subota, 25. kolovoza 2012.

Lijek za kašalj

DAVORKA I NJEN SVIJET


Prirodni lijekovi

trputacLijek za kašalj

Evo jednostavnog načina kako se riješiti dugotrajnog i iscrpljujućeg kašlja. Trputac je rašireni korov kojeg možete naći na svakoj livadi. Najkvalitetniji su mladi listovi u proljeće, prije cvatnje, ali se može brati tokom cijele godine. Na livadama susrećemo uskolisni i širokolisni trputac (na slici je sasvim jasno koji je koji). Sve vrste trpuca su ljekovite. Biljka je cijela ljekovita, iako se najviše koriste listovi i sjemenke. Tokom toplije (zelene) sezone dobro je pripremiti sirup od listova trputca i koristiti ga kao sredstvo protiv kašlja i uopće za podizanje zdravstvenog stanja.

Sirup od trpuca

  • oko 200 g listova trputca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 300 g meda
Oprane listove sameljete u blenderu. Toj lisnatoj kaši dodate malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 300 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u bočice. Bočice čuvajte u hladnjaku.
Tijekom dana prije svakog obroka uzimate jednu veliku žlicu (djeca jednu čajnu
žličicu) ovog sirupa.

Ako imate dobar sokovnik, drugi je način da 1 l dobivenog soka od listova trputca pomiješate sa 1 kg meda i tom smjesom punite bočice koje držite u hladnjaku. Dozirajte na isti način.

Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET