srijeda, 26. listopada 2011.

SIMBOLI JAINIZMA

DAVORKA I NJEN SVIJET
Svastika i chakra

Svastika i chakra simboli su koji se često koriste u jainizmu. Simbol koji je prihvaćen u skorije vrijeme (na 2500. godišnjicu smrti Mahavire) složeniji je i bolje razrađen. Sastoji se od mladoga mjeseca, tri točke, svastike i dlana na kojem je nacrtana chakra.

Jainizam je drevna religija. Zasnovali su je "jini" ili "osvajači", također poznati kao tirthankare ili osnivači vjere. To su savršeni ljudi jer su ovladali samima sobom. Smatra se da ih je bilo dvadeset četiri. Međutim, povjesničari su samo posljednju dvojicu, Farshvanathu (700. g.p.Kr.) i Vardhamanu Mahaviru (599. g.p.Kr.), prihvatili kao one koji su zaista postojali.

Sva živa bića duše su, vječne i besmrtne, a vezana su zbog karme. Mogu zadobiti oslobođenje (mokšu) provodeći u djelo tri dragulja (ratnatraya): ispravnu vjeru, ispravno znanje i ispravno ponašanje. To je suština jainizma.

Ljudska bića koja pate zbog karmičke vezanosti ne bi trebala biti potištena jer izlaz postoji. Dlan označava utjehu: Ne boj se! Koji put vodi iz močvare? Dharma. Kotač dharme koji ima dvadeset četiri žbice simbolizira dharmu koja se sastoji od ahimse (nenasilje) i drugih vrlina što simbolizira dvadeset četiri tirthankara.

Svasti znači božja naklonost, a svastika je njen simbol. Samo dobro snaći će one koji pronađu utočište u dharmi koju naučavaju tirthankare.

Tri točke simboliziraju tri svijeta (pod-svijet, svijet i nad-svijet) sa svim živim bićima. Mladi mjesec simbolizira prostor koji nadilazi ta tri svijeta, a u njemu žive savršena bića.

Cijeli simbol znači da stanovnici triju svjetova koji pate zbog prolaznog postojanja mogu naći izlaz ako se odluče za put dharme koji naučavaju tirthankare i na taj način zadobe Božju naklonost. Kada postanu savršeni, zauvijek će živjeti u svijetu savršenih bića.


Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET