četvrtak, 25. kolovoza 2011.

RUŽMARIN....Latinski naziv: Rosmarinus officinalis

DAVORKA I NJEN SVIJET
Ružmarin je najljupkiji i najčarobniji zimzeleni grm.

Drugi nazivi:
rozmarin, rosmarin, rusmarin, ruzman, ruzmarin, zimorad, žmurod

Latinski naziv:
Rosmarinus officinalis

ImageRužmarin je gust, uvijek zelen, razgranat grmić, visok 1-2 m. Cvjeta preko cijele godine sitnim plavičastim cvjetićima. Cijela biljka je ugodnog mirisa.
Najbujnije se razvija u primorju i na otocima Jadranskog mora, a zatim svuda oko Mediterana. Mjestimično se uzgaja. Lako se razmnožava. Izvan zemalja Sredozemnog mora poznat je samo u kulturi.
Ružmarin se uzgaja po vrtovima, ali ga dosta nalazimo i u divljini naših primorskih krajeva. Kao grm naraste i preko metar visine. Pošto je biljka opće poznata, poseban opis nije potreban.
Sakupljaju se listovi, cvjetovi i vrhovi od proljeća do jeseni. Suši se u hladu na tavanu. Zbog jakog aromatičnog mirisa, treba ga suhog držati u limenkama ili dobro zatvorenim polivinilskim vrećicama.
Inače, to je biljka toplih krajeva, vrlo osjetljiva na mraz; stoga je u kontinentalnim dijelovima uzgajamo u loncima. Upotrebljavamo cvjetove ili pak biljku dok je u cvatu. Od ružmarina pripravljamo ružmarinovu rakiju, ružmarinovo ulje i ružmarinovo vino. Njih pravimo tako da biljku namočimo u rakiju, ulje ili bijelo vino. Upotrebljavamo samo male količine pripravaka jer je ružmarin vrlo jako sredstvo.
Iz povijesti

Ovaj najljupkiji i najčarobniji zimzeleni grm, princ “aromatičnih biljaka”, kako su ga nekad nazvali, imao je najznačajniju ulogu u antičkim obredima: od njega su se pleli vijenci mladim nevjestama, a važio je kao simbol braka, ljubavi i smrti. U grobnice faraona u starom Egiptu stavljali su grančicu ružmarina kako bi im namirisali put u carstvo duša. U 14. stoljeću silno ga je zavoljela jedna kraljica: sedamdesetdvogodišnja mađarska kraljica Elizabeta, bolesna od uloga i izmučena reumom, zahvaljujući ružmarinu tako se pomladila da ju je zaprosio sam poljski kralj!
Otada su posvuda hvalili “vodicu mađarske kraljice”, a naročito Madame de Sevigne, druga slavna reumatičarka koja je napisala da je luda za njom i da je lijek “za sve nevolje”.
Iznad svega se preporučuje da se ružmarin obilno koristi kod pripremanja jela – u vašim umacima, juhama s raznim sredozemnim travama... No, još se više preporučuje da u vašoj prirodnoj ljekarni uvijek držite velike stručke ružmarina. Ova je biljka prije svega izvanredno stimulativno sredstvo. No, ta čudotvorna biljka, koja je vratila mladost jednoj kraljici, posjeduje više vrijednih osobina.
Biljka

List (Rosmarini folium) je do 3,5 cm dugačak i svega do 4 mm širok, igličast, zelen, krut, kožast, dosta povijen te je na gornjoj strani ispupčen; po sredini ima brazdu. Naličje je udubljeno, bijelo ili sivo. Miriše vrlo aromatično, a okus je na granici ljutog, aromatičnog i gorkog.
Berba

U kamenjarima obalnog područja ružmarin cvate praktički tijekom cijele godine: sakupljajte cijele grančice, pa ih osušite obješene u hladu. I u vrtovima u sjevernijim krajevima može se lako uzgajati pod uvjetom da ima dosta sunca, te laku i dosta suhu zemlju; tada će cvati samo u lipnju-srpnju, kada ćete i sakupiti njegove grančice. Ako želite nabaviti zaista dobar ružmarin, pronađite pouzdana travara, jer ga mnogi danas uzgajaju na industrijski način pomoću umjetnih gnojiva i pesticida.
Upotreba

List ružmarina upotrebljava se samo u narodnoj medicini kao sastojak raznih čajeva. Ulje se nalazi u raznim kozmetičkim sredstvima te ljekovitim kremama i drugim pripravcima za masažu i mazanje bolesnih dijelova tijela.
U većoj dozi ružmarin djeluje otrovno, slično moraču. Kao i moračom, tako i ružmarinom otrovana životinja postaje plašljiva, za razliku od trovanja pelinom i kaduljom od kojih životinja postaje nasrtljiva.
Ljekovito djelovanje

Ružmarin u svim svojim pripravcima povoljno utječe na tijelo budući da je sredstvo za okrepu. Ulje od ružmarina poboljšava prokrvljenost i širi žile. Pomaže kod loše probave, potiče na rad lijeni želudac, otklanja bljedilo.
Potiče rad jetre i izlučivanje žuči, ublažava padavicu, a za to je osobito korisno ružmarinovo vino ako ga bolesnik pije po 2 čaše na dan tijekom jednog do dva mjeseca. Pospješuje krvotok i podiže nizak krvni tlak te regulira neredovito bilo.
Ružmarin je izvanredan za jačanje srca pijemo li ružmarinovo vino ili ružmarinovu rakiju, i to 2 čaše vina ili 2 čašice rakije na dan. Liječi i vodenu bolest srčanog porijekla, žuticu i njezine posljedice popijemo li 2 šalice čaja na dan. Bolesne oči ispiremo u mlakom oparku ružmarina i kamilice.
Protiv iscrpljenosti, neplodnosti, bijeloga pranja, vrtoglavice, nadimanja, za pročišćavanje krvi, protiv zastoja mokrenja pijemo tri puta na dan po jednu čašicu ružmarinovoga vina – na prazan želudac, prije ručka i prije večere, ili pak dva puta po čašicu rakije.
Rakijom masiramo mjesta koja su zahvatili giht i reuma. Čaj djeluje protiv grčeva, kašlja, mokraćnih kamenaca, astme, živčanosti, tjeskobe, migrene izazvane živčanom napetošću, istrebljuje gliste. Na uganuća, iščašenja, modrice, edeme i kontuzije stavljamo obloge od čaja.
U Dalmaciji slabašnu, rahitičnu djecu kupaju u ružmarinovu čaju, da ojačaju. Ružmarin namočen u rakiju ili pripravljen kao čaj služi protiv ispadanja kose.
Razni pripravci od ružmarina

NALJEV I OPARAK
Stavite pola pregršti ružmarina na litru vode (protiv grčeva), ili veliku pregršt (za stimuliranje organizma). Uzmite 1-3 šalice na dan, zavisno o djelovanju koje želite postići (smirenje ili stimuliranje).

KUPELJI RUKU I NOGU
Stavite veliku pregršt rascvalih grančica na litru vode (naročito protiv reume).

KONCENTRIRANI ČAJ
Za vanjsku primjenu (grgljanje, ispiranje, vaginalni tuš, trljanje uganulih mjesta i dr.): stavite pregršt i pol rascvalih grančica na litru vode.

VINO
Od ružmarina: pregršt ružmarina stavite da se namače u litru crnoga (48 sati) ili bijelog vina (24 sata). Mala čašica uz svaki obrok, za pospješivanje mokrenja.

TINKTURA
Od ružmarina: pregršt ružmarina stavite da se namače u 1/4 l rakije (jedna žličica na dan).

VODICA MAĐARSKE KRALJICE
Priredite tinkturu od ružmarina i na isti način tinkturu od lavande; 3 dijela tinkture od ružmarina primiješajte 1 dijelu tinkture od lavande (unutarnja primjena: mala žličica na dan – samo za odrasle. Vanjska primjena: za trljanje, masažu, protiv reume, uloga, raznih bolova).

KREMA
Protiv bolova: na vrlo tihoj vatri zagrijte dvije žlice maslinovog ulja, dvije žlice jelove smole i dvije žlice pčelinjeg voska; dodajte jednu žličicu ružmarinove tinkture.
Priprema pripravaka od ružmarina

ČAJ 1
U obliku čaja liječi katar probavnih organa, tjera znoj, mokraću i vjetrove (plinove u crijevima). Jača želudac, liječi bolesti bubrega, jetra, srce, reumu, kao i oduzetost.

ČAJ 2
U slučajevima slabosti od prenapornog fizičkog ili umnog rada, priprema se čaj: u lončiću vode zakuhaju se 2-3 listića ružmarina i 2 listića pelina, što je ujedno odličan lijek za one koji boluju od crijevnog katara. Uzima se jedna šalica toga čaja ujutro prije jela i šalica prije spavanja, čaj pripremljen od 30 g ružmarina u litri vode, gdje se kvasio 2-3 sata pa i dulje, nakon toga se procijedi i pije dvaput na dan prije jela; taj čaj potiče stvaranje želučanih sokova.

MASAŽA
Tko osjeća slabost u nogama, ili ima otečene noge, neka dnevno masira noge 2-3 puta alkoholom u kojem se kvasilo lišće ružmarina. Slabi na očima neka njime masiraju sljepoočnice. List ružmarina troši se i kao začin u raznim jelima.

KUPELJ
Kupelji od ružmarina (4 pregršti na 5 litara vode kuha se 3-5 minuta), liječe čireve na tijelu i kožne osipe, čaj od jedne žlice na 300 g ključale vode otvara stolicu i liječi srce.

TINKTURA
Tinktura ružmarina: 2 žlice usitnjenog lišća i cvijeta na litru alkohola 60% jakosti pustiti da stoji 10 dana. Nakon toga procijediti. Od tog lijeka uzeti 6-10 kapi na kocku šećera ujutro na prazan želudac. Može se uzeti i s medom. To je odličan lijek protiv gihta, reume i upale zglobova (artritisa).

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET