ponedjeljak, 11. svibnja 2020.

28 SAVJETA STARIH ŠAMANA

DAVORKA I NJEN SVIJET


28 saveta starih šamana koje morate zapamtiti! (FOTO) (GIF)

Umeće da se voli - je najveće umeće koje postoji na zemlji. Naučite da volite sve, čak i svoje neprijatelje!

Šaman označava čoveka, koji stoji u središtu verskog i kulturnog fenomena šamanizma. Sledbenici šamanizma, šamana smatraju vračem ili čudotvorcem koji ima mogućnost da tokom svojih putovanjima u stanju transa stupiti u kontakt sa ‚‚svetom duhova".
Reč šaman verovatno proizlazi iz sanskritskog srmana (asketski), a prema Kampbelu iz mandžurskog saman (onaj koji zna kroz ekstatičko iskustvo), odnosno osobu čije su moći zasnovane na ekstatičkom iskustvu.
foto: giphy
Pojam šamanizam se odnosi na verovanja da svetom vladaju nepoznate sile i duše umrlih (slično animalizmu), sa kojima može opštiti samo posebno nadareno lice, odnosno šaman, i na niz postupaka kojima leči bolesti, upućuje zajednicu na podnošenje žrtava i ispraća duše preminulih na drugi svet. Veruje se da se to postiže prelaskom preko ose sveta i stvaranjem posebnih odnosa sa duhovima, ili zadobijanjem kontrole nad njima.
Šamanima su pripisivane sposobnosti upravljanja vremenskim prilikama, gatanja, tumačenja snova, astralne projekcije, putovanja „višim“ i „nižim“ svetovima. Šamanističke tradicije postoje širom sveta još od praistorijskih vremena.
foto: pixabay.com
1. Kada idete putem i vidite pero, koje leži na zemlji, podignite ga i odnesite kući, možete ga staviti u vazu, okačiti, ili samo staviti na policu. To je moćna amajlija, koju vam je podarilo nebo. Primećujte takve znakove Duhova.
2. Sakupljajte kamenje iz reke. Ono poseduju veliku snagu i energiju.
3. Svim silama trudite se da pomažete drugima. Ako im ne možete podariti radost, barem im ne škodite.
foto: giphy
4. Teškoće ... su formalnosti! Ozbiljne teškoće - su ozbiljne, ali formalne! Postoji nebo, ponekad je prekriveno oblacima, ali treba se potruditi da se izdignete iznad tih oblaka, videćete isto plavo nebo. Mir svima!
5. Da bi se približili snovima, ponekad je dovoljno učiniti samo jedan korak. Ne bojte se teškoća, njih će uvek imati i biti. Beli put neka vas sve prati u svim vašim poduhvatima!
6. Vaš prvenstveni moralni princip mora biti odustajanje od nanošenja štete bilo kome. Ovaj princip u vašem životu mora biti jako čvrst: "Ja nikada nikome neću nauditi.". Razmislite ...
foto: pixabay.com
7. Kada postanete izvor sreće živih bića, sami ćete postati najsrećniji. A ako ste postali izvor patnje drugih, prvi ćete postati nesrećni. Razmislite ...
8. Najmanje jedan sat dnevno provodite u tišini ... ona vam je potrebna isto tako kao i komunikacija.
9. Umeće da se voli - je najveće umeće koje postoji na zemlji. Naučite da volite sve, čak i svoje neprijatelje!
foto: giphy
10. Ne bacajte smeće u vodene tokove. Nikakvo. Duh vode može da se veoma naljuti. Da bi se ​​umirio Duh vode može se u vodu baciti hleb, mleko, novčić.
11. Obično svoju prošlost zovemo zlatno doba, zlatni dani. To je greška. Važno je shvatiti da svaki dolazeći trenutak u vašem životu upravo to zlatno vreme.
12. Ne postoji savršena religija i vera, ne postoji lošija, Bog je jedan. Zato se molite kome god želite, ali imajte u vidu veoma važnu zapovest: živi po savesti, poštuj svoje pretke, voli.
foto: pixabay.com
13. Ako želite da promenite svet, prvo promenite sebe. Naučite da posedujete energiju radosti i energiju ljubavi. Ovo su glavni momenti i doživljaji čoveka. Osmeh, smeh, radost, poseduju ogromnu snagu. Kada naučite to, otkrićete za sebe "ljubav".
14. Postoji veoma dobra izreka: "Ne oskudeva ruka davaoca.". Ako je moguće, pokušajte da dajete siromašnima i onima kojima je to potrebno. Nevažno šta će to biti, važan je sam proces.
15. Život - je vraški kratak vremenski period. Ne trošite ga na svađe i suze, vređanje i alkohol! Možete stvarati dobro, rađati decu, odmarati se i raditi mnoge druge lepe stvari!
foto: giphy
16. Ako je vaš voljeni čovek počeo da besni na vas, i ako niste krivi - zagrlite ga i držite čvrsto, smiriće se.
17. Ako vam je loše na duši i osećate umor, prosto pevajte ... Pevajte to što vam duša želi. Ona ponekad želi da progovori ...
18. Uvek imajte na umu: ne postoji najispravnija religija, ne postoji najispravnija vera, najumniji sveštenici jednih ili drugih kultova. Bog je jedan. Bog je vrh planine, a razne vere i religije su putevi ka tom vrhu. Molite se kome želite, ali znajte, glavni vaš cilj nije biti bezgrešan, već dostići i spoznati Boga.
foto: pixabay.com
19. Ako ste odlučili da nešto radite, ne sumnjajte u sebe. Strah vas primorava da odstupite od pravog puta, jer je to glavno sredstvo zla. Pri tome ne gubite nadu ako vam nešto nije uspelo iz prve. Svaka mala pobeda, približava vas ka Velikoj.
20. Zapamtite jednu veoma važnu stvar u životu: svako dobija po svojim zaslugama. Ne propuštajte probleme u svoju dušu, u svoje misli, tada problemi neće dostići vaše telo.
21. Život vam može okrenuti leđa, ali malo ko shvata da ste ga vi sami preokrenuli. Sve loše misli upućene drugima vraćaju se vama. Sva zavist, takođe na kraju krajeva dolazi vama. Zašto vam to treba? Živite spokojno i odmereno... ne treba da zavidite ni na čemu... Pa, šta ako čovek ima bolji automobil, obraz mu neće biti bolji zbog auta ... Smejte se češće, i vama će smijehom odgovarati prolaznici, bliski pa čak i sam život.
foto: giphy
22. Ako želite da vas poštuju, sa poštovanjem se odnosite prema drugima. Na dobro odgovarajte dobrim, na zlo odgovarajte ravnodušnošću. Čovek koji vam je naneo zlo, najviše će patiti od toga što niste na to obratili pažnju.
23. Ne pijte. Uopšte, ne pijte. Alkohol uništava organizam, mozak i dušu. Alkohol stvarno ubija, ne pravite gluposti. Da bi se ​​opustili postoji sauna, da bi se oraspoložili postoji pesma, da bi pronašli zajednički jezik postoji čaj, a da bi se bliže upoznali sa ženom na kraju krajeva postoje slatkiši ...
24. Ni zbog čega ne žalite, to je nepotrebno. Sve što se dešava, dešava se po višoj volji, i sve vodi na bolje.
25. Slušajući dobru muziku čistite sebe od negativne energije akumulirane tokom dana. Muzika je svojevrsna meditacija koja može da vas dovede da osetite harmoniju sa samim sobom.
foto: pixabay.com
26. Da bi bolje disali, da vas ne bi srce gušilo, naučite da plačete ...
27. Svaka žena kupujući proizvode, kupuje buduće srećne dane za svoju porodicu. Svako sveže, lepo, sočno i prijatnog mirisa povrće ili voće - je dan sreće i spokojnog života u toj porodici. Muškarac, s druge strane, treba da obezbedi novac ženi, tako da može da bira najkvalitetnije proizvode. Porodica, koja štedi na proizvodima postaje siromašna i nesrećna jer štednja na proizvodima je štednja na sreći svojih rođenih.
28. Ako osećate da vam nije dobro i da ste zbog nečega zabrinuti, počnite da izvodite lagano kretanje tela u obliku plesa. Vratićete svoju energiju u prethodno stanje i ​​ očistićete um od patnje.
foto: giphy
(Espreso.rs / Izvor: cluber.com.ua)

Šamanizam - ravnoteža neba i zemlje

DAVORKA I NJEN SVIJET



Šamanizam - ravnoteža neba i zemlje

Šamanizam je drevni način iscjeljenja te jedan od najstarijih poznatih oblika duhovnosti na Zemlji. Njegovi korijeni sežu nekoliko tisuća godina unatrag, a šamanski principi primjenjuju se i danas u mnogim inačicama gotovo kod svih naroda svijeta. Bit šamanizma je iscjeljenje sebe, drugih i zemlje, upoznajte kako djeluje

Tri svijeta u šamanizmu: srednji, donji i gornji

Šamani kažu da postoje "obična" i "šamanska" stvarnost. U šamanskoj stvarnosti doživljavamo običnu stvarnost, ali joj je dodana još jedna razina postojanja - slično kao da gledate kroz transparentnu sliku jedne ili više datoteka i vidite multidimenzionalnu sliku. Pritom se ne radi o vizualizaciji, sanjarenju ili izmišljanju. Tu se doista doživljava stvarnost na drugoj razini svijesti. Lakši prijelaz u šamansku realnost postiže se bubnjevima, zvečkama, pjevanjem, plesom...
U šamanizmu postoje tri svijeta:
  • Srednji svijet - onaj u kojem živimo.
  • Donji svijet - podzemni svijet koji je dom "zemaljskim anđelima": duhovima životinja, biljaka i anorganskom svijetu (planine, kamenje, vatra, voda ...). Donji svijet energetski je neutralan, pakao i ostali negativni aspekti podzemlja s donjim svijetom nemaju nikakve veze.
  • Gornji svijet - svijet iznad oblaka koji je dom anđelima, arkanđelima, božicama, bogovima, uzašlim majstorima. Svijet je energetski neutralan, religije i ostali pozitivni aspekti duhovnih visina nemaju veze s gornjim svijetom.

Usmjerenost na gornji svijet u new ageu stvara neravnotežu

Uz procvat new agea u zapadnoj kulturi usmjerili smo se na gornji svijet. To je dovelo do neravnoteže u našem energetskom sustavu. Ako se u meditaciji povezujemo samo s "gore", "gore" ćemo i ostati. To dovodi do neprizemeljenosti, nepovezanosti s tijelom, osjećaja da nas se "ne doživljava", nedostatka snage za provedbu ideja koje dobivamo u meditaciji, života "u oblacima". 
Povezivanje s donjim svijetom omogućava nam podršku, ostvarivanje ideja i želja te lakši život, a veza s gornjim svijetom daje nam neograničenu mudrost i vodstvo. Oba svijeta važna su za naše zdravlje i blagostanje, a mi smo tu da među njima uspostavimo ravnotežu.

Životinja moći

Šamani vjeruju da svaka osoba ima vlastitu životinju moći. To je duh životinje koji je predstavlja. Životinja moći pomaže nam da bolje živimo, čuva nas, iscjeljuje, pomaže da budemo razumni i vitalni. Životinje moći tu su da bismo živjeli bolje na zemlji te da se možemo povezati s energijama Majke Zemlje. Bez životinje moći prati nas osjećaj praznine, nemamo volje, radosti i snage, nismo povezani sa životom i sobom te Majkom Zemljom. Posljedično se možemo razboljeti, postati tjeskobni ili depresivni, imati problema s ovisnostima, fobijama...
U civilizacijama u kojima je prisutan šamanizam rade se inicijacije prijelaza u odraslu dob kako bi tinejdžer zadržao svoju životinju moći i duhovnog vodiča te samostojno i slobodno krenuo u svijet. Duhovni vodič usmjerava nas savjetima, učenjem i upućuje kako, kada i što učiniti, a životinja moći pomaže nam da budemo neovisni, odlučni i da znamo što želimo.

Konj, gušter...

Primjerice, konj kao životinja moći pomaže nam da steknemo moć slobodnog izražavanja, kretanja, putovanja, oslobodimo se uvjerenja i navika koje nas koče – jednostavno daje nam slobodu u duši. Konj pomaže i kada gubimo strast i interes za seks, potiče buđenje seksualne energije, želje, snage i izdržljivosti.
Gušter kao životinja moći potiče vještine blagosti, jasnoće u namjeri i djelovanju, umiruje radoholičare te pomaže da se smanji emocionalna, mentalna i tjelesna preosjetljivost. Također potiče regeneraciju tijela, spontanost, snove i vizije.
Životinja moći obnavlja osjećaj povezanosti s našom dušom, našom istinskom prirodom i misijom. Sigurno nas vodi na životnom putu, pokazujući nam eventualne prepreke, daje nam smjernice i pruža zaštitu. Svako dijete ima životinju moći, a u adolescentnoj dobi često se događa da nas životinja moći napusti.

Gornji svijet - dom našeg duhovnog učitelja

Veza s gornjim svijetom omogućuje nam neograničen pristup mudrosti te ispravno odlučivanje. To je mjesto susreta s osobnim duhovnim vodičem ili učiteljem, koji nam daje punu slobodu izbora i vodi nas u određenim životnim razdobljima. Uz njegovu pomoć u stanju smo vidjeti stvari drukčije, otkriti novu perspektivu života i u skladu s njom živjeti. 
To je kao da iz centra grada želimo vidjeti cijeli grad. Da bismo to mogli, moramo se popeti na najvišu zgradu ili na najviše brdo s kojeg se vidi čitav grad. Sličnu nam perspektivu daje naš duhovni vodič i učitelj. 
Svaka osoba ima svojeg duhovnog učitelja, koji poučava dušu kada i kako učiniti određene stvari te nam daje znanje koje nam je potrebno. Ako nam je, primjerice, potrebno učenje o osobnom razvoju, dobivamo takvog učitelja, ako trebamo učenje o duhovnosti, dobijemo učitelja koji zna najviše o tome. Ako trebamo učiti slikanje, glazbu, znanost, filozofiju, iscjeljivanje, matematiku, medicinu... - dobijemo učitelja koji nas vodi i uči o tome.

Divinacija

Divinacija je drevna šamanska tehnika duhovnog vodstva, primanja informacija, otkrivanja svrhe rješavanja određene situacije, sukoba, odnosa... – uz pomoć razičitih predmeta moći. Uglavnom se za divinaciju upotrebljavaju prirodni predmeti ili pojave - kamen, kristal, zemlja ili oblaci. To je način da preko Majke Zemlje pronađemo odgovore na svoja pitanja.
Urška Korun i Zoran Zavor, www.pesem-duse.com

7 životnih mudrosti šamana koje će vam otvoriti nove dimenzije

DAVORKA I NJEN SVIJET

U davna vremena na Havajima, uostalom kao i kod većine drevnih skupina domorodaca, postojali su plemenski šamani koji su hodali  između granice vidljivog i nevidljivog i koji su razumjeli pravu prirodu stvarnosti svijeta izvan percepcije vela. Na Havajima, ovi mudri starci zvali su se Kahunas i  bili su vrlo poštovani.
Iako je u današnje vrijeme šamana sve manje ali  njihovo učenje i teorije žive u narodu, pogotovo njihovih 7 Huna načela:

Ike- Svijet je ono što mislite da je
Kala- Nema ograničenja
Makia-Gdje je pozornost tu je energije
Mana Wa- Sada je trenutak moći
Aloha- voljeti znači biti sretan
Mana- Sva moć dolazi iznutra
Pono- Učinkovitost je mjera istine

ŠTO TO ZNAČI
Ike
Svijet nije ono što mislim da je: percepcija je stvarnost. To je često ponavljana izjava u metafizici, ali je ipak točna i logično s obzirom na ono što je kvantna fizika pokazala. Naša vanjska percepcija stvarnosti je samo ogledalo našeg vlastitog unutarnjeg stanja koje je sačinjeno od naših misli, emocija i sustava vjerovanja. Ako ovo testirate vidjet ćete da je istina. Kada živimo u svijetu s čipom na našem ramenu, negativne emocije i misli stvoriti će i takav svijet.  Ako smo ispunjeni mirom i uživanja, iskusit ćemo svijet ljubavi i ljepote.
Kala
ne postoje granice, zapravo postoje samo u našim mislima. Iako smo naslijedili ta ograničavajuća uvjerenja od roditelja ili smo uvjetovani   društvom, ipak smo  sami odgovorni za naše širenje izvan tih ograničenja.ako mi kažemo da nam je nešto nemoguće i biti će. Napravimo svijet u svojoj glavi u kojem ništa neće biti nemoguće.
Makia
Energetski tokovi prate našu pozornost. Ovo je jedan od najvažnijih univerzalnih koncepata koje nam mogu pomoći graditi svoju stvarnost. Po kvantnoj fizici mi smo energetski obrazac koji vibrira svojom frekvencijom  u nepreglednom moru vibracija. Što to znači? Naše misli mogu usmjeriti brod. S našim mislima, vjerovanjima i osjećajima možemo napraviti pomak svijesti, a tko i stanje postojanja, odnosno našu stvarnost. Namjera je formativni princip.
Mana Wa
Sada je doista jedini trenutak kojeg imamo. a kada bi mogli to shvatiti i živjeti u “sada”  bili bi smo oslobođeni utega. Prošlost i budućnost, po definiciji, samo su koncepti iskustva koji u ovom sada ne postoje.  nešto što je bilo je prošlo i ne možemo promijeniti, a budućnost će doći još uvijek ne postoji pa zašto da brinemo o nečem što ne postoji. Kolko smo samo vremena potrošili brinući se u životu za nešto što se nikada nije dogodilo.
Aloha
Ljubav nije Valentinovo,  kartice ili emocionalno stanje zbog kojeg ne vidimo prst pred nosom, ljubav je savršen stanje totalnog prihvaćanja, stanje gdje ne postoji nikakav otpor. Ljubav je čisto uvažavanje. Ako možemo shvatiti da su sve stvari koje vidimo u našoj stvarnosti samo su refleksije i pokazatelji našeg trenutnog stanja, mi bi ih sve voljeli i na taj način održavali svoju internu snagu. Isto tako, ako volite i bezuvjetno prihvatiti osobu možete samo biti iskonski sretna s njom. Prava ljubav nema nikakvih očekivanja i ne traži ništa zauzvrat.
Mana
Sva moć dolazi iznutra: svaki djelić snage i moći počiva u nama. Sve ostalo što doživljavamo kroz  našu percepciju, je iskustvo koje smo sami sebi postavili kako bi spoznali određeni aspekt nas samih. Sva moć dolazi iznutra i ništa ne može zasjeniti tu moć.
Pono
Kako možemo znati da li je nešto istinito? Istina je subjektivna i ovisi o percepcije doživljava. Stoga je krajnji mjerilo istine da li je ili nije  učinkovita za nas. To je jedino što je doista važno. Postoje beskonačni putevi i svi će nas na kraju dovesti natrag na isto odredište koje je izvor svih stvari ili svjetlost same svijesti. Suditi drugima na osnovu naše istine tako je iluzorno. Ono što vrijedi za nas, ne vrijedi za drugog u ovom trenutku. Naša istina za nas mora biti učinkovita, ako nije, nije istina.