četvrtak, 25. kolovoza 2011.

LAVANDA

DAVORKA I NJEN SVIJETDrugi nazivi: despik, levanda, lavandl, mirisni despik
Latinski naziv: Lavandula officinalis

Lavanda odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snažan antiseptički učinak.

ImageLavanda se koristi od najranijih vremena, na vrlo različite načine. Najviše se koristi u parfumeriji, a tek povremeno u farmaciji. Ukratko, o ovoj važnoj ljekovitoj, aromatičnoj i korisnoj biljci još uvijek ne znamo sve.
Tijekom povijesti korištena je u kozmetici zbog svog ugodnog mirisa, ali i u fitoterapiji, prije svega za uklanjanje depresije, nesanice, živčane iscrpljenosti, anksioznosti, reumatskih tegoba...
Opis biljke

Lavanda je polugrmovita biljka koja raste na suhim i toplim obroncima. Ona se, inače, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Lavanda je polugrm, a naraste do 60 cm. Pri dnu je granast. Grane su četverouglaste i nadignute. Listovi su nalik ružmarinu. Sivozelene su boje sa žlijezdama na naličju, unatrag malo svinuti. Cvjetovi čine modre pršljenaste klasove. Lavanda ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut. Ima sivozelene listove i plavoljubičaste cvjetove i duguljaste klasove. Cvjeta u srpnju i kolovozu, a za ljekovite potrebe beru se listovi i cvjetovi prije nego što se otvore. Osušeni cvjetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa. Najčešće se koriste za pripremu čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija.
Stanište

Lavanda (Lavandula officinalis) raste divlje ili se uzgaja na suhim, toplim, krševitim padinama zapadnog Mediterana.
Najviše se uzgaja u Francuskoj, Bugarskoj, ali i u Australiji, Velikoj Britaniji i Rusiji. Kod nas raste divlje na Primorju.
Ljekovito djelovanje

Lavanda blagotvorno djeluje na želudac i maternicu, smanjuje nadimanje, pospješuje izlučivanje mokraće, menstruaciju, a djeluje i na porođaj. Preporučuje se u liječenju bolesti mozga i živaca, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crijevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti napadima nesvjestice. Također, učinkovita je i za sljedeće probleme: akne, masnu kožu, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne šupljine, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posjekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, dismenoreja, bol u uhu, neprijatan zadah, teškoće s probavom.
Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snažan antiseptički učinak. Ulje lavande je idealna “prva pomoć”. Ono ima isto učinak kao alkohol, ali ne peče! Lavanda podstiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno miriše.
Ljekoviti dio biljke

Vršci stabljike sa cvijećem sabiru se u hladu na prozračnom mestu. Poput drugog ljekovitog bilja i lavanda postiže bolje učinke kada se pomiješa s kamilicom, ružmarinom ili žalfijom, jer navedene biljke pojačavaju njezino djelovanje.
Lavanda i psihološki utjecaji

Na odjelima neuropsihijatrije Hirosaki, sveučilišne bolnice u Japanu, provedeno je istraživanje o učincima aromaterapije na raspoloženje pacijenata na hemodijalizi.
U istraživanju je sudjelovalo 14 žena koje već dulje vrijeme dolaze na hemodijalizu. Mjeren je utjecaj lavandinog ulja na anksioznost i uočeno je da ublažava to stanje.
Kemijski sastav

U svježem cvijetu ima oko 0,5%, a u osušenom 0,3% eteričnog ulja i do 10% tanina. Količina i kemijski sastav ulja zavise od varijeteta biljke, sezone, zemljišta, nadmorske visine i načina destilacije. Glavni sastojak eteričnog lavandinog ulja je linatil-acetat.
Priprema čaja

Kavenu žlicu usitnjene biljke preliti s 200 ml kipuće vode. Posudu poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 min. Čaj procijediti i piti 2-3 šalice čaja dnevno.
Lavanda i bolesti

Reumatoidni artritis
Poneka istraživanja ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa pokazala su da je došlo do smanjenja bolova nakon masiranja lavandinim uljem. Pacijenti su nakon masaže koristili manje lijekova protiv bolova, što govori o tome da su im se bolovi smanjili.

Rak
Istraživanja na životinjama upućuju da sastojak lavande perilil-alkohol možda pomaže u tretmanu raka kada se uzima oralno. Znanstvenici su se usmjerili na rak dojke, pankreasa i debelog crijeva. Neka istraživanja obavljena su i na ljudima, ali još uvijek klasična medicina nema dovoljno dokaza da bi se lavanda preporučila kao lijek za bilo koju vrstu raka.

Depresija
Istraživanje depresije koje je upoređivalo tinkturu lavande s lijekom protiv depresije imipraminom, ali i u kojem je jedna grupa pacijenata uzimala istovremeno lavandu i imipramin, pokazalo je da je imipramin bio učinkovitiji od lavande, ali da su u kombinaciji dali najbolje rezultate. Prema istraživanju, jedna od prednosti ove kombinacije je blagotvorno terapeutsko djelovanje lavande kao dodatnog sredstva, odnosno, njen utjecaj na smanjenje negativnih djelovanja, koji su nuspojave lijekova protiv depresije. No potrebna su dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET