petak, 24. siječnja 2014.

Skanegatan High Quality HANG MASSIVE



DAVORKA I NJEN SVIJET

Šamanizam

DAVORKA I NJEN SVIJET




Šamanizam
Šamanizam je tehnika ekstaze, magija, svojevrsna religija i najstariji znanstveni eksperiment ljudske civilizacije. Metoda znanstvenog istraživanja u šamanizmu bazirana je na direktnoj iskustvenoj spoznaji i usmjerena je na esencijalno istraživanje fenomena života i bitka.
Desetinama tisuća godina širom svijeta, gdje god su postojale i postoje ljudske zajednice, šamani su otvarajući se ka komunikaciji sa totalnošću postojanja svega što jest, i direktnim iskustvima proizašlim iz nje, doprinosili evolutivnom razvoju čovječanstva i elementarnih ljudskih aktivnosti. Metode duhovno-psihološkog razvoja čovjeka, medicina i farmacija, svi oblici umjetnosti, lov, ribolov, obrada metala, poljoprivreda, upoznavanje sa zakonima prirode i svemira, religija, rituali, itd.,neke su od glavnih ljudskih djelatnosti koje su inspirirane prisustvom šamanizma i šamana.
Šamanizam se otkrio čovjeku onoga trenutka kada je čovjek spoznao da promjena svijesti, tj. stanja percepcije, uslovljava promjenu doživljaja, uvida i iskustva realnosti.
Jedna od fundamentalnih postavki teorije relativnosti je, da su promatrani fenomen ili pojava određeni perceptivnim stanjem promatrača. U svakodnevnici svakog ljudskog bića, ova postavka je vrlo očigledno manifestirana npr. kroz razliku realnosti budnog-dnevnog stanja i realnosti snova tokom spavanja. Dnevna realnost i realnost svijeta snova samo su mali dio beskonačnog broja realnosti koje su međusobno povezane i formiraju "mrežu" postojanja svega što jest kroz koju uzročno-posljedičnom vezom utječu jedna na drugu.
Komunikacija različitih dimenzija odigrava se kroz interakciju vibracija. Polazeći od zakona relativnosti i vibratorne prirode svega što čini totalnost postojanja i života, šamani su počeli otkrivati metode svjesnog mjenjanja stanja percepcije. To je otvorilo uvid u širi spektar dimenzija postojanja (vibracija), njihovu povezanost i prirodu međusobnih utjecaja.
Proučavanjem percepcije šamani su otkrili određena stanja i metode kojima mogu transformirati vibracije i izazvati suptilne promjene u jednom sloju vibracija, koje dalje kroz lančanu reakciju mogu prouzrokovati promjene u ostalim vibracijama. Promatran u kontekstu socijalne funkcije šamanizam je kroz posvećenje i usluge šamana orjentiran ka ljudskoj zajednici i njenoj harmoniji.
Šamanizam je otvoren, liberalan, komunikativan, ekspresivan, intuitivan i usklađen sa prirodom i potrebama područja i stanovništva u kojima šaman djeluje.
Šamanizam nije baziran na dogmi i ideologiji već na individualnoj iskustvenoj spoznaji zakona i mehanizama koji vladaju prirodom i ljudskom psihom. To ga čini procesom koji se stalno razvija i održava ga vitalnim, te transformativno efikasnim. U duhovno -razvojnom smislu bitno je reći da šamanizam sadrži beskonačno puno različitih metoda i tehnika.
To što se netko bavi šamanizmom ili tehnikama proizašlim iz njega (yoga,tai chi, reiki..itd.) ne podrazumijeva da je on (ona) duhovna osoba. Nivo svjesnosti, integriranosti i ljudske kvalitete određuju duhovni nivo nečijeg postojanja i to je nešto do čega ljudi mogu doći tokom života na vrlo različite načine. Transformativni metodi šamanizma su sredstva i alatke koji mogu biti dragocjena pomoć na putu ka samospoznaji, iscjeljenju i duhovnom ostvarenju.
Šamansko liječenje još ni danas nije posve objašnjeno niti do kraja priznato. Neki učenjaci uspoređuju ga s psihoanalitičkim liječenjem jer se u oba slučaja stvaraju terapeutski simboli i dolazi do trenutnog djelovanja, odnosno psihološkog oslobođenja i izlječenja.

ŠAMAN
Šaman je vjerski vođa koga nalazimo u slabije razvijenim društvenim i lovačkim zajednicama. Riječ potječe iz jezika tunguskog naroda iz Sibira, područja gdje su prvi put pronađeni klasični oblici šamanizma. Ovaj oblik magijskog vjerovanja takodjer nalazimo i u središnjoj Aziji, Sjevernoj Americi i Oceaniji.
Osnovna zadaća šamana je liječenje i proricanje budućih događaja.
Šamanizam pokazuje posebnu magijsku "specijalnost" -"upravljanje vatrom",magijski let, itd.
Šaman gospodari svojim "duhovima" tako da uspijeva s njima komunicirati, a da se ne pretvori u njihovo oruđe. On ima sposobnost uzdići se na Nebo i spustiti se u Donji svijet. Svako ekstatično iskustvo koje odlučuje o pozivu budućeg šamana sadrži tradicionalnu shemu obreda inicijacije- stradanje, smrt i uskrsnuće( tu se, dakako, radi o simboličnoj smrti; tj. raskidom s dotadašnjim načinom života).
ŠAMANSKA ODJEĆA
Šamanska odjeća ne odaje samo prisutnost svetoga već prikazuje i kozmičke simbole i metafizičke puteve. Odjeća sama po sebi predstavlja religiozni mikrokozmos. S jedne strane, ona čini gotovo potpun simbolički sistem, a s druge, ona je posvećenjem prožeta brojnim duhovnim silama ( može je nositi samo onaj koji zna obozdati njene duhove).

Odjeća je neizostavan element magijskih rituala. Poznato je da se magijska odjeća manje ili više razlikuje već prema tome o kojem se obliku magije radi, no u pravilu svaka odaje nastojanje povezivanja s prirodom i vjerovanjima onih koji je nose.
Šamansku odjeću čini ogrtač (koji može biti i krzno neke životinje), a na kojeg su pričvršćeni razni ukrasi - pr. metalni kolutovi raznih veličina, kosti, kljove i zubi životinja, zvončići, figure koje predstavljaju mitske životinje, drvo života, lanci, platnene trake, perje, izvezeni ili pričvršćeni razni simboli- prevladavaju ornitološki(ptica-orao ili sova,medvijed,jelen). Svi elementi te odjeće čine ritmički sklad bilo da je riječ o oblicima ukrasa ili samoj boji odjeće. Uz ogrtač treba spomenuti i masku.Maska se ne javlja kao neizostavan dio odjeće tako često, što i ne čudi jer već i ostali dijelovi odjeće, pa i razni oblici koji se crtaju po licu ( tijelu) čine masku. I na maski se može uočiti ritam,a i simetrija ( os simetrije je okomica spuštena sredinom maske). Isto možemo uočiti i kod "šara" na tijelu ( licu), bez obzira je li riječ o crtama, raznim oblicima ili njihovoj boji. Kapa, kao jedan od dijelova odjeće šamana, može biti namotaj platna, dio krzna neke životinje ( s glave), metalna. Njeni ukrasi ( često je to perje-labuda, orla, sove), oblici na njoj i boje izmjenjuju se u određenom ritmu. Šaman će uz odjeću nositi i ukrase raznih oblika i veličina, od ogrlica, narukvica, naušnica. Kod svih tih ukrasa također je vidljiv ritam. Kod nekih plemena šaman nosi i štap ili bič. Kod nekih se plemena također na odjeći može uočiti i pojava mističnih brojeva 3,7,9 ( količina pojedinih elemenata na odjeći odgovara tom broju).
Svaki element odjeće ima svoje značenje, bilo da je to pomoć kod izvantjelesnog putovanja šamana ( pr. ptičje perje ili čak čitav kostur ptice prikazan na odjeći omogućiti će letenje na drugi svijet) ili pridodosi ekstazi i padanju u trans ( u pravilu i jedno i drugo). Kosti na odjeći najčešće simboliziraju smrt i uskrsnuće šamana; nakon inicijacije on započinje novi život, ili ga pretvaraju u neku ( mitsku) životinju ( prisutno je vjerovanje da se životinja može ponovno roditi iz svojih kostiju).
BUBANJ
Za odvijanje seanse te postizanje ekstaze i transa neophodan je i bubanj. Postoji vjerovanje da je njegova okosnica načinjena od Drva života ( koje je posrednik između Neba i Zemlje), pa se on može poistovjetiti sa Drvetom kojim se šaman simbolički penje u Nebo. Bubanj je obično oblog oblika, od jelenje, losove ili konjske kože, a može imati i pričvršćene brojne metalne komadiće, praporce, zvončiće, slike u željezu koje predstavljaju duhove, razne životinje. Služi za postizanje određenog ritma koji će pomoći postizanju transa. U tom će se ritmu odvijati ples, disanje, izgovarati obredne molitve i sl. No poseban ritam ne daje samo bubanj. Već i sama odjeća šamana ( brojni ukrasi na njoj) prilikom njegovih kretnji- koje moraju slijediti određen ritam- proizvest će odgovarajući zvuk. Glazba određenog ritma postiže se i raznim zvončićima, praporcima, vrećicama kristala, kamenja, gongom, ljušturama od školjki.  (prema Eliade, Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze, Izdavačka knjižnica Zorana Stojanovića Sremski Karlovci, Novi Sad).
TRANS
Ritam u obredima igra neizostavnu ulogu - on je zaslužan za postizanje ekstaze i transa, stoga ne treba čuditi što je sve njemu podložno. Tijelo osobe koja vrši obred ili osoba koje u njemu aktivno sudjeluju počet će djelovati u "nametnutom" ritmu. S ritmom će se uskladiti disanje. Znanstveno je dokazano da disanje na određeni način utječe na cerebellum ( dio mozga koji usklađuje mišićne kretnje), stoga će doći do spontanog gibanja tijela, uz to javljaju se i temperaturne promjene, grčevi, svjetlosni i zvučni doživljaji, emotivni doživljaji, iskustva s mislima, izvantjelesna iskustva, nadnaravna iskustva. Za magiju su posebno značajna posljednja dva. Kod izvantjelesnog iskustva vlastito se tijelo doima dalekim; postoji osjećaj izbivanja iz tijela. Osoba uistinu može "vidjeti" svoje vlastito tijelo i opisati razna mjesta, a da fizički nije bila na njima. Nadnaravna iskustva tiču se sposobnosti koje se u takvom stanju najčešće pojavljuju- vidovitosti, telepatije i sposobnosti viđenja aure. (prema Gunnel Minett, Dah i duh, Preporađanje, Zagreb, 1996.)
ŠAMANIZAM KROZ VRIJEME
U antropološkoj dokumentaciji šamanizam i njegovo porijeklo se često veže za plemenske strukture sibirske i centralno-azijske regije. Razlog tomu može biti u činjenici da je većina informacija o šamanizmu do polovice 20.stoljeća bila bazirana na studijama ruskih znanstvenika 19. i početka 20.stoljeća, koji su proučavajući sibirsku i centralno-azijsku kulturu ostavili vrlo lijepu i opširnu studiju o šamanizmu. Sibir i centralna azija su mjesta u kojima je šamanizam antropološki proučavan, a sam fenomen je sa nekim zajedničkim regionalnim i individualnim karakteristikama, bez formalne povezanosti, prisutan u svim dijelovima svijeta.
Porijeklo šamanizma treba tražiti izvan prostora i vremena vezanih za materijalno polje egzistencije, u svjetovima kolektivne svijesti za koju smo svi vezani i koje smo svi aktivni dio.
Kroz povijest ljudskog razvoja odnos između šamanizma i čovjeka je prolazio kroz razne faze i oblike. U predbiblijskom razdoblju svi ljudi su imali otvoren i aktivan odnos sa šamanizmom odnosno svi su, u granicama osobnih kapaciteta, bili šamani. Na osnovu mitova i povijesnih epova raznih naroda i drevnih mističnih tradicija, koji spadaju u kategoriju mitova o usponu i padu čovjeka, možemo zaključiti da razvoj individualnih moći i sposobnosti u ljudi nije bio popračen adekvatnim duhovno-etičkim pristupom. To je uslovilo korumpiranost duha. Situacija u kojoj je koncentracija moći rasla, a moć svijesti i samokontrole opadala, postala je potencijalno destruktivna, opasna po prirodni sistem i čovjeka. U jednom trenutku ovog povijesnog razdoblja došlo je do lanca prirodnih katastrofa koje su zbrisale čitave civilizacije sa lica Zemlje. Klimatski uslovi i geografski izgled Zemlje promijenili su se, takoreći, preko noći. Nakon dramatične ekološke i demografske promjene došlo je do postepenih promjena ljudske svijesti. Posljedice promjene svijesti rezultirale su gubitkom aktivne veze najvećeg dijela čovječanstva sa fenomenom šamanizma. To je bio pad čovjeka. Pad sa višeg nivoa percepcije na niži, racionalno-materijalni nivo bitka.
Medjutim fenomen šamanizma nije iščezao. Iskustvo šamanizma nastavilo je da živi u sferi kolektivne svijesti. Tijekom svih povijesnih razdoblja, uključujući i naše suvremeno doba, u svim sredinama širom svijeta uvijek je postojao određeni broj ljudi koji su se kroz različite sticaje okolnosti i procese otvarali ka sferama više svijesti i postajali šamani. Njihova dužnost je bila da prenesu svoja iskustva zajednici, vode računa o njenoj harmoniji, potiću materijalni i duhovni razvoj. U mnogim sredinama ljudi su spoznali da moći i potencijali proizašli iz šamanizma zahtjevaju protutežu u visokim etičko-humanim standardima i principima, odnosno došlo je do procesa oduhovljavanja šamanizma. Prosvjetljenjem nadahnuti šamani kreirali su razne duhovne puteve, bazirane na specifičnim metodama i kozmologijama proizašlim iz njihove direktne inspiracije. Iz nekih od ovih puteva kasnije su se razvile neke od današnjih religija.
Svrha i zadatak duhovnih puteva, bez obzira na mjesto, vrijeme, specifičnu formu, prisustvo ili odsustvo religijskog konteksta, su jedinstveni u svom cilju- očuvanje i uspostavljanje veze čovjeka sa potencijalima ljudske svijesti, usmjerenjem ka individualnoj i kolektivnoj harmonizaciji, produhovljenju i ultimatno spoznaji Božanskog (ljudskog) u nama.

VEDUN - Šamanski zdravilni zvok bobnov / Shamanic healing sound of drums



DAVORKA I NJEN SVIJET

Šamanizam - ravnoteža neba i zemlje

DAVORKA I NJEN SVIJET


Šamanizam je drevni način iscjeljenja te jedan od najstarijih poznatih oblika duhovnosti na Zemlji. Njegovi korijeni sežu nekoliko tisuća godina unatrag, a šamanski principi primjenjuju se i danas u mnogim inačicama gotovo kod svih naroda svijeta. Bit šamanizma je iscjeljenje sebe, drugih i zemlje, upoznajte kako djeluje
Tekst preuzet sa: http://www.sensaklub.hr/clanci/duhovnost/samanizam-ravnoteza-neba-i-zemlje
Tri svijeta u šamanizmu: srednji, donji i gornji
Šamani kažu da postoje "obična" i "šamanska" stvarnost. U šamanskoj stvarnosti doživljavamo običnu stvarnost, ali joj je dodana još jedna razina postojanja - slično kao da gledate kroz transparentnu sliku jedne ili više datoteka i vidite multidimenzionalnu sliku. Pritom se ne radi o vizualizaciji, sanjarenju ili izmišljanju. Tu se doista doživljava stvarnost na drugoj razini svijesti. Lakši prijelaz u šamansku realnost postiže se bubnjevima, zvečkama, pjevanjem, plesom...
U šamanizmu postoje tri svijeta:
Srednji svijet - onaj u kojem živimo.
Donji svijet - podzemni svijet koji je dom "zemaljskim anđelima": duhovima životinja, biljaka i anorganskom svijetu (planine, kamenje, vatra, voda ...). Donji svijet energetski je neutralan, pakao i ostali negativni aspekti podzemlja s donjim svijetom nemaju nikakve veze.
Gornji svijet - svijet iznad oblaka koji je dom anđelima, arkanđelima, božicama, bogovima, uzašlim majstorima. Svijet je energetski neutralan, religije i ostali pozitivni aspekti duhovnih visina nemaju veze s gornjim svijetom.
Usmjerenost na gornji svijet u new ageu stvara neravnotežu
Uz procvat new agea u zapadnoj kulturi usmjerili smo se na gornji svijet. To je dovelo do neravnoteže u našem energetskom sustavu. Ako se u meditaciji povezujemo samo s "gore", "gore" ćemo i ostati. To dovodi do neprizemeljenosti, nepovezanosti s tijelom, osjećaja da nas se "ne doživljava", nedostatka snage za provedbu ideja koje dobivamo u meditaciji, života "u oblacima".
Povezivanje s donjim svijetom omogućava nam podršku, ostvarivanje ideja i želja te lakši život, a veza s gornjim svijetom daje nam neograničenu mudrost i vodstvo. Oba svijeta važna su za naše zdravlje i blagostanje, a mi smo tu da među njima uspostavimo ravnotežu.
Životinja moći
Šamani vjeruju da svaka osoba ima vlastitu životinju moći. To je duh životinje koji je predstavlja. Životinja moći pomaže nam da bolje živimo, čuva nas, iscjeljuje, pomaže da budemo razumni i vitalni. Životinje moći tu su da bismo živjeli bolje na zemlji te da se možemo povezati s energijama Majke Zemlje. Bez životinje moći prati nas osjećaj praznine, nemamo volje, radosti i snage, nismo povezani sa životom i sobom te Majkom Zemljom. Posljedično se možemo razboljeti, postati tjeskobni ili depresivni, imati problema s ovisnostima, fobijama...
U civilizacijama u kojima je prisutan šamanizam rade se inicijacije prijelaza u odraslu dob kako bi tinejdžer zadržao svoju životinju moći i duhovnog vodiča te samostojno i slobodno krenuo u svijet. Duhovni vodič usmjerava nas savjetima, učenjem i upućuje kako, kada i što učiniti, a životinja moći pomaže nam da budemo neovisni, odlučni i da znamo što želimo.
Konj, gušter...
Primjerice, konj kao životinja moći pomaže nam da steknemo moć slobodnog izražavanja, kretanja, putovanja, oslobodimo se uvjerenja i navika koje nas koče – jednostavno daje nam slobodu u duši. Konj pomaže i kada gubimo strast i interes za seks, potiče buđenje seksualne energije, želje, snage i izdržljivosti.
Gušter kao životinja moći potiče vještine blagosti, jasnoće u namjeri i djelovanju, umiruje radoholičare te pomaže da se smanji emocionalna, mentalna i tjelesna preosjetljivost. Također potiče regeneraciju tijela, spontanost, snove i vizije.
Životinja moći obnavlja osjećaj povezanosti s našom dušom, našom istinskom prirodom i misijom. Sigurno nas vodi na životnom putu, pokazujući nam eventualne prepreke, daje nam smjernice i pruža zaštitu. Svako dijete ima životinju moći, a u adolescentnoj dobi često se događa da nas životinja moći napusti.
Gornji svijet - dom našeg duhovnog učitelja
Veza s gornjim svijetom omogućuje nam neograničen pristup mudrosti te ispravno odlučivanje. To je mjesto susreta s osobnim duhovnim vodičem ili učiteljem, koji nam daje punu slobodu izbora i vodi nas u određenim životnim razdobljima. Uz njegovu pomoć u stanju smo vidjeti stvari drukčije, otkriti novu perspektivu života i u skladu s njom živjeti.
To je kao da iz centra grada želimo vidjeti cijeli grad. Da bismo to mogli, moramo se popeti na najvišu zgradu ili na najviše brdo s kojeg se vidi čitav grad. Sličnu nam perspektivu daje naš duhovni vodič i učitelj.
Svaka osoba ima svojeg duhovnog učitelja, koji poučava dušu kada i kako učiniti određene stvari te nam daje znanje koje nam je potrebno. Ako nam je, primjerice, potrebno učenje o osobnom razvoju, dobivamo takvog učitelja, ako trebamo učenje o duhovnosti, dobijemo učitelja koji zna najviše o tome. Ako trebamo učiti slikanje, glazbu, znanost, filozofiju, iscjeljivanje, matematiku, medicinu... - dobijemo učitelja koji nas vodi i uči o tome.
Divinacija
Divinacija je drevna šamanska tehnika duhovnog vodstva, primanja informacija, otkrivanja svrhe rješavanja određene situacije, sukoba, odnosa... – uz pomoć razičitih predmeta moći. Uglavnom se za divinaciju upotrebljavaju prirodni predmeti ili pojave - kamen, kristal, zemlja ili oblaci. To je način da preko Majke Zemlje pronađemo odgovore na svoja pitanja.

Šamanske životinje moći

DAVORKA I NJEN SVIJET


Šamanske životinje moći

Od pradavnih vremena postoji intimna povezanost između čovjeka i životinje, što je jasno vidljivo iz crteža na zidovima spilja u kojima su prebivali prvi ljudi. Te slike prikazuju rituale koji su se provodili prije svakog odlaska u lov, u kojima se izražavalo štovanje i zahvalnost spram životinja budući da su one bile hrana koja je čovjeku omogućavala život. Kasnije tu usku povezanost čovjeka i životinje možemo naći u svim velikim mitologijama - u pričama i legendama o herojima i bogovima/božicama, od kojih su neki u liku polučovjeka/poluživotinje, gdje junaci dobivaju snagu za svoje herojske pothvate iz instinktivne mudrosti životinja.
U današnje je vrijeme instinktivna snaga, koja je arhetipski dio našega genetskoga naslijeđa, potisnuta i pohranjena u podsvijesti.
Caroline Myss u knjizi "SVETI UGOVORI" naglašava da uz naše individualno, osobno nesvjesno, postoji i drugi psihički sustav koji je po prirodi kolektivan, univerzalan, a dio je našeg kolektivnog naslijeđa, i uglavnom se sastoji od arhetipova. Iako su arhetipovi impersonalni obrasci energije, kada se s njima povežemo postaju personalizirani i dio naše individualne psihe. Najbolje je predočiti naše unutarnje arhetipove kao intimne suputnike koji aktivno djeluju kao čuvari ili unutarnji saveznici. Svi arhetipovi osim pozitivnih aspekata imaju i svoju "mračnu" stranu, koja je mračna upravo zato što je potisnuta, zarobljena. Kada jednom tu potisnutu snagu pustimo na svjetlo dana, i prihvatimo njeno postojanje, ona se pretvara u snažnog saveznika i pomoćnika na našem životnom putu.
Za šamana, životinja snage je čuvarica vitalne energije osobe. Kao snažna energija koja izvire iz
kolektivnog nesvjesnog, životinja snage treba biti priznata i poštivana jer će se inače izraziti kao dio naše sjene. Životinju možemo kod nekih ljudi prepoznati u njihovom biotipu (izgledu lica, držanju, kretanju...), ili u ponašanjima kada osoba naprosto "izgubi kontrolu". Tako znamo reći da majka brani svoju djecu "kao lavica", da se bori "kao tigrica".
Kada upoznamo snagu naše životinje snage, njena energija nam postaje dostupna, od nje crpimo fizičko i psihološko zdravlje, postajemo prirodni, spontani, kreativni...
Eligio Stephen Gallegos u svojoj knjizi, "INDIJANSKO ISCJELJENJE ČAKRI", navodi da se prema indijanskoj tradiciji svakoj od sedam glavnih čakri (naziv za energetske centre čovjeka) pripisuje jedna totem-životinja, koja za Indijance simbolizira određenu osobinu. Te životinje čovjeka prate kroz život u funkciji "čuvara", pri čemu također pomažu u liječenju bolesti, pronalaženju osobnoga puta, ostvarenju ciljeva.

Pronalaženje životinje snage 

Kako bi našao životinju snage neke osobe, šaman koristi ritam bubnja koji uvodi u lagano izmijenjeno stanje svijesti, u kojem se osoba povezuje sa šamanskim naslijeđem čovječanstva. Kao arhetip, šaman potencijalno postoji u svakom čovjeku. Ritam udaraca bubnja, zajedno sa svjesnom, jasnom namjerom (determinantom šamanskog putovanja), vodi nas do naše životinje snage, kao i do svih drugih životinja čija nam snaga, mudrost i druge osobine mogu zatrebati za iscjeljenje i kao pomoć u raznim životnim situacijama. Kada jednom pronađemo svoju životinju snage, počinju se aktivirati vitalna energija i kreativnost, te se sa starim problemima možemo suočiti na novi način.
Veliki broj bolesti, gledano s ovog aspekta, ukazuje na to da je životinja snage zarobljena. Njeno pronalaženje, iscjeljenje i oslobađanje budi našu sposobnost da stvaramo, postižemo ciljeve, rastemo i razvijamo se. Nakon što iscjelimo sebe, ponizno prihvaćajući da prvo moramo izliječiti vlastite rane, možemo životinju snage koristiti i u iscjeliteljskom radu kada želimo pomagati drugima. Životinja snage postaje svjestan, vrijedan dio našeg unutarnjeg svijeta koji nam je izvor pomoći i potpora na bezbroj načina, u raznim životnim situacijama.

Šaumbra simptomi - simptomi promjena!

DAVORKA I NJEN SVIJET

Šaumbra simptomi - simptomi promjena!


1. Bolovi i "žigovi" u tijelu, posebno u vratu, ramenima i leđima. Ovo je rezultat intenzivnih promjena na nivou vaše DNA (DNK) kako se "Kristovsko sjeme" budi unutar vas. Ovi bolovi će proći.

2. Osjećaj duboke unutarnje tuge bez ikakvog vidljivog razloga. Uzrok ovome je to št osada otpuštate svoju cjelokupnu prošlost (ova i sve prethodne živote) i to uzrokuje osjećaj tuge, potištenosti. To je slično osjećaju kad selite iz kuće u kojoj ste živjeli mnogo, mnogo godina u novu kuću. I koliko god željeli da se preselite u novu kuću, tu je ta tuga što ostavljate iza sebe sva sjećanja, energiju i događaje koje ste imali u staroj kući. Ovo će također proći.

3. Plačete bez razloga. Uzroci su slični gore opisanima. Dobro je i zdravo pustiti suze da teku. To pomaže da se oslobodite stare energije koja se nakupila u vama, unutra. I to će također proći.

4. Iznenadna promjena posla i karijere. Veoma čest simptom. Kako se mijenjate vi, tako se mijenjaju i sve stvari oko vas. Nemojte brinuti o pronalaženju "savršenog" posla ili karijere u tom trenutku. Ovo će također proći. Vi se nalazite u procesu tranzicije /prelaska/ u možda ćete promijeniti nekoliko poslova (radnih mjesta) dok se ne skrasite u onom koji odgovara vašim interesovanjima.

5. Povlačenje iz porodičnih odnosa. Vi ste povezani sa vašom biološkom porodicom putem stare karme. Kada siđete sa karmičkog točka, vezanost za stara prijateljstva i porodične odnose je otpuštena. Izgledat će kao da se opraštate od vaše porodice i prijatelja. Ovo će također proći. Nakon određenog vremenskog perioda, vi ćete razviti nove veze sa porodicom i pirateljima ako za to bude potrebe. Međutim, tada će vaši odnosi s njima biti bazirane na novoj energiji bez karmičkih vezanosti.

6. Promjene u spavanju. Moguće je da ćete se buditi mnogih noći između 2 i 4 sata ujutro. Mnogo se unutrašnjeg rada odvija sada u vama i to često uzrokuje da se probudite kako biste se "odmorili" (od tih unutrašnjih procesa, op.prev.)Nemojte brinuti. Ako se ne možete vratiti natrag na spavanje, ustanite i radite nešto radnije nego da legnete u krevet i brinete o onim vašim svakodnevnim problemima. I ovo će također proći.

7. Intenzivni snovi. Ovo može uključivat i snove o ratu i bitkama, zatim snove u kojima vas neko goni ili se susrećete sa čudovištima. Vi doslovce otpuštate iz sebe staru energiju, i te energije prošlosti su često simbolizirane ratovima, bježanjem i čudovišnim prikazama. I to će također proći.

8. Fizička dezorijentisanost. Povremeno osjećat ćete se veoma "neuzemljenim". Prostor će vas jednostavno "izazivati" jer ćete osjećati kao da ne možete stopalima da dodirnete zemlju, ili ćete imati osjećaj da hodate između dva svijeta. Kako vaša svjesnost prelazi u novu energiju, vaše tijelo ponekad zaostaje. Provodite više vremena u prirodi koja će vam pomoći da primzeljite novu energiju u sebi. I ovo će također proći.

9. Učestalo pričanje sa samim sobom. Sve češće ćete pričati sami sa sobom, i odjednom ćete shvatati kako već pola sata mrmljate i pričate sa sobom. Naime, novi nivo komunikacije se sada odvija u vašem biću i vi se nalazite na vrhu ledenog brijega koji se zove pričanje sa samim sobom. Ta konverzacija će se povećavati i postajat će fluidnija, koherentnija i produbljenija. Vi niste ludi, vi ste jednostavno Šaumbra koja se kreće u novoj energiji.
(Ovdje autor pod pojmom Shaumbra smatra svakog pojedinca koji se dovoljno probudio i svjestan je svog pravog porijekla).

10. Osjećaj usamljenosti, čak i kad ste u nekom društvu. Osjećat ćete se samima i uklonjenima iz društva drugih ljudi. Imat ćete želju da pobjegnete iz grupa i masa ljudi. Pošto ste Šaumbra, vi hodate svetom, ali usamljenom stazom. Kako vam emocije usamljenosti sve više stvaraju nemir, to će vam biti sve teže da se povežete s drugim osobama u ovim vremenima. Osjećaji usamljenosti također su povezani sa činjenicom da su vas vaši Vodiči napustili. Oni su bili sa vama na svim vašim putovanjima i u svim vašim prethodnim životima. Za njih je došlo vrijeme sada da odu i vrate se Kući, kako biste vi prostor svoga bića ispunili vlastitom božanskošću. I ovo će također proći. Unutrašnja praznina ispunit će se ljubavlju i energijom vaše vlastite Kristovske svjesnosti (Kristovska svjesnost = naše Više Ja)

11. Gubitak strasti/zainteresovanosti. Osjećat ćete totalno odsustvo strasti, sa malo ili nimalo želje da radite bilo šta na svijetu. To je uredu, i predstavlja dio ovog procesa. Upotrijebite ovaj period života da ne radite - ništa. Ne borite se sa sobom kad je u pitanju ovaj osjećaj, jer i taj osjećaj će nakon nekog vremena - proći. To je slično restartovanju vašeg kompjutera. Morate ga zatvoriti na određeno vrijeme kako biste uveli sofisticirani nov softver ili u ovom slučaju novu energiju hristovskog sjemena.
12. Duboka čežnja za Domom. Ovo je možda najteži i najizazovniji od svih simptoma i vaših trenutnih uslova življenja. Možete osjećati duboku i preplavljujući želju da napustite ovu planetu i vratite se Domu svome. To nije suicidalan osjećaj. Nije baziran ni na bijestu ili frustraciji. Ne želite praviti veliku buku oko tog osjećaja ili "dramiti" oko toga ne samo drugima, već ni sebi. Postoji u vama jedan tihi dio koji želi otići Kući. Korijen ovom osjećaju je zaista jednostavan. Vi ste završili svoj karmički ciklus. Vi ste ispunili vaš ugovor za ovaj život. Spremni ste početi novi život dok ste još u ovom istom fizičkom tijelu. (To znači da ste završili u cjelosti sa karmom ovog života i umjesto da umrete što bi ranije bio slučaj - u prethodnim životima, zahvaljujući specijalnoj Milosti koja dolazi od samog Boga datoj u ovim posebnim, "zadnjim" vremenima, u mogućnosti ste da započnete novi život u istom tijelu, a da ne morate prethodno umrijeti - op. prev.)

Dakle, tokom ovog procesa "prelaska", imate unutrašnja sjećanja na to kako je biti na drugoj strani.

Da li ste spremni prijaviti se za novu turu dužnosti ovdje na Zemlji? Jeste li spremni preuzeti izazov prelaska u novu energiju? Da, iako biste već sada, ovog momenta, mogli otići Kući. Ali ako ste došli čak dovde, i nakon mnogih, zaista mnogih života bila bi sramota da napustite sve ovo prije kraja filma. Uz to, Duh vas treba ovdje da pomognete drugima da i oni pređu u novu energiju. Oni će trebati ljudskog vodiča, baš kakav ste vi, koji je već poduzeo to putovanje iz stare u novu energiju. Staza kojom sada upravo kročite obezbjeđuje vam iskustva koja će vas osposobiti da postanete Učitelj Novog, Božanskog Čovjeka. I koliko god vaše putovanje ponekad bilo usamljeničko i mračno, zapamtite jedno - VI NIKADA NISTE SAMI.
Informacija uzeta sa:
www.crimsoncircle.com<http://www.crimsoncircle.com/>

ŠAMANSKA VOĐENA MEDITACIJA: PET ELEMENATA, ISCJELJUJUĆE BILJKE, ISCJELJUJUĆE DRVEĆE I ISCJELJUJUĆE ŽIVOTINJE

DAVORKA I NJEN SVIJET


ŠAMANSKA VOĐENA MEDITACIJA: PET ELEMENATA, ISCJELJUJUĆE BILJKE, ISCJELJUJUĆE DRVEĆE I ISCJELJUJUĆE ŽIVOTINJE



Sve prastare knjige koje se bave evolucijom ljudskog bića svjedoče da je naš prvi i najvažniji zadatak kojeg moramo savladati da budemo biće balansa. Kao biće balansa imamo dovoljno snage da djelujemo iz pozicije izbora a ne instikta ili naglih odluka. Kada smo ljuti, vrlo često u nedostatku vitalne energije djelujemo iz ljutnje, rijetko je to naš izbor, kada smo tužni djelujemo iz te energije ili instiktom naše tuge a ne iz pozicije izbora.  Djelovanje iz pozicije izbora bi bilo da mi odlučimo kakva će biti naša reakcija, da smo SVJESNI šta želimo njome postići, da smo SVJESNI posljedica koje će one izazvati.  Jedan od najčešćih razloga za instiktivno djelovanje je u tome što nam nedostaje snaga naše vitalne energija.
Pet materijalnih elemenata – zemlja, voda, vatra, vazduh i eter su suštinski elementi koji tvore ovaj materijalni svijet. No ipak oni sadržavaju vrlo moćne energije jer su u svojoj suštini sami energetski aspekti stvaranja. Također sve oko nas može sadržavati energiju koja nam je potrebna i energiju koja nam može biti darovana u svrhu našeg iscjeljenja. Biljke, drveće i životinje. Svaka od njih ima specifičan energetski aspekat koji može u jednom trenutku našeg života biti naše iscjeljujuće sredstvo. Bitno je znati kako prizvati energije ovih elemenata i isjceljujućih “alata” da nam podare svoju energiju. A prizvati ove moćne energije i nije tako “mistična” i komplikovana stvar. Potrebno je samo usvojiti nekoliko osnovnih pravila:
  • U ovoj meditaciji pokažite poštovanje energijama elemenata, biljaka, drveća i životinja koje prizivate, zapravo pravilnije rečeno, vi njih molite ih da prožimaju vaše energetsko biće, ne naređujete im, oni donose sve što je potrebno;
  • Ovu meditaciju radite na nekom mjestu koje ćete učini “posvećenim” upalite mirisni štapić, ili se ogrnitee nekim posebnim ogrtačem, i neka taj čin za vas znači da se to mjesto gdje ćete raditi meditaciju na neki način posvećuje.
  • Ovo je vrlo moća šamanska meditacija i potrebno je da je radite sa čistom i plemenitom namjerom, te ćemo zato, prije izvođenja ove meditacije pročistiti našu energiju već poznatom tehnikom “energetskog” disanja:
Ova meditacija ne smije biti tehnika kojom popunjavate vrijeme između dvije serije. Energija koju pokrećete je vrlo moćna i bitno je da u potpunosti budete svesni svakog trenutka ove meditacije.
Pronađite neko fino mjesto na kojem se možete opustiti. Ako je potrebno provjetrite prostoriju, upalite neku mirisnu svijeću, pustite laganu muziku. Sjedite udobno i ispravite kičmu. Zatvorite svoje oči. Lagano dišite, prirodno, u skladu sa vašim tempom. Osjetite dah, udah i izdisaj kako se stapaju u jedan krug, ciklus.
Vizuelizirajte oko sebe okean svjetlosti i energije. Kao da sjedite u sred blještavog oblaka. Blještavog i nježnog. Svaki udisaj natapa vaše tijelo energijom. Kroz nos, usta, ali i kroz svaku poru na vašem, tijelu. Ostavite sebi vremena da osjetite ove talase energije koji prožimaju vaše tijelo svakim udahom. Vizuelizirajete kako svaki novi talas energije koji uđe u vaše tijelo, kroz udisaj, ali i kroz svaku poru na vašem tijelu, polagano rastrvara negativne misli, emocije, fizičke bolove koji se nalaze negdje u vašem tijelu. Ponovite nekoliko puta u sebi afirmaciju: MIR, POTPUNI MIR!
Sada vizuelizirajte kako se u predjelu vaših grudi pojavljuje blještava kugla satkana od energije koje natapa vaše tijelo. Samii joj odredite veličinu. Možda vaša kugla rotira. Polagano prenesite svijest u vaše tjeme. Osjetite vaše tjeme i dovedite kuglu svjetlosti do njega. Osjetite energiju kugle kako vibrira u vašem tjemenu otklanjajući sve negativnosti. Ovdje možete nekoliko puta u sebi ponoviti afirmaciju: VOLIM I PRIHVATAM SEBE BAŠ KAKAV JESAM!
Sada osjetite vaše lice, čelo, oči, usne, bradu. Dovedite kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena zračeća energija otklanja sve negativno iz ovog predjela, kako njena energija prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje nekoliko puta u sebi možete ponoviti afirmaciju: RADUJEM SE I PRIHVATAM SVAKI TRENUTAK MOGA ŽIVOTA!
Sada vašu svijest prenesite u vrat. Osjetite vrat, grlo. Ponovo vizuelizirajte kuglu u predjelu vrata. Njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz grla i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SA LAKOĆOM I RADOŠĆU SIGURNO SE IZRAŽAVAM!
Sada dovedite vašu svijest u predio grudi, srca. Osjetite vaše grudi kako se nadimaju pri udisaju i izdisaju. Osjetite ritmično lupanje vašeg srca.  Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz grudi I prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: KOLIKO GOD LJUBAVI DA DAJEM BESKONAČNO MI SE VRAĆA – SLOBODAN SAM DA VOLIM!
Sada dovedite vašu svijest u predio solarnog pleksusa. Osjetite vaš solarni pleksus. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz solarnog pleksusa i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SVE JE DOBRO U MOM SVIJETU – U MIRU SA SA SBOM I SVIJETOM OKO SEBE!
Sada dovedite vašu svijest do stomaka. Osjetite vaš stomak. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz stomaka i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SIGURAN SAM I ZAŠTIĆEN SVE ME PODRŽAVA!
Sada dovedite vašu svijest u predio vaše karlice. Osjetite ovaj predio. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz predjela karlice i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SLOBODAN SAM DA BUDEM ONO ŠTO JESAM!
Sada dovedite vašu svijest u predio vaših nogu. Osjetite vaše butine, koljena, listove, stopala. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz predjela koljena i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE MIJENJAM I RAZVIJAM!
Ponovo usmjerite vašu pažnju da disanje. Lagani udisaj lagani izdisaj…
Sada pozovite da se u vašoj viziji pred vama pojavi vaše energetsko mjesto moći. Neka ono izgleda tačno onako kako je potrebno. Možda je to neki proplanak, hram, planina, sve što je potrebno. Pustite neka se lagano pojavi ova vizija, neka bude što jasnija.
Sada vizuelizirajte kako sjedite na vašme mjestu moći, i vizuelizirajte njegovu energiju koja prožima cijelo vaše tijelo, donoseći mir i sigurnost.
Sada vizuelizirajte kako držite ruke sklopljene kao da držite mali kristalčnu posudu, u visini vaših grudi.
Pozovite element zemlje da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda neki mineral, kamen… neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element zemlje osjetite njegovu moć, punoću, snagu, ispunjenost, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom zemlje.
Pozovite element  vode da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda kao rijeka, kiša koja pada, ili neki simbol… neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element vode osjetite njegovu moć, pokretljivost, sposobnost prilagođavanja i promjene, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom vode.
Pozovite element vatre da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda  kao plamen, beskonačni oganj, ili neki simbol, neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element vatre osjetite njegovu moć, svjetlost, toplotu i snagu, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom vatre.
Pozovite element  vazduha da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda kao vjetar koji prožima cijelo vaše tijelo ili neki simbol, neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element vazduha osjetite njegovu moć, dinamiku, snagu i brzinu i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom vazduha.
Pozovite element  etera  da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda kao blještavo srebrna energija koja sve prožima, možda kao zračenje ilio vibracije, ili neki simbol ,neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element etera osjetite njegovu moć, njegovo prožimanje, njegovu širinu, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom etera.
Ponovo usmjerite vašu pažnju na vaše disanje, napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja!
Sada prizovite da se pred vama pojave biljke čije energije prožimanja i iscjeljenja su vam potrebne. Pokušajte što jasnije da vidite ovu biljku, vizueliziraje kako ona postaje energija koja preko vaših dlanova (vizuelizirali ste ih u pozi u visini grudi kao da držite kristalnu zdjelu), prožima i ispunjava cijelo vaše tijelo.
Sada prizovite da se pred vama pojavi drvo ili drveće čije energije prožimanja i iscjeljenja su vam potrebne. Pokušajte što jasnije da vidite ovo drvo, vizueliziraje kako ona postaje energija koja preko vaših dlanova (vizuelizirali ste ih u pozi u visini grudi kao da držite kristalnu zdjelu), prožima i ispunjava cijelo vaše tijelo.
Sada prizovite da se pred vama pojavi životinja ili životinje čije energije prožimanja i iscjeljenja su vam potrebne. Pokušajte što jasnije da vidite ovu životinju, vizueliziraje kako ona postaje energija koja preko vaših dlanova (vizuelizirali ste ih u pozi u visini grudi kao da držite kristalnu zdjelu), prožima i ispunjava cijelo vaše tijelo.
Ponovo usmjerite pažnju na disanje i prije nego što otvorite oči zahvalite se energijama koje su vam kroz ovu meditaciju darovane za vašu dobrobit.