srijeda, 20. srpnja 2011.

PROIZVODI PLETERJA

DAVORKA I NJEN SVIJET
Proizvodi

 
U Kartuziji Pleterje obrađujemo 30 hektara plodne zemlje. Voćnjaci, povrtnjak i pašnjaci nalaze se unutar samostanskih zidova, vinogradi, njive i livade nalaze se izvan njih. Te površine želimo obrađivati u skladu s prirodom. Uzgajamo voće, grožde, sadnice jabuke i kruške, gajimo ovce, pčele, ribe, kuhamo ekološko sredstvo za zaštitu biljaka (sumporno-vapnenu kominu), prerađujemo grožde u vino, voće u sok i rakiju.

Pleterska vina

Budući da se naši vinogradi i naš vinski podrum nalaze usred Dolenjske, naše glavno vino je „cviček”. „Cviček” je slovenska vinska posebnost: tradicionalna vrsta crvenih i bijelih sorta vinove loze sa niskim alkoholnim stupnjem i ugodnim kiselim okusom. Misno vino je također tradicija pleterskog podruma. To je suho vino proizvedeno iz sorta chardonnay, sivi pinot, kerner i laški rizling. Pjenušac, vrhunska sortna i predikatna vina proizvodimo u boljim godištima.

Pleterske rakije

Kruške, jabuke, šljive i plod od borovice prerađujemo u prirodne rakije koje sazrijevaju u drvenim bačvama pleterskog vinskog podruma i koje punimo u boce različitih oblika. Između svih naših proizvoda posebno mjesto zauzima pleterska kruška koja izraste u staklenci i koju zatim prelijemo se kruškovačom, te „grenčica” (gorčka) čija je rakija oplemenjena sa 49 trava.

Pčelinji proizvodi

Na samostanskom vrtu nalazi se veliki pčelinjak. Pored cvjetnog i kestenovog meda, proizvodimo cvjetni prah, propolis, medni liker, medovinu i svijeće iz pčelinjeg voska.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET