četvrtak, 10. studenoga 2011.

Postoje li i u danasnje vrijeme vjestice?

DAVORKA I NJEN SVIJET




Postoje li i u danasnje vrijeme vjestice?

Naravno da postoje ali one nisu zle babe koje u kotlu krckaju svoje zabe i slijepe miseve. Religija wicca je poznata jos iz pradavnih vjerovanja a potice prirodne i neosvjestene potencijale-na dobro svih.

Sjecate li se Sandre Bullock i Nicole Kidman kao dvije slatke vjestice u Practical magic?! Ili Juliette Binoche koja u COKOLADI na vrata svake svoje kuce istakne crvenu vrecicu za srecu i blagostanje. Magija Gospodara prstenova i Harrya Pottera globalno je zacarala pola planete a vilenjaci i vile, carobnjaci i wicce su u danasnje vrijeme dostigli svoje zlatno doba. Ako zaboravimo predrasude, ne osvrcemo se na ''one koji uvijek sve znaju'' - psihologe, sektologe i ekspertologe onda i nije tako tesko vjerovati u postojanje necega sto oni poricu.

O modernim vjesticama ili wiccama koje nemaju nista sa magicnom kuglom ili gledanjem u dlan je malo napisano do sada sto ne znaci da one ne postoje. Stil zivota im je cesto slican vasem i ne lete na metlama bas kao ni vi, rade kao menadzerice, medicinske sestre, sekretarice ili prodavacice. Imaju decka, muza, i djecu koja ih mozda izludjuju potpuno isto kao i vas vasa. Te vjestice ne plesu gole nocu ispod mjesecine i ne sudjeluju u grupnim orgijama , niti se bave citanjem misli i proricanjem buducnosti. Cak i crnu garderobu nose samo da bi izgledale vitkije a ne zbog magijskog rituala. Ono sto ih cini ipak drugacijim je njegovanje magijskih rituala kroz duhovni sistem koji unapredjuje slobodnu misao i volju osobe, potice na ucenje o Zemlji i prirodi, a tezi postizanju ravnoteze, snage i zadovoljstva.

Wicce su u sebi otkrile moc koristenja pozitivne energije kako bi pomogle sebi i drugima. One ne koriste proizvode testirane na zivotnjama, u prodavnicama nikada ne uzimaju plasticne vrecice a meso ne jedu. Magija se nekada smatrala umijecem mudrih zbog ljudi koji su osjecali puls prirode koristeci njene mijene, posjedovali znanje o travama, davali savjete i kao carobnice ili samani bili respektabilne vodje svojih zajednica. Oni razumiju da covjecanstvo nije superiono prirodi, nego samo jedan njen dio. A vjera u ono sto radite temeljna je kao i u svakom klasicnom vjerovanju. U svakodnevnim situacijama ako obratimo paznju na snagu vlastite misli nije tesko uociti da se na tome zasniva skoro sva zivotna fiolozofija.

Odraz ciste, neiskvarene, iskonske Zemlje se nalazi u svakom covjeku samo je potrebno probuditi . U posljednjih nekoliko stotina godina se izraz vjestica povezivao sa zlocestom babom kvrgava nosa koja obicno cini pakosti. Biti wicca je nesto sasvim drugo -njegovati nacin zivota utemeljen na drevnim, paganskim obicajima i uvijek postivati sveto pravilo:

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET