke ima snažno antibakterijsko djelovanje.

Tako ga se može nanijeti na otvorene rane, gdje se može spriječiti pojava, ili širenje upala te ubrzati proves zacjeljivanja. Zbog antibakterijskog djelovanja odličan je za liječenje bubrega, mjehura te mokraćnih puteva.

Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu. Najbolje od svega što med može napraviti svaka osoba s malo vremena i volje.





Recept I

Potrebni sastojci:

    500 cvjetova maslačka
    3 l vode
    3 kg šećera
    2 vanilin šećera
    3 naranče
    2 limuna

Priprema:

Cvjetove maslačka dobro oprati, a zatim potopiti u 3 l hladne vode. Ostaviti da odstoje 24 sata. Zatim dodati na kriške narezane cijele naranče i limun, šećer i vanilin šećer. Kuhati 30 minuta uz stalno miješanje. Nakon 30 minuta ocijediti i ponovno staviti na laganu vatru i kuhati još 30 minuta, tako da se dobije zgusnuta smjesa. Naliti u čiste staklenke, pustiti da se ohladi i zatvoriti staklenke.


Recept II

Sastojci

180 komada krupnih cvjetova maslačka
2 kg šećera
1 vrećica limunske kiseline (limuntus) ili sok od dva limuna
voda

Priprema

Cvjetove maslačka kuhati 15 minuta u 1 litri vode.
Procijediti pa dodati 2 kg šećera i kuhati još 30 minuta.
U skuhanu masu dodati 1 vrećicu limuntusa (ili sok od dva limuna).
Dok je još toplo sipati u tegle ili u boce sa širim grlom. Čuvati na hladnom mjestu!
Koristi se po jedna mala žlica 1x do 3x na dan.

Napomena

Za gušći med, potrebno je koristiti ovaj omjer: na 3 dl vode ide 1 kg šećera.


Recept III:

Prije postupka nabavite:

    300 g (kom) žutih cvjetova maslačka
    1 limun
    pola naranče
    1 kg nerafiniranog (pravog smeđeg, ne pobojanog!) šećera
    1 litra vode

Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom.

Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.


Domaći med od cvjetova maslačka

DAVORKA I NJEN SVIJET

Domaći med od cvjetova maslačka

med-od-maslacka
Sastojci
– 1l vode
– 1250 gr šečera
– 2 limuna
– 180 cvjetova maslačka
Način pripreme
Vodu i očišćene cvjetove maslačka stavite u šerpu.
Kuhajte na laganoj vatri oko 2h povremeno miješajući.
Procijedite u drugu posudu pa tekučini dodajte šećer i kuhajte uz lagano miješanje sat vremena.
Limun izrežite na kriške pa dodajte u smjesu.
Kuhajte još pola sata i ostavite da se ohladi.
Čuvajte u staklenkama na hladnom i suhom mjestu.
Izvor: zdravljeipriroda.com

OTVORITE OČI, IMAMO JE SVI U KUĆI: Ulje ove biljke ubija čak 25 vrsta bakterija, štiti od raka, čuva vid..!

OTVORITE OČI, IMAMO JE SVI U KUĆI: Ulje ove biljke ubija čak 25 vrsta bakterija, štiti od raka, čuva vid..!

DAVORKA I NJEN SVIJET