nedjelja, 25. rujna 2011.

PROSTORIJE I FENG SHUI Od zdravlja tri glavne prostorije u kući umnogome zavise i naše zdravlje i sreća.

DAVORKA I NJEN SVIJET
Ovde ćemo razmotriti važnost kuhinje, spavaće i dnevne sobe za naše blagostanje. Male promene u tim oblastima, primena određenih jednostavnih pravila i rezultati su tu.
Kuhinja je, po feng šuiju, najvažniji deo jednog doma. Ona je, osim što je mesto gde se priprema hrana, i simbolički izvor blagostanja i dobrobiti za celu kuću i njene ukućane. Zato kuhinja treba da bude što sređenija i čistija, prostrana i svetla, tako da daje osećaj mnogih mogućnosti. Ako je kuhinja, recimo, preuska, to može, pre svega kod kuvara, stvoriti osećaj teskobe, ograničenosti i nemanja mogućnosti, a ove negativne energije mogu se odatle širiti i u druge prostorije i zahvatati i druge ukućane. Kuhinja zato treba da bude prostrana i široka, a da kuvaru i ostalima pruža osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

ŠPORET JE NAJVAŽNIJI

Pravilan, odnosno odgovarajući položaj šporeta u kuhinji najvažniji je aspekt. Ako se on nalaziu uglu, odnosno ako je poduprt sa dva zida, to će onome ko kuva dati osećaj da kontroliše prostor.
Ispravan položaj šporeta simbol je dobrobiti i mogućnosti napretka svih stanovnika. Šporet ne treba da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, niti da je neposredno ispod prozora - u protivnom energija spremanja hrane napuštaće dom, umesto da bude apsorbovana od strane ukućana.
Šporet, kao predstavnik elementa vatre, ne treba ni daj e odmah do frižidera ili zamrzivača, jer ovi predstavljaju drugu vrstu energije, energiju vode. Ako su odmah jedan do drugoga, to će stvoriti konfliktnu energiju, koja može izazvati konflikte među ukućanima, a to u sebi krije i veće potencijalne opasnosti. Lek za ovakvu situaciju mogla bi da bude mala biljka smeštena između ova dva aparata, a može pomoći i neka lepa, prijatna fotografija, komad drveta ili slika. Njihove energije će delovati uravnotežujuće i harmonizujuće. Najbolje je ipak da se ovi aparati udalje jedan od drugog, da budu u različitim uglovima kuhinje. Pokvarene šporete treba ili sasvim popraviti ili ih izbaciti iz kuhinje. Element vatra, koji predstavlja šporet, veoma je važan jer doprinosi dinamičnosti i vitalnosti ukućana, ali i osećaju međusobne topline. Ako, dakle, nešto nije u redu sa šoretom, to semože negativno odraziti na ukućane (tromost, hladnoća u odnosima). I termostati na šporetima su važni: ako su pokvareni, može se desiti da ukućani ne mogu međusobno da kontrolišu ovaj element (vatru), što može rezultovati svađama i sukobima. Što se tiče položaja šporeta, najbolje je postaviti ga tako da bude okrenut ka istoku ili svetlu (jug).
Oblik same kuhinje treba da bude maksimalno izbalansiran i krajnje jednostavan. A tako je i sa njenim sadržajem. Sve u njoj treba da omogućava udobnost, dobro snalaženje i slobodu pokreta. U kuhinji sve mora da bude lako dostupno, a ukrasi treba da zrače skladom i harmonijom - da simbolizuju harmoniju porodice pri obedovanju. Ako je kuhinja mračna, domaćica se u njoj ne oseća prijatno, nema mogućnosti za dobru koordinaciju pokreta ili joj stvari nisu lako dostupne, a to može rezultovati spremljenom hranom koja nije dovoljno životna, a ukućani mogu stalno imati osećaj gladi ili pak osećaj kao da im nešto nedostaje u hrani (bezukusna hrana).
Oblast u kojoj se jede, treba da bude tiha, čista, bez nereda i ispunjena mirom koji može da izvire i iz odgovarajućih slika, boja i predmeta.

SPAVAĆA SOBA

Feng Shui veliku pažnju poklanja i dobrom odmoru, u kojem se oslobađamo negativnosti i napetosti, kao i viška emocija od proteklog dana. Zato u našoj spavaćoj sobi treba da vlada energija mira i opuštenosti. Tome mogu doprineti i odgovarajuće slike, ukrasi i boje koje zrače energijom mira. Televizori, stereu, dvd-u i sličnim aparatima koji su povezani sa zabavom i stimulacijom, nema mesta u spavaćoj sobi. Ako već moraju da se tu smeste, treba da budu što dalje od kreveta ili mesta za odmor. Sama spavaća soba, po mogućnosti, trebalo bi da je što udaljenija od ulaznih vrata.
Veoma je bitno pravilno postavljanje kreveta, ali pošto to obično zavisi od više faktora, onda bar treba voditi računa o praktičnosti njegovog položaja. Bilo bi dobro da se krevetu može lako prići kad ga nameštamo i menjamo posteljinu. On nikako ne bi trebalo da blokira ulazna vrata, ali ni vrata ormana ili vitrina, kao ni pristup kupatilu ili mestu za oblačenje, ako takvo postoji kao izdvojeni deo prostorije. Najgori položaj za krevet bio bi odmah čim se uđe u sobu, tako da prvi i jedini utisak sobe bude - krevet. On nikako ne treba da zagradi ulaz u sobu, a ako je tako, treba ga pomeriti u stranu.
Iz svog kreveta trebalo bi da imamo osećaj širine, a i preglednosti cele sobe, posebno ulaznih vrata. Ako ležaj baš mora da bude ispod nekog elementa nameštaja ili neposredno ispod spuštene tavanice, bilo bi poželjno taj položaj kamuflirati, i to tako što će se postaviti zastor ili neki laki materijal, koji će visiti odozgo prekrivajući širinu i dužinu celog kreveta, a išao bi paralelno sa ivicom kreveta koja je otvorena (prekrivao bi je).
Pomoćni stolići, natkasne i ostali prateći nameštaj u spavaćoj sobi trebalo bi da ima okrugle ivice, ili bar da budu raspoređeni na takav način da se eliminiše sečenje energije. Iza našeg uzglavlja treba da bude malo slobodnog prostora u odnosu na neki eventualni krupni komad nameštaja, ali nikako tu ne treba da bude prolaz ili ulaz. Takođe, iznad kreveta ne bi trebalo da bude neki veliki prozor, posebno ne neposredno iznad uzglavlja. Ali je, s druge strane, preporučljiv jedan manji prozor, visoko gore na zidu iznad kreveta, radi ventilacije i svetla.
Ipak, ono najvažnije u vezi sa našom spavaćom sobom jeste poslednji utisak pred spavanje. Ono što poslednje vidimo pred spavanje, ostaje u našoj sveti i usmerava je u snovima. Zato je važno da ono na šta nam poslednje padne pogled pred spavanje, bude prijatno i harmonično, da doprinosi osećaju sklada i mira, bez obzira da li je reč o nekom delu nameštaja, umetničkom predmetu ili kakvoj sitnici. Nije dobro kada nam pogled neposredno pred spavanje padne na veliki i krupan komad nameštaja, koji nam blokira pogled, na neku neprijatnu sliku ili radni sto pretrpan papirima. I razbacana odeća neposredno u našem vidokrugu pred spavanje, prljavo rublje, ili neprovetrena prostorija - imaju negativan uticaj na naše spavanje. Spavaća soba treba uvek da bude dobro provetrena ili da u njoj preovlađuju blagi i prijatni, opuštajući mirisi, kao na primer, miris lavande ili limuna.

DNEVNA SOBA

Veoma je važna i dnevna soba. Ona je odraz našeg porodičnog života, idealno mesto na kojem možemo da izložimo sve svoje porodične vrednosti. U njoj, vidno izložene, treba da preovlađuju porodične fotografije, lepe umetničke slike, predmeti od kulturne ili istorijske vrednosti. Ali, predmeti od velike vrednosti ipak ne treba da remete osećaj udobnosti.
U dnevnoj sobi se srećemo i okupljamo sa prijateljima i porodicom, i ono treba i da pokaže šta imamo i koliko smo time zadovoljni. Oblasti za sedenje u dnevnoj sobi treba i kod ukućana, i kod posetilaca da stvaraju osećaj prijatnosti i sigurnosti. Najsigurniji dokaz da je sve onako kako treba da bude, jeste kada posetioci nakon dužeg sedenja kažu: 'Umoran sam od sedenja, ali mi je ovde toliko prijatno da mi se uopšte ne ide'!.
Kauči i stolice u dnevnoj sobi treba da budu tako postavljeni da izgleda kao da su zaštićeni otpozadi. Taj utisak može obezbediti zid, polica, postolje sa biljkama ili mala kućna biblioteka. Stolice u dnevnoj sobi treba da gravitiraju sredini prostorije, ali ne grupisati ih sa ostalim nameštajem.
Ni dnevna soba ne treba da bude pretrpana stvarima. niti da ima mnogo krupnih delova nameštaja, jer pretrpanost smanjuje osećaj udobnosti i izaziva konfuziju, ili unućani mogu imati sklonost da sebe zatrpavaju neprijateljskim i , uopšte, negativnim emocijama. Utisak da se nema dovoljno prostora za dnevni odmor ukućanima može doneti i razna prateća konfliktna osećanja, kao na primer, da su ugroženi, da nemaju svoju slobodnu volju, da nemaju dovoljno prostora da urade nešto za sebe, da su ograničeni i drugo. Skučena i prenatrpana dnevna soba može posetiocima slati poruku da nisu dobrodošli, jer 'ovde nema prostora za sve', i u takvu kuću ljudi neće baš ni rado svraćati.
S druge strane, prazna dnevna soba, bez ikakvih porodičnih obeležja, kod posetioca može stvoriti utisak bezličnosti ili, pak, da domaćini nisu onakvi kakvim se čine i kakvim bi želeli da se predstave. Prazna dnevna soba može da govori i o tome da domaćini naprosto ne žele nikome ništa da daju, niti bilo šta da dele sa drugima.

ULAZ I PRILAZ

Važna su, naročito, i ulazna vrata u kući ili zgradi. Ona tačno odslikavaju kakvi su oni koji tu stanuju. Tako, recimo, ako se vrata stalno zaglavljuju, tu verovatno žive ljudi puni strahova i frustracija. Ako su pak klimava ili razvaljena, stanovnici te kuće ili zgrade naginju nesigurnosti i nervozi. Tamni i zapušteni ulazi govore o nemarnim stanovnicima koji neće puno da daju, ali ništa ni ne traže od života - pa zato ni ne dobijaju. Nedostatak osvetljenja i prljava sijalična mesta sa puno paučine i mrtvih insekata, govore o stanovnicima koji su zaustavljeni u svom napretku. Takvi ulazi kod posetilaca i stanovnika izazivaju konfuziju, umor i odbojnost.
Ulazna vrata govore i o našim mogućnostima, kao celine koja nastanjuje jednu kuću ili zgradu, da napredujemo i ulazimo u nove životne poduhvate. Slobodno bi se moglo reći: kakva ulazna vrata, takvi i ukućani. Jasno je onda kakve su nam mogućnosti ako su ova vrata preuska, premala, izuzetno stara, ili ako je pak ulaz bez vrata, što je najlošija varijanta.
Ako želimo da napredujemo, da se 'vrata pred nama otvaraju' i da nam se ukazuju različita rešenja, ulazna vrata bi bar trebalo da budu savršeno čista, da na njima nema oljuštene boje ili polomljenih stakala - koja seku energiju i čine je negativnom.
Važan je i prilaz kući ili zgradi. Polomljeni ili od koječega improvizovani stepenici ispred ulaznih vrata govore o nesigurnosti stanovnika te zgrade ili kuće. Same po sebi, stepenice simbolizuju prelaz od nečeg nižeg ka višem, i zato moraju da budu solidne i jasno definisane - da ne budu, recimo, improvizovane od nabacanih cigli.
Prljavština ispred ulaznih vrata i ispred njih nešto je na đta se mora obratiti posebna pažnja. Mrtve i sasušene biljke, ostaci lišća, izmet životinja, neprijatni mirisi i opušci od cigareta, i najpozitivniju energiju mogu pretvoriti u negativnu. Sasušene biljke govore o mogućnostima koje se ne koriste, ne uočavaju se ili ne cene.
Sve ono što se nalazi oko ulaznih vrata u zgradi ili kući, treba da bude živo (biljke) i zdravo. Ono što izgleda nedovršeno oko ulaznih vrata, u život ukućana privlači razne nedovršene stvari - drugim rečima, takvim porodicama ili stanovnicima dešavaće se da neće moći da iskoriste mogućnosti koje im se nude.
Biljke ispred ulaznih vrata u zgradi ili kući mogu biti predivan detalj, i zaista mogu otvoriti prilaz pozitivnoj energiji. Ali, treba izbegavati trnovito cveće, ako što je, na primer, ružin grm, jer ono izaziva osećaj opreza, nepoverenja i neudobnosti. Ružin grm bi zato trebalo presaditi što dalje od ulaznih vrata, dovoljno daleko od prilaza. Ako je prilaz kući uzak, oko njega treba posaditi sitno cveće, cveće sa okruglim listovima ili bršljen
Drveće koje se nalazi u blizini ulaznih vrata u zgradi ili kući, ne treba da bude previše blizu, a posebno ne direktno ispred ulaznih vrata. Poželjno rastojanje bilo bi oko 25 stopa od ulaznih vrata - za manje drveće taj razmak može da se smanji, dok za veće treba obavezno da se poveća. Krupno drveće može lako da blokira energiju koja ide ka kući i ulaznim vratima, čime može celu kuću, zajedno sa njenim ukućanima, da blokira u sreći i zdravlju. Drvo koje zaklanja pogled na ulazna vrata sa ulice, bukvalno blokira vidike stanovnika i smanjuje mogućnosti koje pred njih mogu, ili bi mogle da dođu, kada bi energija neometano kružila. Veliko drvo koje blokira i pogled na ulaz i pogled sa ulaza napolje, stvara previše energije zemlje i tako loše utiče na zdravlje stanovnika, posebno na pluća, disajne organe i imunitet.
Zelenilo blizu ulaza u kuću deluje pozitivno na ukućane i na njihovo zdravlje, ali samo ako se vodi računa da ulaz nije blokiran drvetom. Mrtvo ili bolesno drveće treba ukloniti iz sfere ulaza i prilaza kući ili zgradi. Ako je kuća ili zgrada okružena zidom ili ogradom, onda ovi ne smeju da budu previše blizu zgrade, jer će se njeni stanovnici tada osećati blokirani i 'kao uhvaćenim u klopku'.
Ako ste zainteresovani da poboljšate prvi utisak koji vaša kuća ili zgrada ostavlja, trebaće vam malo vremena odvojenog za posmatranje. Niko ne kaže da vi morate baš da imate široka ulazna vrata, ali je poželjno da sagledate kakav utisak mogu da ostave uska ulazna vrata. Ili prljava, ili neosvetljena, ili polomljena... Ako utvrdite da ne možete da promenite ulazna vrata, sigurno je da bar možete da promenite neke detalje oko njih i oko prilaza ulazu.
Sitnice u feng šuiju najviše vrede, pa tako uvek ostaje mogućnost da se ulazna vrata prefarbaju, da im se osveži brava ili kvaka, da prozori ili stakla na njima budu sjajna i čista. Da ima sijalica, i da je sve čisto...
Energija koja preovlađuje u vašem okruženju - susedstvu, takođe je važna, jer može uticati i na vas. Nju sigurno ne možete promeniti, ali je dobro da budete svesni šta se događa oko vas i da u odnosu na to napravite mala podešavanja u svom prostoru kako biste izbegli negativne uticaje. Energija susedstva može se lako uočiti i klasifikovati ako se posmatraju kućni ljubimci tog područja. Ako vaše komšije imaju običaj da hrane ptice, a dolaze im samo vrane, ako preovlađuju bubašvabe, ili miševi i pacovi, ako ima mnogo pasa lutalica i slično - ne živite baš u idealnom okruženju.

