četvrtak, 25. kolovoza 2011.

VODOPIJA

DAVORKA I NJEN SVIJET
Salata od vodopije je ljekovita, a mnogi bacaju njene listove.

Drugi nazivi: andivija, cigura, cikorija, divlji radić, golica, konjogriz, konjska trava, modrica, plava vodopija, plavocvijet, radić, vodopija, vodoplav, zmijina trava, ženetrga, žućenica, žudnica, slov. potrošnik
Latinski naziv: Cichorium intybus

ImageNa selu vodopiju zovu i “grdoba” jer je sva zgrčena i kržljava, a moramo priznati, ljepotica doista nije. Međutim, cvjetovi divlje vodopije, ukoliko ne pada kiša, bude se već u pet sati ujutro. Vodopija je zaslužila veliku blagonaklonost jer najneuglednije biljke često rese i najveće vrline.
Svi dijelovi vodopije su upotrebljivi - i listovi i korijen. Od pitomih su vrsta najpoznatije grguravka, loćika i endivija. Sve imaju ista svojstva, ali im je djelovanje slabije nego u njihove divlje sestrice. S biljkama je uvijek tako. Najdjelotvornije su upravo one koje slobodno rastu u prirodi.
Salata od vodopije je cijenjena, premda mnogi bacaju zelene listove. Ako vam ne prijaju sirovi, kuhajte ih jer mnogobrojnim svojim sastojcima izvanredno pomažu rad jetre. Vodopija se preporučuje onima koji boluju od žutice, a u svakoj prilici okrepljuje, čisti krv, regulira stolicu i pospješuje mokrenje.
Divlja je vodopija korisna osobito za dijabetičare. Od nje se može kuhati čaj, sok koji se može piti sam ili pomiješan sa sokom od potočarke, na primjer.
Najzad, i korijen vodopije ima svoju vrijednost. Nekad su ga pržili pa je samljeven zamjenjivao kavu. Razborite domaćice i danas joj dodaju 50% vodopije kad pripremaju bijelu kavu. To je naročito dobro za djecu i osobe koje boluju od jetre. U trgovinama se često prodaje kava pomiješana s vodopijom, ali time korijen vodopije samo gubi. Savjetujemo vam da svojoj obitelji kuhate vodopiju bez ikakvih dodataka jer je tako krepkija i svi je lakše podnose nego pravu kavu.
Stanište
To je korov kojeg možemo naći svuda po našoj domovini, i to kraj putova, uz živice, po neobrađenom zemljištu, po livadama.
Uzgaja se mnogo i kao pitoma biljka za tvornice koje korijen prže kao dodatak kavi (cikorija). Vodopija ima dugu uspravnu stabljiku, visoku i do metar, koja je samo na gornjem dijelu razgranata. List je duguljast bez peteljke, cvjetovi veliki i lijepi jasnoplavi. Korijen je vretenast, valjkastog oblika, sliči vrtnom peršunu.
Berba
Sabire se list, cvijet i korijen. Korijen u proljeće i jesen, a čitava biljka cijelo ljeto za vrijeme cvatnje. Suši se na toplom tavanu.
Inače, cvate od lipnja do rujna, s cvjetovi su modri i skupljeni u lijepe glavice koje su otvorene samo tijekom prijepodneva, za lijepog vremena, inače su zatvorene, pa je biljka teže uočljiva. Cijela biljka obiluje gorkim mliječnim sokom.
Ponovimo, vodopija je zeljasta trajnica s dugim vretenastim korijenom iz kojega svako proljeće izraste razgranjena stabljika, visoka i preko 1 m. Prizemni su listovi u rozeti i veliki, izveruganoga ruba, dok su stabljični znatno manji.
Listove i cvjetove sušimo naglo, u hladu. Korijene razrežemo po dužini i objesimo u sjenovitoj prostoriji na propuhu.
Ljekovita svojstva i primjena
Ljekoviti su svi dijelovi biljke; korijen iskapamo u kasnu jesen ili u rano proljeće, a cvatuću biljku beremo početkom ljeta; rabimo ih svježe ili sušene, na zraku i u sjeni.
Vodopija je jedna od najljekovitijih biljaka. Liječi niz bolesti, čisti želudac, jetru, slezenu, bubrege, potiče izlučivanje mokraće, izbacuje bubrežne kamence, izbacuje nagomilanu žuč, liječi žuticu i zaraznu žuticu, smiruje žučne napadaje, zaustavlja krvarenje, čisti krv i potiče njezino obnavljanje; liječi gripu, upalu porebrice, slijepog crijeva i prehlade u donjem dijelu trbuha, liječi hipohondriju (potištenost uslijed umišljene bolesti), izbacuje crijevne parazite i dr.
Dakle, ne zaboravite, svi su dijelovi vodopije ljekoviti, a naročito protiv bolesti jetre, slabe probave žutice, bolova u želucu, protiv povratne groznice, bolesti mjehura, i šećerne bolesti. Mladi list vodopije dobra je hrana u našem domaćinstvu.
Iz kultivirane se vodopije dobiva cikorija, poznata kao ukusni dodatak za kavu.
Razni pripravci od vodopije
• Čaj od vodopije prirodni je lijek za bolesti jetre, žuticu, bolesnu slezenu, bubrege. Protiv grčeva u žučnom mjehuru pijemo dva puta dnevno čaj od vodopije, koji bi morao vreti 5 minuta. Zbog povoljna djelovanja na spomenute organe čaj dobro djeluje i na duh, liječi hipohondriju, tj. potištenost zbog umišljene bolesti. Budimo li se češće noću, popijmo prije spavanja šalicu toga čaja.
• Vodopija pomiješana s peršinom u jednakome omjeru pospješuje izlučivanje mokraće, pročišćava krv, a na taj način i cijeli organizam. Istodobno ga obnavlja.
• Svježi sok od listova, cvjetova i korijenja pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, pročišćava krv i obnavlja je, izbacuje suvišnu žuč. Možemo ga kuhati i s vinom i octom.
Sok, skuhan sa šećerom u gust sirup, blago je purgativno sredstvo koje mogu uzimati djeca.
• Sirov sok pospješuje rast kose i navodno sprečava ispadanje obrva.
• Sok od cvjetova, kao oblog, lijek je za umorne oči.
• Zbog tvari koja se zove inulin (polisaharida nalik na škrob) vodopija je vrlo korisna za dijabetičare. Inulina ima i u maslačku i čičku.
• Čajni uvarak od korijenja, prema tvrdnji iskusnih babica, jača spolne organe prije poroda. Djeluje i protiv ekcema, potkožnih čireva, suzbija temperaturu, otklanja otekline.
• Cvjetovi namočeni u rakiji oživljavaju udove poslije kapi.
• Kod unutarnjih upala biljku stavljamo na bolno mjesto. Prije toga malo je prelijemo vrelom vodom. Pokrijemo ručnikom.
• Vodopijin bi korijen trebala žvakati djeca protiv glista. Malo ga namočimo u med da ga radije žvaču.
• Kod upale porebrice, slijepog crijeva ili prehlade donjih dijelova tijela poparimo biljku vrućim vinskim octom te je tako toplu stavimo na bolesno mjesto. Oblog mijenjamo sve dok je to potrebno.
Priprema pripravaka od vodopije
ČAJ
1 veliku žlicu mješavine svih dijelova vodopije prelijemo s 1/2 1 hladne vode, stavimo kuhati 3 minute, potom ocijedimo. Taj čaj pijemo vrlo topao i na gutljaje, dnevno po 1 litru, kao lijek protiv većine navedenih bolesti.

KUPELJ
Skuha se oko 200 g miješanih dijelova svježe ili suhe vodopije i načini sjedeća kupelj, kojom liječimo bolesti u donjem dijelu trbuha; u vodi ostajemo 20 minuta i ne brišući se legnemo u krevet te se pokrijemo da se dobro iznojimo; u krevetu ostajemo oko 2 sata.

VINO
1 veliku žlicu mješavine svih dijelova vodopije prelijemo s 1/2 litre bijeloga vina i kuhamo 10 minuta; to vino popijemo tijekom dana, a još je djelotvornije nego čaj.

SOK
Iscijedi se sok iz svih svježih dijelova vodopije i rabi kao lijek protiv svih navedenih bolesti: 1 žlica soka umiješa se u 1 čašu vode ili čaja od kadulje; pije se 2-3 šalice dnevno.

SALATA
Svježi mladi listovi začine se maslinovim uljem i octom: to je lijek protiv glista u djelu.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET