četvrtak, 23. siječnja 2014.

LJEKOVITA HRANA BEZ SLUZAVOSTI, Arnold Ehret

DAVORKA I NJEN SVIJET





Ljekovita hrana bez sluzavosti prof. Arnolda Ehreta, jedina je metoda liječenja koju je priroda predvidjela za čovjeka. Sastoji se od žive hrane - sirovog voća, povrća, oraha i sjemenki.
Hrana pripremana na visokim temperaturama, tvornički proizvdena, razni začini, umjetni vitamini i minerali iz apoteka...sve to dovodi, tijekom probave, do nagomilavanja suvišnih otpadnih tvari.
Ljekovita hrana bez sluzavosti pomaže da se bolesnici ponovo domognu zdravlja pomoću posta i postupnog mijenjanja prehrambenih navika.
Prehrana je osnovni preduvijet za stvaranje krvi, a kvaliteta krvi od životne je važnosti za naše stanice.

Hrana bez sluzavosti
Evolucija nam pokazuje da čovjek pripada porodici majmuna koji se hrane isključivo voćem i biljkama.
Hrana bez sluzavosti: voće, salata, orasi.
Hrana koja stvara sluzavost: sve ostalo.
Namirnice uopće ne moramo (nema smisla) promatrati sa stajališta njihove hranjive vrijednosti (kalorične, koliko bjelančevina, ugljikohidrata...). Tijelo koje je očišćeno od svih otpadnih tvari i otrova, koje ne prima u sebe nikakvu čvrstu hranu, radi bez ikakvih zapreka. Hranu treba gledati sa ovog stajališta:
• koliko/ do koje mjere proizvodi bolest (sluzavost, kiselost, otpadne tvari) i time opterećuje tijelo i
• ima li svojstva rastvaranja, izlučivanja.
Hrana koja ne proizvodi sluz su samo svježe voće i povrće (neškrobno).
Svako meso proizvodi najgore otrove u tijelu, mokraćnu kiselinu i sluz. Jaja su još gora jer imaju ljepljivo svojstvo. Kuhana su manje štetna jer se to ljepljivo svojstvo kuhanjem razara. Mlijeko isto. Škrob je gori od mesa - lakše se probavlja, ali stvara više ljepljive sluzi.
Ugljična kiselina uzrokuje bolest, a ona nastaje vrenjem koje nastaje miješanjem sluzave hrane s voćem.
Sve masti stvaraju sluz, pa i one biljnog porijekla i nisu korisne za tijelo.
Žitarice isto stvaraju sluz i kiselinu. Riža je tu vodeća po lošem. Mahunarke također.
Krumpir (iako škrobna namirnica) sadrži mineralne soli, a ne proizvodi nikakvu ljepljivu sluzavost. Dobro pečen, neoguljen ili u neoguljenim narezanim ploškama, bez životinjske masti, krumpir gotovo da i ne stvara sluzavost.
Ragner Berg namirnice koje stvaraju sluzavost naziva namirnicama koje stvaraju kiselinu. Svaka namirnica koja stvara sluzavost proizvodi, nakon rastvaranja u organizmu, kiselinu. Poznate su Bergove tabele - popis namirnica sa postotkom u kojem povezuju/ rastvaraju ili stvaraju kiselinu.
Uz namirnice koje stvaraju kiselinu treba jesti one koje sluzavost/ kiselinu ne stvaraju ili rastvaraju, da neutraliziraju kiseline (npr. uz škrobne namirnice).
Pomoću hrane bez sluzavosti vi održavate vašu kožu bez pomoći kozmetike, losiona i krema.
Napravite pokus. Kada sljedeći put budete jeli, namečite još jednu porciju za imaginarnog gosta. Ubacite je u lonac (sve što ste pojeli i popili za obrok), dobro protresite i držite minimalno 30 minuta na štednjaku, ugrijanom do temperature tijela. Pokrijte poklopcem i ostavite odstajati preko noći. Kada ujutro skinete poklopac, doživjeti ćete veliko iznenađenje. Zapamtite da se to isto događa sa hranom u vašem tijelu.

Nagomilane otpadne tvari (sluz) uzrokuju bolest
Sve bolesti imaju jedan jedini uzrok i zato je opisivanje pojedinačnih bolesti suvišno. Uzrok svih bolesti je začepljenje zbog sluzavosti, a ono se najčešće javlja na sljedećim mjestima: usta, želudac i cijeli probavni trakt. Bolest je pokušaj tijela da izbaci otpadne tvari - sluz i otrove. Bolest - mjestimično nagomilavanje otpadnih tvari.
Unutrašnja nečistoća ljudskog tijela proizvodi loš zadah tijela.
Jezik je ogledalo želuca/ cijelog probavnog sustava. Što je više prošaran bijelim naslagama, imate više otadnih tvari u želucu, crijevima i u svim šupljinama vašeg tijela.
Unutrašnje stijenke crijeva tokom godina postaju obložene korom stvrdnutog izmeta (kao unutrašnjost stare, prljave cijevi). Izvještaji patologa pokazuju kako se u crijevima nalaze gliste i desetljeća star tvrdi, okamenjeni izmet.
Najbolja dijagnoza zatrovanosti tijela je kratkotrajan post. Što se lu toku njega lošije osjećate, imate više otrovnih tvari u sebi. Ako se pojavi vrtoglavica i glavobolja, radi se o velikom opterećenju otpadnim tvarima. Ako se pojave srčane tegobe i nervoza, radi se o nakupljenom gnoju ili otpacima od starih medikamenata.
Mjesta koja bole za vrijeme posta su mjesta koja su načeta nagomilavanjem otpadnih tvari, ali se još nije razvila bolest.

Formula životne snage/ energije/ vitalnosti
E = E - O
E = energija tijela (životna snaga/ vitalnost)
O = opterećenje (otpadne tvari, sluz)

Ukupna životna snaga/ energija/ vitalnost je onolika koliko je preostane nakon što oduzmemo sva opterećenja.
Zrak i voda su jedina hrana koja ne stvara apsolutno nikakvo opterećenje, odnosno, donosi najviše snage ljudskom tijelu. Tu snagu povećava i sunčeva svjetlost i mirisi (voća, cvijeća).
Životna snaga se bazira na pretvorbi živežnih namirnica. Prilikom pretvorbe dolazi do oslobađanja energije, temperature, elektriciteta koji djeluju kao pokretačka snaga tijela.
Grožđani šećer (iz voća) je najvažniji sastojak ljudske prehrane. To je ugljikohidrat koji pruža tijelu najveću snagu i izdržljivost (energiju), te je najbolje sredstvo za izlučivanje otpadnih tvari. Voće je najdjelotvorniji lijek ljudskog tijela.
Životna snaga prvenstveno ovisi o dušiku iz zraka.
Život životinja (čovjeka) automatski funkcionira pomoću pritiska zraka i protupritiska - širenja/ napinjanja i ponovnog skupljanja elastičnog/ mekog tkiva organa.
Pluća su pogonski organ krvotoka, a cirkulirajuća krv pogonska snaga srca. Srce ne kontrolira rad krvotoka, nego srcem upravlja cirkulirajuća krv.

Sastav krvi i zdravlje
Uzrok svih bolesti je loša krv. Njen sastav ovisi o hrani koju jedemo. Treba jesti onu koja ne stvara neprirodnu, lošu, kiselu, bolesnu krv. Kiselina u krvi je sigurni znak bolesti.
Liječenje = stvaranje nove, dobre krvi pomoću stalnog opskrbljivanja iz elemenata žive, prirodne hrane. Tijelo ne uzima nitijedan jedini atom iz hrane koja ne potjeće od voća ili povrća.
Teorija o bjelančevinama - pogrešna predodžba da su bjelančevine najbitniji sastavni dio tijela koje bez njih ne može funkcionirati. Ljudi pretjeruju sa unosom bjelančevina. Majčino mlijeko npr. sadrži samo 2,5-3% bjelančevina - to je dovoljano za temelj, rast i razvoj novog tijela.
Glavni sastojak naše krvi je ugljikohidrat kemijski poznat kao šećer (grožđani šećer) kojeg dobivamo iz zrelog voća (i manjim dijelom iz povrća).
Životinje koje se hrane žitom i biljkama, također pretvaraju tu hranu u grožđani šećer.
Ljudska krv sadrži previše bijelih krvnih zrnaca (to su otpadne tvari). To daje bijelu boju cijelom ljudskom tijelu. Pore na koži su začepljene bijelom suhom sluzavosti - zato koža izgleda bijelo, blijedo, slabokrvno. Bijela krvna zrnca se povećavaju tokom probave hrane bogate bjelančevinama.
Najvažni sastojci krvi su šećer i željezo. Crvenu boju krvi daje bjelančevina koja je spoj šećera i željeznog oksida (hrđe).
Post i hrana bez sluzavosti utjeću na povećanje crvenih krvnih zrnaca. To daje tijelu tamniju put.

Kako pravilno jesti (prelazak na sirovo)
Bitno je postepeno mijenjati prehranu (tzv. prijelazna hrana).
Ne doručkovati obilno, odnosno, ne doručkovati uopće. Ujutro piti samo svježi sok, a kada se želudac pročisti onda i/ili svježe voće. Pomoću plana bez doručka može se izliječiti prilično velik broj lakših bolesti.
Najbolje je imati 2 obroka dnevno. Prvi između 10-11 h, a drugi ne prije 17-18.
Bitna je jednostavnost - ne miješati previše različitih namirnica. Idealni meni za čovjeka je mono-prehrana koja se sastoji od jedne vrste voća, u sezoni njegova dozrijevanja. Nitijedna životinja u prirodi ne jede miješanu hranu.
Ne piti za vrijeme obroka.
Umjesto octa koristiti limunov sok.
Kod prijalezne faze: ako je tijelo opterećeno velikom količinom sluzi, uzimajte više povrća, ako je sluzavosti manje - više voća.
Ne miješajte nikada orašide i vlažno voće. Orašidi stvaraju kiselinu/ sluzavost i ometaju probavu voća.
Neprirodna žeđ u prijelaznoj fazi na sirovo ili u toku posta = slana sluz u krvi od stare neprerađene, prezasoljene hrane.
U prijelazoj fazi izlučivanje možete usporiti kuhanim ili pečenim povrćem. Voće najbolje odstranjuje pa može biti preagresivno.
Kad god se loše osjećate postoji opasnost da u vašem krvotoku ima previše sluzi ili lijekova koje ste ranije uzimali. Usporite izlučivanje tako da ne jedete sirovo voće već samo sirovo ili kuhano povrće. Povrće slabije izlučuje.
Razlog zašto liječnici i laici ne vjeruju u hranu bez sluzavosti ili od voća - tko jednom pokuša (bio bolestan ili zdrav) a da nema iskustva, izgubi povjerenje čim nastupi prva kriza - kada uz jako izlučivanje istovremeno dospijeva u krvotok velika količina otpada, ljepljive tvari, sluz i otrovi. Neočekivani doživljaj bolova rađa u čovjeku jaku, neodoljivu želju za povratkom na staro. Zbog toga je vrlo važno da sve to što prije napusti tijelo putem sustava za izlučivanje.

Post
Post je prirodni lijek i najbolje sredstvo za čišćenje unutrašnjosti tijela, ali ga treba pravilno primjenjivati, u protivnom može nanijeti više štete nego koristi. Ako se otrovi prebrzo rastope i dospiju u krvotok, mogu nastupiti ozbiljne posljedice, pa čak i smrt. Sve dok se otpadne tvari nalaze u krvi za vrijeme posta, vi se osjećate loše. Ako nastupi smrt nakon dužeg posta - to nije zbog nedostatka hrane nego zbog opterećenosti oslobođenim otrovima. Opterećenje je postalo preveliko, veliko kao životna snaga - mehanizam se našao na mrtvoj točci.
Počnite prvo sa postom bez doručka, pa jednodveni post, pa post od nekoliko dana...Između pojedinih perioda jedite hranu koja ne stvara sluzavost. Pomoću takve prekidane kure posta krv se postepeno poboljšava, regenerira, može se lakše suprotstaviti otrovima i otpadnim tvarima te istovremeno izlučiti uzročnike bolesti iz najdubljih tkiva u tijelu.
Nema ničeg neispravnijeg od pomisli da bi desetljećima stara kronična bolest mogla biti izljećena pomoću jedne dugotrajne kure posta ili pomoću radikalne primjene voćne hrane. Promijene treba uvoditi postepeno i biti strpljiv.
Za kuru posta se potrebno pripremiti pomoću hrane koja pospješuje izlučivanje i odstranjivanje. Najduže periode posta mogao sam postići isključivo uz ovaj preduvijet - prije toga duže vrijeme uzimajući isključivo hranu bez sluzavosti.
Mršavi ljudi mogu duže i lakše postiti. Lakše i duže poste oni sa manje onečišćenja u tijelu.
Par dana postiti može bilo tko, bez problema, uz svakodnevno klistiranje.
Prije posta jedite određeni period sirovu hranu bez sluzavosti i dan prije provedite čišćenje.
U toku kure posta redovito čistite donje dijelove crijeva. Klistiranje svaki drugi dan. Najbolje vrijeme za klistiranje je neposredno pred odlazak u krevet.
Najbolje je postiti sa voćnim sokom s malo meda. Ne više od 2-3 litre na dan. Agrumi (limun, grejp) i voćne kiseline najbolje neutraliziraju sluz i gnoj.
Što više boravite na svježem zraku. Lagana tjelovježba, šetnja, odmor.
Ne vjerujte tvrdnji: što dulji post, bolje liječenje. Post treba prekinuti čim primjetite da je opterećenje u krvotoku postalo preveliko.
Post treba prekinuti sirovim i kuhanim povrćem, voće uzimati tek puno kasnije.
Prvi obrok i nekoliko dana nakon posta mora biti hrana koja ima učinak odstranjivanja.
Što brže prolazi prvi obrok kroz tijelo, to djelotvornije izbacuje iz želuca i crijeva suvišnu sluz i otrove.
Ako nakon 2-3 sata nemate stolicu, pomognite si klistiranjem ili uzimanjem nekog sredstva za čišćenje.
Najbolja hrana za čišćenje nakon posta je svježe slatko voće (trešnje ili grožđe ili suhe šljive), ali to vrijedi samo za one koji već duže vremena jedu hranu bez sluzavosti. Za ostale - općenito se preporučuje prekinuti post sirovim ili kuhanim povrćem bez škroba. Postepeno povećavajte obroke i količine.
Čim se želudac opet napuni hranom, izlučivanje prestaje i vi se osjećate bolje. Zato ljudi prekidaju. Nije stvar u hrani već u prestanku izlučivanja. Zato je jelo navika. Što se više otpadnih tvari nagomilava u čovjeku to je jača njegova navika za jelom, kako bi se prekinulo izlučivanje. Napuniti želudac = onemogućiti izlučivanje nagomilane sluzavosti i otrova.
Ne preporučujem dugotrajne kure posta. Mogu biti opasne. Sužavaju se krvne žile koje se postepeno pune sve većim količinama sluzavosti.

Zlatna pravila prehrane
• voće jedite uvijek prije drugog jela (njegova probava traje 10-20 minuta);
• ne pijte u toku jela (pričekajte minimalno 30 min nakon jela, jer tekućina razrjeđuje želućane sokove i ometa probavu);
• ljudska hrana su plodovi voća i zeleno bilje (Knjiga Postanka);
• ne miješajte vrste (što manje miješane hrane, to bolje);
• orašaste plodove nikada ne miješajte sa voćem (samo sa suhim);
• budite umjereni u jelu (ne jedite previše).

Metoda liječenja pomoću hrane bez sluzavosti nije svjetonazor (poput vegetarijanstva) ili pokret (poput pokreta za sirovu hranu), već klinička terapija. Takva hrana liječi svaku bolest, budući sa tanjura izbacuje sve namirnice koje bolest stvaraju. Nova hrana rastvara i odstranjuje otpadne tvari iz tijela i doprinosi izgrađivanju/ stvaranju novog sastava krvi.
O autoru

Prof. Arnold Ehret, rođen 1866. godine u Švicarskoj, umro 1922. godine od posljedica prometne nesreće. Njegova neizlječiva bolest bubrega (dijagnosticirana tako od strane liječnika) potakla ga je na proučavanje i istraživanje. Odluka da bude sam svoj liječnik pokazala se uspješnom do te mjere da je u Švicarskoj otvorio Kliniku za post, a nakon 1.svjetskog rata takvu je kliniku osnovao i u Los Angelesu. Na spomenutim klinikama bolesne ljude je liječio pomoću metode ljekovite hrane bez sluzavosti, sa razdobljima posta.
Metoda prof.Ehreta se pokazala vrlo uspješnom kod pacijenata kojih je bilo na tisuće i tisuće diljem svijeta. Preuzeo je katedru, pisao knjige, držao predavanja o takvoj metodi liječenja (koju je sam otkrio). Glede ispravnosti te metode ništa se do danas nije promijenilo. Njegove knjige se i dalje objavljuju u velikim nakladama.
Način života Arnolda Ehreta odgovara pravilia Prirodne higijene - prirodnom nauku o zdravlju, koje u Njemačkoj zastupa Udruga zagovaratelja prirodnog života.

Službene stranice autora: http://www.arnoldehret.org/
Izdavač knjige na hrvatskom jeziku: http://www.upt.h/

Preporuke za zdrav život – sirova hrana i zdrava ishrana

DAVORKA I NJEN SVIJET

Preporuke za zdrav život – sirova hrana i zdrava ishrana



Preporuke za zdrav život – sirova hrana

Zašto je bitna sirova hrana a ne preradjena. Saveti i preporuke za zdrav život


Preporuke za zdrav život – sirova hrana i zdrava ishranaPostoji samo jedan uzrok svih naših nevolja, a to je uništavanje naših dragocenih svežih prehrambenih namirnica termičkom obradom!
Ostale važne funkcionalne komponente za zdrav život su sveži vazduh danju i noću, čista voda, sunčana svetlost, mir i puno kretanja!
Kuvana hrana truje telo. Ozdravićete detoksikacijom, odnosno odstranjenjem otrova!
Vitkost bez gladovanja! Brojenje kalorija nije više problem!
Mlijeko postoji samo za telad koja sisa i za dojenčad, za odrasle je neprobavljivo (nedostatak enzima)!
Kruh i žitarice stvaraju sluz i odgovorni su za začepljene bronhija, ždrijela i nosa, te mnoge druge bolesti!
Kolači i svi proizvodi sa šećerom otpadna su hrana!
Žitna hrana pritiska na sve unutarnje organe, osobito obolijeva prostata!
Pčelinji med nije bolji od šećera.
Bolesti srca nastaju vrenjem ugljikohidrata bogatih skrobom!
Uživatelji škroba postaju alkoholičari, škrob stvara odanost alkoholu!
Voćna prijesna hrana najbolji je lijek. Od nje pada krvni tlak i snižavaju se vrijednosti masnoća u krvi!
Voće je važno pravilno konzumirati! Ono je uvijek bazično, i treba se jesti na prazan želudac!
Danas je 99% hrane mrtvo; a ono malo svježe baca se još u lonac za kuhanje!
Kuhana hrana oslabljuje crijeva, izaziva njegovu tromost. Živa ga hrana opet aktivira! U crijevu vreba smrt!
„Ovapnjenje“ zbog anorganskih minerala unošenih u tijelo iz kuhane hrane, voda bogatih mineralima, tableta kalcija!
Mi trebamo aminokiseline, a ne gotove životinjske bjelančevine. Trpimo od prekomjerne prehrane proteinima!
Post je operacija bez noža!

Recepti-za-pripremu-sirove-hrane

DAVORKA I NJEN SVIJET



http://www.biodar.hr/recepti-za-pripremu-sirove-hrane.html


1.SALTA
OD
MRKVE
‐ 
1/2
kg
mrkve
naribati
dodati:
 ‐
himalajsku
sol
maslinovo
ulje
‐ 
za
č
ine
po
izboru*
alge
(žlica
spiruline)
po
želji
dodati
nasjeckani
luk
i
sjemenje
(lan,
sjemenke
suncokreta
ili
brazilske
oraš
č
i
ć
e)
Isprešati
cijelu
salatu
žlicom/vilicom
da
mrkva
pusti
sok
i
da
se
povežu
okusi
*bolje
idu
bosiljak,
vlasac,ružmarin
Varijanta:
naribana
mrkva
himalajska
sol
limun
sjemenke
(može,
ne
mora)
 
 
:::::::::::::::::::::::::
 SALATA
OD
KUPUSA
I
CIKLE
1/2
kupusa
nasje
ć
i
na
trakice
2
cikle
nasje
ć
i
na
kockice
dodati:
organsku
sol,
maslinovo
ulje,
sok
od
limuna
izmješati
(ili
izgnjaviti
rukama
da
omekša
cikla
i
kupus
i
povežu
se
ukusi)
i
poslužiti
posuti
peršinom
ili
sezonskim
za
č
inima
*odli
č
no
ide
i
s
brokulom,
cvjeta
č
om
ili
šparogam

Liječenje sokovima i sirovom hranom

DAVORKA I NJEN SVIJET

Liječenje sokovima i sirovom hranom

Iako je još davno čuveni Hipokrat kazao: Neka vaša hrana bude lijek i neka vaši lijekovi budu hrana, moderna civilizacija uvelike je utjecala na promjenu prehrane te nam tako donijela mnogostruke negativne posljedice po zdravlje. Kako se možemo vratiti prirodnom načinu prehrane i dovesti u stanje stalne vitalnosti savjetuje američki nutricionist Donald Miller
Kao faktore rizika koji uzrokuju negativne posljedice po zdravlje izdvajamo promjenu načina prehrane, sjedilački način života, stres i zagađenost sredine. Najbitnije karakteristike u prehrani današnjeg društva su: zamjena prirodne, sirove hrane termički obrađenom, zamjena krupno mljevenih žitarica s mekinjama kruhom od bijelog brašna, pomanjkanje vitaminima, mineralnih soli i oligoelemenata, nedostatak zelenih biljnih pigmenata, klorofila, nedostatak biljnih vlakana koja imaju ulogu u dinamici rada crijeva i reguliranju probave, prekomjerna uporaba masti i proteina životinjskog podrijetla, prekomjerna upotreba kuhinjske soli i kemijskih konzervanasa, te konzumiranje rafiniranih slatkiša (čokolada, bombona). Bez detaljnog objašnjenja ovoga nabrojanog, možemo reći da obnova i očuvanje dobrog zdravlja podrazumijeva najprije preispitivanje vlastitog načina prehrane i ispravljanje grešaka koje smo činili godinama.

Opće napomene
1. Sokovi se dobivaju centrifugiranjem u mikseru povrća i
voća koje je dobre kvalitete, dobro oprano i očišćeno.
2. Sokovi se pripremaju samo za jednodnevnu upotrebu; treba ih koristiti u svježem stanju i nerazblažene kako bi ostvarili najbolji efekt.
3. Može se odjednom pripremiti količina potrebna za jedan
dan. Sok se čuva u dobro zatvorenim staklenim flašama i na
hladnom, u frižideru. Pola sata prije upotrebe, sok iz flaše treba uliti u čašu (250 ml) koja se ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se sadržaj ugrijao. Ne treba dnevno konzumirati više od 1,5 do 2 litre soka. Sokovi se ne kuhaju i ne piju hladni, već ugrijani do sobne temperature.
4. Pod izrazima 'svježe i sirovo' podrazumijeva se da biljne namirnice nisu kuhane, pečene, pržene ili na neki drugi način
termički obrađene.
5. Prilikom liječenja ne treba unositi u organizam ništa drugo
od hrane izuzev sokova od voća i povrća, i to u vremenskom periodu koji varira od nekoliko dana do mjesec-dva. Sokovi se piju naizmjenično - jedan dan sok od voća, drugi dan sok od povrća, po 2,5 dl soka svaka 2,5 sata. U pauzi između dvije terapije sokom može se piti voda ili čaj po želji.
6. Dok traje terapija sokovima, svako jutro treba upražnjavati
klizmu (ispiranje debelog crijeva) sa 1,5-2 litre mlakog
čaja od kamilice; za stariju djecu koristiti 1/2 doze, a za
manju 1/4 od doze propisane odraslima.
7. Nakon liječenja sokovima slijedi prijelazno razdoblje od 5-10 dana kada se postepeno u prehranu uvodi voće i povrće u svježem stanju (termički neobrađeno) i to u obliku salata ili nekih drugih kulinarskih formi. Istovremeno se postepeno smanjuje količina sokova. Liječenje sirovom hranom se nastavlja, ovisno o bolesti, 1-12 mjeseci.

Izbjegnite probleme s probavom
Kako bi se izbjegli problemi sa probavom prilikom prelaska sa sokova na sirovu hranu u čvrstom stanju, neophodno je poštovati nekoliko osnovnih pravila koja se odnose i na zdrave osobe:
* Utvrditi stalno vrijeme obroka.
* Izbjegavati unošenje vode u organizam za vrijeme obroka i odmah nakon toga; preporučuje se uzimanje vode 30-60 minuta prije jela.
* Ujutro, 30-60 minuta prije doručka, preporučljivo je popiti
mlaku vodu ili čaj (zaslađen ili nezaslađen medom, po želji).
* Izbjegavati uzimanje velike količine hrane u vrijeme obroka i ne konzumirati previše vrsta jela odjednom.
* Ne konzumirati za isti obrok voće i povrće.
* Ne jesti između obroka.
* Žvakati polako i dobro.
* Ne konzumirati napitke i jela koji su vreli ili suviše hladni.
* Prelazak sa sirovog jelovnika na prehranu koja uključuje i
termički obrađene namirnice također je postepen (5-10 dana) i
važe ista pravila kao i ona za poslije liječenja sokovima.
* Radi očuvanja dobre psihofizičke kondicije, bolesnik treba prakticirati šetnje na svježem zraku uz duboko disanje. Ne preporuča se naprezanje i iscrpljivanje u konfliktnim i depresivnim situacijama jer sprječava proces izlječenja.
* Kod malignih oboljenja, poput raka, preporuča se jesti sirovu biljnu hranu tijekom cijelog života.
* U slučaju oboljenja kod kojih je jedan od simptoma zadržavanje
tekućine u organizmu (ciroza jetre, srčana i bubrežna insuficijencija, povišen krvni tlak) treba biti oprezan prilikom unošenja sokova i čajeva kako bi se izbjeglo preopterećivanje organizma tekućinom. U gore navedenim patološkim stanjima liječenje se obavlja pod nadzorom liječnika.

Količine sokova za dnevnu uporabu
* Voće:
Po 250 ml soka od sezonskog voća (jabuke, kruške,
naranče, grožđe, lubenica) svaka 2,5 sata. Najviše se preporučuje svježi sok od grožđa.

* Povrće:
1. Mrkva 250 - 500 ml soka
2. Celer 200 ml soka
3. Sirovi kupus 150 - 250 ml soka
4. Krastavac 90 ml soka
5. Pastrnjak - korijen 60 -150 ml soka
6. Peršin - korijen 60 -150 ml soka
7. Korabica 30 ml soka
8. Salata 50 ml soka
9. Cikla 50 ml soka
10. Krumpir 30 ml soka
Napomene:
- Sok od krumpira se pije odmah po cijeđenju (ne čuva se u frižideru!) i ne miješa se s ostalim sokovima.
- Sok od cikle se također pije odmah nakon cijeđenja i može se kombinirati jedino sa sokom od mrkve.
- Sok od jabuka se pije između obroka.
- U slučaju Hodgkinove bolesti i leukemije može se povećavati
količina soka od cikle dok se postupno ne dođe do 450 ml dnevno.
- Protiv oboljenja očiju, može se dodati i sok od endivije 90 ml
na dan.
- Kod čira, gastritisa i ulceroznog kolitisa, sokovi se prave od endivije i povrća označenih brojevima: 1, 2, 3, 4, 7, 10.
- Kod živčanih oboljenja povećava se količina soka od celera do 250-300 ml na dan.
PAŽNJA! Bolesnici sa metastazama i jakim bolovima trebaju koristiti samo sokove koje podnose.
- Sokovi se piju u rijetkim gutljajima, dobro izmiješani sa slinom, prije jela.

Mladi ječam (sok)
Ječam se potopi u vodu i ostavi da odstoji jedan dan, zatim se
posadi u vrt u prikladnu posudu i zalijeva. Kada izdanak (končić) dostigne dužinu od 15-20 cm, izvadi se, očisti od korijena koji se ne koristi, opere se u nekoliko voda i usitni. Zatim se potopi u vodu i odmah samelje u mašini za meso, a poslije toga se cijedi u centrifugi (sokovniku). Ono što ostane na filteru ponovno se potopi u vodu i još jednom centrifugira. Dobije se tamnozeleni sok, blago gorkog ukusa. Sok se čuva na hladnome, u staklenim bocama. Može se odjednom napraviti količina od 1-2 litre. Prilikom upotrebe, 50 ml koncentriranog soka se razblaži sa 50-100 ml vode ili soka od jabuke. Sok treba ostaviti da se zagrije do sobne temperature i piti lagano, u rijetkim gutljajima.

Voda od pšeničnih mekinja
Priprema: Stavi se 5-10 žlica svježih pšeničnih mekinja u 1 litru hladne vode. Pošto odstoji 12 sati, vodu treba procijediti i piti tijekom dana. Temperatura vode treba biti sobne temperature. Ne treba je čuvati za naredni dan.

Zdravo - nezdravo
* Namirnice koje 100% reagiraju kao baze i koje su korisne u prehrani su: povrće, zelena hrana, crni luk, krumpir, jestivo kestenje, pšenične mekinje i pšenične klice.
* Namirnice koje stvaraju kiselinu u organizmu i nisu preporučljive su: meso, masnoće životinjskog podrijetla, rafinirano ulje, bijelo brašno, rafinirani šećer i kuhinjska sol (u prekomjernoj količini). Naročito su škodljivi kolači, čokolade, slatkiši spravljeni od bijelog brašna i uz upotrebu velike količine šećera i masnoće.
* Neutralnim namirnicama pripadaju: lubenica, rajčica i dobro sazrele jabuke.
* Kao začin za salate i jela može se koristiti biljni prah od: lišća ribizla, bobica kleke, listova mente, trputca, kima, anisa, estragona, čubra, kadulje, mažurana i stolisnika. Preporuča se također i osušeni: peršin, potočarka, miloduh, kopriva, maslačak, lišće celera i kopar.

Koje namirnice koristiti?
Poslije terapije sokovima, mogu se jesti sjemenke uljarica (suncokret, bundeve) koje nisu pržene već samo pečene, sezam, orasi, lješnjaci, slanutak, svježe pšenične mekinje, med, morska sol, hladno prešano maslinovo ulje, i piti izvorska voda. Naročitu vrijednost - kako za bolesne tako i za zdrave osobe - imaju sirove kaše od žitarica ili žitnih klica.

Nekuhana svježa kaša od žitarica
Svježe kaše od pšenice, raži i ječma posjeduju pored prirodnih
fermenata (enzima) i aktivna svojstva koja potiču rast i regeneraciju stanica. Određene supstance koje kaša od žitarica sadrži, stimulativno djeluju na probavu, podižu razinu radne sposobnosti, otklanjaju umor i skraćuju period potreban za oporavak bolesnika, što sve zajedno olakšava regeneraciju oboljelog organizma.
Sastojci (za 1 osobu): 50 g krupno mljevene pšenice, 5 žlica vode, 15 g slatkog suhog voća, 100 g jabuka ili drugog svježeg voća i 1 žlica maslaca od oraha (uzmete oraha koliko želite, namočite preko noći i zatim sušite 12-24 sata, potom stavite u multipraktik i meljete dok ne dobijete mazivu smjesu. Možete dodati malo maslinova ulja).
Priprema: Krupno samljevenu pšenicu pomiješati sa 5 žlica vode i ostaviti da odstoji 12 sati. U drugoj posudi potopiti sušeno voće (u vodi). Poslije 12 sati miješa se potopljena pšenica sa potopljenim suhim voćem i doda se maslac od oraha. Po želji se dodaje i limunov sok. Na kraju naribati jabuke, umiješati u kašu i servirati. Umjesto jabuka, ovisno o sezoni, može se koristiti i drugo voće. Preporučljivo je da se pšenica melje svaki put prije upotrebe ili ako je već samljevena ne treba stajati duže od 8 dana kako ne bi izgubila aktivna svojstva. Topli napitci se mogu koristiti 1-2 sata pošto smo pojeli kašu.

Liječenje voćem
Ova vrsta terapije vrlo blagotvorno djeluje na organizam zahvaljujući voću koje se lako probavlja i apsorbira, pri čemu se postiže izvanredan detoksikacijski i depurativni efekt (oslobađanje od otrova i pročišćavanje krvi). Tretman traje jedan ili nekoliko dana i sastoji se isključivo od voćne ishrane, pri čemu se treba unijeti u organizam 2-4 kg voća na dan, podijeljeno u 4-5 porcija. Dnevna količina voća se može smanjiti na 1-2 kg kod određenih bolesti: kronična srčana oboljenja, hipertenzija (povišen krvni tlak), gojaznost, kostobolja. Ova terapija se preporučuje kod većine bolesti, a najbolji efekti postižu se ako se primjenjuje u sklopu praktičnih metoda liječenja određene bolesti.

* Liječenje jabukama
Traje 2 ili 3 dana, pri čemu se ishrana sastoji samo od svježih,
naribanih jabuka. Dnevna količina je 2 ili više kilograma za odrasle i 1 kg za djecu i to podijeljeno u 5-7 obroka na dan. Kad su u pitanju djeca od 2-3 godine starosti, koriste se oljuštene jabuke. Odstranjujući iz ishrane namirnice koje sadrže bjelančevine, sprječava se proces truljenja u crijevima jer se eliminiraju patogene klice i njihovi otrovi. S obzirom da su bogate vitaminima i prirodnim kiselinama, jabuke djeluju protiv proljeva, protiv truljenja, olakšavaju razvoj normalne crijevne
flore, istovremeno sprječavajući stvaranje kamena iz mokraćne
kiseline. Svježe iscijeđen sok od jabuka preporuča se protiv groznice. Čaj od ljuski jabuke dobar je čistač krvi i diuretik.

* Liječenje grožđem
Primenjuje se, kao i liječenje jabukama, u kratkom vremenskom
periodu (2-3 dana), a u slučaju malignih oboljenja liječenje
traje 15-30 dana. Konzumira se samo pulpa grožđa, bez sjemenki i opne ili se cijedi svježi sok. Tretman se započinje sa 1 kg grožđa. Količina se postupno povećava dok se ne dođe na 2-3 kg dnevno. Bogato prirodnim šećerima, mineralnim solima, vitaminima, auksinima (biljni hormoni koji sudjeluju u regeneraciji stanica), grožđe olakšava metabolizam, uravnotežuje vitaminski balans, potiče eliminiranje mokraćne kiseline i otklanja zastoj krvi. Kao i ishrana jabukama, liječenje grožđem se preporučuje kod mnogih oboljenja, i to kao dodatak već preispitanim metodama liječenja određene bolesti. Svježi sok od grožđa ima efikasno depurativno, diuretično, tonično djelovanje, a preporuča se naročito kod zaraznih oboljenja (šarlah, rubeola, male boginje, difterija, gripa), također i protiv malignih tumora.

* Liječenje kruškama
Primjenjuje se na isti način kao i liječenje jabukama. Naročito se preporuča kod: ateroskleroze, hipertenzije, srčanih oboljenja, kronične upale bubrega, edema (otoka) i smanjene sposobnosti mokrenja.

* Liječenje bananama
Traje nekoliko dana, pri čemu se po 3-4 banane konzumiraju
4-5 puta dnevno. Na ovaj način se stimulira probava, posebno
kod dojenčadi. Banane su bogate vitaminima i mineralnim solima i stoga se preporučuju anemičnim osobama, kao i kod: skrofuloze (otečenost vratnih žljezda), tuberkuloze, kostobolje, bolesti jetre, kamena u žuči i bubregu i oboljenja živčanog sustava.

* Liječenje limunovim sokom
Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli, djeluje depurativno (oslobađa od otrova i pročišćava krv), neutralizira kiselost krvi i normalizira tonus
kapilarnih zidova. Prvog dana terapije pije se sok od jednog limuna. U nastavku liječenja povećava se doza svakog dana za po jedan limun, dok se ne dođe do sedam plodova na dan. Od osmog dana smanjuje se dnevna doza za po 1 limun, sve dok se ne izjednači s primarnom dozom (1 limun na dan). Ovakav režim se primjenjuje 14 dana, a poslije pauze od 2 tjedna može se ponoviti isti postupak. Tretman je vrlo efikasan kod kamena u bubregu, kostobolje, gojaznosti, angine, migrene, proširenih vena, išijasa, oboljenja jetre i oboljenja dišnih putova. Podrazumijeva se da se tijekom tretmana konzumira i druga hrana.

Sirova hrana za oporavak
Prednost ovog režima prehrane sastoji se u značajnom doprinosu
hranljivih komponenti: šećera, proteina, lipida, vitamina i
minerala u njihovom prirodnom stanju, tako da ih organizam
može lako asimilirati. Primjenjuje se u trajanju od 5-7 dana, tijekom jednog meseca. Preporuča se pri oporavku od akutnih oboljenja, nakon tuberkuloze, raka, kod fizičke i intelektualne iscrpljenosti i kod nedostatka hranljivih tvari u organizmu.
Evo jednog primjera takve ishrane:
- 08:00 - Proklijala pšenica; 250-300 ml svježeg soka od voća ili
povrća (jabuke, grožđe, kruške, slatka paprika, rajčica, krastavci, itd.).
- 10:00 - Tanjur salate od povrća: mrkva, celer, rajčica, kupus, kopriva, maslačak, kiselica, endivija, zelena salata, čemu se dodaju limunov sok, malo ulja i prirodni začini.
- 13:00 - Salata od povrća po želji; uljasto voće (4-5 oraha,
lješnjaka, bundevinog sjemena...), graham ili crni kruh.
- 17:00 - 1 šalica biljnog mlijeka (šaka oraha ili badema sa 2 dl vode, izmiksano u blenderu) i sušeno voće.
- 19:00 - Voće po želji, crni kruh s medom ili biljnim mlijekom.
Između obroka piti aromatične čajeve (majčina dušica, šipak,
kupina, jagoda, malina) prema potrebi.

Sirova depurativna dijeta
Preporuča se najviše u proljeće i ljeto. Ovaj režim prehrane
olakšava odstranjivanje toksina i štetnih tvari iz organizma, te pročišćava krv, uz istovremeno postizanje uravnoteženog odnosa vitaminskih i mineralnih tvari, što je organizmu koji je osiromašio u ovim vitalnim elementima tijekom zimskog perioda itekako potrebno. Ovakva prehrana se prakticira kao za izlječenje od određenih bolesti, u kratkim periodima, od 3-7 dana mjesečno.
- 08:00 - 250 ml soka od rajčice ili celera; uljasto voće
(orasi, lješnici, bademi, masline...), graham ili crni kruh.
- 12:00 - Tanjur salate od koprive, maslačka i vodopije, preliven
sokom od limuna i uz dodatak malo ulja i prirodnih začina;
naribana mrkva, endivija, celer, krastavac, slatka paprika,
šparoge, sa sokom od rajčica i prirodnim začinima; graham ili
crni (dobro ispečeni) kruh.
- 17:00 - Tanjur salate od sirovog voća.
- 19:00 - 250 ml soka od celera.