subota, 25. kolovoza 2012.

Prirodni recepti za njegu zuba Za njegu zubi dovoljna je četkica, voda i po potrebi zubni konac. Evo nekoliko prijedloga recepta za njegu zubi. Svi su odlični i potpuno prirodni.

DAVORKA I NJEN SVIJET


Prirodni lijekovi

prirodna pasta za zubePrirodni recepti za njegu zuba

Za njegu zubi dovoljna je četkica, voda i po potrebi zubni konac. Evo nekoliko prijedloga recepta za njegu zubi. Svi su odlični i potpuno prirodni.

Zeleni prah za zube


  • 3 žličice sode bikarbone
  • prstohvat stevie
  • 2 prstohvata ružmarina
  • naribana korica limuna

Biljne sastojke posušite u mikrovalnoj i sameljite ih u prah. Dodajte sodu bikarbonu i smjestite u prikladnu zdjelicu. Koristite tako da umočite vlažnu četkicu za zube u smjesu i dobro iščetkajte zube i desni.
Stevia je slatkasta i daje dobar okus, a i znamo da je učinkovito sredstvo protiv karijesa. Stevia je zaista jako slatka, tako da pazite da ne pretjerate s količinom. Stavite je tek toliko da malo zasladi.  Ružmarin ima odličnu aromu i fino miriši. Sve mjere recepta su okvirne i vremenom ćete shvatiti što vam najbolje paše. Rado bih u ovaj recept stavila i kadulju za desni, ali je nisam imala pri ruci. Na donjoj slici vidite kako je to izgledalo kod mene u kuhinji nakon što sam posušila biljčice.
Moram priznati da se više nikad ne bi vratila na čišćenje pastom. Učinkovito djelovanje prave biljke ne može se zamijeniti nikakvim kemijskim spojevima.
prah za zube
Svi navedeni recepti za njegu zuba temelje se na nekoliko osnovnih sastojaka:
soda bikarbona: čisti, dezinficira zube i zubno meso te uklanja mrlje sa zuba
prirodna sol: prepuna je prirodnih minerala koji pogoduju zubnom mesu, također ima i snagu čišćenja
kadulja: blagotvorno djeluje i liječi zubno meso, djeluje kao izbjeljivač zubi
menta,ružmarin: osvježivač daha
limun: izbjeljuje i čisti zube
stevia: protiv karijesa.

Svi navedeni recepti su dobri i na vama je da izaberete najprikladniji vašem ukusu i navikama. Ne možete pogriješiti jer su svi sastojci prirodni i ne mogu nikome naškoditi. Internet je prepun sličnih recepata i ideja kako napraviti svoju pastu za zube. Možete slijediti tuđe ideje, ali ima puno prostora i za vlastite ideje i kreacije. Bila bi jako zahvalna ako te ideje podijelite na ovom sajtu ...
Probala sam sa prvim receptom i jako sam zadovoljna. Kadulju, ružmarin, steviu ili mentu morate imati sasušenu da bi ste iz lišća dobili prah. Lišće sam ubrala u vrtu i osušila u mikrovalnoj. Drugi način je da svježe, sasjeckano lišće posušite u pećnici 20-ak minuta. Smjesu iz pećnice sameljete u blenderu.

Brzinski recept

  • soda bikarbona
  • kap eteričnog ulja od kadulje, peperminta, limuna ili sl.
  • malo vode

Smočite pastu za zube, posolite malo sode bikarbone i kapnete kap ulja. Ostalo isto kao i sa konvencionalnom pastom. Ovo je najbrži recept i potrebno vam je kupiti omiljeno eterično ulje. Preferira se ulje kadulje, ali korisno je mijenjati ulja...

Pasta za zube

  • 2 žlice soda bikarbone
  • 2 žlice praha listova metvice
  • 2 – 3 žlice destilirane vode
  • 6 kapi eteričnog ulja metvice

Soda bikarbonu i prah listova metvice pomiješati, dodati eterično ulje i destiliranu vodu, te miješati dok se ne dobije kremasta smjesa. Pastu čuvati u tamnoj posudici.

Pasta za zube od zelenog čaja

  • 100 g zelenog čaja
  • žličica sode bikarbone

100 g zelenog čaja prelijte šalicom ključale vode, pustite neka stoji 30 minuta, te procijeđenu tekućinu pomiješajte s žličicom sode bikarbone.

Lijek za kašalj

DAVORKA I NJEN SVIJET


Prirodni lijekovi

trputacLijek za kašalj

Evo jednostavnog načina kako se riješiti dugotrajnog i iscrpljujućeg kašlja. Trputac je rašireni korov kojeg možete naći na svakoj livadi. Najkvalitetniji su mladi listovi u proljeće, prije cvatnje, ali se može brati tokom cijele godine. Na livadama susrećemo uskolisni i širokolisni trputac (na slici je sasvim jasno koji je koji). Sve vrste trpuca su ljekovite. Biljka je cijela ljekovita, iako se najviše koriste listovi i sjemenke. Tokom toplije (zelene) sezone dobro je pripremiti sirup od listova trputca i koristiti ga kao sredstvo protiv kašlja i uopće za podizanje zdravstvenog stanja.

Sirup od trpuca

  • oko 200 g listova trputca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 300 g meda
Oprane listove sameljete u blenderu. Toj lisnatoj kaši dodate malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 300 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u bočice. Bočice čuvajte u hladnjaku.
Tijekom dana prije svakog obroka uzimate jednu veliku žlicu (djeca jednu čajnu
žličicu) ovog sirupa.

Ako imate dobar sokovnik, drugi je način da 1 l dobivenog soka od listova trputca pomiješate sa 1 kg meda i tom smjesom punite bočice koje držite u hladnjaku. Dozirajte na isti način.

Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

Jedite sirove stabljike... Svi mi koji živimo suvremenim životom imamo pomalo poremećen metabolizam. Najviše je to zbog prei

DAVORKA I NJEN SVIJET

Jedite sirove stabljike...

Svi mi koji živimo suvremenim životom imamo pomalo poremećen metabolizam. Najviše je to zbog prehrane, stresa i općenito nezdravog i neprirodnog života. Već se i mladim ljudima vrlo često dijagnosticiraju različiti kamenci, oboljenja jetre. A upravo najjeftiniji i najučinkovitiji lijek vam se možda nalazi ispred kuće. Maslačak je pravi pokretač metabolizma! Unošenjem maslačka u organizam aktivirat ćete svoj metabolizam, a otpadne tvari će se brže čistiti iz tijela. To je baš ono što vam treba nakon zime: poticanje metabolizma i čišćenje.
Imajte naviku pojesti par sirovih stabljika maslačka. Kad se nađete u prirodi, slobodno to učinite. Nisu baš poslastica, ali ih polako možete žvakati. Koliko puta kažem i djeci da učine isto.
Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žućne kamence, te potiču rad jetre i žući. Kod kronične upale jetre treba uzeti dnevno pet do šest svježih cvjetnih stabljika u sirovu stanju. Pomaže i kod šećerne bolesti.
Lišće je najkvalitetnije za ishranu prije cvjetanja, dok za vrijem cvjetanja koristite stabljiku i cvijet. Te stabljike dodajem u salatu, pravim okruglice. Ubacujem maslačak u ishranu gdje god stignem

maslačak

Gljivična infekcija nokta

DAVORKA I NJEN SVIJET


 

Gljivična infekcija nokta

Za ovo iskustvo sam nedavno saznala i toliko je djelotvorno da se o tome jednostavno mora saznati. Ovakva infekcija nastane obično nakon nekog udarca, kao posljedica zaraze, a pogoduje vlaga ispod čarapa, neprikladna i zatvorena obuća. Manifestira se tamnim mjestima na noktu i nokat se sve manje drži pričvršćen. Reklo bi se da se "odljepljuje". Odlazak doktorima rezultirat će vjerojatno antibiotskom terapijom, prijedlogom za čupanje nokta. Ništa od toga nije potrebno. Mnoga iskustva dokazala su da je liječenje eteričnim uljem čajevca djelotvorno i najefikasnije.

Terapija

Utrljate 1-2 kapi na nokat, a jednu kap ispod nokta, recimo dva puta dnevno. Oporavak se počne nazirati nakon mjesec dana, ali za potpuno izlječenje treba i do 6 mjeseci.
Naravno, radi se o 100% eteričnom ulju čajevca nekih provjerenih marki: Pranarom, Primavera i Oshadhi. To su skuplja ulja i obavezno se raspitajte o kvaliteti prilikom kupnje. Pazite da ne bi kupili jeftina ulja, loše kvalitete poput onih u DM-u.
Snaga čajevca je u jedinstvenoj kombinaciji sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Teško je naći biljku koja tako efikasno djeluje na sve troje. Čajevac je vrlo složene kemijske strukture i upravo zbog toga je nemoguće da mikroorganizmi postanu rezistentni. Zbog tako složene strukture, nemoguće ga je sintetizirati, a osim toga sadrži i neke vrlo rijetke organske spojeve.

Čajevac se nikada ne smije uzimati oralno jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave, a kod primjene na koži treba ga razrijediti. Jedino za gljivičnu infekciju nokta ovo se ulje nanosi direktno i bez razrjeđivanja. Ovo ulje ima izuzetnu sposobnost prodiranja kroz keratin nokta i zato je za ovaj problem idealno sredstvo.

čajevacAustralski čajevac

Naime, čajevac, australski čajevac ili čaj drvo (Melaluca alternifolia) je grm koji raste u Australiji a iz čijih se listova dobiva eterično ulje - ulje čajevca. Da ne bi bilo zabune, Camellia sinensis se isto naziva čajevcem, odnosno kineskim čajevcem. To su sasvim različite biljke iako imamo isti naziv u našem jeziku.

Najstariji stanovnici Australije su poznavali izvanrednu ljekovitost ovog lišća. Nakon otkrića Australije, lišće je doneseno u Europu i postalo je prava senzacija. Ova biljka pokazala se djelotvorna kod gljivične infekcije noktiju, herpesa, svih kožnih upala, akni, rane, opeklina, ugriza kukaca, ekcema, bradavica, lišajeva, u liječenju tvrdih i bolnih čireva, kod kirurških zahvata i rana. Djelotvorno je i u uklanjanju prhuti. Naprosto, prirodni antibiotik. U Australiji je ulje čajevca najosnovniji kućni lijek kojeg svi imaju.

Visoki tlak

DAVORKA I NJEN SVIJET

Visoki tlak

Sastojci

  • 30 dkg češnjaka
  • 3 dcl 96% alkohola
Češnjak očistite i zgnječite. Obavezno pri tome ne koristite metalne predmete. Dakle, u obzir dolazi keramika i drvo. Luk namočiti u alkohol i ostaviti stajati 10 dana na tamnom mjestu i povremeno promućkati. Ocijediti preko gaze (nikako ne koristite metalno cjedilo).
ujutro
prvi dan
1 kap
u podne
prvi dan
2 kapi
navečer
prvi dan
3 kapi
ujutro
drugi dan
4 kapi
u podne
drugi dan
5 kapi
navečer
drugi dan
6 kapi
I tako redom do 15 kapi i to peti dan
...
...
ujutro
šesti dan
14 kapi
u podne
šesti dan
13 kapi
navečer
šesti dan
12 kapi
I tako redom do 1 kapi
...
...
Ostatak popiti ali tako da se uzme 2 puta na dan (uvečer i ujutro) po 21 kap dok ima zalihe.

Nakon 15 kapi obavezno provjeravati tlak da se vidi djelovanje, a isto i nakon zadnje 1 kapi. Ako je tlak skoro u redu ne mora se uzimati 2 puta po 21 kap ne dan već samo jedanput (da ne bi došlo do preniskog tlaka).

Ulje gospine trave

DAVORKA I NJEN SVIJET


ulje gospine traveUlje gospine trave


Ulje od gospine trave je nešto što obavezno napravim. To ulje je odlično za njegu suhe i ispucale kože i zato mi je potrebno kao baza za kreme. Djeluje kao balzam, a pogotovo je učinkovito kod reumatskih tegoba, bolova u mišićima i odlično je sredstvo za masažu. Kantarion ulje pomaže kod rana, opekotina, ožiljaka, strija, akni, proširenih vena, uboda insekata. Pazite, upotrebljava se samo za vanjsku primjenu i nikako se ne koristi za svježe rane. Neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.
Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.
Berete gornje dijelove biljke s cvjetovima i mladim listovima. Kada izrađujete ovo ulje ne možete a da se ne divite toj boji. Kada sam procijedila ulje, stavila sam ga u usku bocu i divila se...Na slici vidite kako je to izgledalo.
Važno je napomenuti da ovo ulje svoju ljekovitu snagu zadržava dvije godine. Ulje je fototoksično, što znači da se nakon mazanje koža ne smije izlagati, jer privlači sunce i  možete izgorjeti.

Recept

  • 40 - 50 g svježih cvjetova i listova
  • 5 dcl domaćeg maslinovog ulja (možete koristiti i laneno ulje)

Usitnjene cvjetove i listove lagano zgnječiti, preliti maslinovim uljem te zatvoreno ostaviti da odstoji na suncu 6-8 tjedana, uz povremeno protresanje.
Ulje uzimati 2-3 puta na dan po 1 čajnu žlicu, ili upotrijebiti izvana kao oblog, te za mazanje, utrljavanje i masažu.