nedjelja, 26. kolovoza 2012.

Kako izraditi prirodnu biljnu kozmetiku?

DAVORKA I NJEN SVIJET

http://pikaiprijatelji.com/site/modules/mastop_publish/?tac=Prirodna_kozmetika

Kako izraditi prirodnu biljnu kozmetiku?

kozmetika
PRIJE POČETKA
Svoju kožu najčešće ne doživljavamo kao nešto živo iako je upravo ona najveći organ u našem tijelu. Koža diše i reagira na naše fizičko i psihičko stanje. U svojoj nam je dualnosti istovremeno i zaštitni omotač i propusna membrana. Ona nas štiti od vanjskih neugodnosti, ali istovremeno je i mjesto razmjene s okolinom - može upiti vodu, zrak i hranjive tvari ili izlučiti znoj i toksine nakupljene u organizmu. Uz sve to, ona sudjeluje i u našoj komunikaciji, odajući svojim crvenilom ili blijedilom osjećaje koje pokušavamo sakriti.
Naša će koža sve što stavimo na nju upiti i u roku od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, te će tvari završiti u našem krvotoku. To je često brže nego da smo istu tvar pojeli. Zato: ne stavljajte na kožu ništa što ne biste pojeli! Izraditi zdravu, prirodnu, individualnu kozmetiku je zapravo lako i svatko to može učiniti u udobnosti vlastite kuhinje. Pogledajte kako:
POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME - PRIBORA
  • biljna ulja (shea maslac, kakao maslac, ulje koštica marelice)
  • eterična ulja (eterično ulje slatke naranče, eterično ulje geranij burbon)
  • biljni glicerin
  • pčelinji vosak (žuti)
  • phytocream 2000 (biljni emulgator)
  • izvorska voda
  • posudice za kremice i balzame (to mogu biti staklene ili plastične posudice, najbolje reciklirane)
  • lončići i posudice za kuhanje
  • pjenjače za mješanje
  • žlice i čaše za mjerenje količine (jušna žlica ima otprilike 15 ml, čajna 5 ml)
  • čiste krpe ili role papira za brisanje
  • kuhalo
POSTUPAK
1. BALZAM ZA USNE
kozmetika
Na kuhalo stavimo lončić do pola napunjen vodom, a na njega keramičku ili staklenu posudicu - taj postupak zove se "vodena kupelj" i osigurava da nam ono što stavimo u posudicu ne zagori.
U posudicu odmjeravamo i stavljamo redom: 20 ml pčelinjeg voska, 15 ml kakao maslaca, 25 ml shea maslaca i 40 ml bademovog ulja.
kozmetika
Dok se sastojci tope potrebno ih je dobro miješati, kako bi se potpuno stopili.
Kada se to dogodi, skidamo ih sa kuhala, još malo miješamo i tada dodajemo 10 kapi eteričnog ulja slatke naranče.
Dobro promiješamo i odmah stavljamo u posudice te pustimo da se ohladi.
kozmetika
2. KREMA ZA LICE
Na kuhalo stavimo dva lončića s vodom, na njih dvije posudice. U jednu stavimo 5 ml Phytocreama i 10 ml ulja koštica marelice, a u drugu 35 ml vode i ¼ čajne žlice biljnog glicerina.
kozmetika
Zagrijavamo i miješamo obje smjese. Kada se zagriju na otprilike 60 *C (za one bez termometra: na dodir je smjesa vruča, ali ne toliko da opeče kožu), polako, uz miješanje, dodajemo vodenu smjesu uljnoj. Cijelo vrijeme miješamo.
Kada se sastojci potpuno povežu, skidamo posudu s kuhala i miješamo dok krema ne postane mlaka.
kozmetika
Tada dodajemo 5-8 kapi eteričnih ulja geranij burbona, dobro promiješamo i stavljamo u posudice. Kremice pustimo da se ohlade prije nego ih zatvorimo.
kozmetika
 
VAŽNO!
  • kada više ne koristiti: ako se promijeni miris ili boja, ulja i tonici i ako se zamute, ako se pojavi plijesan-postupiti kao i kod pojave plijesni na zimnici
  • eterična ulja nikad izravno na kožu (eventualno lavanda, čajevac - 1 kap!), također nikada izravno u kadu, već pomiješati s mlijekom ili vrhnjem (biljnim ili životinjskim)
  • oprezno s uljima u trudnoći, kod uzimanja lijekova i sl. - provjeriti moguće interakcije - posavjetovati se s aromaterapeutom !!!
  • za bebe: samo 1 kap eteričnog na 15 ml baznog ulja
MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Najjednostavniji balzam za usne možemo dobiti na način da shea maslac lagano rastalimo na laganoj vatri (u vodenoj kupelji!) i u njega umiješamo par kapi eteričnog ulja po želji. Ulijemo u posudice i pustimo da se ohladi.
ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE
Ovdje navedeni recepti lako se mogu mijenjati i individualizirati promjenom ulja koja koristimo - za uspjeh recepta najbitniji su omjeri - slobodno istražujte i igrajte se!
Na svaki je proizvod dobro napisati o čemu se radi i kada smo ga napravili, a ako ga namjeravamo pokloniti nekome - dobro je posvetiti malo više vremena izradi individualnih etiketa, koje mogu biti prava mala umjetnička djela ili pak kao na slici: šala-mala :)
kozmetika
LINKOVI I KORISNE INFORMACIJE
Kvalitetni proizvođači dostupni kod nas:
La Drome
Pranarom
Osadhi
Florame
Herbarom
Florihana
Henry Lamotte
Sictia
Lokalni proizvođači:
Gospođa lavanda - Gorski kotar
Plamus, otok Hvar, 091/7806755
Ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kučić, otok Cres, 098/715856
Gospođa lavanda, Fužine, 051/ 830-226
SVIJET BILJAKA d.o.o., Vodnjan, +385 (0) 52 511 310
ABN- Tvornica ulja d.o.o., Zagreb, + 385 1 240 45 44
(ovu listu želimo nadopunjavati - ako znate za lokalne proizvođače koji nisu na ovoj listi javite nam)
Sastojci za biljnu kozmetiku i ambalaža:
www.kemig.hr
www.bumbar.hr
Rasprave o biljnoj kozmetici:
www.forum.hr >> podforum "Prirodna kozmetika"
Knjige:
Dr. sc. Stribor Marković: FITOAROMATERAPIJA
Slobodanka Poštić: A KAO AROMATERAPIJA


Vezano na ovu temu

:još jedan model za izradu eteričnih ulja

DAVORKA I NJEN SVIJET

može i ovako
Od starog expres lonca, novog inox kondezatora i stare kante za hlađenje pare.Ideja moja, izvedba mog Sutra je svečano isprobavanje.Najprije bušin.Nadam se da nećemo odletjeti u zrak.
Evo kako to izgleda:


Evo malog "kotla" iz kućne radinosti za izradu eteričnih ulja,pa probajmo

DAVORKA I NJEN SVIJET

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1491


Nekoliko godina radimo ulje od lavande. Dobijemo ga malo, ali nam je zato hidrolat (lavandina vodica) dragocjena.
Evo mog malog "kotla" iz kućne radinosti. To je ritual u kojem uživamo, a cijela ulica miriše.

(Chelidonii herba) slovenski - krvavi mlečnik, asel ca, bradavičnik, kačja trava, kačji mleček, krvavo zelje, rosopas, zlatna korenina; srpski - rusa, trava od ruse, trava od žutice, zmijino mleko; talijanski - Celidonia

DAVORKA I NJEN SVIJET

ROSOPAS BILJKA
Klikni na sliku za uvećanu verziju
(Chelidonii herba) slovenski - krvavi mlečnik, asel ca, bradavičnik, kačja trava, kačji mleček, krvavo zelje, rosopas, zlatna korenina; srpski - rusa, trava od ruse, trava od žutice, zmijino mleko; talijanski - Celidonia. Djeluje umirujuće, spazmolitično, ublažava grčeve u želucu i crijevima te u predjelu žučnih puteva i potiče stvaranje žuči.U narodu je poznata ljekovitost rosopasa u liječenju: • bolesti jetre, žuči i slezene, • bolesti očiju, • želuca i crijeva, • reumatskih bolova i gihta, • grčeva (bronha, crijeva, želuca, a naročito žuči i grčeva maternice), • plućnih bolesti (astma, tuberkuloza, krvarenje iz pluća), • srčanih tegoba (angina pektoris, nervoza srca, zabrinutost, niski tlak), • neuroza i depresije (lagano smiruje, opušta), • bubrega i mjehura (infekcije bakterijama), • te u liječenju i sprječavanju rasta bradavica, tumora i karcinoma. Svježi sok na zraku zgusne i potamni, a koristi se u liječenju: • žuljeva na nozi i ruci, • raznih ranica, posjekotina, gnojnih rana, raka kože, vlažnih lišaja, sunčanih pjega, staračkih pjega, osipa, kurjih očiju, suhe kože, sifilisa, tuberkuloze kože, nepoznate kožne erupcije i iritacije, kod gljivica. Mast se radi od svježeg soka ili tinkture rosopasa i koristi se za liječenje kožnih bolesti, a uništava gram-pozitivne bakterije. Za unutarnju upotrebu, sok ili tinktura uzimaju se kod liječenja raka želuca. Rosopas se može miješati s metvicom, stolisnikom, travom ivom, petrovcem, dupčacom, koprivom, preslicom, pirikom, krušinom, pelinom, maslačkom. Za osobe koje žele biti sigurne pri upotrebi čaja neka ga koriste kao kupke za ruke i noge. Zapadna pučka medicina rabi rosopas za liječenje: upalnih procesa, niskog tlaka, apscesa, svraba, žučnih bolesti, ka¬menca u žuči, žutice te za opuštanje nervne napetosti. U našoj narodnoj medicini rabi se kod raka, bolesti jetre, komplikacija želuca, reumatskih bolova, crva, akni, slabih očiju, crijevnih komplikacija, upale ženskih spolnih organa, konjunktivitisa, prhuta, bolesti očiju, izgubljenog apetita, artritisa, bolesti kostiju i zglobova, urinarnih bolesti, hemoroida, te za čišćenje ili detoksikaciju i regeneriranje stanica. U homeopatskoj primjeni kod jetrenih bolesti, komplikacija želuca, komplikacija crijeva, itd. Kontraindikacije. Kod uzimanja pripravaka od rosopasa mimo propisanih uputa, dolazi do težih posljedica kao što su npr. akutna trovanja. Način pripreme: Rosopas se smije koristiti samo u mješavinama sa drugim čajevima. Nije ga preporučljivo koristiti samog. Sok neosušene biljke je iznimno otrovan i ne smije ga se piti ni u kakavom obliku.

Paprena metvica- „must have“ eterično ulje

DAVORKA I NJEN SVIJET


 
 
Mentha piperita, paprena metvica je jedno od eteričnih ulja koja bi svakako trebalo imati u svojoj kućnoj i priručnoj ljekarni. Ovo bezbojno ili lagano žučkasto ulje, izrazito svježeg i prodornog mirisa bogato je mentolom (42%) i mentonom ( 22%) a djeluje stimulacijski i otklanja osjećaj umora što je jako bitno u ovo doba promjene godišnjih doba.



Mentha piperita, paprena metvica
 
 
Indikacije:
- vrtoglavice, migrene, osjećaj umora, mučnine uzrokovane putovanjem
- bolovi i sportske ozljede
- probavne smetnje, grčevi probavnog trkta, crijevne viroze, mučnina i povraćanje
- bolovi u kralježnici, bolovi u vratu, ramenima, neuralgije,  reumatske bolesti, tendinitis
- respiratorne infekcije, rinitis, sinusitis, otitis
- niski krvni pritisak
- antipruritik- sredstvo protiv svrbeža
 
Kap- dvije eteričnog ulja paprene metvice nakapanih na papirnatu maramicu koje ćete lagano inhalirati , bit će dovoljno da otkloni osjećaj umora i unese „živost“ u vaš organizam.
Kap metvice nakapana na područje zapešća i dvije kapi na sredinu svakog stopala imat će isti efekt kao i inhalacija preko papirnate maramice i u času vas osvježiti. Ljudi koji imaju mučnine prilikom putovanja također ih mogu ublažiti ili otkloniti na ovaj jednostavan način.
 
Nadalje, jedno od najvažnijih djelovanja paprene metvice je to da djeluje analgetski i anestetički i ulje je prvog izbora kod svih vrsta boli- kod glavobolje uzrokovane niskim krvnim pritiskom, kod svih vrsta migrena i svih bolova (pogotovo kod sportskih ozljeda).
Zbog  jake senzacije hlađenja nanosi se samo po nekoliko kapi na bolno mjesto na par kapi baznog ulja( sezam, badem, suncokret) i postupak se često ponavlja ( u početku svakih petnaestak minuta dok bol ne prođe ,a kasnije rjeđe). Kod glavobolje nanesite kap Menthe piperite na područje svake sljepoočnice na malo baznog ulja , jednu kap na područje tjemena i jednu do dvije kapi na zatiljak.
Kod sportskih ozljeda na par kapi baznog ulja nakapati jednu do dvije kapi paprene metvice i ponavljati svakih sat vremena dok bol ne prođe. Ako je ozljeda kombinirana sa oteknućem dobro je na bolno i oteknuto mjesto na par kapi baznog ulja uz Menthu piperitu dodati i dvije kapi himalajskog ili atlaskog cedra.
 
Rješavanje problema sa probavom, bilo da se radi o kroničnim problemima ili o akutnoj boli i grčevima u području abdomena uzrokovanoj nekom infekcijom- virusnog ili bakterijskog porijekla- na područje solarnog pleksusa nakapati desetak kapi baznog ulja, fino ga razmazati, napraviti film te nanijeti dvije kapi eteričnog ulja Menthe piperite. Lagano izmasirati područje abdomena i ponavljati postupak svakih sat vremena.
 
Kod respiratornih infekcija gornjeg respiratornog sustava primjenjuje se na slijedeći način- u bočicu od 10ml ukapajte 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 5 kapi čajevca ( Maleleuca alternifolia) i 5 kapi eukaliptusa radiate ( Eucaliptus radiata) i nadopunite sa nekim baznim uljem do 10ml ( tako ćete dobiti 7,5%- tnu mješavinu), dobro promućkajte. Nanosite na područje sinusa, uz korijen nosa te iza ušne školjke ( ako postoji infekcija uha) 3x dnevno u tankom sloju.
U slučaju da se infekcija proširila na donje respiratorne organe u gornju mješavinu stavite još 5 kapi ružmarina verbenona( Rosmarinus officinalis kemotip verbenon) i dobit ćete 10%-tnu mješavinu kojom mažite u tankom sloju gornji dio leđa i prsa 3x dnevno.
 
S obzirom na njena svojstva hlađenja i lagane anestezije- paprena metvica se koristi i kao antipruritik- sredstvo protiv svrbeža i dodaje u mješavine koje ublažavaju svrbež koji ima neku alergijsku podlogu, svrbež kao posljedica uboda insekata ili u šampone koji će spriječiti svrbež vlasišta.
 
Kontraindikacije:
S obzirom na to da paprena metvica jako rashladi područje tijela na koje je nanesena koristiti je u maksimalnoj dozi od 5%.
Moguće su i iritacije kože pa i tu treba pripaziti i prije ciljanog nanošenja napraviti mali test- na zapešće kapnite par kapi nekog baznog ulja i 1 kap paprene metvice te pričekajte dva sata. Ako nema iritacije možete nastaviti sa upotrebom metvice.
Kontraindicirana je kod visokog tlaka, trudnoće, dojenja i djece do šest godina!
Kod djece starije od šest godina smanjite dozu na četvrtinu ili polovicu doze za odraslu osobu i obavezno napravite test iritacije.
Paprena metvica je ulje prve pomoći- ne koristiti je bez pauze dulje od nekoliko tjedana bez savjeta sa iskusnim aromaterapeutom.
 

Cikorija za bucke

DAVORKA I NJEN SVIJET



Celulit, mrski neprijatelj, o kojem ću pisati jedan od idućih puta, sigurno nije jedini problem s kojim se žene susreću. Prvi mrski neprijatelj je nedostatak tjelesne aktivnost, sjedalački način života i neredovita prehrana. Za to smo si same krive jer, ako ulazite u onaj najveći postotak žena/ majki/ poslovnih žena koje misle da sve mogu i sve stignu- velika je vjerojatnost da se ne stižete pobrinuti za jednu od najvažnijih osoba u svom životu- za sebe.



Od kada radim uglavnom za kompjuterom i u uredu, primjećujem da svake godine nabacim kilicu dvije i tako ih mic-po-mic prikupljam već nekoliko godina. I tako sam dogurala do one magične brojke koju vam ipak neću otkriti, ali nakon koje su u glavi zazvonili svi alarmi i rekoh samoj sebi- dosta. Nešto se mijenja iz ovih stopa! Tako da sam morala pobijediti vlastitu lijenost i konačno se počela pridržavati savjeta koje dijelim drugima. Kako ono ide, kod šustera su cipelice najgore…



Sa proljetnom detoksikacijom sam završila, ali sa proljetnim mršavljenjem i brigom za svoje tijelo tek započela.



Inulin

U svijetu prirode veliki je broj pomoćnika mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine. Jedni od dobrih pomoćnika su ljekovite biljke sa inulinom- maslačak i cikorija.



Inulin je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, kojima se najviše može pohvaliti porodica glavočika- Asteraceae. Nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.

 www.prirodazna.hr

O maslačkovom korijenu i o njegovoj ulozi u detoksikaciji smo već pisali, a ovaj put našu pažnju usmjeravamo drugoj poznatoj biljci koja sadrži inulin- cikoriji.



Cikorija

Cichorium intybus, cikorija, biljka je iz porodice Asteraceae koja u svom sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij itd.

Cikorija je upravo zbog svog sastava odlično sredstvo za proljetne detoksikacijske kure, a preko svog djelovanja na pospješenje probave, poticanje lučenja žuči, diuretskog djelovanja i stimulacije metabolizma- cikorija neposredno djeluje i na mršavljenje. Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Prebiotici su tvari koji potiču rast i broj probiotičkih, „prijateljskih“ bakterija u crijevima što djeluje korisno i na probavu, ali i na funkcioniranje cjelokupnog organizma.



Naravno, nemojte očekivati čuda- očekujte da ćete pročistiti organizam i potaknuti eliminacijske sustave i probavu na bolje fukcioniranje. Jednako tako možete posegnuti i za nekom drugom detoksikacijskom kurom o kojima smo pisali prošli mjesec- detoksikacija je tek baza od koje se kreće dalje.



Cikorija se priprema kao dekokt. Jednu veliku žlicu cikorije 3-5 g stavimo u 350 ml hladne vode i zagrijavamo do vrenja. Kuhamo potom na laganoj vatri 5-10 minuta, skinemo s vatre, ostavimo da odstoji desetak minuta. Tako pripremljen čaj se procijedi i pije, uvijek svježe pripremljen dva do ti puta dnevno, uvijek prije jela.

Gospina trava i ostala biljna dobra

DAVORKA I NJEN SVIJET

fitoteka
Fitoteka je tematski blog koji promiče prirodne načine liječenja- prvenstveno fitoterapiju i francusku aromaterapiju te komplementarne i holističke metode liječenja i očuvanja zdravlja.
Andrea Šitum, autorica je bloga Fitoteka na Bloger hr., autorica bloga Priroda zna na Večernji.blog.hr i voditeljica Prirode zna, centra obiteljske fitoterapije.
Za sva pitanja, savjete i prijedloge u vezi tekstova možete se javiti na mail info@prirodazna.hr

Blog
srijeda, travanj 23, 2008

 
 
Iako je vrijeme gripa i zimskih viroza daleko iza nas, nije naodmet prisjetiti se biljke koja je po svojim imunostimulirajućim svojstvima jedno od najvećih čuda prirodne kemijske tvornice.
Biljka sjevernoameričkog kontinenta , povezuje se sa starim Indijancima ( oni su je najvjerojatnije žvakali i na taj način izvlačili njen sok) a ime joj polazi od grčke riječi za ježa (echinos)- baš zato što njena sjemena glavica nalikuje na ježića.
 
Arheološka iskopavanja donijela su nam dokaze da se biljka koristila unazad 500 godina na sjevernoameričkom kontinentu kao sredstvo kojim su se Indijanci borili protiv infekcija, podizali svoj imunosni sistem i liječili infekcije i rane na koži kao i ubode insekata.

 Echinacea purpurea
Ova visoka, jaka i otporna biljka bez problema bi se mogla uzgajati i u našim krajevima a od devet vrsti ehinaceje samo tri su u fitoterapijskoj upotrebi: Echinacea angustifolia , Echinacea pallida i Echinacea purpurea a ova potonja: Echinacea purpurea je , čini se prema istraživanjima, najefikasnija kao imunostimulant i to upravo njeni nadzemni dijelovi. Sadrži polisaharide, glikoproteine, esencijalno ulje, alkaloide kavene kiseline, polienske i poliinske amide, amine i ketone. Dovoljno je zapamtiti da kvalitetan preparat ehinaceje mora biti standardiziran na 0,3% alkilamida.
U upotrebi je i korijen E. pallida.


Upotreba:
Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje stimulirajuće na imunosni sustav, ublažava bol, smanjuje upalu i ima antivrusno i antioksidativno djelovanje. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi i pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno.
Tinktura ehinaceje je tinktura izbora kod liječenja i ublažavanja simptoma gripe te kod ostalih i čestih infekcija dišnog sustava. Koristi se i za liječenje infekcija urinarnog trakta i kandidijaze kod žena, kod upale uha, sinusitisa i alergijskih rinitisa a zacjeljujuće djeluje na rane koje sporo zarastaju i kod infekcija kože.
Može se koristiti i preventivno da bi se organizam ojačao i lakše obranio od infektivnih bolesti ali preporučuje se da se uzimanje ograniči na šest do osam tjedana, maksimalno.
 
Na tržištu se nalazi upravo poplava preparata sa ehinacejom ali je jako teško doći do pravog i djelotvornog preparata. Studija neovisnog laboratorija pokazala je da od 11 preparata sa ehinacejom- samo je četiri imalo ono što je proizvođač tvrdio na etiketi, jedan preparat uopće u sebi nije sadržavao ehinaceju, nekoliko preparata je imalo pomiješane vrste i biljne organe od onih koje su naveli a standardizirani preparati su sadržavali drugačije vrijednosti aktivnih supstanci od onih koje su bile označene na etiketi. Zato, oprez pri kupnji!
  
 
Doziranje:
- 6-9ml svježe iscijeđenog soka ehinaceje dnevno
- 1-2g osušenog nadzemnog dijela biljke ili korijena na 200ml vode u obliku čaja
- tinktura 1:5 sa 50% alkoholom- 20-50 kapi / 3 puta dnevno ako se uzima kroz dulje vrijeme( najviše osam tjedana bez pauze) ili do 5 puta dnevno ako se radi o akutnoj prehladi ili gripi jer se tada uzima samo kroz nekoliko dana, dok simptomi infekcije ne oslabe ili nestanu.
Ehinaceja se nakapa u pola čaše (100ml) vode na sobnoj temperaturi i pije između obroka.
- u mastima i preparatima za vanjsku upotrebu za zacjeljivanje rana i ožiljaka ili liječenje upalnih bolesti kože treba biti minimalno 15% svježeg soka ehinaceje
 
U pedijatrijskoj upotrebi potrebno je izbjegavati preparate koji sadrže alkohol a doza za dijete u dobi šest  pa do dvanaest godina je 1/3 doze za odraslu osobu.
 
Kontraindikacije i upozorenja:
Ne koristiti ehinaceju dulje od osam tjedana bez pauze!
Ehinaceja je kontraindicirana kod ljudi sa autoimunim bolestima ( multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes, autoimune bolesti štitnjače), kod osoba zaraženih HIV-om, osoba koje imaju oštećenu jetru te osoba koje imaju transplantirani organ i na terapiji su imunosupresivima.
U rijetkim slučajevima izaziva alergijske reakcije koje se mogu očitovati kao blagi osip pa sve do anafilaktičkog šoka ( najčešće zbog alergija na porodicu Asteracee).
U obliku tinkture ehinaceja može izazvati neugodan osjećaj i privremenu neosjetljivost jezika.
Iako nema čvrstih dokaza, treba je izbjegavati za vrijeme trudnoće i dojenja.

 
fitoteka @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 12, 2008

Neven ( Calendula officinalis) , njegov cvijet, je u upotrebi od davnina. Literatura navodi neke recepture sa nevenom koje datiraju još od 11. i 12. stoljeća a u tradicionalnoj medicini se koristio i još se koristi u obliku masti od kojih je najčešća baza za izradu- svinjska mast( Adeps Suillus), međutim, novija fitofarmacija preporuča ekstrakciju pomoću hladno prešanih i nerafiniranih baznih ulja.
Tako ekstrahirane djelatne sastavnice nevena djeluju protuupalno, antivirusno i  antibakterijski te pokazuje svojstvo ubrzanog zarastanja rana, ožiljaka, opekotina a oralno (infuzi i alkoholne tinkture) se koristi za olakšavanje gastrointestinalnih tegoba, kod želučanog i čira na dvanaestercu, djeluje blagotvorno na spazme glatkih mišića pa i na menstrualne grčeve.


 Calendula officinalis, neven
Doziranje:
Čaj (infuz) nevena: 5g cvijeta nevena/ 250 ml vode/ 2x dnevno
Tinktura nevena: tinktura se izrađuje sa 70%- tnim etanolom u omjeru 1:5 ( jedan maseni dio biljke prelijeva se sa pet dijelova 70%- tnog alkohola) i pije 3x dnevno 5-10 kapi u pola čaše mlake ili vode na sobnoj temperature, između obroka
Macerat nevena: na 10g cvijeta nevena ide 100g nekog baznog ulja, najbolje pšeničnih klica, badema, makadamije ili suncokreta, ostavi se odstajati 3 tjedna uz povremeno miješanje na tamnom mjestu. Ne treba napominjati da bazno ulje mora biti hladno prešano i nerafinirano. S obzirom da je macerat nevena sklon oksidaciji i lako se kvari, nakon što se procijedi i istaloži još jedan dan,  macerat je potrebno uliti u tamnu bočicu i čuvati zaštićeno od svjetlosti.
Koristi se lokalno, po potrebi, ulazi u sastav mnogih masti i krema za njegu kože.
Za djecu do sedam godina potrebno je macerat razrijediti sa jednakom količinom baznog ulja ( npr. 50g macerata+50g baznog ulja).

Upotreba infuza (čaja) I tinkture:
Za ispiranje usne šupljine kod upala zubnog mesa te virusnih i bakterijskih promjena na sluznici.
Uzet oralno djeluje spazmolitički, smiruje grčeve, prvenstveno menstrualne i grčeve probavnog trakta  a  koristi se i kod bolesti žuči i jetre.
Ne preporuča se oralna upotreba za vrijeme trudnoće i dojenja.

Upotreba macerate nevena:
Opekotine, rane , modrice i upotreba u dermatologiji
Djeluje lagano protuupalno I pospješuje proces zarastanja tako da se koristi i kod svih kožnih oboljenja , uključujući i  čireve, psorijazu , seboreju,  dermatitise i neurodermitis te ostale infekcije kože.
 Neka istraživanja pokazuju da pospješuje stvaranje kolagena i na taj način djeluje na zacjeljivanje rana i obnavljanje vezivnog tkiva.
Pospješuje prokrvljenost na nanesenom dijelu tako da se može koristiti I kod varikoznih vena I hemeroida.
Lokalna upotreba nevena je sigurna i u pedijatrijskoj praksi a alergijske reakcije su izuzetno rijetke.
 
Upala uha( otitis media): 2- 3 kapi macerata nevena ukapati u svako uho/ 2-3x dnevno
 
Izrada nevenove masti:
Pčelinji vosak (Cera flava), žuti, nepročišćeni: 4g
Macerat nevena: 30g
Zagrijati lagano u vodenoj kupelji , odmah preliti u posudicu u kojoj će se ohladiti.
Koristiti prema potrebi.

fitoteka @ 11:02 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 19, 2008


Hypericum perforatum-poznata je od davnina kao ljekovita biljka koja pripomaže zdravlju čovjeka na mnogo načina.
 
Jedan od načina na koji se iscrpe ljekovite tvari iz gospine trave  je izrada uljnog macerata kojeg ćete često naći da se «sunča» na mnogim primorskim i dalmatinskim terasama od početka svibnja pa sve do ljeta.
 Gospina trava se macerira u djevičanskom maslinovom ulju i pravi macerat mora biti duboko crvene boje, čak sa nijansom ljubičaste. Takav macerat ima višestruku primjenu: od zarastanja ožiljaka, do prve pomoći kod opekotina, kod opekotina od sunčanja, kod infekcija kože i bolova u kralježnici.
Potrebno je samo naglasiti da je gospina trava fototoksična i da se nikako ne bi smjela koristiti prije sunčanja nego tek nakon njega.
 
Nadalje , takvim maceratom se može provoditi « tamponiranje» kod ginekoloških infekcija, primarno, virusnih ginekoloških infekcija. Tamponiranje se izvodi tako da tampon umočite u macerat gospine trave, ostavite ga par minuta da upije i aplicirate.
 
 
Jedno od relativno nepoznatih svojstava gospine trave je njeno antidepresivno djelovanje. Pomaže kod lakših i srednje teških depresija i najbolje ju je uvesti pri početnim simptomima depresije ili ako se osoba odluči na «skidanje» sa antidepresiva. U svijetu su izrađene brojne kliničke studije u vezi sa primjenom gospine trave kod lakših i srednje teških depresivnih stanja i potvrdile su njeno djelovanje. U tu svrhu koristi se alkoholna tinktura te biljčice. Biljna droga se macerira mjesec dana u 70%-tnom alkoholu i primjenjuje se doza koju vaš fitoterapeut odredi.
Jedini «problem» jest da se tinktura ne bi smjela koristiti u isto vrijeme sa antidepresivima tako da ta odluka pada na svakog pojedinca. A ono što razlikuje tinkturu gospine trave od klasičnih antidepresiva je «nedostatak» nuspojava kao što su sedacija i ovisnost.
 
Na našem tržištu se od lijekova sa gospinom travom može naći Aktivin H- biljni lijek koji je standardiziran na hipericin.





Hypericum perforatum- gospina trava, kantarion
narodni nazivi:Ivanova trava, bogorodičina trava, krv sv. Ivana





Macerat gospine trave




Tinktura gospine trave


fitoteka @ 18:06 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, veljača 15, 2008


Vrijeme viroza, suhog zraka u stanovima, zimskog smoga i magle udruženo sa velikim okupljanjima ljudi u istoj prostoriji često rezultira nekom virozicom ili upalom grla sa suhim i nadražujućim kašljom.
Pomoć? Vlažiti grlo, čajevima i pastilama. Isprati nosiće fiziološkom otopinom a možete si pomoći i sami u smislu spravljanja domaćih sirupa i macerata sljeza. 
 
MACERAT KORIJENA BIJELOG SLJEZA
 
Korijen bijelog sljeza ( Althea off.) koji se može nabaviti u svakoj ljekarni a djeluje kao antitusik, antiflogistik i lagani ekspektorans, Svojim sluzima oblaže sluznicu ždrijela i na taj način pomaže kod suhog i nadražujućeg kašlja.
 
Kako pripremiti njegov macerat?
 
5-7g sljezovog korijena ( jedna do dvije velike žlice) ostaviti macerirati u 250ml mlake vode dva sata. Nakon toga procijediti i u malim gutljajima  piti tijekom cijelog dana.
 
Ne zagrijavati!
 
SIRUP OD SLJEZA
 
Ovo je za one odvažnije koji će se odlučiti na ovaj način pomoći klincu i sebi  i utrošiti malo love na kupnju gramske, elektroničke vage, staklenih čaša i sterilnih bočica za sirupe od 200 ml.
Ja sve biljne sirupe radim sama jer ne želim ostavljati lovu za šećerne vodice sa slabim djelovanjem iako postoji nekoliko kvalitetnih sirupa na našem tržištu . Jedan od odličnih( i malo reklame za njih) je Subanov sirup protiv kašlja, dobri su i oni na bazi meda i propolisa al ja volim biti sam svoj majstor. Osim toga, spravljanje sirupa me silno zabavlja. 
 
 
Receptura:
 
10-15 g* sljezovog čaja - sljezov čaj je čajna mješavina , najčešće, lista bijelog sljeza ( Altheae folium), korijena bijelog sljeza ( Altheae radix), cvijeta bijelog sljeza ( Malvae flos) i korijena sladića ( Glycyrrhizae radix); koja se ,već pripremljena, kupi u ljekarni.
 
Dakle, 10-15 g* sljezovog čaja preliti sa 400 ml uzavrele vode i ostaviti poklopljeno desetak minuta.
 
Odvagnuti u staklenoj graduiranoj čaši 100g meda od kadulje ili ako ga nemate nekog drugog meda i dodati , još topli, procijeđeni infuz do 200 ml. Miješajući, otopiti med i napuniti u bocu za sirup.
 
Sirup čuvati u hladnjaku i popiti u desetak dana .
 
*10 g mješavine čaja za djecu do dvije godine i piti 3x dnevno  kavenu žličicu
12g za djecu od tri do sedam godina, 3x dnevno čajna žličica
15g za djecu od sedam i odrasle, djeca 3x dnevno čajna žličica, odrasli 3xdnevno jušna žlica
 
 

MOJA EHINACEA - Magicus.info magazin

MOJA EHINACEA - Magicus.info magazin

DAVORKA I NJEN SVIJET

LIJEK ZA SVE VRSTE RAKA - ZAPPER - Magicus.info magazin

LIJEK ZA SVE VRSTE RAKA - ZAPPER - Magicus.info magazin

DAVORKA I NJEN SVIJET

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2698

DAVORKA I NJEN SVIJET

 http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2698