četvrtak, 25. kolovoza 2011.

GOSPINA TRAVA

DAVORKA I NJEN SVIJETGospina trava je odavno poznata zbog svog višestrukog učinka. Koristi se u liječenju velikog spektra bolesti.

Drugi nazivi: žuta kantarija, bogorodičina trava, kantarion, gorac, gorčan, zvončac, ivanova trava, pljuskavica, zvončić
Latinski naziv: Hypericum perforatum

ImageGospina trava je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranatu stabljiku, uspravnu, s nasuprotnim granama. Listovi su bez drške, duguljasti, goli, svjetlozelene boje, s karakterističnim prozirnim točkicama s eteričnim uljem. Zlatnožuti, srednjeveliki, lijepi cvjetovi oblikuju na vrhu stabljike cvat u obliku štita. Ima oko 50 prašnika sraslih u 3 snopića, iznad kojih se diže trostruk tučak tamnocrvene boje.
Cvjeta od svibnja do rujna.
Raste po svijetlim šumama, oko puteva, po kamenjarima i livadama te oko močvara. Razmnožava se sjemenom, a bere se gornja polovica biljke u cvatu (Hyperici herba). Gospina trava je odavno poznata ljekovita biljka, od ove biljke se priprema i poznato ulje gospine trave koje ima višestruku primjenu u narodnoj medicini.
Ljekoviti dio biljke i liječenje
Za lijek se, u vrijeme cvjetanja, sakupljaju samo cvjetovi i listovi.
Gospina trava je odavno poznata i zbog svog višestrukog učinka. Ko­risti se u liječenju sluzavosti pluća, trbušnih i želučanih grčeva, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, bolesne jetre, slezene i mokraćnog mjehura. Na­ročito se preporučuje kod nekontroliranog mokrenja. Pomiješana s dru­gim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenje zastarjelog kašlja i astme.
Kemijski sastav
Ima mješovitog tanina, sadrži eterično ulje, smolu, antocijan, crvenu boju hipericin, karoten i flavonoidnih heterozida (hiperozida, rutozida, kvercitrozida i druge od kojih potječe žuta boja), holina, vitamin C i tragove alkaloida.
Eterično ulje se sastoji od kadinena i drugih seskviterpena, estara izovalerijanske kiseline i malo azulena.
Liječenje čajevima
Gospina trava je oduvijek na glasu kod vanjske upotrebe protiv posjeklina, opeklina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, a kod unutarnje protiv bolova jetre, želuca, proljeva itd. Učinak biljke je višestruk zbog složenog kemijskog sastava.
Ulje se koristi tako što se njime mažu rane, posjekline, opekline i druge rane ili se uljem natopi gaza ili čisto platno pa se ozlijeđeno mjesto obloži. Eterično ulje od gospine trave djeluje protiv crjevnih parazita. Gospina trava je dobra za liječenje umjerene i blage depresije.
Čaj od gospine trave
Čaj od gospine trave je odlično sredstvo protiv ženskih bolesti. Posebno se preporučuje kod grčeva u maternici, upale maternice, kod menstrualnih poteškoća. Ako se čaju od gospine trave doda malo aloje, taj čaj posebno povoljno utječe na jetru.
Ovaj se čaj preporučuje mlađim ljudima oba spola u pubertetu, jer djeluje umirujuće na početnu seksualnu osjetljivost.
Ljekovito djelovanje
Ljekovite forme gospine trave u obliku tinkture, oparaka, koncentrata koriste se kao vezivno i protuzarazno sredstvo kod kolitisa, dijareje, za premazivanje desni i ispiranje usta, kao preventiva i u liječenju gingivitisa (upale desni).
Preparati od gospine trave otklanja­ju spazam krvnih žila, učvršćuju kapilare, poboljšavaju cirkulaciju i snabdijevanje krvlju nekih unutarnjih organa.
Gorka tvar koja se nalazi u gospinoj travi stimulira sekreciju želuca, poboljšava apetit.
Inače, ova biljka je vrlo popularna u tradicionalnoj medicini. Od davnina se koristi za unutarnju primjenu kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja i protuupalno sredstvo u liječenju mastitisa, anemije, hemoroida, žutice, migrene, hipertonije, kašlja, želučanih i plućnih bolesti, a također i kod bolesti jetre, bubrega i dišnih puteva. Kao sredstvo za vanjsku upotrebu gospina trava se koristi u liječenju rana, čireva, dekubitusa, alergije, osipa.
Ulje od gospine trave
Posljednjih desetljeća je dosta farmakološki ispitivana i dokazana su njena ljekovita svojstva. Dobro djeluje na živčani sustav.
Nekada se najviše upotrebljavalo ulje od gospine trave koje se i danas proizvodi i vrlo je skupo, ali i djelotvorno.
Ulje se najviše koristi za vanjsko liječenje rana, ali i za unutarnju upotrebu. Ulje se stavlja na rane koje teško zacjeljuju, na starije opekline, a isprobano je i dokazano da prilikom vađenja zuba rane bolje zacjeljuju ako se u njih stavi tampon namočen u ulje gospine trave.
Treba znati i staro pravilo: rane brže zacjeljuju ako lijek mijenjamo više puta. Dakle, potrebno je više dana uzastopno mijenjati zavoj s uljem gospine trave. Također, to je ulje djelotvorno i za utrljavanje kod reumatskih oboljenja i neuralgija, a i u slučaju krvarenja, poslije ranjavanja.
Ulje gospine trave djeluje kao balzam za otekline, rane, giht, i iščašenja. Najbolje je sredstvo za sprječavanje stvaranja rana od ležanja kod bolesnika i starijih ljudi.

Napomena! U velikim dozama gospina trava je otrovna. Također, uljem se ne liječe svježe rane!
Toksičnost: Biljka ima fotosenzibilan učinak, pa je potrebno odmah na početku primjene upozoriti pacijenta da se ne izlaže suncu kako mu se ne bi upalila koža, a jedna od nuspojava kod izlaganja suncu je natečenost usana. Hipericin (sastojak gospine trave), koji je djelotvoran kod depresije, uzrok je fotosenzibilnosti.
Kako pripremiti ulje?
Postoje tri načina za pripravljanje ulja od gospine trave:
• Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muške i ženske gospine trave (istu količinu), a zatim ubaciti stabljiku. Zatim do iste visine uliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano zatvoriti plutom, da pluto “radi”, a da ne iskoči. Bocu iznijeti na sunce i ostaviti godinu dana.
Postupak dozrijevanja ulja gospine trave može se ubrzati na sljedeći način: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvjetove muške i ženske gospine trave, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturi od 60 do 70°C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba odležati bar 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Treba naglasiti da je ulje gospine trave bolje što duže odstoji.
• Oko 4 velike žlice nerazvijenih pupoljaka biljke staviti u teglu i ostaviti jedan dan, da malo uvenu. Na njih zatim naliti 1/2 litre maslinovog ulja, teglu dobro zatvoriti – začepiti – pustiti da stoji na suncu 6-8 tjedana. Tim uljem se mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 žličicu ulja, s komadićem kruha.
• Oko 500 g cvijeta i sitno narezanog lišća gospine trave potopiti u teglu s 1 litrom najboljeg ulja (maslinovog) i 1/2 litre bijelog vina, pa kuhati na vodenoj pari dok vino ne ispari.
Ulje gospine trave može se s uspjehom kombinirati s drugim lijekovima za liječenje čira na želucu: treba svaki dan natašte popiti po 1 žlicu ulja.
Liječenje se mora provoditi najmanje 4-6 tjedana, neprekidno, a ponekad i 2 mjeseca, pa i duže. Ne smijemo očekivati kako će gospina trava djelovati odmah, kao neke druge ljekovite biljke.
Kod liječenja depresije, prvo se treba posavjetovati s liječnikom, jer možda nije u pitanju depresija, nego neka druga živčana tegoba, za koju postoje bolji i djelotvorniji lijekovi.
Za liječenje depresije dobar je i sok gospine trave, a treba ga piti najmanje po 2 žlice 3 puta na dan, od 3 do 6 mjeseci.
Čaj od gospine trave
Čaj od lišća i cvjetova koristi se za liječenje jetre ako je natečena, sprječava nakupljanje sluzi u plućima, liječi mokraćni mjehur, posebno ako se ne može zadržavati mokraća pomaže čaj koji se priprema od 3 velike žlice gospine trave, prelivene s 1 litrom kipuće vode, pa se ponovo stavi na vatru i, čim ponovo zakuha skloni s vatre i procijedi. Pije se tri puta na dan po 1 šalicu prije jela.
Kod kroničnog bronhitisa i astme pomaže čaj od mješavine od 6 g cvijeta gospine trave, lišća podbjela (Tussilago farfara), omana (Inula Helenium) i kuha 5 minuta u 1/4 litre vina sa 1 velikom žlicom meda. Pije se po 1 šalica tri puta na dan.
Gospina trava pomiješana u istim omjerima sa stolisnikom, jača mokraćni mjehur i sprječava noćno mokrenje u krevetu. U tu svrhu treba piti 1-2 šalice toga čaja tijekom dana, noge utopliti, a navečer jesti suhu hranu, bez tekućine.
Osnovni recept za pripremu čaja od gospine trave
U kipuću vodu (2 dl) stavi se 1 žlica sitno narezane biljke, skine sa vatre, ostavi poklopljeno 10-15 minuta i pije se 3 puta na dan kod gastritisa, čira na želucu, proljeva, kod bolesti jetre, žutice, upale mokraćnog mjehura, živčanih bo­lesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, menstrualmh tegoba, slabokrvnosti u kombinaciji s drugim travama i lijekovima, kašlja i dr.
Gospina trava se koristi i u veterini za liječenje domaćih životinja, kao protuupalno sred­stvo kod edema, kao anti­bakterijsko sredstvo kod rana. U narodnoj veterini gospina trava se kao čaj daje ži­votinjama kod katara želuca i crijeva, bolesti jetre, slabosti srca, bolesti bubrega i mokraćnih organa. Čaj biljke (1:10) daje se za blago, a u omjeru 1:20 za ozbiljnije oboljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET