subota, 19. ožujka 2016.

Krekel (crackle) dekupaž tehnika pomoću drvofiksa

DAVORKA I NJEN SVIJET


Ocena korisnika:  5 / 5
Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
  
Svako ko se bavi dekupažom zna za krekel. Reč koja je preuzeta iz engleskog jezika i izvedena je od reči crack, što znači pukotina. Krekel je dekupaž tehnika kojom se na predmetima prave pukotine, kojima se stvara efekat starine i otrcanosti, što ponekad predmetima udiše poseban duh, a ponekad i nedokučivu priču koja često može povećati samu njihovu vrednost. Zato je neobično važno upoznati se sa svim metodama kojima se krekel može dobiti.
Postoje krekel mase (jednokomponentne i dvokomponentne), koje su uglavnom skupe i ne traju dugo, tj. nećete baš puno projekata odraditi sa jednim pakovanjem krekel komponenti. Pukotine koje nastaju kada se njima radi su savršene i to su idealni materijali za profesionalce, međutim, te pukotine često izgledaju veštački, tj. previše savršeno, pa mogu uticati na utiske onih koji predmet posmatraju.
Sa druge strane, pak, postoji i jedan jeftin način da se naprave pukotine koje će pritom izgledati mnogo prirodnije nego one koje se dobijaju krekel komponentama – biće mnogo verodostojniji zub vremena čiji trag na predmetima želimo videti. Reč je o kombinaciji akrilnih boja i drvofiksa (lepka za drvo, koji je ujedno i najjeftiniji lepak za dekupaž). Za dekupaž, naročito ako ste početnik, najbolje je koristiti se ovom metodom, jer je jeftina, pa svaka greška ili neuspeh neće koštati puno, čak ćete na njima ponešto i naučiti i postati iskusniji.Krekel pomoću drvofiksa na rokovniku

Postupak rada. Kako uraditi krekel?

Prvo što treba uraditi jeste odabrati i pripremiti nijanse boja – jednu svetlu, jednu tamnu, tako da obe daju jači kontrast. Dobar primer je rad našeg hobiste Ivane, gde su uzete crna i prljavo bela boja, kao što i sami možete videti na slici. Boje treba razblažiti i učiniti ih ne previše gustim. Trebaju biti guste toliko da se njima može potpuno prekriti površina u jednom nanošenju. To je naročito važno za onu boju koja će doći poslednja.
Sam postiupak rada se sastoji od nekoliko faza:
  • nanošenja jedne od boja (u ovom slučaju tamne) i njenog sušenja;
  • nanošenja lepka i njegovog prosušivanja i
  • nanošenja druge boje (u ovom slučaju svetle) i njenog sušenja.
Faza prva – u ovom slučaju je to nanošenje crne boje, ali to može biti i prljavo bela, s tim što će krekel izgledati inverzno u odnosu na ono što vidimo na slici – pukotine bi bile bele, a površina oko njih crna. Treba je naneti tako da se svaki delić njome pokrije i odmah fenom osušiti.
Faza druga – nanošenje drvofiksa; nanosi se četkicom na ofarbanu i osušenu površinu i treba voditi računa o tome da lepak po celoj površi bude ravnomerno raspoređen. Ukoliko su slojevi različite debljine na njoj, pukotine će biti ili prevelike (ako je sloj lepka predebeo) ili premale (ako je sloj pretanak), a mogu i potpuno izostati. To ume da upropasti čitav projekat. Dakle, može se kontrolisati veličina pukotina tako što će se lepak nanositi tanje ili deblje, ali treba se truditi da na jednom segmentu (u ovom slučaju na stranici rokovnika) lepak bude jednake debljine. Treba ga ostaviti par minuta da se prosuši, da samo gornja površina uhvati mikronski tanku koricu.
Faza treća – nanošenje svetle (prljavo bele boje); takođe se nanosi četkicom, i to širom. Raznositi je laganim pokretima, vodeći računa o tome da se ne ošteti tanka korica prosušenog drvofiksa i, kao i kod druge faze, truditi se da sloj boje bude jednako debeo, kako bi pukotine bile približno iste veličine. Posle ovoga može se odmah površina sušiti, ali će u tom slučaju pukotine koje će nastati pratiti tragove brazdi koje je četkica ostavila i imaće samo dva smera, pa će izgledati veštački. Najbolje je odmah po raspoređivanju boje četkicom preko boje lagano preći malim valjkom koje je prethodno natopljen bojom (natopljenim valjkom se sprečava da on sa površine skine boju, pa je samo ravnomerno nanosi). Kada je boja valjkom nanesena ravnomerno po celoj površini, sve osušiti fenom. Videćete kako se pukotine posle minut sušenja same stvaraju.Trudite se da fen ne držite samo na jednom mestu, već njime šarajte po celoj površini.
Ako ste početnik, ne očekujte da uspete iz prve. Možda nećete uspeti. Možda ćete prvi rad i baciti, ali nećete odustati. Potrudite se da ispratite svaki detalj koji je u ovom turorijalu naveden i bićete, ako vam ne pođe za rukom, bar jako blizu cilju. Kada jedom uradite krekel sa drvofiksom, samo ćete gledati kako da pukotine napravite lepšim, boljim, verodostojnijim, pa će se nanizati projekat za projektom i ubrzo ćete steći potrebno iskustvo i sami prilagođavati veličinu pukotina vašoj zamisli koju imate za projekat.