četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Ulje crnog kima

DAVORKA I NJEN SVIJETPiše: Lidija Delić, aromaterapeut

ImageŽelimo li upoznati crni kim (Nigella Sativa), njegova svojstva i upotrebu, moramo se vratiti nekoliko tisuća godina unatrag. Vratiti se u vremena kada su se koristili prirodni lijekovi i gdje je crni kim imao svoje zavidno mjesto. Njegova povijest seže do kulture Egipta i faraona koji su koristili crni kim kao snažan prirodni lijek kod mnogih zdravstvenih tegoba. Liječnici toga vremena uvijek su imali zdjelicu sjemenki crnoga kima za poboljšanje izlučivanja mokraće, protiv nadutosti i bolova u trbuhu. U grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnoga kima. U Nefertitino vrijeme crni kim se koristio kao svestrano ljekovito sredstvo i kao kozmetičko sredstvo za njegu kože. Kleopatra je njegovala svoje zavodničko tijelo uljem crnoga kima. U Bibliji crni kim je spomenut kao "cumin" i njegove sjemenke su korištene pri izradi kruha kao lijek protiv nadutosti, bolova u trbuhu i plućnih bolesti. Crni kim kao biljku cijenio je i islamski prorok Muhamed koji je u svojoj čuvenoj knjizi "Hadith" napisao: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti."
Obilježja

Crni kim je jednogodišnja biljka visoka između 30 i 60 cm, sa stabljikom obraslom sitnim dlačicama i sjajnim zelenim listovima. Cvat je mliječno bijeli sa plavkastim ili zelenkastim vrhovima. Ubraja se u porodicu žabnjaka (Ranun Culaceae). Sjemenke crnoga kima nalaze se u čahurama koje liče na kapsulice, i šire aromatski začinski miris koji podsjeća na komorač, anis; a poneki ga uspoređuju mirisom kamfora i cajeputa. Okus mu je lagano gorak i pikantan i zbog toga se koristi kao zamjena za crni papar u pravljenju kruha. Razlikujemo ga od druga dva varijeteta crnoga kima; Nigella Damascena i Nigella Arvensis.
Crni kim (Nigella Sativa) prirodno raste u zapadnoj Aziji, jugoistočnoj Europi i Bliskom Istoku. Kultiviran je u cijelome svijetu kao vrtna biljka. Najprikladniji crni kim za svrhe liječenja sadi se u oazama arabijske pustinje, gdje u svome prirodnom, toplom, oborinama siromašnom staništu ostvaruje idealan kemijski sastav.
Crni kim ima sljedeće sastojke: 21% bjelančevina, 35% biljnih masnoća (više od 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina koje su dragocjene), 38% ugljikohidrata i 6% drugih sastojaka). Ako bi išli detaljnije gledati, da bi razumjeli vrijednost terapeutskog djelovanja ulja crnoga kima, vidjeti ćemo da crni kim u velikom postotku sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višetruko nezasićene masne kiseline (linolenska i linoleinska kiselina) koje nam omogućavaju sintezu imunoregulacijskih tvari -prostaglandina-tvari slične hormonima. Linolenska kiselina stabilizira stanične opne, dok prostaglandin sprečava upale te na taj način crni kim prekida bolesne imunološke reakcije koje su uzrok mnogih bolesti. Prostaglandin nam poboljšava djelovanje glatke muskulature, centralnog živčanog sustava, endokrinog sustava i metabolizma. Iz razloga što sadrži linolenaku i linoleinsku kiselinu, ulje crnoga kima se preporučuje u tretmanima kod povečanog kolesterola, ekcema, PMS-a, reumativnog artritisa, multiple skleroze... Ulje crnoga kima sadrži i saponine čije djelovanje obuhvača protutupalno djelovanje, snižavanje šećera u krvi, antidepresivno djelovanje, ublažavanje nesanice... Jedan od važnijih sastojaka koji karakterizira ulje crnoga kima je eterično ulje Nigelon semohiprepion, čije je domicilno djelovanje kod bronhalne astme i hripavca.
Upotreba crnoga kima danas

Poštivajući poznavanje ljekovitih svojstava crnoga kima u povijesti, danas možemo reći da se crni kim revolucionarno vratio kao medicinska biljka. Više od 200 univerziteta od 1959. godine pa do danas ispitivalo je djelovanje upotrebe crnoga kima. Nekoliko studija u Jordanu i SAD-u pokazalo je ljekovitost kod leukemije. Najveći dio studija pokazale su efekt povišenog imuniteta, opuštanja na pluća i pomoć kod astmatičnih osoba. Naš imunološki sustav radi uz pomoć dva sustava, B i T limfocita. B limfociti proizvode antitijela i jednim dijelom ih arhiviraju, dok T limfociti predstvaljaju posebnu grupu obrambenih stanica. Otprilike 65% T limfocita u krvi su tzv. pomagački i oni aktiviraju stanice ubojice i dovode do uništavanja virusima napadnutih stanica, te potiču B limfocite na proizvodnju antitijela. Preostale T stanice su supresijski T limfociti koji se brinu da se u krvi nalazi pravi omjer pomagačkih stanica i stanica ubojica. Ako je taj omjer narušen, možemo govoriti o poremećaju imunološkog sustava, što za posljedicu može imati širenje infekcijskih bolesti, različite oblike reumatskih oboljenja, bubrežna oboljenja, šećernu bolest, herpes, oboljenja želučano-crijevnog trakta... Za postizanje harmonije imunološkog sustava, posebno su prikladni blagi prirodni lijekovi kao što je ulje crnoga kima. Velik dio istraživanja u svijetu je posvećen djelovanju crnoga kima na tumorozne stanice. Pokazalo se da crni kim može jako dobro poslužiti kod terapije protiv raka jer zahvaljujući njegovom djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane. Općenito, crni kim pomaže višestruko kod prevencije raka i kod raka: stimulira stanice koštane srži, povećava proizvodnju interferona, obrambenih stanica i B stanica koje proizvode antitijela, štiti tjelesne stanice od oštećenja i razara stanice tumora.
Područja djelovanja crnoga kima kod zdrastvenih poremećaja

Ulje crnoga kima možemo koristiti kod raznih zdravstvenih poremećaja. Prije svega, moramo znati da je osnovno djelovanje ulja crnoga kima na harmonizaciji imunološkog sustava, te na taj način ublažava simptome bolesti i postupno uklanja bolest.
Crni kim možemo koristiti kod sljedećih oboljenja; hemerodi, ekcemi, kožne gljivice, neurodermitits, psorijaza, astma, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama, akne, bolovi u zglobovima, upala pluća, boloviu želucu i crijevima, lišajevi, crijevne gljivice, šećerna bolest, upala sinusa, nadimanje, visoki krvni tlak, glavobolje, bubrežni kamenci, poremećaji sna... Načini na koje se crni kim koristi su; utrljavanje, tj. nanošenje na kožu, inhalacija, te oralna primjena ulja crnoga kima. Za svaku tegobu se određuje količina i vremenski period konzumiranja ulja crnoga kima.
Aromaterapija i crni kim

Prema svojoj osnovnoj definiciji, aromaterapija je grana komplementarne medicine koja kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja tijela, misli i duha. Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u preventivne i terapeutske svrhe ( smanjenje i otklanjanje raznih tegoba ).
Jedno od njezinih bitnih djelovanja je prevencija, i tu se razne tehnike primjene aromaterapije (masaža, inhalacija, kupka ) dopunjuju oralnim konzumiranjem ulja crnoga kima. Prevencija znači jačanje našeg imunološkog sustava koji je manje ili više oslabljen utjecajem raznih čimbenika iz okoline. O oslabljenom imunitetu govorimo kada je tijelo podložno čestim infekcijama i upalama,gubitku težine, kada se osjeća vegetativna i tjelesna iscrpljenost i gubitak snage. U tom slučaju preporučena je minimalna doza od 3 kapsule ( 3 puta po 25 kapi ) dnevno tokom 3-6 mjeseci. Već nakon 2 tjedna konzumiranja ulja crnoga kima, klijenti se osjećaju bolje i imaju više snage. Ako se ponekad javlja osjećaj iscrpljenosti, tada treba uzimati minimalnu dozu od 2 kapsule dnevno tijekom 3-6 mjeseci kako bi se preduhitrila mogućnost slabljenja imuniteta.
Međutim, ako se duže vrijeme osjeća iscrpljenost, često dolazi do upalnih procesa, tada uz započetu terapiju crnim kimom, trebaju se pronaći i uzroci takvoga stanja. U takvim situacijama je preporučlijvo da se potraži kvalificirani aromaterapeut te se uz njegovu pomoć pronađe uzrok tegobe. Osnovno načelo aromaterapije je holistički pristup čovjeku, što znači da se bavi čovjekom kao cjelinom sa svim njegovim fizičkim, emotivnim, mentalnim i duhovnim potrebama. Ovakvim pristupom aromaterapeut pomaže osobi da pronađe uzroke svojih problema i tegoba, te podrškom i poticanjem pomaže osobi da pokrene vlastite resurse u postizanju psihofizičke ravnoteže.
Recepture

Već smo gore naveli osnovno oralno korištenje ulja crnoga kima. Napominjem da se korištenje crnoga kima ne preporuča trudnicama.

1. Bolovi u zglobovima
• zagrijanim uljem crnoga kima dva puta dnevno masiramo bolna mjesta

2. Bolovi u trbuhu i crijevima, nadimanje
• 3 puta dnevno po 1 kapsula
• u 2 dcl toploga mlijeka umiješajte žlicu meda i 2 čajne žlice ulja crnoga kima, te uzimati 3 puta dnevno prije jela

3. Proljev
• čajnu žličicu ulja crnog kima pomješati sa 2 dcl jogurta i uzimati dva puta dnevno

4. Ekcemi, neurodermitis, psorijaza
• 3 puta dnevno po 2 kapsule
• napraviti pripravak za nanošenje na kožu od 100 ml: 50 ml ulja crnog kima, 30 ml ulja noćurka, 20 ml ulja pšeničnih klica , te dodati eterična ulja: Cajeput-15 kapi, Lavanda-20 kapi, Tamjan-8 kapi

5. Upala sinusa, bronhitis i astma
• 3 puta dnevno po 2 kapsule
• najmanje 2 puta dnevno po 15 minuta inhalirati se nad posudom vruće vode u kojoj smo rastopili ulje crnoga kima; inhalaciju treba provoditi najmanje tjedan dana
• kroz tri tjedna ujutro prije doručka uzimati pripravak napravljen od jednog češnja češnjaka, 2 žlice meda i jedne čajne žlice ulja crnoga kima

6. Prehlada i gripa
• jačanjem imunološkog sustava uzimajući crni kim preventivno moguće je izbjeći popratne bolesti koje se nadovezuju na gripu kao što su upala uha, upala sinusa i bronhitis
• kada je prehlada nastupila preporučuju se inhalacije

7. Alergija na pelud
- kod alergija je najbitnije što je moguće ranije početi uzimati kapsule crnoga kima ( 3 puta dnevno po dvije kapsule )

8. Gljivične infekcije
• za vanjsko nanošenje koristiti ulje crnoga kima
• oralno uzimati 3 puta dnevno po dvije kapsule
• ako su gljivice u probavnom traktu, tada istovremeno treba provesti i strogu dijetu ( savjet liječnika)

9. Kancerogena oboljenja
Godine 1996. Savezna uprava za konrolu lijekova i hrane SAD odobrila je upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih oboljenja, za sprečavanje neželjenih efekata kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma
• 3 puta dnevno po dvije kapsule će olakšati i umanjiti neželjene efekte kemoterapije, potičući tijelo da jača vlastitu sposobnost samoobrane

I još puno toga možemo reći o ulju crnoga kima, ali možda je najjasnija rečenica proroka Muhameda: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti."

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET