četvrtak, 3. travnja 2014.

DAVORKA I NJEN SVIJET

 N I M
Drvo Nim (azadirachta indica) je stoljećima bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije. Naziva se i "Nim Narajan" - biljka koja ima toliko kvaliteta koliko i sam Bog. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, proljeva, vrućice, kožnih bolesti, opeklina i upalnih oboljenja. Suvremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta pa je tako nim sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima.
Nim sadrži alkaloide i liminoide sa mnoštvom medicinskih svojstava. Primjerice, jedan od liminoida, azadirachitin, pokazao se uspješnim u 95% slučajeva kada se koristi kao pesticid ili insekticid. Drugi liminoid koji se nalazi u lišću nima , gedunin, koristi se u tropskim krajevima protiv malarije dok nimbin i nimbidin imaju antivirusna i antigljivična svojstva.

Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima koriste svi dijelovi drveta, tri su dijela od posebnog značaja - kora, lišće i ulje. Najčešća primjena kore nima je za čišćenje zubi - jednostavno se otkine grančica drveta i žvače. Trpka svojstva kore tradicionalno su se koristila
protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha puno prije pronalaska zubne paste. S vremenom su i znanstvena istraživanja potvrdila kako neem može obuzdati širenje streptokoka na površini zuba, čime se potvrdio kao odlično sredstvo za prevenciju karijesa.

Lišće nima poznato je u ajurvedskim tekstovima zbog posjedovanja gotovo magičnog učinka na kožu. Ajurveda ga preporučuje i kao antigljivični, antiseptični te protuupalni agens pa se koristi kod tretiranja ekcema, lišajeva i akni. Tradicionalne metode uključuju mrvljenje listova u pastu i nanošenje izravno na rane, čireve ili kožna oboljenja. Čak i danas u Indiji ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata. Zrak koji dolazi u dodir s nimovim lišćem se pročišćava od virusa i bakterija te pomaže dezinficirati sobu i spriječiti širenje zaraze.
Ajurveda tumači da lišće nima zbog svog gorkog okusa djeluje na organizam tako da ga hladi iznutra, tj. smanjuje pita i kapha došu. Zato se za ljetnih mjeseci preporučuje prah nimova lišća dodati u vodu za piće. Nim otklanja nečistoće u krvi i odlično detoksificira organizam. Smanjuje bolove kod artritisa, bolova u mišićima, paralize i reumatizma. Čisti jetru, smanjuje žeđ i umiruje osjet povraćanja. Pojačava funkciju bubrega, a i odstranjuje žučni kamen. Neem se tradicionalno koristi za liječenje infekcija, dijabetesa, pretilosti, tjeskobe i boli. Na glasu je kao sredstvo za zaštitu jetre od toksičnog djelovanja lijekova ili virusa. Ekstrakti nima obuzdavaju bakterijske, gljivične i parazitske infekcije. Pasta od nima i kurkume nanesena na vlasište vrlo je djelotvorna u liječenju svraba. Dokazano je da posjeduje protuupalno djelovanje, suzbija tjeskobe i znatno ublažava bol.
NEKI OD TRADICIONALNIH NAČINA PRIMJENE:
Protiv bubuljica na licu i tijelu - napraviti masku od praha nima 3 dana za redom, nanijeti na lice i držati svaki dan 1 - 2 sata na licu. Imati ćete prekrasnu kožu i prekrasnu boju kože.
Ako imate ranu koja teško zacjeljuje - 3-4 dana stavljajte pastu od nima (nim plus voda) i potpuno će zacjeliti.
Ako imate alergiju i osjećate svrabež po cijelom tijelu - preporučuje se 3 dana kupka sa nimom: u kadu tople vode stavite 5 žlica nimovog praha. Za lijep izgled i zdravu kožu i inače je preporučeno prilikom kupanja u kadu staviti 3-4 velike žlice praha od nima.
Jednom tjedno stavite prah od nima na kosu, držite 1-2 sata i imati ćete lijepu boju i sjaj.
Svaki dan piti 1-3 šalice čaja od nima - prvu popiti put ujutro na prazan želudac. Stavite prstohvat nimovog praha u šalicu vruće vode i popijte. Može se dodati i žličica meda, ali treba paziti da voda nije toplija od 40°C. Maksimalna dnevna količina je 1/4 čajne žličice, bez obzira na koliko šalica čaja je rasporedite. Svakodnevno pijenje čaja od nima preporučuje se zbog jačanja imuniteta, te kao prevencija dijabetesa i raka. Također poboljšava vid, jača nokte i kosu i smiruje alergije (npr. na polen). Da biste primijetili rezultate trebate kontinuirano piti barem mjesec dana.
Nim pomaže kod problema sa probavom, npr. kad pojedemo nešto teško pa hrana stoji u želucu i osjećamo težinu. Tu je najbolje popiti čaj od nima, ili popiti prah s mlakom vodom. Također liječi i loš zadah iz usta - šalica čaja osvježava usta, a nakon par tjedana uporabe zadah se sasvim uklanja.
Nim možete koristiti umjesto sapuna - prah pomiješajte sa vodom, namažite na tijelo i ostavite da djeluje par minuta, zatim se istuširajte. Osjetiti ćete svježinu, a koža će dobiti lijep izgled. Može sei koristiti za pranje zubiju tako da prahom natrljate zubno meso i zube, ostavite da djeluje 5 minuta i zatim isperete mlakom vodom.
U vrtu - u 2 l vode stavite 3 žlice nima i 25 g duhana. Ostavite tu vodu 10 dana da stoji, uzmite 1/4 l i pomiješajte sa litrom vode i prskajte biljke svaki dan. Biti će vrlo zdrave i neće imati nametnike.
U kupaonici - protiv lošeg mirisa iz sifona stavite žličicu praha i ostavite cijeli dan. Odličan je kao prirodno sredstvo za čišćenje WC-a!
 

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET