četvrtak, 23. siječnja 2014.

LJEKOVITA HRANA BEZ SLUZAVOSTI, Arnold Ehret

DAVORKA I NJEN SVIJET





Ljekovita hrana bez sluzavosti prof. Arnolda Ehreta, jedina je metoda liječenja koju je priroda predvidjela za čovjeka. Sastoji se od žive hrane - sirovog voća, povrća, oraha i sjemenki.
Hrana pripremana na visokim temperaturama, tvornički proizvdena, razni začini, umjetni vitamini i minerali iz apoteka...sve to dovodi, tijekom probave, do nagomilavanja suvišnih otpadnih tvari.
Ljekovita hrana bez sluzavosti pomaže da se bolesnici ponovo domognu zdravlja pomoću posta i postupnog mijenjanja prehrambenih navika.
Prehrana je osnovni preduvijet za stvaranje krvi, a kvaliteta krvi od životne je važnosti za naše stanice.

Hrana bez sluzavosti
Evolucija nam pokazuje da čovjek pripada porodici majmuna koji se hrane isključivo voćem i biljkama.
Hrana bez sluzavosti: voće, salata, orasi.
Hrana koja stvara sluzavost: sve ostalo.
Namirnice uopće ne moramo (nema smisla) promatrati sa stajališta njihove hranjive vrijednosti (kalorične, koliko bjelančevina, ugljikohidrata...). Tijelo koje je očišćeno od svih otpadnih tvari i otrova, koje ne prima u sebe nikakvu čvrstu hranu, radi bez ikakvih zapreka. Hranu treba gledati sa ovog stajališta:
• koliko/ do koje mjere proizvodi bolest (sluzavost, kiselost, otpadne tvari) i time opterećuje tijelo i
• ima li svojstva rastvaranja, izlučivanja.
Hrana koja ne proizvodi sluz su samo svježe voće i povrće (neškrobno).
Svako meso proizvodi najgore otrove u tijelu, mokraćnu kiselinu i sluz. Jaja su još gora jer imaju ljepljivo svojstvo. Kuhana su manje štetna jer se to ljepljivo svojstvo kuhanjem razara. Mlijeko isto. Škrob je gori od mesa - lakše se probavlja, ali stvara više ljepljive sluzi.
Ugljična kiselina uzrokuje bolest, a ona nastaje vrenjem koje nastaje miješanjem sluzave hrane s voćem.
Sve masti stvaraju sluz, pa i one biljnog porijekla i nisu korisne za tijelo.
Žitarice isto stvaraju sluz i kiselinu. Riža je tu vodeća po lošem. Mahunarke također.
Krumpir (iako škrobna namirnica) sadrži mineralne soli, a ne proizvodi nikakvu ljepljivu sluzavost. Dobro pečen, neoguljen ili u neoguljenim narezanim ploškama, bez životinjske masti, krumpir gotovo da i ne stvara sluzavost.
Ragner Berg namirnice koje stvaraju sluzavost naziva namirnicama koje stvaraju kiselinu. Svaka namirnica koja stvara sluzavost proizvodi, nakon rastvaranja u organizmu, kiselinu. Poznate su Bergove tabele - popis namirnica sa postotkom u kojem povezuju/ rastvaraju ili stvaraju kiselinu.
Uz namirnice koje stvaraju kiselinu treba jesti one koje sluzavost/ kiselinu ne stvaraju ili rastvaraju, da neutraliziraju kiseline (npr. uz škrobne namirnice).
Pomoću hrane bez sluzavosti vi održavate vašu kožu bez pomoći kozmetike, losiona i krema.
Napravite pokus. Kada sljedeći put budete jeli, namečite još jednu porciju za imaginarnog gosta. Ubacite je u lonac (sve što ste pojeli i popili za obrok), dobro protresite i držite minimalno 30 minuta na štednjaku, ugrijanom do temperature tijela. Pokrijte poklopcem i ostavite odstajati preko noći. Kada ujutro skinete poklopac, doživjeti ćete veliko iznenađenje. Zapamtite da se to isto događa sa hranom u vašem tijelu.

Nagomilane otpadne tvari (sluz) uzrokuju bolest
Sve bolesti imaju jedan jedini uzrok i zato je opisivanje pojedinačnih bolesti suvišno. Uzrok svih bolesti je začepljenje zbog sluzavosti, a ono se najčešće javlja na sljedećim mjestima: usta, želudac i cijeli probavni trakt. Bolest je pokušaj tijela da izbaci otpadne tvari - sluz i otrove. Bolest - mjestimično nagomilavanje otpadnih tvari.
Unutrašnja nečistoća ljudskog tijela proizvodi loš zadah tijela.
Jezik je ogledalo želuca/ cijelog probavnog sustava. Što je više prošaran bijelim naslagama, imate više otadnih tvari u želucu, crijevima i u svim šupljinama vašeg tijela.
Unutrašnje stijenke crijeva tokom godina postaju obložene korom stvrdnutog izmeta (kao unutrašnjost stare, prljave cijevi). Izvještaji patologa pokazuju kako se u crijevima nalaze gliste i desetljeća star tvrdi, okamenjeni izmet.
Najbolja dijagnoza zatrovanosti tijela je kratkotrajan post. Što se lu toku njega lošije osjećate, imate više otrovnih tvari u sebi. Ako se pojavi vrtoglavica i glavobolja, radi se o velikom opterećenju otpadnim tvarima. Ako se pojave srčane tegobe i nervoza, radi se o nakupljenom gnoju ili otpacima od starih medikamenata.
Mjesta koja bole za vrijeme posta su mjesta koja su načeta nagomilavanjem otpadnih tvari, ali se još nije razvila bolest.

Formula životne snage/ energije/ vitalnosti
E = E - O
E = energija tijela (životna snaga/ vitalnost)
O = opterećenje (otpadne tvari, sluz)

Ukupna životna snaga/ energija/ vitalnost je onolika koliko je preostane nakon što oduzmemo sva opterećenja.
Zrak i voda su jedina hrana koja ne stvara apsolutno nikakvo opterećenje, odnosno, donosi najviše snage ljudskom tijelu. Tu snagu povećava i sunčeva svjetlost i mirisi (voća, cvijeća).
Životna snaga se bazira na pretvorbi živežnih namirnica. Prilikom pretvorbe dolazi do oslobađanja energije, temperature, elektriciteta koji djeluju kao pokretačka snaga tijela.
Grožđani šećer (iz voća) je najvažniji sastojak ljudske prehrane. To je ugljikohidrat koji pruža tijelu najveću snagu i izdržljivost (energiju), te je najbolje sredstvo za izlučivanje otpadnih tvari. Voće je najdjelotvorniji lijek ljudskog tijela.
Životna snaga prvenstveno ovisi o dušiku iz zraka.
Život životinja (čovjeka) automatski funkcionira pomoću pritiska zraka i protupritiska - širenja/ napinjanja i ponovnog skupljanja elastičnog/ mekog tkiva organa.
Pluća su pogonski organ krvotoka, a cirkulirajuća krv pogonska snaga srca. Srce ne kontrolira rad krvotoka, nego srcem upravlja cirkulirajuća krv.

Sastav krvi i zdravlje
Uzrok svih bolesti je loša krv. Njen sastav ovisi o hrani koju jedemo. Treba jesti onu koja ne stvara neprirodnu, lošu, kiselu, bolesnu krv. Kiselina u krvi je sigurni znak bolesti.
Liječenje = stvaranje nove, dobre krvi pomoću stalnog opskrbljivanja iz elemenata žive, prirodne hrane. Tijelo ne uzima nitijedan jedini atom iz hrane koja ne potjeće od voća ili povrća.
Teorija o bjelančevinama - pogrešna predodžba da su bjelančevine najbitniji sastavni dio tijela koje bez njih ne može funkcionirati. Ljudi pretjeruju sa unosom bjelančevina. Majčino mlijeko npr. sadrži samo 2,5-3% bjelančevina - to je dovoljano za temelj, rast i razvoj novog tijela.
Glavni sastojak naše krvi je ugljikohidrat kemijski poznat kao šećer (grožđani šećer) kojeg dobivamo iz zrelog voća (i manjim dijelom iz povrća).
Životinje koje se hrane žitom i biljkama, također pretvaraju tu hranu u grožđani šećer.
Ljudska krv sadrži previše bijelih krvnih zrnaca (to su otpadne tvari). To daje bijelu boju cijelom ljudskom tijelu. Pore na koži su začepljene bijelom suhom sluzavosti - zato koža izgleda bijelo, blijedo, slabokrvno. Bijela krvna zrnca se povećavaju tokom probave hrane bogate bjelančevinama.
Najvažni sastojci krvi su šećer i željezo. Crvenu boju krvi daje bjelančevina koja je spoj šećera i željeznog oksida (hrđe).
Post i hrana bez sluzavosti utjeću na povećanje crvenih krvnih zrnaca. To daje tijelu tamniju put.

Kako pravilno jesti (prelazak na sirovo)
Bitno je postepeno mijenjati prehranu (tzv. prijelazna hrana).
Ne doručkovati obilno, odnosno, ne doručkovati uopće. Ujutro piti samo svježi sok, a kada se želudac pročisti onda i/ili svježe voće. Pomoću plana bez doručka može se izliječiti prilično velik broj lakših bolesti.
Najbolje je imati 2 obroka dnevno. Prvi između 10-11 h, a drugi ne prije 17-18.
Bitna je jednostavnost - ne miješati previše različitih namirnica. Idealni meni za čovjeka je mono-prehrana koja se sastoji od jedne vrste voća, u sezoni njegova dozrijevanja. Nitijedna životinja u prirodi ne jede miješanu hranu.
Ne piti za vrijeme obroka.
Umjesto octa koristiti limunov sok.
Kod prijalezne faze: ako je tijelo opterećeno velikom količinom sluzi, uzimajte više povrća, ako je sluzavosti manje - više voća.
Ne miješajte nikada orašide i vlažno voće. Orašidi stvaraju kiselinu/ sluzavost i ometaju probavu voća.
Neprirodna žeđ u prijelaznoj fazi na sirovo ili u toku posta = slana sluz u krvi od stare neprerađene, prezasoljene hrane.
U prijelazoj fazi izlučivanje možete usporiti kuhanim ili pečenim povrćem. Voće najbolje odstranjuje pa može biti preagresivno.
Kad god se loše osjećate postoji opasnost da u vašem krvotoku ima previše sluzi ili lijekova koje ste ranije uzimali. Usporite izlučivanje tako da ne jedete sirovo voće već samo sirovo ili kuhano povrće. Povrće slabije izlučuje.
Razlog zašto liječnici i laici ne vjeruju u hranu bez sluzavosti ili od voća - tko jednom pokuša (bio bolestan ili zdrav) a da nema iskustva, izgubi povjerenje čim nastupi prva kriza - kada uz jako izlučivanje istovremeno dospijeva u krvotok velika količina otpada, ljepljive tvari, sluz i otrovi. Neočekivani doživljaj bolova rađa u čovjeku jaku, neodoljivu želju za povratkom na staro. Zbog toga je vrlo važno da sve to što prije napusti tijelo putem sustava za izlučivanje.

Post
Post je prirodni lijek i najbolje sredstvo za čišćenje unutrašnjosti tijela, ali ga treba pravilno primjenjivati, u protivnom može nanijeti više štete nego koristi. Ako se otrovi prebrzo rastope i dospiju u krvotok, mogu nastupiti ozbiljne posljedice, pa čak i smrt. Sve dok se otpadne tvari nalaze u krvi za vrijeme posta, vi se osjećate loše. Ako nastupi smrt nakon dužeg posta - to nije zbog nedostatka hrane nego zbog opterećenosti oslobođenim otrovima. Opterećenje je postalo preveliko, veliko kao životna snaga - mehanizam se našao na mrtvoj točci.
Počnite prvo sa postom bez doručka, pa jednodveni post, pa post od nekoliko dana...Između pojedinih perioda jedite hranu koja ne stvara sluzavost. Pomoću takve prekidane kure posta krv se postepeno poboljšava, regenerira, može se lakše suprotstaviti otrovima i otpadnim tvarima te istovremeno izlučiti uzročnike bolesti iz najdubljih tkiva u tijelu.
Nema ničeg neispravnijeg od pomisli da bi desetljećima stara kronična bolest mogla biti izljećena pomoću jedne dugotrajne kure posta ili pomoću radikalne primjene voćne hrane. Promijene treba uvoditi postepeno i biti strpljiv.
Za kuru posta se potrebno pripremiti pomoću hrane koja pospješuje izlučivanje i odstranjivanje. Najduže periode posta mogao sam postići isključivo uz ovaj preduvijet - prije toga duže vrijeme uzimajući isključivo hranu bez sluzavosti.
Mršavi ljudi mogu duže i lakše postiti. Lakše i duže poste oni sa manje onečišćenja u tijelu.
Par dana postiti može bilo tko, bez problema, uz svakodnevno klistiranje.
Prije posta jedite određeni period sirovu hranu bez sluzavosti i dan prije provedite čišćenje.
U toku kure posta redovito čistite donje dijelove crijeva. Klistiranje svaki drugi dan. Najbolje vrijeme za klistiranje je neposredno pred odlazak u krevet.
Najbolje je postiti sa voćnim sokom s malo meda. Ne više od 2-3 litre na dan. Agrumi (limun, grejp) i voćne kiseline najbolje neutraliziraju sluz i gnoj.
Što više boravite na svježem zraku. Lagana tjelovježba, šetnja, odmor.
Ne vjerujte tvrdnji: što dulji post, bolje liječenje. Post treba prekinuti čim primjetite da je opterećenje u krvotoku postalo preveliko.
Post treba prekinuti sirovim i kuhanim povrćem, voće uzimati tek puno kasnije.
Prvi obrok i nekoliko dana nakon posta mora biti hrana koja ima učinak odstranjivanja.
Što brže prolazi prvi obrok kroz tijelo, to djelotvornije izbacuje iz želuca i crijeva suvišnu sluz i otrove.
Ako nakon 2-3 sata nemate stolicu, pomognite si klistiranjem ili uzimanjem nekog sredstva za čišćenje.
Najbolja hrana za čišćenje nakon posta je svježe slatko voće (trešnje ili grožđe ili suhe šljive), ali to vrijedi samo za one koji već duže vremena jedu hranu bez sluzavosti. Za ostale - općenito se preporučuje prekinuti post sirovim ili kuhanim povrćem bez škroba. Postepeno povećavajte obroke i količine.
Čim se želudac opet napuni hranom, izlučivanje prestaje i vi se osjećate bolje. Zato ljudi prekidaju. Nije stvar u hrani već u prestanku izlučivanja. Zato je jelo navika. Što se više otpadnih tvari nagomilava u čovjeku to je jača njegova navika za jelom, kako bi se prekinulo izlučivanje. Napuniti želudac = onemogućiti izlučivanje nagomilane sluzavosti i otrova.
Ne preporučujem dugotrajne kure posta. Mogu biti opasne. Sužavaju se krvne žile koje se postepeno pune sve većim količinama sluzavosti.

Zlatna pravila prehrane
• voće jedite uvijek prije drugog jela (njegova probava traje 10-20 minuta);
• ne pijte u toku jela (pričekajte minimalno 30 min nakon jela, jer tekućina razrjeđuje želućane sokove i ometa probavu);
• ljudska hrana su plodovi voća i zeleno bilje (Knjiga Postanka);
• ne miješajte vrste (što manje miješane hrane, to bolje);
• orašaste plodove nikada ne miješajte sa voćem (samo sa suhim);
• budite umjereni u jelu (ne jedite previše).

Metoda liječenja pomoću hrane bez sluzavosti nije svjetonazor (poput vegetarijanstva) ili pokret (poput pokreta za sirovu hranu), već klinička terapija. Takva hrana liječi svaku bolest, budući sa tanjura izbacuje sve namirnice koje bolest stvaraju. Nova hrana rastvara i odstranjuje otpadne tvari iz tijela i doprinosi izgrađivanju/ stvaranju novog sastava krvi.
O autoru

Prof. Arnold Ehret, rođen 1866. godine u Švicarskoj, umro 1922. godine od posljedica prometne nesreće. Njegova neizlječiva bolest bubrega (dijagnosticirana tako od strane liječnika) potakla ga je na proučavanje i istraživanje. Odluka da bude sam svoj liječnik pokazala se uspješnom do te mjere da je u Švicarskoj otvorio Kliniku za post, a nakon 1.svjetskog rata takvu je kliniku osnovao i u Los Angelesu. Na spomenutim klinikama bolesne ljude je liječio pomoću metode ljekovite hrane bez sluzavosti, sa razdobljima posta.
Metoda prof.Ehreta se pokazala vrlo uspješnom kod pacijenata kojih je bilo na tisuće i tisuće diljem svijeta. Preuzeo je katedru, pisao knjige, držao predavanja o takvoj metodi liječenja (koju je sam otkrio). Glede ispravnosti te metode ništa se do danas nije promijenilo. Njegove knjige se i dalje objavljuju u velikim nakladama.
Način života Arnolda Ehreta odgovara pravilia Prirodne higijene - prirodnom nauku o zdravlju, koje u Njemačkoj zastupa Udruga zagovaratelja prirodnog života.

Službene stranice autora: http://www.arnoldehret.org/
Izdavač knjige na hrvatskom jeziku: http://www.upt.h/

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET