petak, 4. studenoga 2011.

Što je kundalini?

DAVORKA I NJEN SVIJET

Kundalini označava evolutivnu energija koja dolazi iz baze života, zemlje. U našem tijelu smještena je u u prvoj čakri, na dnu kralježnice, a njeno buđenje dovodi do razvoja uma, znanja i sposobnosti. Probuđena energija uzdiže se glavnim vertikalnim energetskim kanalom duž kralježnice, na kojem je smješteno sedam glavnih čakri.

Vjeruje se da se na tim mjestima nalaze zapisi svega onog što je duša prošla kroz svoje fizičko postojanje, onoga kroz što ona trenutno prolazi te onoga kroz što će tek proći. Budućnost je određena sadašnjim akcijama, dok je sadašnjost najčešće rezultat prošlih iskustava tj. ovog i prošlih života.

O protočnosti naših energetskih kanala ovisi koliki ćemo stupanj napretka doživjeti u jednom iscjeliteljskom procesu (reiki tretman, meditacija, molitva). Spoznaja realnosti našeg fizičkog postojanja, tj. načina na koji doživljavamo sami sebe, temelji se na našim mnogobrojnim iskustvima, a svi su oni zabilježeni u energetskim impulsima koji prolaze kroz Kundalini.

Prana
Fizičko tijelo je manifstacija Kundalini snage ili snage prane. Prana označava dah, odnosno tijelo energije koja djeluje kao posrednik za prenošenje svijesti. Prana, životna energija, protiče kroz tri glavna kanala: Ida, Pingala, Sushumna. Ta tri kanala nalaze se u našem suptilnom tijelu, a ne u fizičkom. Znanost kretanja prane tim kanalima naziva se otvaranje ili dizanje kundalinija.

Ida prenosi životnu energiju lijevom stranom tijela. Glavno svojstvo Ide je smirenost i blagost. Povezana je sa planetama Merkur i Mjesec.

Pingala prenosi životnu energiju desnom stranom tijela. Povezana je sa Suncem i Marsom i njena karaktesristika je moćna i dinamična vatrenost.

Sushumna prenosi tok životne energije sredinom kičmenog stupa.

Ida, Pingala i Sushumna se susreću na šest mjesta. Na svakom mjestu susreta formiraju se čakre ili različita sjedišta kundalinija, a predstavljaju različite stupnjeve centara svijesti, koje formiraju tijelo kundalinija. To je tijelo zapravo centralna tjelesna moć smještena u prvom energetskom centru.

Prilikom uzdizanja kundalinija osobe mogu doživjeti intenzivnu toplinu, trnce, pojačane otkucaje srca, njihanje cijelog tijela. Kad kundalini djeluje u četvrtoj i petoj čakri, meditant može čuti spiritualne zvukove, koji se manifestiraju kao zvonjenje zvončića, šum oceana, vodopada, sviranje flaute, orgulja. Jedne od popratnih pojava mogu biti različite vizije svjetla, fluorescentnih boja, duhovnih bića, anđela, vrhovnog Jastva.

Glavni cilj Kundalini energije jest prosvjetljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET