četvrtak, 3. travnja 2014.

DAVORKA I NJEN SVIJET



Indijski začin curry novi je saveznik u borbi protiv raka jednjaka.


Irski znanstvenici tvrde da bi sastojak kurkumin koji se nalazi u začinu mogao biti temelj novog lijeka protiv raka. 
Indijski začin curry novi je saveznik u borbi protiv raka jednjaka
Otkrili su da je kurkumin, koji daje curryu njegovu osobitu žutu boju, u laboratoriju ubio stanice raka jednjaka. Učinak se vidio već nakon 24 sata, što je bilo vrijeme potrebno da stanice raka počinju probavljati same sebe.
Znanstvenici iz laboratorija Centra za istraživanje raka u Irskoj testirali su kurkumin na stanicama raka otpornima na druge lijekove i otkrili da su pomoću neočekivanog sustava prenošenja poruka među stanicama stanice počele umirati. Istraživanje je pokazalo da kurkumin ubija stanice raka poticanjem signalnih putova koji uzrokuju smrt stanice, a drugačiji su od signalnih putova uključenih u prirodnu smrt stanice.
Rezultati tog istraživanja objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu British Journal of Cancer, a u poznatoj britanskoj zakladi za istraživanje raka rezultate komentiraju kao vrlo zanimljive. Rak jednjaka vrlo je zloćudan oblik raka, uglavnom uzrokovan pušenjem i prekomjernom konzumacijom alkohola, pa se irski znanstvenici nadaju da bi od kurkumina mogli napraviti lijek koji bi liječio taj teški oblik raka.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET