srijeda, 30. ožujka 2016.

Med od maslačka

DAVORKA I NJEN SVIJET

Maslačak se ubraja u naše najrasprostranjenije korovske i livadske biljke. Raste u velikim skupinama na livadama, travnjacima, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Od davnina je poznat i kao ljekovita biljka, naročito u narodnoj medicini, ali se kao takav zadržao i do današnjih dana.
Koristi se cijela biljka, korijen, list, cvijet i pupoljci. Cvjetovi maslačka se koriste za pripremu ukusnog i zdravog meda (sirupa) od maslačka koji, djeluje višestruko, a veoma je dobar za one koji imaju problema sa urinarnim traktom. U narodnoj medicini taj je med uvriježen kao dobar lijek protiv kašlja, za smanjenje masnoća u krvi, za uklanjanje bradavica ili pak za smirenje želučanih tegoba i žgaravice.
Opće je poznato kako med doprinosi boljem zdravlju svakog čovjeka, pa tako i med od maslačka. Bogat je vitaminima poput A, C, E, B1, B2, B3, zatim željezom, kalijem, cinkom, natrijem, proteinima te masnim kiselinama i esencijalnim uljima.

Maslačak je poznat kao jedna od najrasprostranjenijih livadnih biljaka i korova kojeg ima na livadama, u parkovima, uz razne puteve i živicu. Upravo iz toga razloga njegovo branje niti je štetno, a smatra se i ekološki prihvatljivo. Najbolje vrijeme za branje je prije cvjetanja od ožujka do svibnja.

Maslačak se može konzumirati na nekoliko načina. Osim u obliku meda kao lijek i ukusni dodatak raznim čajevima, on se može pripremati za jelo u obliku salate. Sok spomenute biljke ima snažno antibakterijsko djelovanje.

Tako ga se može nanijeti na otvorene rane, gdje se može spriječiti pojava, ili širenje upala te ubrzati proves zacjeljivanja. Zbog antibakterijskog djelovanja odličan je za liječenje bubrega, mjehura te mokraćnih puteva.

Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu. Najbolje od svega što med može napraviti svaka osoba s malo vremena i volje.





Recept I

Potrebni sastojci:

    500 cvjetova maslačka
    3 l vode
    3 kg šećera
    2 vanilin šećera
    3 naranče
    2 limuna

Priprema:

Cvjetove maslačka dobro oprati, a zatim potopiti u 3 l hladne vode. Ostaviti da odstoje 24 sata. Zatim dodati na kriške narezane cijele naranče i limun, šećer i vanilin šećer. Kuhati 30 minuta uz stalno miješanje. Nakon 30 minuta ocijediti i ponovno staviti na laganu vatru i kuhati još 30 minuta, tako da se dobije zgusnuta smjesa. Naliti u čiste staklenke, pustiti da se ohladi i zatvoriti staklenke.


Recept II

Sastojci

180 komada krupnih cvjetova maslačka
2 kg šećera
1 vrećica limunske kiseline (limuntus) ili sok od dva limuna
voda

Priprema

Cvjetove maslačka kuhati 15 minuta u 1 litri vode.
Procijediti pa dodati 2 kg šećera i kuhati još 30 minuta.
U skuhanu masu dodati 1 vrećicu limuntusa (ili sok od dva limuna).
Dok je još toplo sipati u tegle ili u boce sa širim grlom. Čuvati na hladnom mjestu!
Koristi se po jedna mala žlica 1x do 3x na dan.

Napomena

Za gušći med, potrebno je koristiti ovaj omjer: na 3 dl vode ide 1 kg šećera.


Recept III:

Prije postupka nabavite:

    300 g (kom) žutih cvjetova maslačka
    1 limun
    pola naranče
    1 kg nerafiniranog (pravog smeđeg, ne pobojanog!) šećera
    1 litra vode

Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom.

Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.


Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET