srijeda, 30. ožujka 2016.

Kako ubrati i očuvati korijen maslačka?

DAVORKA I NJEN SVIJET

Kako ubrati i očuvati korijen maslačka?

Maslačak je jedna od najučinkovitijih biljaka za čišćenje toksina iz našeg tijela. Najbolje je za čišćenje toksina koristiti korijen maslačka.

Takvo djelovanje maslačka na naš organizam oslobađa jetru, odnosno čisti jetru od nakupljenih nečistoća, a čista i zdrava jetra jedan je od temelja ljudskog zdravlja.
Da bi što bolje iskoristili blagodati maslačka za čišćenje jetre, bitno je, među ostalim ubrati biljku u pravo vrijeme. Jesen je najbolje godišnje doba za branje korijena. U jesen je sva energija maslačka sadržana u korijenu, kao i njegova ljekovita svojstva.

Kako beremo korijen maslačka?

U jesen ili proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Maslačak, odnosno korijen maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite zemlju oko korijena. Pazite da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tekućinu koja se krije u njemu. Korijen vadite na čistim mjestima, koja nisu tretirana raznim kemikalijama, a prilikom vađenja korijenja usmjerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.

>> Ljekovita svojstva korijena maslačka

Kako čuvati korijen maslačka?

Kao lijek, korijen maslačka se koristi i svjež i osušen. Ako želimo čuvati korijen maslačka potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu sa dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznati ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET