četvrtak, 10. studenoga 2011.

Postoje li i u danasnje vrijeme vjestice?

DAVORKA I NJEN SVIJET




Postoje li i u danasnje vrijeme vjestice?

Naravno da postoje ali one nisu zle babe koje u kotlu krckaju svoje zabe i slijepe miseve. Religija wicca je poznata jos iz pradavnih vjerovanja a potice prirodne i neosvjestene potencijale-na dobro svih.

Sjecate li se Sandre Bullock i Nicole Kidman kao dvije slatke vjestice u Practical magic?! Ili Juliette Binoche koja u COKOLADI na vrata svake svoje kuce istakne crvenu vrecicu za srecu i blagostanje. Magija Gospodara prstenova i Harrya Pottera globalno je zacarala pola planete a vilenjaci i vile, carobnjaci i wicce su u danasnje vrijeme dostigli svoje zlatno doba. Ako zaboravimo predrasude, ne osvrcemo se na ''one koji uvijek sve znaju'' - psihologe, sektologe i ekspertologe onda i nije tako tesko vjerovati u postojanje necega sto oni poricu.

O modernim vjesticama ili wiccama koje nemaju nista sa magicnom kuglom ili gledanjem u dlan je malo napisano do sada sto ne znaci da one ne postoje. Stil zivota im je cesto slican vasem i ne lete na metlama bas kao ni vi, rade kao menadzerice, medicinske sestre, sekretarice ili prodavacice. Imaju decka, muza, i djecu koja ih mozda izludjuju potpuno isto kao i vas vasa. Te vjestice ne plesu gole nocu ispod mjesecine i ne sudjeluju u grupnim orgijama , niti se bave citanjem misli i proricanjem buducnosti. Cak i crnu garderobu nose samo da bi izgledale vitkije a ne zbog magijskog rituala. Ono sto ih cini ipak drugacijim je njegovanje magijskih rituala kroz duhovni sistem koji unapredjuje slobodnu misao i volju osobe, potice na ucenje o Zemlji i prirodi, a tezi postizanju ravnoteze, snage i zadovoljstva.

Wicce su u sebi otkrile moc koristenja pozitivne energije kako bi pomogle sebi i drugima. One ne koriste proizvode testirane na zivotnjama, u prodavnicama nikada ne uzimaju plasticne vrecice a meso ne jedu. Magija se nekada smatrala umijecem mudrih zbog ljudi koji su osjecali puls prirode koristeci njene mijene, posjedovali znanje o travama, davali savjete i kao carobnice ili samani bili respektabilne vodje svojih zajednica. Oni razumiju da covjecanstvo nije superiono prirodi, nego samo jedan njen dio. A vjera u ono sto radite temeljna je kao i u svakom klasicnom vjerovanju. U svakodnevnim situacijama ako obratimo paznju na snagu vlastite misli nije tesko uociti da se na tome zasniva skoro sva zivotna fiolozofija.

Odraz ciste, neiskvarene, iskonske Zemlje se nalazi u svakom covjeku samo je potrebno probuditi . U posljednjih nekoliko stotina godina se izraz vjestica povezivao sa zlocestom babom kvrgava nosa koja obicno cini pakosti. Biti wicca je nesto sasvim drugo -njegovati nacin zivota utemeljen na drevnim, paganskim obicajima i uvijek postivati sveto pravilo:

Globalno zatopljenje-kako možemo pomoći

DAVORKA I NJEN SVIJET


Globalno zatopljenje ozbiljan je problem i zahtijeva reakciju bez odgađanja. Ne moramo čekati da vlade to riješe: svatko od nas može znatno pridonijeti poboljšanju stanja odgovornim načinom života, počevši s promjenom jednostavnih, svakodnevnih navika. To je jedini razuman način spašavanja planeta, prije nego bude prekasno.

Ovo je popis svega što možete učiniti u borbi protiv globalnog zatopljenja: nešto ne zahtijeva nikakav trošak, a nešto će vam omogućiti dugoročnu i znatnu uštedu nakon neznatnog ulaganja!


Zamijenite obične žarulje štedljivima (CLF)
Kompaktno fluorescentno svjetlo (CFL) koristi 60 posto manje energije od žarulja sa žarnom niti. Ovom jednostavnom promjenom smanjit ćete emisiju ugljičnog dioksida za 140 kg godišnje.

Postavite programirane termostate
Automatski će smanjiti grijanje ili hlađenje noću i ponovno ga pojačati ujutro. Mogu vam omogućiti znatno smanjenje iznosa računa za potrošnju energije.

Održavajte dva stupnja nižu temperaturu zimi, a klima-uređajima hladite prostorije za dva stupnja više
Gotovo polovina energije koju koristimo u kućanstvima troši se na grijanje i hlađenje. Ovom jednostavnom promjenom možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 900 kg godišnje.

Čistite ili redovito zamjenjujte filtere u svojim napama i klima-uređajima
Čišćenjem prljavog filtera možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 150 kg godišnje.

Kad nabavljate nove kućanske aparate, izaberite one koji štede energiju
Potražite etiketu Energy Star na novim kućanskim aparatima i odaberite najučinkovitije modele.

Ne ostavljajte uređaje na poziciji 'standby'
Koristite tipke za uključivanje ili isključivanje na samome aparatu. Televizor koji je uključen tri sata na dan, koliko u prosjeku Europljani dnevno gledaju televizijski program, a preostalo vrijeme nalazi se u poziciji 'standby', potroši 40 posto energije u toj poziciji.

Obložite bojlere toplinskom izolacijom
Ovom jednostavnom radnjom smanjit ćete emisiju ugljičnog dioksida za 450 kg godišnje. Postavite li regulator topline na najviše 50°C, možete je smanjiti za dodatnih 240 kg godišnje.

Pomaknite hladnjak i zamrzivač
Nerijetko su hladnjaci postavljeni tik uz štednjak ili bojler i zato troše više energije. Primjerice, ako se nalaze u podrumskoj prostoriji čija je temperatura 30-35ºC, trošit će gotovo dvostruku količinu energije i prouzročiti emisiju dodatnih 160 kg ugljičnog dioksida godišnje za hladnjak, odnosno 320 kg za zamrzivač.

Redovito odleđujte stare hladnjake i zamrzivače
Još ih je bolje zamijeniti novijim modelima, koji imaju ugrađeno automatsko odmrzavanje i općenito troše do dvostruko manje energije od svojih prethodnika.

Ne dopustite da vam toplina nepotrebno izlazi iz doma
Kad prozračujete svoje stambene prostorije, otvorite prozore samo na nekoliko minuta. Ostavite li otvoren samo jedan mali prozor čitavog dana, energija potrebna da nadoknadi gubitak topline tijekom šest hladnih mjeseci (kad je vanjska temperatura 10ºC ili manja) rezultirat će emisijom od gotovo jedne tone ugljičnog dioksida.

Zamijenite stara jednostruka stakla na prozorima dvostrukima
Za to će ipak biti potrebno određeno ulaganje, ali će to prepoloviti energiju koja se gubi kroz prozore i dugoročno će se isplatiti. Kupite li najbolji proizvod koji se nudi na tržištu (prozori s drvenim okvirom i dvostrukim 'low-e' staklom koje čuva toplinu, punjenim argonom), uštedjet ćete više od 70 posto energije koja se trenutno nepotrebno gubi.

Uvijek poklopite lonce dok kuhate
Na taj način uštedjet ćete puno energije potrebne da bi se skuhalo jelo. Još je bolje kuhati u posudama pod tlakom ili na paru - takvo posuđe može uštedjeti oko 70 posto energije!

Koristite stroj za pranje rublja ili posuđa samo kad je pun
Ako ga baš morate upotrijebiti dok je još poluprazan, tada namjestite program za pranje polupraznog stroja ili štedljivi program. Današnja sredstva za pranje su tako učinkovita da se rublje i posuđe može oprati i na niskim temperaturama.

Tuširajte se umjesto da se kupate
Tuširanjem se troši četiri puta manje energije nego kupanjem. Da biste uštedjeli još više energije, izbjegavajte tuširanje jakim mlazom i koristite tuš s manjim protokom vode.

Nastojte koristiti što manje vruće vode
Zagrijavanje vode troši puno energije. Možete uštedjeti vruću vodu koristeći tuš s manjim protokom vode (smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 160 kg godišnje) i pranjem odjeće u hladnoj ili toploj vodi (smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 230 kg godišnje) umjesto u vrućoj.

Koristite konop za vješanje rublja umjesto stroja za sušenje kad god je to moguće
Možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 320 kg godišnje ako sušite svoje rublje na zraku šest mjeseci svake godine.

Izolirajte zidove i stropove u kući
Ako na odgovarajući način izolirate svoje zidove i stropove, vaš račun za grijanje može biti 25 posto niži, a možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 910 kg godišnje. Brtvljenjem pukotina i stavljanjem traka za toplinsku izolaciju možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za još 770 kg godišnje.

Reciklirajte otpad u kućanstvu
Možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 1100 kg godišnje recikliranjem polovine otpada koje vaše kućanstvo proizvede.

Reciklirajte organski otpad
Oko tri posto emisije stakleničkih plinova otpušta se uslijed raspadanja biorazgradivog otpada. Recikliranjem organskog otpada, ili njegovim kompostiranjem ako imate vrt, možete pomoći u uklanjanju ovog problema! Samo se pobrinite da ga pravilno kompostirate da bi se raspao s dovoljno kisika, jer će inače vaše kompostiranje prouzročiti emisiju metana i neugodan miris.

Kupujte inteligentno
Jedna boca od 1,5 l zahtijeva manje energije i proizvodi manje otpada nego tri boce od 0,5 l. Kupujte reciklirane papirnate proizvode: za proizvodnju recikliranog papira potrebno je 70 do 90 posto manje energije, a na taj se način sprečava i uništenje šuma širom svijeta.

Odaberite proizvode s malo ambalaže i iznova punite postojeću ambalažu kad god je to moguće
Tako ćete smanjiti proizvodnju otpada i upotrebu energije!

Koristite istu vrećicu za kupovinu više puta
Pri kupovini ćete uštedjeti energiju i smanjiti proizvodnju otpada koristeći vrećicu za višekratnu upotrebu umjesto da u svakoj trgovini uzmete jednokratnu vrećicu. Otpad ne samo što otpušta ugljični dioksid i metan u atmosferu već zagađuje zrak, vodu i tlo.

Smanjite proizvodnju otpada
Većina proizvoda koje kupujemo na ovaj ili onaj način uzrokuje emisiju stakleničkih plinova, npr. tijekom proizvodnje ili distribucije.

Posadite stablo
Samo jedno drvce apsorbirat će tonu ugljičnog dioksida tijekom svoga životnog vijeka. Sjena koju baca na kuću može umanjiti vaš račun za rashlađivanje od 10 do 15 posto.

Odaberite ekološke izvore energije
U mnogim područjima možete se prebaciti na energiju koju proizvode čisti, obnovljivi izvori, kao što su vjetar i sunce.

Kupujte voće i povrće od lokalnih proizvođača
Za prijevoz hrane od proizvođača do vaših tanjura troše se goleme količine goriva. Kupujući u susjedstvu uštedjet ćete gorivo i poduprijeti razvoj i podići standard lokalne zajednice.

Zamrznute namirnice zamijenite svježima
Za proizvodnju zamrznutih proizvoda potrebno je deset puta više energije.

Kupujte organsku hranu kad god je moguće
Organsko tlo zadržava i pohranjuje ugljični dioksid u puno većoj mjeri nego tlo na klasičnim farmama. Da sav svoj kukuruz i soju uzgojimo organski, iz atmosfere bismo uklonili 250 milijardi tona ugljičnog dioksida!

Jedite manje mesa
Metan je drugi po važnosti staklenički plin, a krave su jedan od najvećih proizvođača metana. Zbog svoje prehrane travama i više želudaca one proizvode metan i ispuštaju ga svaki put kad izdahnu.

Smanjite broj prevezenih kilometara hodanjem, vožnjom bicikla, vožnjom automobilima na smjenu ili korištenjem sredstava javnog prijevoza kad god je to moguće
Ako izbjegnete samo 26 km vožnje automobilom svaki tjedan, smanjit ćete emisiju ugljičnog dioksida za 230 kg godišnje!

Dogovorite sa svojim kolegama i prijateljima vožnju automobila na smjenu
Ako se samo dva dana u tjednu povezete s nekim ili se netko poveze s vama, smanjit ćete emisiju ugljičnog dioksida za 730 kg godišnje.

Ne ostavljajte na svom automobilu prazne krovne nosače
Ako ne uklonite prazne krovne nosače, zbog otpora zraka i dodatne težine povećat ćete potrošnju goriva i emisiju ugljičnog dioksida do 10 posto.

Održavajte svoje vozilo u ispravnom stanju
Redovito održavanje omogućuje učinkovitu potrošnju goriva i smanjuje emisije stakleničkih plinova. Ako samo jedan posto vlasnika automobila na odgovarajući način održava svoja vozila, u atmosferu se ispušta gotovo 450 milijuna tona ugljičnog dioksida manje.

Vozite pažljivo i ne trošite nepotrebno gorivo
Prilagođavanjem svog stila vožnje možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida. Vozite odgovarajućom brzinom, ne pritišćite pretjerano gas, kočite motorom umjesto kočnicama kad god je to moguće i isključite motor ako vozilo stoji na mjestu više od jedne minute. Prilagođavanjem svog stila vožnje možete uštedjeti i na gorivu i na održavanju automobila.

Jednom tjedno provjerite tlak u gumama svog vozila
Odgovarajući tlak u gumama može vam omogućiti da se s istom količinom goriva vozite više od tri posto dulje. Budući da svake četiri ušteđene litre benzina smanjuju emisiju ugljičnog dioksida za devet kilograma, svako povećanje učinkovitosti potrošnje goriva značajno je!

Kad dođe vrijeme za novi automobil, odaberite onaj s manjom potrošnjom goriva
Svake godine možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 1360 kg ako vaš novi automobil može prijeći samo pet kilometara više s četiri litre benzina nego onaj koji trenutno vozite. Hibridnim automobilom možete prijeći i do 97 km s četiri litre!

Pokušajte raditi od kuće
Rad od kuće može vam pomoći da drastično smanjite broj kilometara koji svaki tjedan prijeđete automobilom.

Letite manje
Putovanje zrakoplovom proizvodi velike količine ugljičnog dioksida, stoga reducirajte broj letova koliko god je moguće.

Potaknute svoju školu ili poduzeće na smanjenje emisija stakleničkih plinova
Svoj pozitivni utjecaj na globalno zatopljenje možete proširiti daleko izvan svog doma tako da aktivno potičete druge na poduzimanje sličnih radnji.

Potaknite prelazak na obnovljivu energiju
Uspješna borba protiv globalnog zatopljenja zahtijeva prelazak na obnovljive izvore energije kao što su sunce, vjetar i biomasa, na nacionalnoj razini. Te su tehnologije spremne za širu primjenu, ali postoje zakonske zapreke koje to onemogućuju.

Štitite i čuvajte šume širom svijeta
Šume igraju ključnu ulogu u globalnom zatopljenju: one apsorbiraju ugljični dioksid iz zraka.

Razmislite o učinku svojih ulaganja
Ako u nešto ulažete novac, trebali biste razmisliti o učinku koji će vaša ulaganja i vaša štednja imati na globalno zatopljenje.

Pošaljite ovaj popis dalje!
Pošaljite ovaj popis e-mailom svojim prijateljima, a ako ste bloger, stavite ga na svoj blog: što više ljudi promijeni svoje ponašanje, to će veća biti VAŠA pomoć u spašavanju planeta!

Balasevic - Moja je draga vestica

DAVORKA I NJEN SVIJET mmmm,a ja samo na to imam pravila 1. Spoznaj sebe i ne povodi se za drugima. 2. Pronađi svoju sreću. 3. Razvijaj svoje talente. 4. Ne postavljaj dogmatska ograničenja svome intelektu. 5. Radi pošteno i ne kradi, izuzev u slučaju da si na to primoran. 6. Drugome ne učini ono što ne bi želio sebi. 7. Vodi ljubav s kime želiš ALI NIKOG NE PRISILJAVAJ NA TO i ne varaj partnericu/partnera 8. NE LAŽI, jer onaj ko laže ne cijeni sebe. 9. Nastoj biti sa svima u dobrim odnosima, ali ako te neko bez razloga napadne, uvrati svom žestinom. Ako si kriv za sukob, traži oproštaj. 10. NIKAD NIKOGA NE PONIŽAVAJ jer je drukčiji, jer ponižavanje je nekad gore od ubistva.

Postani poput djeteta:

DAVORKA I NJEN SVIJET




Postani poput djeteta:

jednostavan, spontan, radostan.

Ne budi kao bačva puna problema.

Jer, kadar si i nasmijati se, zar ne?

Pokušaj svaki dan iznova

voljeti ljude

koji su tu oko tebe.

Pokušaj u tišini

liječiti rane ljudima

koji plaču i koji su očajni.

Daruj od svoje ljubavi onima

koji su premalo voljeni.

Ti si divan.

Sreća drugih

i u tvojim je rukama!

(Phil Bosmans)




Volim VAS

DAVORKA I NJEN SVIJET

Gledam crvenilo lišća
i dopuštam da me u njemu dodirne ljubav koja u meni počiva,
da se opet i opet nanovo probudi.
Volim Vas*******Davorka,Dobra vještica*

Sarah Brightman -Beautiful

DAVORKA I NJEN SVIJET Energija slijedi misao; čovjek se kreće prema onome što može zamisliti, ali to ne prekoračuje. Ono što mislimo, očekujemo ili vjerujemo oblikuje i boji naše iskustvo. Produbljujući svoja najdublja vjerovanja o tome što je moguće, mijenjamo svoj doživljaj života. (Dan Millman: Zakoni duha)