FIKSNI I FLUIDNI POLOŽAJI

Postoje neke stvari koje je čak i sa feng šuijem teško izlečiti. To bi, recimo, bio toalet koji se otvara direktno u kuhinju, što uzrokuje mešanje dve potpuno različite energije. Toalet ne treba da se nalazi u oblasti (bagvi) blagostanja, kao ni direktno nasuprot ulaznih vrata, da prvi utisak kada se uđe u kuću ne bude: 'toalet'. On, takođe, ne treba da se nalazi u središtu kuće, u oblasti (bagvi) zdravlja ili jedinstva.
Drugi teško rešivi problem mogu predstavljati vrata i hodnici koji se otvaraju jedan u drugi i ometaju slobodan prostor. Vrata koja se otvaraju na hodnik, i tamo se susreću sa vratima od toaleta koja se na istom mestu otvaraju, podsticaće stanovnike kuće da se ubeđuju, dokazuju ko je u pravu i da se svađaju. Tamo gde se vrata sudaraju, ukućani će imati tendenciju da budu glasni.
Ovakvi položaji nazivaju se fiksim, zato što se radi o stvarima koje teško mogu da se promene. Nasuprot njima su fluidni položaji, jer mesta na kojima se nalaze krevet ili radni sto, mogu da se menjaju i nude nam mnogo raznih varijanti rešenja našeg prostora. Bazični principi popunjavanja prostora u našoj kući su sledeći.

■ SNAGA I SIGURNOST - Oni proističu iz prostranstva vidika, iz širokog vidnog polja. Gde god da spavate, omogućite sebi širok pogled na celu sobu i na ulazna vrata. Simbol zmaja u Kini uvek se stavlja iza naših leđa, gde simbolizuje pomoć i podršku. Ne treba boraviti na mestu u prostoriji gde se ne oseća sigurnost ili se pak osećate sputanim i skučenim.

■ ULAZNA VRATA - Ona su kapije kroz koju ulazi energija u prostor. Zato svoj radni sto ili krevet nemojte stavljati odmah nasuprot ulaznih vrata, jer ćete tako blokirati životnu energiju 'ći', već neka budu više pomereni na jednu stranu prostorije, da biste omogućili širinu pogleda na prostoriju i po prostoriji, kao i pogled na celinu sobe. Iza sebe, ostavite što je moguće manje prostora. Ispred sebe, sa jedne strane ulaznih vrata možete postaviti neki simbol sigurnosti i zaštite. Ovi simboli su zajednički mnogim kulturama i predstavljeni su lavovima ili psima postavljenim sa obe strane ulaza, ili religioznim obeležjima postavljenim duž zida blizu ulaznih vrata u prostoriji.

■ ČUVANJE OD NEVIDLJIVIH LINIJA - Ovo su linije energije koja se emituje iz desnih uglova nameštaja pod uglom od 45 stepeni. Ove linije seku energiju i uzrokuju osećaj nelagodnosti. Sečenje energije je pojava pretvaranja energije u negativnu i javlja se skoro kod svake stvari koja je ćoškastog oblika (ugao od 90 stepeni). Zbog karakteristika moderne gradnje, takvih uglova ima veoma mnogo. Ovakvi predmeti i ćoškovi sami po sebi u okolni prostor šalju, pod uglom od 45 stepeni, negativnu energiju, i usmeravaju je pravo na vašu stolicu, radni sto ili mesto za ručavanje, što izaziva osećaj neprijatnosti i nesigurnosti tokom boravka na tom mestu.

OSNOVE FENG ŠUIJA: ŠTA TREBA, A ŠTA NE TREBA RADITI

DAVORKA I NJEN SVIJET

IZLEČITE SVOJ DOM

Da li vam je ikada palo na pamet da uređenje prostora - položaj nameštaja, raznih korisnih i ukrasnih predmeta i biljaka u vašem stanu i na radnom mestu - može da itekako utiče na vaš život?
Kinezi u ovo veruju već 3.000 godina i čak ni danas u XXI veku od ovoga ni najmanje nisu odstupili, niti će to ikada učiniti. Drevna nauka o uređenju prostora, koja se zove feng šui, polazi od toga da je cela okolina - ljudi, objekti i atmosfera, prožeta oblikom žive energije koja se zove 'ći'. Ako na bilo koji način tu energiju blokirate, određeni aspekti vašeg života poći će naopako. Ako je, pak pojačate 'osnovnim lekovima', koji su opisani ovde, postići ćete u tim oblastima uspeh.
Trudićemo se da vam vremenom, ovde predočimo mnogo novih stvari o feng šuiju, kao i kao ga što delotvornije koristiti.

OSNOVE FENG ŠUIJA:
ŠTA TREBA, A ŠTA NE TREBA RADITI


NEMOJTE:

• Da koristite mozaike ili pločice od ogledala. Oni cepaju vaš lik i tako, simbolično, mogu da cepaju i vaš život.
• Da kombinujete radnu i spavaću sobu. Različite vrste energije mogu da se sudare i poremete vaš učinak i u jednoj i u drugoj oblasti. Ako baš morate da držite radni sto u spavaćoj sobi, makar simbolično odvojite radni od dela za spavanje - pomoću biljaka, ogledala ili mobila (mobil je splet raznih figurica obešenih najčešće o plafon, koje se neprestano njišu)
• Da unosite više promena u isto vreme. Napravićete zbrku i nećete znati, šta ima kakve efekte. Osim toga, suviše promena se teško podnosi

TREBA:

• Da iz kuće izbacite sve što vam nije potrebno.
• Da unesete što više svetla. Prozori uvek treba da budu čisti, nemojte navlačiti teške zavese, roletne i mreže. Tako ćete maksimalno iskoristiti sunčevu svetlost koja celu atmosferu u kući ispunjava pozitivnim nabojem energije.
• Da popravite sve slavine koje cure. One mogu da crpe vaše zdravlje ili bogatstvo. Odmah menjajte pokvarene sijalice i popravljajte polomljene prozore kroz koje se gubi pozitivna energija.
• Da umesto neonki stavite obično svetlo. Treperenje neonskog svetla narušava normalan protok energije i pretvara pozitivnu energiju u negativnu.
• Da u podrumskim stanovima upravljate svetla naviše. Ona će 'podići' energiju prostora i neutralisati to što ste 'pod zemljom'. Najbolje je ako izvan kuće, uz temelj, možete da stavite posrebrene lopte, koje će reflektovati svetlo uvis i tako simbolički 'podići' zgradu.
• Da izbacite korpe i kante za otpatke izvan oblasti zdravlja i bogatstva.


ENERGIJA 'ĆI'

O tome da li će 'ći' biti pozitivna ili negativna najpre odlučuje oblik predela ili građevina u kojima se nalazi. Oštri uglovi je čine negativnom, zaobljene linije pozitivnom. Cilj feng šuija je da pažljivim rasporedom prostorija, nameštaja, ukrasa i biljaka stvori pozitivnu energiju. Ako 'ći' može neometano da se kreće oko i unutar zgrade, njeni stanari će biti zdravi, srećni i mudri. Ali, ako se blokira, nastupiće bolest i nesreća.
U bukvalnom prevodu feng šui znači 'vetar i voda', koji, za Kineze, predstavljaju životnu energiju. I jedan i drugi element oblikuju našu okolinu, time i naš život i sudbinu. Stručnjaci za feng šui mogu da predvide i dobre dane za početak nekog posla, venčanje i rađanje dece, dobra mesta za zidanje kuća ili poslovnih zgrada, i da li će nečije zdravlje biti dobro ili loše.
Većina ljudi ima prirodan osećaj za okolinu i može da oseti da li je atmosfera u kući radosna, mračna ili, ponekad jeziva. Svi mi znamo kakav nam prostor odgovara i često i nesvesno primenjujemo feng šui. Ali, detaljnije znanje može da pomogne da uvidimo zbog čega nam ponešto ne polazi za rukom i odblokiramo 'ći' na odrađenim mestima. Stručnjaci za feng šui povezuju značajne segmente života sa odrađenim prostorima u domu. Da bi se odagnale nevolje, ti prostori, mogu da se 'leče' po principima feng šuija.
Jedan od stručnjaka za feng šui, Karin Kingston, objašnjava način 'lečenja' na primeru žene u čijem je 'ba-gua' kvadratu za odnose sa suprotnim polom (u konkretnom slučaju - taj 'odeljak' se nalazio u njenoj bašti) rastao ogroman trnoviti žbun. Ta žena nikako nije uspevala nikoga da privuče. Prema feng šuiju veličina i priroda (trnje) žbuna prenosili su adekvatnu, zastrašujuću poruku njenim potencijalnim udvaračima, bez obzira na činjenicu da ga oni nikada nisu videli. Feng šui, naime, poučava da predmeti koje držimo u kući utiču na to kako nas ljudi vide, čak i ako nikada kod nas nisu ni bili. Žena je poslušala savet i uklonila žbun. Umesto njega je stavila gipsanu skulpturu dečaka. U roku od nekoliko nedelja počeo je da joj se udvara mladić - za koga se uskoro udala.

OSNOVNI LEKOVI


Osnova feng šuija je jedna vrsta mape, 'ba-gua', koja pokazuje koje su oblasti kuće vezane za važne oblasti života kao što su zdravlje, bogatstvo, prijatelji, porodica... Stručnjaci za feng šui te podatke kombinuju sa datumom rođenja, stranama sveta, pet elemenata (drvo, zemlja, voda, vatra i metal) i unutrašnjim uređenjem i položajem kuće. Na osnovu svega prepisuju 'lekove' za probleme i načine da povećate uspeh u određenim oblastima. Osnovni lekovi se lako primenjuju i, u najmanju ruku, učiniće vašu kuću prijatnijom za život. Svi 'lekovi' moraju da se upotrebe u svim oblastima koje biste želeli da poboljšate, ali pazite da ne preterate! Suviše ogledala i kristala mogu da proizvedu zbrkani protok energije koji može da smeta.
Stručnjaci upozoravaju da promene treba unositi postepeno, jednu po jednu. U svakom slučaju, najpre se treba rešiti svih nepotrebnih stvari, a zatim polako uvoditi promene i sačekati njihove efekte. Čim primetite da nešto ne valja - vratite stvari u prvobitno stanje. Stručnjaci, takođe, upozoravaju da - ako je sve u vašem životu potaman - ništa ne treba menjati, bez obzira na principe feng šuija. Verovatno ste na neki instinktivan način kompenzovali sve problematične oblasti. Kinezi kažu - nemojte krpiti ono što nije polomljeno.

KOJE SU OSNOVNI LEKOVI:

ČIŠĆENJE: Najvažniji 'lek' feng šuija je izbacivanje svih vrsta otpada iz kuće. Za otpad, u kući jednostavno nema mesta. Ako ga sakrijete u podrum opteretiće vašu podsvest, ako ga nagomilate na tavanu ograničiće vaše mogućnosti - nećete imati prostora za napredovanje. Po feng šuiju otpad je sve što vam nije potrebno. Dobro razmislite o svakom predmetu u svojoj kući i upitajte se: 'Da li ja zaista volim tu stvar? Da li ona poboljšava ili ulepšava moj život?' Ako je odgovor 'ne', dajte je nekome ko će znati da je ceni ili je zamenite za nešto što sami želite.


OGLEDALA: Za feng šui ogledala imaju ključni značaj jer reflektuju energiju, isto kao što reflektuju lik. Ogledalo uvek treba da se postavi tako da se iznad glave vidi bar tridesetak santimetara prostora - tako ćete biti sigurni da se u njemu ogleda i vaša aura. To obezbeđuje prostor za razvoj ideja. Proverite da li su sva vaša ogledala uokvirena, dobrog kvaliteta i da li je odraz u njima jasan. Okrugla i ovalna ogledala imaju najviše efekta. Mala konveksna (ispupčena) ogledala mogu da se koriste kao poseban 'lek', na kratko vreme ih treba ostaviti u određenim oblastima da bi u njih unela više energija. Ova ogledala se ne smeju koristiti dugo jer mogu da dovedu do preterane aktivnosti. Ogledala u predsobljima mogu da skreću energiju u sobe, ali nikako nemojte da ih postavite jedno naspram drugog - tako ćete zarobiti energiju između dva ogledala i ona neće moći da se prenosi dalje. Izbegavajte ogledala u spavaćoj sobi. Tokom sna se praznimo od negativnih emocija, a ogledalo koje je kraj kreveta samo će nam vraćati emocije, tako da nećemo moći da se probudimo osveženi. Ako ne možete da podnesete spavaću sobu bez ogledala - pokrijte ih pred spavanje komadima platna.


KRISTALI: Oni pojačavaju energiju i stoga mogu da poboljšaju svaku oblast u kojoj se nađu. Ako, na primer, želite da pojačate svoj ljubavni život, stavite kristal u kvadrat koji je prema 'ba-gua' rezervisan za 'odnose'. Najbolji su okrugli kristali sečeni u mnoštvo površina koji se prelivaju u duginim bojama. Ako ih obesite u prozor pojačaćete snagu sunčevog svetla i poboljšati celu sobu. Kristale ne smete stavljati blizu ogledala. Ako nisu dovoljno udaljeni stvoriće se suviše 'skakutave' energije, kao između naspramno postavljenih ogledala.



ZVONČIĆI: Kinezi tradicionalno koriste koriste neku vrstu zvončića - razne viseće predmete (od bambusovih štapića, kamenčića, školjki ...) koji se na vetru ili promaji sudaraju i proizvode prijatan zvonak zvuk. Redovno ih drže pred kućom da bi njima privukli unutra pozitivan 'ći'. Obesite po jedan pred prednjim i zadnjim ulazom. Oni veoma lepo zvuče i ljudi koji ulaze u kuću pored takvih zvončića automatski se prijatnije osećaju.



BILJKE: Biljke su kao sunđer. One mogu da uspore energiju koja juri kroz dugački hodnik i, zato što su živa bića, imaju moć i da 'pomere' nepomičnu energiju iz uglova. Ako na poslu stagnirate, stavite živu biljku u deo kuće koji po 'ba-gua' odgovara karijeri. Biljka će vašoj karijeri udahnuti život. Ali, izbegavajte biljke oštrih listova, šiljate (drvo života) ili trnovite biljke, jer one, kao i oštri uglovi, proizvode oštar 'ći' (lošu energiju) koja može da izazove rasprave i nesreće. Najgore biljke su, po feng šuiju, kaktusi. Treba gajiti zdrave biljke koje rastu uvis, okruglastih listova, koje čiste atmosferu i proizvode dodatnu pozitivnu energiju.
Feng šui je veoma složena umetnost uređenja života uređenjem prostora oko nas. Ipak, na osnovu 'ba-guija' i gore opisanih osnovnih lekova. i uz već spomenuti oprez, i laici mogu da deluju na osnovne životne 'sitnice' kao što su zdravlje, ljubav i karijera. Evo još nekoliko jednostavnih uputstava:

ZDRAVLJE

Zdravlje, odnosno oblast t'ai ći, nalazi se u samom centru kuće, stana ili sobe. Najvažnije je da se ta oblast drži u potpunom redu, da bude čista, svetla i provetrena. I čišćenje lustera može da donese boljitak!
Spavaća soba je takođe važna za zdravlje, zbog toga što u njoj provodimo dosta vremena 'puneći baterije' snom. Razmislite o uređenju svoje spavaće sobe. Za feng šui je najgore ako se neka tavanska greda nalazi iznad kreveta. Iskustvo govori da ljudi uvek imaju zdravstvene probleme na mestima iznad kojih ih greda 'seče'. Greda koja krevet 'seče' po dužini može da razdvoji bračni par. Ako se iznad vašeg kreveta nalazi greda, a ne možete da pomerite krevet, pokušajte da umanjite njen uticaj stavljanjem lažnog plafona, ali je jedino pravo rešenje - spavanje u drugoj sobi.
Svako bi trebalo da pokuša da nađe najbolji položaj kreveta tako što će po nekoliko nedelja spavati na raznim mestima i videti gde mu najviše odgovara. Odmor je obično najbolji kada je glava okrenuta zapadu. Spavanje sa glavom okrenutom severu donosi najviše spokoja, ali može da vam život učini suviše mirnim.

LJUBAV

Ako ste sami, a to vam se ne dopada, osvrnite se po svom stanu. Verovatno ćete primetiti mnoštvo usamljenih predmeta koji odražavaju vašu usamljenost. Potrebno je da unesete 'parnu' energiju. Postavite dvostruke svećnjake, slike parova i tople, romantične pejsaže u svoju spavaću sobu i u deo za 'odnose'. I, imajte na umu da to treba da bude jednostavno. Stručnjak za feng šui je kod jedne klijentkinje koja je dugo bezuspešno pokušavala da privuče partnera u uglu za 'odnose' našla džinovsku statuu Bude, okruženu divnim kristalima. Buda je, međutim bio čovek koji je proveo život sedeći pod drvetom i ne radeći ništa. Takvog čoveka je i pokušavala da privuče. Kada je umesto statue stavila sliku muškarca kakvog je želela - fotografiju mladića i devojke zagrljenih na motociklu, sa crvenim detaljima (to je boja strasti) - privukla je takvog čoveka. Crvena je, dakle, boja strasti. Ali, pazite kako je koristite - ako je ima suviše - može da donese burnu i napornu vezu.
I smer u kojem je okrenuta vaša glava tokom sna može da utiče na ljubav. Severna strana donosi preterano smirenje, tako da verovatno nikoga nećete ni upoznati. Južna strana može da donese strast, ali samo kratkotrajnu, a uneće prepirke u inače miran odnos. Zapad je dobar ako već nekoga poznajete - omogućiće vam da uspostavite čvrstu vezu, a istok i jugoistok će vam pomoći da upoznate nove ljude.

KARIJERA

Ako vam na poslu sve ide naopako, u oblast karijere svoje kuće dodajte kristal ili mobil - kao simbol pokretljive energije (mobil je splet raznih figurica obešenih najčešće o plafon, koje se neprestano njišu). To vam neće odmah doneti posao - morate da proverite i položaj svog telefona i radnog stola, odnosno na koju stranu sveta oni gledaju. Istok je dobar za rane stadijume poslovnog projekta - usklađujete se sa energijom izlazećeg sunca. Severozapad je povoljan za vođstvo, organizaciju i menađžment, odnosno za ljude koji žele odgovoran posao. Jugoistok unosi kreativnu energiju, a zapad je dobar za već razrađeni posao. Jug, u principu, može da bude 'prejak' i da donese stres.


NOVAC

Koncentrisanje na oblast novca zaista može da vam promeni život. Stručnjak za feng šui je imao klijenta sa veoma uspešnim restoranom, koji je odjednom počeo da donosi gubitke - ljudi su jednostavno prestali da dolaze. Stručnjak je pregledao restoran i otkrio da je u oblasti bogatstva, koja se nalazila u dvorištu, raslo drvo koje je obolelo i počelo da se suši. Kada je drvo uklonjeno, restoran se povratio, kao čarobnim štapićem.
U oblast bogatstva možete da stavite ukras ili sliku koja vas ispunjava i čini radosnim. Ali, nemojte slučajno u njega da stavite lažni novac. Jedan od najzanimljivijih klijenata jednog stučnjaka za feng šui, bio je mađioničar, čija je kuća bila puna predmeta za izvođenje trikova, među kojima je bilo i lažnog novca.
Stručnjak ga je pitao da li mu se često događa da ne dobije novac koji mu je obećan - a on se začudio i rekao: 'Pa, to je priča moga života!' Stručnjak mu je objasnio da je to zbog lažnog novca, tako da su zajedno našli bolje mesto za rekvizite i mađioničareve finansijske prilike su se uskoro osetno poboljšale.
Ako je vaša oblast bogatstva u kupatilu - rizikujete da vaš novac 'otiče u slivnik'. Držite spušten poklopac na šolji i stavite ogledalo na spoljnu stranu vrata kupatila da bi odbijao energiju koja bi takođe mogla da ode sa vodom. Dodajte biljku (ili, ako nemate dovoljno mesta - sliku), a u prozor stavite kristal da privuče energiju unutra.

KEFIR

DAVORKA I NJEN SVIJET
Neko je davno rekao da treba da se trudimo da umremo što mlađi - ali što je moguće kasnije. Sa sadašnjim znanjem o ulozi pravilne ishrane u zaštiti od bolesti, za savremenog čoveka to je sve manje san budućnosti, a sve više mogućnost koju sa nešto više truda zaista može i postići.
Savremenim nutricionistima je sve jasnije da je lekovita svojstva hrane čovek, zapravo, poznavao od davnina.
To se, pre svega, odnosi na hranu biljnog porekla, bilo da je u pitanju samoniklo ili kultivisano jestivo bilje. Gotovo da nema nijedne vrste žita, voća i povrća, koja - manje ili više - ne može na neki način da pomogne čoveku u očuvanju zdravlja ili lečenju od raznih bolesti.
Svakako, spisah zdravih namirnica se ovim ne iscršljuje, a da je tako pokušaćemo ilustrovati i primerom kefira. Sama reč kefir je tatarskog porekla, a označava kavkasko kiselo mleko, kiseljeno pomoću specijalnih gljivica. I zaista, već samo pominjanje ovog punovrednog napitka asocira na Kavkaz, gde se kefir puno koristi, pa se smatra da je i to razlog što je tamošnje stanovništvo pošteđeno mnogih bolesti i - dugovečno.

OAZA DUGOG ŽIVOTA

Područje oko planine Kavkaz, između Crnog mora i Kaspijskog jezera, prava je oaza dugog života. Reč je o prostoru gde se na nevelikoj površini nalaze visoki planinski vrhovi i pomorska letovališta, sa neobično puno sunčanih dana. Većina od oko pet hiljada tamošnjih stogodišnjaka živi u Dagestanu, na kaspijskoj strani Kavkaza, i u Gruziji, na crnomorskoj strani planine.
Za razliku od nekih drugih staništa dugovečnih ljudi, Kavkaz nije nepristupačan, pa samim tim ni tajnovit. Naprotiv, mnogo stranaca je posetilo Kavkaz, prošlo kroz njega i dobro ga opisalo. Podsetićemo ovom prilikom da su o Kavkazu pisali Puškin, Tolstoj, Čehov...
Mineralne vode Kavkaza su veoma bogate i zdrave, a najpoznatija među njima, 'Boržom', flašira se i prodaje širom sveta. Mnogi radoznalci uputili su se u unutrašnjost Kavkaza, upravo tamo gde žive famozni stogodišnjaci, ne bi li među njima otkrili 'čarobnu formulu' dugovečnosti. Teren je tu grub, a život težak. Malo je puteva i glavno prevozno sredstvo je - konj. Visoka brdska područja su teško prohodna. Ima mnogo koza i ovaca, a uzgajaju se posebno limun i čaj.
Mada je ovde život težak, ljudi žive opušteno, bez napetosti i stresa. Jedan 108-godišnji stanovnik ovog područja rekao je: 'Dostigao sam ove godine jer nikad nisam imao neprijatelja. jer nikad nisam pročitao nijednu knjigu i nisam imao nikakvih briga'. Isti istraživač zabeležio je i objašnjenje jedne 17-godišnje starice, koja je na pitanje zašto Amerikanci ne žive tako dugo kao ona, rekla: 'Zato što previše čitaju'. Druga je žena na isto pitanje odgovorila: 'Zato što se previše zabrinjavaju i stalno žele nešto što ne mogu dobiti'.
Na području Kavkaza ishrana se sastoji od mleka, kefira, sira, povrća (paradajz, luk, krastavac, kupus), voća (grožđe), ali i mesa, prvenstveno jarećeg i pilećeg. Stariji ljudi dnevno uzmu oko 1800 kalorija, što je znatno više od starih ljudi drugde u svetu! Međutim, sedamdeset odsto kalorija dolazi od povrća, a proteini najviše od mleka. Jede se jako malo masnoća. Krompir i hleb se, takođe, vrlo malo troše. Postoji, doduše, specijalni lokalni hleb, koji se najčešće jede topao, ali u unutrašnjosti, umesto hleba pravi se neka vrsta pogače.
Zanimljivo je da se sve što se jede - jako začini lukom, biberom i raznim umacima. Pri svakom obroku pije se crveno vino. U neobičnosti sa ovih prostora spada i to da ljudima kosa ne sedi, ne gube zube i potentni su do sedamdesete godine, dok žene imaju menstruaciju i u šezdesetim. Svi oni žive bez posebnih napetosti i u očekivanju da će biti dugovečni, radni su i ne znaju za penziju.

NAJDUGOVEČNIJI LJUDI KAVKAZA

Profesor G.E. Pitzkelauri, direktor gerontološkog instituta u Tbilisiju u Gruziji, zajedno sa svojim asistentom Delijem Džorbenaadzeom, proučio je 15.000 stanovnika Kavkaza starijih od 80 godina, među kojima je bilo i oko 700 stogodišnjaka. Najpoznatiji starac iz ovog područja bio je Širali Mislimov (slika levo), koji je umro 1973. godine u 168. godini života. Širalija su zvali 'baba' - dete, a rođen je u jednom planinskom selu u Azerbejdžanu 1805. godine, što je potvrđivala i njegova lična karta. Proučavanjem njegovog života utvrđeno je da je Širali bio 'otac' pet generacija i da je u trenutku smrti imao jednog pra-pra-pra-praunuka od četiri godine. Do svoje smrti radio je u voćnjaku kojeg je posadio još 1870. godine i živo se sećao bitaka iz Krimskog rata 1853. godine, čiji je bio učesnik. Iza sebe je ostavio udovicu staru 120 godina, s kojom se bio venčao 102 godine ranije.
Dugoveka je bila i Tsurba, starica koja je umrla sa 160 godina, s tim što je ona bila iz Dagestana. Tsurba je proslavila stogodišnjicu braka, ali poslednjih godina života nije bila zdrava kao Mislimov. Posle 140. godine je, naime, počela da naglo mršavi i nekako se smanjuje. Kada je umrla u 160. godinei, bila je visoka jedva metar, a spavala je i umrla u - dečjoj kolevci.

LEČENJE KEFIROM

Očigledno je da više faktora utiču na dugovečnost stanovnika Kavkaza (zanimljivo je da ovde ljudi ne upotrebljavaju reč 'star', već kažu 'mnogoveki'). Pa ipak, nema sumnje da je jedan od njih i prirodna, zdrava ishrana. I tako se vraćamo priči sa samog početka ovog teksta, kada smo rekli da je jedna od asocijacija na ove prostore i - kefir.
Kefir je mlečni napitak koji pripada porodici kiselo-mlečnih proizvoda. Proizvodi se tradicionalno na prostorima jugoistočne Evrope i severozapadne Azije, oko Crnog mora, posebno na Kavkazu. Pojedini lekari dugovečnost ljudi toga kraja povezuju sa redovnim uzimanjem kefira, to jest, njegovim blagotvornim delovanjem na mikrofloru crevnog trakta.
Ovaj napitak prijatnog ukusa, osim što je veoma hranljiv, sprečava gnjilenje u crevima, leči i produžava život. Kefir, takođe, može uspešno zameniti majčino mleko, a pomaže i kod velikog broja raznih bolesti. Uz to, kao što rekosmo, predstavlja i vrlo korisnu hranu, a može se koristiti za salate i umake. Veoma je lagan za probavu.
Kefir pomaže i kod ženskih bolesti, katara disajnih puteva, nekih hroničnih bolesti, upale creva, bubrega, mehura, želudačnih oboljenja, povraćanja kod trudnica... Evo koje su potrebne količine kefira za pojedine bolesti kod kojih se napitak pokazao delotvornim.

■ Kod bolesti želuca i creva uzimati pola litra kefira dnevno. Ako je u pitanju
kiselina, ona obično nestaje kroz nekoliko dana.
■ Kod zatvora, polalitra kefira piti pre spavanja, oko mesec dana.
■ U slučaju dijareje, prvih dana uzimati litar kefira starog 48 sati, a kad proliv
prestane, uzimati po pola litra.
■ U slučajevima anemije i rastvaranja krvi, preporučuje se svakodnevno uzimanje
litra kefira, a kod težih slučajeva i dva litra, tokom otprilike tri meseca.
■ U slučaju nesanice dnevna količina koja se uzima je jedan litar kefira.
■ Kod bolesti bubrega i žutice, kao i kod pojedinih unutrašnjih povreda
preporučuje se jedan litar kefira dnevno.
■ Kefir pomaže i kod ekcema, pri čemu se dnevno koristi oko pola litre. Obolela
mesta se mažu kefirom, ostavljaju preko noći, ujutro se operu, a zatim ponovo
namažu.
■ Kod katara bronhija pomaže upotreba pola litre kefira dnevno kroz duže vreme.
■ Kod skleroze se preporučuje litar kefira dnevno tokom nekoliko meseci.
■ Kod visokog krvnog pritiska potrebno je dnevno litar ovog napitka uzimati oko dva meseca.

Inače, praksa kaže da kefir star 12 sati deluje na varenje otvarajuće, dok kefir star 48 sati zatvara.

PRIPREMANJE KEFIRA

Kao što smo već rekli, kefir je mlečni proizvod koji nastaje usled delovanja gljivica - lactobacillus causacicus (slika levo) i torula kefir - na mleko. Ove gljivice - bakterije su, naime, sposobne da za 24 sata na temperaturi između 13 i 20 stepeni Celzijusa prokuvano mleko pretvore u kefir. Mleko, inače, može biti kravlje, ovčije ili kozije.
Za pripremanje napitka potrebno je nabaviti jednu posudu, najbolje od stakla, koja se može zatvoriti tako da ne propušta vazduh. Posuda se napuni prevrelim mlekom, pri čemu treba ostaviti nekoliko (1-4) centimetara praznog prostora na vrhu.
Zatim kašikom u posudu stavite i gljive, zatvorite posudu i ostavite je da stoji na temperaturi od 13 do 20 stepeni. Za litar mleka potrebna je gljiva veličine tri do četiri centimetra. Kada poraste, razdelite je i dajte nekome ko želi.
Posudu koju koristite za pripremanje kefira potrebno je redovno dobro isprati. Gljivice se takođe mogu po upotrebi lagano oprati, u mlakoj vodi, da bi se odmah zatim stavile u mleko. Napomenućemo još jednom: 12 sati star kefir deluje otvarajuće na varenje, dok onaj od 48 sati zatvara creva.
I šta još reći na kraju, osim onog neizbežnog: Dobro došli u svet zdravlja - sa blagim ukusom Kavkaza!


KOMBUHA ČAJ VELIKI DAR PRIRODE

DAVORKA I NJEN SVIJET

Kvasci su veoma rasprostranjene mikro-gljive, pripadaju različitim rodovima i porodicama, a odlikuje ih zajednička osobina - početak njihovog rasta je pupljenje. U simbiozi sa raznim vrstama bakterija, oni su u stanju da izazivaju određenu fermentaciju tečnosti, tj. šećera iz tečnosti i time stvaraju napitke pomalo reskog ukusa sa prisustvom male količine alkohola u sebi. Već pre dosta
vekova ljudi su uočili ova svojstva i počeli da uzgajaju ove neobične kolonije organizama čiji su produkti blagotvorni za naš organizam. To su kvas, kefir, boza i kombuha. Prva dva su poreklom iz ruske tradicije, druga dva nam dolaze sa Istoka. Zajedničko im je da su bogati vitaminima Bkompleksa i da deluju na čišćenje organizma od raznih toksina.
Čajna gljiva je široko poznata u svetu. Zovu je ruskom, japanskom, kineskom, indijskom čajnom gljivom. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu gljivu zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste konzistencije koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta.
Čitav proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljiki. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost, a to se meri lakmus papirom. Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Povećanjem procenta ove kiseline u krvi dolazi do prekomernog zakišeljavanja krvi, što može u mnogome da poremeti ravnotežu organizma, a u težim slučajevima da izazove i smrt.
Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi čajna gljiva pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja. Rusi su dokazali da je rudarima na Uralu naročito pomogla u čišćenju organizma i sprečavanju prerane smrti zbog udisanja ugljene prašine. Kombuhu možete i sami napraviti. Nakon vinskog vrenja i ceđenja vina u kominu treba dodati određenu količinu vode i malo šećera, a posudu zatim ostaviti izloženu vazduhu. Već nakon 7 dana vinski kvasci iz komine će se udružiti sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i dobićete smeđi, sluzavi pokrivač koji se ponaša kao čep i prekriva vinsko sirće.
Kombuha, ili, kako se jos naziva, japanska gljiva, kombuku, gljiva za dugovecnost, kargaok caj, cembuja orijentalis iako joj u imenu stoji reč gljiva, nije samo to.
Naime, to je smesa različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije (bacterium džylinum, bacterium gluconicum, acetobacter ketogenum), kao i pichie fermentantsa. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi. Gljiva mora da se gaji u rastvoru crnog ili zelenog čaja i šećera u vodi, uz dodatak jabukovog sirćeta ili prethodne kulture istog čaja, i, na odgovarajućoj temperaturi će se stalno razmnožavati (potrebno joj je nedelju dana da se samoreprodukuje), proizvodeci glukuronsku, mlečnu i sirćetnu kiselinu.
Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik. No, zanimljivo je i zapažanje da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je, takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje valunge, mada se neposredno posle pijenja ovog čaja može osetiti vrućina ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što će pomoći pročišćavanje organizma od toksičnih hemikalija i tečnosti. Pomaže i astmatičarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žucnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

PRIPREMA KOMBUHA ČAJA

■ Kultura Kombuche - kvasna gljivica
■ Približno 70-100 grama rafiniranog belog šećera na litru vode
■ 2 čajne zličice crnog ili zelenog čaja na litru vode

POSUDE I MATERIJAL
■ Jedna 2-4 litarska posuda za kuvanje vode
■ Jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda
■ Gumica
■ Laneni ili pamučni peškir, odnosno papirnata maramica
■ Boce gde će se uliti Kombuha


Najbolje je početi s pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.

1. - Pripremite čaj na uobičajeni način. Na litru sveže skuvane vode dodajte 2 čajne kašičice crnog ili zelenog čaja (priblizno 5 grama). Možete koristiti čaj u kesicama. Neka se listići čaja ili kesice namaču 15 minuta. Zeleni čaj dolazi iz istih nasada kao i crni, a razlikuje se od njega uglavnom po načinu obrade: on nije fermentiran. Japanski doktori su utvrdili da zeleni čaj sprečava rast raka. Za Kombuha napitak preporučuje se zeleni čaj. Ako ne želite upotrebiti ni zeleni ni crni čaj, takode, možete upotrebiti neki drugi biljni čaj.

2. - Procedite čajne listiće kroz cediljku, odnosno izvadite vrećicu sa čajem iz vode.

3. - Dodajte priblizno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.

4. - Ohladite čaj na temperaturu od 20° - 25° stepeni Celzijusa (da bude mlak). Kultura ugiba ako se stavi u prevrući čaj.

5. - Kad se čaj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu iz nerđajućega čelika nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom. Takođe, možete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polylefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbjegavajte upotrebu posuda iz polivinilklorida (PVC) ili polistirena.

6. - Ako Kombuha napitak pravite prvi put, dodajte čaju tečnosti koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi proizvod kao 'startnu tečnost'.
7. - Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.

8. - Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamučnim peškirčićem ili maramicom, papirnatim peškirom ili sličnom laganom tkaninom da bi zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je sa gumenom trakom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu ući. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, kako bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene voćne mušice mogle ući i snesti svoja jajašca.

9. - Fermentacija treba trajati 8-12 dana, zavisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni.
Kombuha kultura treba toplo i mirno mesto i nikad je ne mičite. Temperatura čaja ne sme pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura, takođe, uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčanoj svetlosti. Bolja je polusena.
Za vrijeme procesa fermentacije kvas razgradjuje šećer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke. Kombinacija tih procesa daje Kombuha napitku njegov karakterističan ukus.
Napitak je ispočetka sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vreme počinje se razvijati kiseli ukus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost. Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.

10. - Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom ukusu, sa čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja.
Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Približno 10% sačuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Nije potrebno proceđivati fermentirani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.

11. - Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije (najmanje 5 dana), nakon što je bio flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja raditi. Ako su staklenke čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne može izaći. Na taj način se dobiva penušavi napitak. U tu svrhu obično su dovoljni tih nekoliko dana u staklenki; Kombuha napitak ostaje dobar mesecima. Ne brinite: u jednom trenutku kvas ce prestati proizvoditi plin. Preporučljivo je staklenke držati na hladnom mestu.

12. - Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalno je da se pije tri čaše dnevno; jednu čašu (0,1 litra ili više) na prazni želudac ujutro, drugu čašu nakon ručka, a poslednju čašu kratko vreme pre odlaska na spavanje. Uživajte!

13. - Kad počnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom čaju najmanje 10% tečnosti već fermentiranog napitka.

KORIŠĆENJE KOMBUHE

■ Poseduje prirodni antibiotski efekat,
■ Snižavanje krvnog pritiska,
■ Detoksikacija. Analiza urina pokazuje povećani sadržaj žive, olova i različitih drugih toksina, kada se čaj koristi u prvo vreme,
■ Preventiva nekih vrasta kancera,
■ Pomoć u menopauzi, smanjenje neugodne sekrecije,
■ Pomoć kod zatvora, jer je prirodni laksativ,
■ Pomoć kod mišićnih bolova, posebno u vratu i ramenima,
■ Pomoć kod bronhitisa, astme i kašlja,
■ Pomoć kod alergija,
■ Pomoć u bubreznim tegobama. Ako se uzima svakodnevno, eliminiše ureu za 100 dana,
■ Pomoć kod kolitisa, neuroze stomaka, gastroenteritisa,
■ Smanjuje holesterol i povećava elastičnost vena i arterija,
■ Korisna je kod katarakte i slične oblike na rožnjači,
■ Zaustavljenje infekcione dijarete,
■ Pomoć pri sagorevanju masti, pri čemu potpomaže gubljenje težine,
■ Pomoć pri nesanici,
■ Pomoć da rad jetre i žucnog mehura bude efikasniji,
■ Pomoć pri smanjenjunivoa glukoze u krvi kod dijabetičara,
■ Iznenađujuci efekti na temenu, pomaže izbegavanje ćelavosti, opadanje kose i eliminiše sedu kosu,
■ Pomaže varenju,
■ Daje više enegrije,
■ Smanjenje edema i otoka stopala,
■ Prevencija i tretiranje kandide,
■ Pomoć pri bolovima artritisa,
■ Pomoć kod ekcema, a takođe se može upotrebiti spolja za ublažavanje osipa,
■ Uklanjanje bradavica,
■ Lečenje gljivičnih oboljenja stopala . . .

VAŽNA UPOZORENJA

Katkada kultura pliva na površini, katkada tone na dno. Oboje je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje rasti nova kultura (mlada kultura). Kombuha kultura treba nešto vremena da se reprodukuje. Ona počinje rasti kao tanki sloj. Što je duže pustite rasti na miru, to će nova kultura biti deblja.
Ako imate bilo kakav problem s rastom nove mlade Kombuhe, što se katkada može očekivati kad je previše hladno, npr. zimi, možete pokušati sledeće: S obzirom da rast nove kulture zahteva više vremena, odelite je od pripravka napitka koji želite piti. Novoj kulturi na površini tečnosti dozvolite 3 do 5 nedelja da raste.
Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu caja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugoga i svaki se može upotrebiti kao nezavisnu kulturu za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će se početi stvarati nova kultura.
Na taj način svaka kultura nastavlja razmnožavati sama sebe sve dok ne postane tamno smeđa. Kad postane tamna i prljavo smedja, bacite ju i zamenite sa jednim od njenih potomaka. Tako će ova jedinstvena kultura vama, vašoj porodici i vašim prijateljima osiguravati trajnu zalihu Kombuha čaja uz vrlo nisku cenu.


KOMBUHA - LEK ZA SVE

Postoji pravo bogatstvo obimnog iskustva vezanog uz Kombuha gljivu. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim izveštajima može se takođe čitati o njenoj upotrebi kao leku. U izveštajima iz najstarijih kao i modernih vremena navodi se veliki broj bolesti kod kojih se koristio i hvalio Kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti.
Mnogi doktori i naučnici su se usredotočili na učinke Kombuha napitka kao kućnog leka. Postoje mnogi naučni radovi koji se odnose na Kombuhu. Oni govore o njenoj terapeutskoj delotvornosti koja se zasniva na glukonskoj kiselini, glukuronskoj kiselini, mlečnoj kiselini, sirćetnoj kiselini kao i na životno važnim vitaminima C i grupe B. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge od njenih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu.
Nasuprot mnogim farmaceutskim proizvodima s neželjenim nuspojavama, aktivne supstance Kombuhe deluju na celokupni telesni sistem. Zahvaljujući svojim prijateljskim metaboličkim svojstvima ona može ponovno uspostaviti normalno stanje staničnih membrana bez štetnih nuspojava i tako pomoći pojedincu da poboljša kvalitet svog života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje naše vitalnosti, aktivnosti, kao i naših mentalnih i psihickih sposobnosti!
Uživajte u ovom čudesnom napitku koji nam je priroda podarila!

Medicine Buddha Mantra (with words)

DAVORKA I NJEN SVIJET jabučni ocat,i kako djeluje Jabukovo sirće je izvanredan lek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspešni u lečenju pojedinih smetnji i bolesti. KAKO SE PRAVI JABUKOVO SIRĆE Za pripremanje ovog izvanrednog napitka potrebno je da uzmete neprskane jabuke, najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene, i šecer. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa semenom usitniti i samleti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veći lonac ili kačicu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuvane i ohladene vode. Zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera, sve dobro izmešati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promešati. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja na mestu gde temperatura ne pada ispod 18 stepeni Celzijusovih i ne prelazi 25 stepeni. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana, a na suncu nešto krace.Posle završenog procesa sirće se pažljivo procedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz ređe, a zatim i kroz gušće sito ili cediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mestu. Ukoliko se posle izvesnog vremena sirće usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen. Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kako kod ljudi tako i kod životinja, i u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirce snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje, ovakve 'kisele kupke' daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo. U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati. Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi. Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovu leti) bočicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promenu vode i hrane. U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou. Ako ste sa svojim lekarom isključili druge uzroke, a osećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, verovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate. PROTIV HRONIČNOG UMORA - Pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice ove mešavine. Drugi način je kašičicu sirćeta sipati u času vode i piti za vreme ručka. PROTIV GLAVOBOLJE - Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta. PROTIV OPEKOTINA - Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To će sprečiti pojavu plika i ublažiti bol. ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA - Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta. ZA ISPIRANJE GRLA - U času vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata. PROTIV BOLOVA U SINUSIMA - Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta PROTIV REUMATIČNIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA - Bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom, a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti času vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta. PROTIV EKCEMA - Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati. ZA MRŠAVLJENJE - Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva. PROTIV PROŠIRENIH VENA - Svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana. PROTIV MITISERA - Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošću tri puta dnevno prskati lice.