nedjelja, 26. kolovoza 2012.

Cikorija za bucke

DAVORKA I NJEN SVIJET



Celulit, mrski neprijatelj, o kojem ću pisati jedan od idućih puta, sigurno nije jedini problem s kojim se žene susreću. Prvi mrski neprijatelj je nedostatak tjelesne aktivnost, sjedalački način života i neredovita prehrana. Za to smo si same krive jer, ako ulazite u onaj najveći postotak žena/ majki/ poslovnih žena koje misle da sve mogu i sve stignu- velika je vjerojatnost da se ne stižete pobrinuti za jednu od najvažnijih osoba u svom životu- za sebe.



Od kada radim uglavnom za kompjuterom i u uredu, primjećujem da svake godine nabacim kilicu dvije i tako ih mic-po-mic prikupljam već nekoliko godina. I tako sam dogurala do one magične brojke koju vam ipak neću otkriti, ali nakon koje su u glavi zazvonili svi alarmi i rekoh samoj sebi- dosta. Nešto se mijenja iz ovih stopa! Tako da sam morala pobijediti vlastitu lijenost i konačno se počela pridržavati savjeta koje dijelim drugima. Kako ono ide, kod šustera su cipelice najgore…



Sa proljetnom detoksikacijom sam završila, ali sa proljetnim mršavljenjem i brigom za svoje tijelo tek započela.



Inulin

U svijetu prirode veliki je broj pomoćnika mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine. Jedni od dobrih pomoćnika su ljekovite biljke sa inulinom- maslačak i cikorija.



Inulin je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, kojima se najviše može pohvaliti porodica glavočika- Asteraceae. Nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.

 www.prirodazna.hr

O maslačkovom korijenu i o njegovoj ulozi u detoksikaciji smo već pisali, a ovaj put našu pažnju usmjeravamo drugoj poznatoj biljci koja sadrži inulin- cikoriji.



Cikorija

Cichorium intybus, cikorija, biljka je iz porodice Asteraceae koja u svom sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij itd.

Cikorija je upravo zbog svog sastava odlično sredstvo za proljetne detoksikacijske kure, a preko svog djelovanja na pospješenje probave, poticanje lučenja žuči, diuretskog djelovanja i stimulacije metabolizma- cikorija neposredno djeluje i na mršavljenje. Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Prebiotici su tvari koji potiču rast i broj probiotičkih, „prijateljskih“ bakterija u crijevima što djeluje korisno i na probavu, ali i na funkcioniranje cjelokupnog organizma.



Naravno, nemojte očekivati čuda- očekujte da ćete pročistiti organizam i potaknuti eliminacijske sustave i probavu na bolje fukcioniranje. Jednako tako možete posegnuti i za nekom drugom detoksikacijskom kurom o kojima smo pisali prošli mjesec- detoksikacija je tek baza od koje se kreće dalje.



Cikorija se priprema kao dekokt. Jednu veliku žlicu cikorije 3-5 g stavimo u 350 ml hladne vode i zagrijavamo do vrenja. Kuhamo potom na laganoj vatri 5-10 minuta, skinemo s vatre, ostavimo da odstoji desetak minuta. Tako pripremljen čaj se procijedi i pije, uvijek svježe pripremljen dva do ti puta dnevno, uvijek prije jela.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET