četvrtak, 19. siječnja 2012.

SEDAM PRAKTIČNIH KORAKA PREMA BOLJOJ SQ - duhovnoj inteligenciji

DAVORKA I NJEN SVIJET
Sedam koraka prema većoj duhovnoj inteligenciji:

• postati svjestan toga gdje sam sada

• snažno osjećati da se želim promijeniti

• razmišljati o tome što je m


oje središte i koje su moje najdublje

motivacije

• otkriti i rastjerati prepreke

• istražiti mnoge mogućnosti napredovanja

• posvetiti se putu

• zadržati svijest o tome da postoji mnogo puteva

Na svakom od šest duhovnih puteva prema većoj SQ postoji mogućnost napretka od duhovno tupog do duhovno inteligentnog. Posao koji valja obaviti specifičan je za svaki put. Put brižnosti, na primjer, traži da nadrastemo sebičnu, ljubomornu ili odsutnu ljubav i prerastemo u nesebičnu, poticajnu ljubav; put dužnosti traži da od nekoga tko slijedi zakone većine prerastemo u osobu koja slavi svetost svakodnevnog. Ali ma koliko bili različiti, svima je putevima zajedničko sedam koraka prema napretku koje ovdje želimo ukratko iznijeti. Bitno je da sledece korake radite redoslijedom kojim su i napisani!

Prvi korak: Morate osvijestiti gdje ste u ovome trenutku. Na primjer, kakva je vaša sadašnja situacija? Koje su njene posljedice i reperkusije? Nanosite li kakvu štetu sebi ili drugima? Ovaj korak zahtijeva rad na svijesti o sebi, što opet zahtijeva naviku da se razmišlja o vlastitom iskustvu. Mnogi od nas to ne čine. Naprosto živimo iz dana u dan, od jedne aktivnosti do druge, i tako dalje. Viša SQ zahtijeva da se zaroni u dubinu stvari, da se o njima razmišlja, da se povremeno procijeni sebe i svoje ponašanje. Najbolje svakodnevno. To se može učiniti tako da si ostavite nekoliko časaka tišine, ili kroz svakodnevnu meditaciju, rad sa savjetnikom ili psihoterapeutom, ili da naprosto razmislite o proteklom danu prije nego što zaspete. Nas savjet vama je da o tome razmisljate prije nego zaspite, i tako cete postici dovoljno uvidnosti u dubinu, tako da vremenom cete moci da paznju posvetite momentu u trenutku desavanja i na taj nacin uspjet cete razumjeti momenat i situaciju automatski pa paznju mozete usmjeriti na sve puteve koji vode iz situacije i tako stvorit cete mogucnost da se opredjelite za najbolji! To je krocenje iskustva, jer ste svjesni u tom trenutku! Drugi nacin koji vam preporucujem je put svjesnosti pomocu meditacije, jer u meditaciji tijelo i dusa se umiruje i na povrsinu izlaze upravo nasa najdublji stavovi i motivi koji ce nam pomoci da u siri kontext stavimo protekli dan! Meditacije koje preporucujemo mozete pronaci u djelu stranice pod nazivom Meditacije!

Drugi korak: Ako ta razmišljanja u vama probude osjećaj da biste vi, vaše ponašanje, vaši odnosi, vaš život, vaša postignuća na poslu, mogli biti bolji, morate se željeti promijeniti, morate preuzeti unutrašnju obavezu da ćete se promijeniti. To znači da treba iskreno razmisliti o tome koliko će vas energije i vase žrtave stajati takva promjena. Jeste li spremni smanjiti pušenje ili alkohol? Posvetiti više vremena tome da slušate sebe i druge? Disciplinirati se da svakodnevno čitate, vježbate ili brinete za neku životinju? Morate jednostavno najvise od svega zeljeti promjenu! Morate pomocu prvog koraka uvidjeti da vam mnogo toga nedostaje i da mnogi vidovi drugacijeg zivota su moguci pa zbog svoje ljepote su i potrebni! Ta zelja ce u vama stvoriti neku vjezbu ili disciplinu ili metodu pomocu koje cete se kretati prema boljem zivotu! Svakodnevno cete svoju uporisnu tacku gledista siriti sve vise i vas zivot ce imati sve siri kontext smisla i jednostavnosti! Sto ste vise duhovni jednostavnost je veca, a i otpor od prijasnjeg duhovno tupog zivota je sve manji i manji, to treba zapamtiti i u tome traziti snagu jer problemi ce biti sve manji i manji!

Treći korak: Sada se zahtijeva još dublja razina razmišljanja. Morate upoznati sami sebe, otkriti gdje vam je središte i koje su vaše najdublje motivacije. Da sljedeći tjedan umrete, što biste željeli reći da ste postigli u životu ili čime ste pridonijeli svijetu? Da imate još samo godinu dana, što biste učinili s njom? To se naziva prosvjetljenje pomocu smri! To cesto psiholozi daju svojim pacijentima, tako sto im preporucuju da na svoj zivot gledaju sa stavom da imaju neku vrstu bolesti i da im je kratko vrijeme preostalo do smrti! Tada covjek uvidja koje stvari su ego, tj. sta je drustvo i covjek stvorio i cesto ih odbacuje jer shvatamo da one ne mogu sa nama pod zemlju, niti imamo neku korist od njih! Tako cemo lako izdvojiti svoja dublja razmisljanja koja proizilaze indirektno od Boga u nama! Iz jedinstva i prave stvarnosti i istine!

Četvrti korak: Koje su prepreke na vašem putu? Zbog čega već prije niste živjeli iz svog središta, tj. bozanstva? Zbog srdžbe? Pohlepe? Osjećaja krivice? Straha? Puke lijenosti? Neznanja? Popuštanja sebi? Sada načinite popis onoga što vas je dosad sputavalo, i pokušajte razraditi kako da otklonite te prepreke. Možda ih je dovoljno samo osvijestiti tj. uociti i biti odlučan, a možda je potrebna nagla prekretnica, nešto što budisti nazivaju »gađenjem« - naprosto osjećaj da vam je već muka od sebe jer u poredjenju sa dubokim sredistem uvidjamo da nas zivot je nista i bezvrijedan! Ali to isto tako može biti dug, polagan proces za koji će vam biti potreban »vođa« - psihoterapeut, dobar prijatelj ili duhovni savjetnik a najbolje da se opredjelite za nekog od svjetski poznatih Gurua (ljudi kroz koje zivi i govori Bog) npr. Sai Baba, ali uvjek u okviru vaseg drustva covjek koji je se poceo uzdizati u duhovnosti obavezno ce privuci osobu koja ce mu pomoci na putu, tako da nemorate za to brinuti! Ovaj se korak nerijetko zaobilazi, ali on je vrlo bitan i treba mu se vraćati.

Peti korak: Koje vježbe ili kakva disciplina je najbolja za vas? Koji put slijediti? Kakve se obaveze isplati preuzeti? U ovoj fazi morate osvijestiti da postoje različite mogućnosti napredovanja. Istražite ih, pustite mašti na volju, otkrijte kako to za vas izgleda u praksi i zaključite koja vam je najprihvatljivija.

Šesti korak: Sada se morate posvetiti jednom putu u životu i raditi na tome da koračajući njime stignete do središta, Boga, Beskonacne Svjetlosti. I dalje svakodnevno razmišljajte o tome postupate li na najbolji način za sebe i za druge, izvlačite li iz određene situacije najviše što se može, obuzima li vas mir ili zadovoljstvo zbog toga kako se stvari odvijaju, pronalazite li u svemu tome smisao prave istine postojanja. Živjeti put koji vodi prema središtu znači pretvoriti svoje svakodnevne misli i aktivnosti u stalni sakrament, izvući na površinu prirođenu svetost svake smislene situacije. Dakle u svakoj situaciji uvidjeti Boga i to raditi sto je vise i cesce moguce! Preporucujemo vam da uzmete neki mali kamencic ili privjesak koji cete posvetiti Bogu i smislu Bozijem! Taj predmet uvjek nosite sa sobom, tako ce vam on pomoci da se vratite svom putu duhovnosti svaki put kada ga dodirnete ili vidite, a on je itekako dobra stvar i potreban je jer jos uvjek covjeka ponese situacija da razmislja automatski, bez svjesnoti, pa tako i bez Bozanskog smisla! Tako cete si pomoci da cesce, a time i bolje izvlacite iz svake situacije najvise sto se moze! Smislite sami neke od metoda koje ce vam pomoci, da se vracate pravom smislu, i da postajete svjesni cesce! A svaki put kada mi skontamo neku metodu dodat cemo je u ovaj sesti korak! Pa cesce provjeravajte da li vec je upisana, a ako zelite da nam date neki prijedlog to mozete u dijelu stranice pod nazivom Kontakt!

Sedmi korak: I naposljetku, dok skladno koračate putem koji ste sami odabrali, nemojte smetnuti s uma da postoje i drugi putevi, jer ako ne shvatite da svi duhovni putevi su put ka Bogu samo su drugaciji zato sto poticu iz razlicitih kultura! Ovo je bitno da ne bi u svoj zivot unijeli fanatizam, koji je itekako duhovno tup nacin koracanja, jer ne zaboravite da sve je jedno i jedno je sve! Poštujte one koji koračaju njima i onu osobu u sebi koja će u budućnosti možda osjetiti potrebu da krene nekim drugim putem, a taj drugi put ce vam sigurno vas zivot i iskustvo steceno od sredista stavit ce u jos siri kontext smisla! A zamislite samo kada biste imali smisao za sve na svijetu (bozanski smisao), ne bi postojala stvar koja bi vas plasila, samopouzdanje bi bilo nevjerovatno, a opet ponizno za Boga! To je duhovnost na djelu, a nakon vasih zivota kada to uspijete, iduci zivot cete se vjerovatno vratiti sredistu, i necete se vise radjati ograniceni tijelom! A to mozete svojom teznjom promjeniti ako budete zeljeli da se kao Guru ponovo rodite u tijelu, i da sluzite drustvu, ziveci zivot Boga u vama! U nastavku slijedi dodatak svemu ovome koji je itekako koristan:

SVI PUTEVI VODE

PREMA SREDIŠTU (Bogu) I OD NJEGA

Slijedi pjesma koja opisuje navedeno u naslovu:

Nadomak cilju, kad stanem slobodan od svoje vlastite volje i

od volje Božje i svih njegovih djela i od Boga samoga, stajat

ću tamo iznad svih bića, ni Bog ni biće. Prije bi se moglo reći

da ću biti ono što sam bio i što ću ostati, sada i zauvijek. A

onda ću dobiti zamah (svijest) koja će me odnijeti iznad svih

anđela. Taj će mi zamah dati tako golemo bogatstvo da mi

Bog neće biti dovoljan u svemu što ga čini Bogom, ni sa svim

svojim božanskim djelima. Jer nadomak cilju otkrit ću da smo

Bog i ja jedno. I tako ću biti ono što sam bio, neću postati ni

manji ni veći, jer ja sam nepokretan uzrok koji pokreće sve

stvari.

Majstor Eckhart, njemački srednjovjekovni mistik

Ma kojim duhovnim putem čovjek išao, ako to čini na duhovno inteligentan način u dodiru je sa svojim najdubljim središtem - kvantnim vakuumom tj. Bogom! Iz toga središta on je »nepokretan uzrok koji pokreće sve stvari«, zato što tada i on i svi njegovi postupci izviru iz središta samog postojanja. Oni nisu ništa nego izraz beskonačnih mogućnosti središta. To je mjesto s onu stranu ega, s onu stranu svih oblika kroz koje se izražava naša tradicija - s onu stranu svih poznatih simbola, s onu stranu svega što se dade iskazati riječima. Jezikom Meistera Eckharta, ja i Bog smo jedno. Jezikom jedne druge slike koju često koristimo na ovom sajtu, ja sam val na moru koji sada osim drugih valova vidi i shvata da postoji i mirni dio ispod vala, spoznajem da smo ja i more jedno. Indijski pjesnik iz petnaestog stoljeća, Kabir, koristi se tom slikom da bi postavio pitanje:

Razmišljao sam o razlici između vode i valova na njoj. Kad se podigne, voda je i dalje voda kad padne voda je, može li mi tko reći kako da ih razlučim? Zato što je netko izmislio riječ »val«, moram li ga ja dijeliti od vode? U nama je Onaj Tajanstveni; planete i sve galaksije prolaze kroz njegove ruke poput staklenih perlica. To je niz staklenih perli u koje valja gledati jasnim pogledom.

Mistici svih velikih tradicija govore o tome mjestu unutar sebstva. Ono je čista svjetlost, vatra koja sja ili plamti u nama, izvorište svega što duša donosi svijetu. Kad se o njemu govori na ovaj način, središte ulijeva strahopoštovanje, djeluje privlačno i sveto - ali možda previše apstraktno za većinu nas, sto je znak da zivimo na duhovno tup nacin, sto je ustvari tracenje vremena jer smo daleko od svoje svrhe i Duznosti! Ali ma koliko apstraktan on bio svi mi ga živimo i doživljavamo kad kročimo svakodnevicom na duhovno inteligentan način. To je osjećaj svetosti u svakodnevnim predmetima i događajima, osjećaj svetog u ljubavnom činu, gotovo nepodnošljiv ushit koji nas preplavi kad nešto po prvi put istinski shvatimo, zanos kad na svijet donesemo nešto novo, duboko zadovoljstvo kad vidimo da je ispunjena pravda, mir koji nas preplavi kad znamo da ono čemu služimo služi Bogu.

Svih 6 duhovnih puteva (predstavljenih u dijelu stranice Licnost i Osobnosti) vodi prema središtu, prema iskustvu koje se može nazvati »prosvjetljenjem«. Ali kad ih živimo na duhovno najiteligentniji način, svi oni vode i od središta, natrag prema svijetu. Tako u svoju realnost i svakodnevnicu donosimo savrsenstvo i Boga! Buddha je pretrpio mnoge godine traganja i patnje da postigne prosvjetljenje, ali kad je uspio nije si dopustio da jednostavno nestane u nirvani (spajanje sa Bogom u jedno i moguci prelazak u Beskonacnu svjetlost)! Naprotiv, vratio se svijetu da bi se svi prosvijetlili kao Guru! Običan čovjek koji ima visok SQ (duhovni intelekt) ne traga samo za blaženstvom poznavanja središta nego mu se spontano odaziva i postaje srediste, a onda preuzima odgovornost povratka da bi sa svijetom podijelio svjetlost koju je vidio, energiju koju je stekao, integritet koji je iskusio. On postaje prosvijetljeni roditelj, prosvijetljeni učitelj, prosvijetljeni kuhar, prosvijetljeni ljubavnik, ili što več bilo.

Na svakom putu ocrtanom pomocu 6 putova osobnosti i duhovnosti ( Licnost i Osobnosti) nalazi se spirala postojanja prema središtu i od njega, a isto tako i oko svake osobnosti tj. vanjske licnosti ili ega! Nitko nije uistinu potpun, uistinu cio, istinski prosvijetljen, dok nije u nekoj mjeri koračao svakim od 6 duhovnih puteva - dok nije pronašao kreativan način da odživi konvencije, naučio voljeti duboko i nesebično, naučio shvatiti, pronašao nešto što može stvoriti, služio drugima i upoznao položaj vođe koji služi, i tako služio Bogu. Zato smo mi u Licnost I Osobnosti stalno i uporno ponavljali da do Boga nema utabane staze, nego se treba duhovno krociti po svakom od 6 puteva! Evo i ovaj dio sajta daje dodatne upute kako to postici, a uskoro ce dostupan biti i dio sa prakticnim meditacijama dozivanja dubinske sustine i bozanskog znanja jednostavnosti lisenog svakog straha i nedostatka!

Postoji i spirala postojanja koja vodi od sadašnjeg života do sljedećeg, kojom se posljednji put vraćamo u središte, a koja se naziva smrću, i zatim se opet rađamo. Evo jednog zgodnog primjera: Kao tinejdžerka, bila sam napravila Wilsonovu tamnu komoru. Kako sam već bila spomenula, to je instrument pomoću kojeg se može pratiti trag atoma kroz paru. U toj sam maglenoj komori vidjela nabijene čestice atoma kako odjednom izranjaju iz ništavila pare: putovale bi nekoliko centimetara i ponovno nestajale u pari - da bi se zatim pojavile na nekom drugom mjestu, u nekom drugom trenutku. Teorija ovog kvantnog polja govori da smo poput ovih nabijenih čestica. Tako i mi nestajemo i ponovo se pojavljujemo radjanjem! Mi smo »pobuđena energija« kvantnog vakuuma koja izranja iz ništavila, neko vrijeme putuje ovim svijetom a zatim se vraća u vakuum iz kojeg je nastala - da bi se ponovno pojavila kao drugi obrazac energije u nekom drugom trenutku. Smrt je putovanje kroz život; to je put u središtu svakog puta, bitan dio spirale postojanja. Zato je bitno duhovno hoditi kroz zivot, jer nakon smrti cemo onda nastaviti tamo dokle smo duhovno stigli i roditi se kao takvi, a svaki duhovni napredak smanjuje otpor zivota!

Govoreći o svome iskustvu jednote sa središtem, u kojem postaje »nepokretan uzrok koji pokreće sve stvari«, Majstor Eckhart to naziva stanjem »nerođenosti«: »Stoga sam također nerođen (nisam se nikada ni rodio), i slijedeći put svoga nerođenog (nemanifestiranog) bivstva, ne mogu nikada umrijeti. Slijedeći put svog nerođenog bivstva oduvijek sam bio, sada jesam i zauvijek ću biti.«

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET