četvrtak, 25. kolovoza 2011.

GAVEZ

DAVORKA I NJEN SVIJETGavez je izvrstan za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana.

Drugi nazivi:
crni gavez, crni korijen, ljekoviti gavez, kilnjak, konjski rep, opašica, pljušć, veliki gavez, veliki konsulj, volovski jezik, vrtni gavez

Latinski naziv:
Symphytum officinale

Gaveza ima svugdje uz potoke na vlažnom tlu, na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Ima razgranat crni korijen, iznutra je bijel i sluzav. Ima uspravnu stabljiku koja naraste do 80 cm visine. Vrlo je razgranat, a ima crvenoružičaste i ljubičaste cvjetove. Cvate čitavo ljeto. Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen. Korijen se očisti od zemlje, i suši na suncu ili na umjetnoj toplini. List i cvijet se bere za vrijeme cvatnje.
Berba

ImageBiljku u cvatu beremo od svibnja do kolovoza, a podanak vadimo u proljeće prije cvata, dakle u ožujku i travnju, ili pak ujesen u listopadu i studenome. Podanak valja kopati šiljastom lopatom jer se drukčije gotovo i ne može vaditi budući da seže duboko u zemlju i čvrsto je u nju urašten. Mast možemo načiniti odmah od svježeg podanka. Podanak možemo i sušiti te samljeti ili stući u prašak. Moramo ga naglo sušiti. Najbolje je da ga razrežemo po dužini u tanke ploške, objesimo ih na uzicu na zračnome mjestu ili ih oprezno sušimo pokraj peći na temperaturi od 40°C. Ako se suši sporo, podanak može popljesniviti, a tada se razlaže alantoin, najdragocjeniji sastojak gaveza.
Ljekovito djelovanje

Od svih ljekovitih biljaka gavez sadrži najviše alantoina, a on je potreban za nastanak stanica dok zacjeljuju rane, i one koje teško zacjeljuju, pa čak i one zagnojene.
Gavez je ljekovit i za dišne organe, kod bronhijalnog katara, upale pluća, krvava ispljuvka, gripe, upale porebrice. Gavez je lijek i za probavne organe – želučani katar, proljev, dizenteriju, kod bubrežnih bolesti, pa i kod jake i bolne mjesečnice. Gavezov se podanak različito miješa, s medom ili sokovima, i to se daje bolesnicima s unutarnjim krvarenjima, a osobito plućnim bolesnicima.
Gavez liječi bronhije – astmu.
Oblog od gaveza

Gavez je jedan od ponajboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana (onih na želucu), posjekotina, ogrebotina, nagnječenja (kontuzija), lomova i krvarenja, ali i kod uganuća i iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Vrlo je koristan kašasti oblog. S obzirom na veličinu rane dobro smiješamo 2 do 4 žlice praška od korijena s malo vruće vode u kašastu smjesu. To namažemo na platnenu krpu i stavimo na ranu. Nakon 2 sata stavimo novi oblog. Oblozi su djelotvorni i kod čireva nastalih od skorbuta, kod proširenih vena, kod zadebljanja što ih izazivaju reuma i giht, kod bolnih grčeva nakon amputacija, kod upale kostiju i kod porebrice. Umjesto kašastoga obloga upotrebljavamo i gavezovu mast. Svjež podanak dobro očistimo, nasjeckamo i lagano ispržimo na svinjskoj masti, dakako bez dodavanja soli. Vruću mast procijedimo kroz platnenu krpu u staklenku ili emajliranu posudu u kojoj je poslije čuvamo. Naposljetku iscijedimo i krpu s talogom. Mast upotrebljavamo jednako kao i kašasti oblog. Tu bi mast trebalo imati u svakoj kući jer pruža dragocjenu pomoć i ljudima i stoci.
Razni pripravci od gaveza

NALJEV I OPARAK
Gavez je lijek protiv bolesti pluća, prekomjernog lučenja želučane kiseline, kašlja, grčeva. Djeluje na koštani sustav tako da prelomljena kost brže zaraste.

OBLOG OD GAVEZA
Upotrebljava se za liječenje rana na tijelu. Sitno narezati: korijen, lišće i cvijet te skuhati u mlijeku. Time obložiti ranu svaki dan pa će i najveća rana za kratko vrijeme zarasti.

ČAJ OD GAVEZA
Jušna žlica cvijeta i lišća gaveza stavljena u pola litre ključale vode izaziva znojenje i jača mokrenje. Čaj se ne smije pripremiti u željeznom loncu.

UMIVANJE S GAVEZOM
Ako se šaka gaveza kuha u litri vode i tom se vodom triput na dan umiva, odstranjuje bubuljice s lica.

PRAŠAK
Prašak korijena sipa se na gnojne rane, a jednom na dan jedna čajna žličica popije se s mlijekom kao aspirin.

SOK
Svježe izgnječeno lišće privija se na rane od uboda.
Iscijeđen sok iz svježeg korijena zaustavlja krv kod svježih rana. I sirov i osušen korijen gaveza služi kod rana.

ČAJ
Čaj od prosušenog korijena izvrsno djeluje kod svih plućnih bolesti, kad upale pluća, bacanja krvi, velikog kašlja s teškim izbacivanjem sluzi, raznih upala, bubrežne sluzavosti i proljeva. Dnevno treba uzeti natašte jednu šalicu toplog čaja i uvečer prije spavanja jednu šalicu, a preko svakog sata 2-3 žlice.

KUHANI KORIJEN
Korijen s pola vina i pola vode kuhan daje se bolesnicima svakih pola do 1 sat po žlica, kod teške upale pluća, kod upale i protiv žeđi, kod svake bolesti.
Kod grčeva u trbuhu uzme se ujutro natašte i uvečer prije spavanja po jedna veća šalica ovog čaja. Za čaj se uzme 20-25 gr osušenog korijena na pola litra vode, ili vode i vina i kuha 25-30 minuta.

OBLOG
Od korijena u mlijeku ili u pivu, raskuhanim u kašu, stavljaju se oblozi kod prijeloma kostiju, ugnječenosti, otvrdnulih otoka i kada oteknu mošnje u čovjeka ili djeteta. Oblog treba nakon 24 sata promijeniti. Nakon 3-4 obloga obično biva bolje. Ako je koža ispod obloga pobijeljela, privija se svježe izgnječeno lišće bokvice, a kasnije posipa s u prah istucanim suhim lišćem od kupina.
Kod prijeloma kostiju ostavlja se oblog po 8 dana, a nakon 8 dana zamijeni se drugim.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET