srijeda, 20. srpnja 2011.

Patri

DAVORKA I NJEN SVIJET
Patri

 

Dva različita puta

„Glavni cilj i želja našeg zvanja je: u tišini i samoći naći Boga” (Pravila 4,1). Tome jedinome cilju streme kartuzijanci kroz dva različita životna oblika: kao monasi u klaustru (oci) ili kao monasi-laici (braća).

Samoća otaca (patara)

Monasi u klaustru – svi su ili će biti svećenici – žive u svojim ćelijama uzduž križnog hodnika, koje napuštaju samo u određene časove zborne liturgije ili u rijetkim prilikama zajedničke rekreacije. Vjernost ćeliji je od presudne važnosti u kartuzijanskom životu. „To je sveta zemlja, mjesto na kojem, kao prijatelj s prijateljem, često razgovara Gospodin sa svojim slugom. Tu se vjerna duša često sjedinjuje s Riječju Božjom, zaručnica sa Zaručnikom; tu se nebesa dotiču sa zemljom, božansko s ljudskim” (Pravila 4,1).

Ćelija

Ćelija je u stvari jednokatna kućica s malim vrtom. U prizemlju je radionica opremljena alatom potrebnim za rad, jer patri i ručni rad obavljaju u ćeliji. Na katu je pak predsoblje s imenom „Ave Maria”, mala kupaonica te spavaća soba (cubiculum), u kojoj monah proživi većinu svojega vremena: tu moli, studira, jede i spava.

Hrana i post

Monah dobiva hranu kroz prozorčić pored ulaza, dva puta na dan – u zimsko vrijeme samo jednom, a za večeru blaguje kruh i piće. Hrana je dobro pripremljena (ukusna) i obilna. Mesa – osim ribljeg – monasi nikada ne jedu. Jednom tjedno – obično u petak – imaju „apstinenciju”, tj. prežive dan o kruhu i vodi. U adventu i u korizmeno vrijeme odriču se također i mliječne hrane. Ta posna pravila zahtijevaju doduše prilično odricanja, ali nikako nisu štetna zdravlju. Naprotiv, kartuzijanci često dožive duboku starost. Novaci se postu privikavaju postupno, pod vodstvom magistra (učitelja) novaka.

Raspored vremena

U rasporedu radnog i studijskog vremena, kao i duhovnih zadaća, slijede novaci i mladi profesi raspored koji određuje p. magistar. Kasnije pak monasi – u okviru liturgijskih časova – slobodno raspoređuju svoje vrijeme. Što se tiče dnevnog reda, pogledaj Dnevni red.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET