utorak, 8. studenoga 2011.

Wicca spada u religije neopaganizma (vezana uz kršćanstvo), ubraja se u religiozne pokrete koji su počeli na raznim kontinentima,

DAVORKA I NJEN SVIJET
''

no najviše se ističu te spominju članovi s područja Velike Britanije. Wicca se prvi puta javno spominje 1954 sa strane Geralda Gardnera poslije velike «Vještičje revolucije» u samoj Britaniji. G.G. je tvrdio da je Wicca religija prilagođena današnjem dobu, dobu suvremene magije koja još uvijek postoji u malim količinama, u nekolicini ljudi, reinkarnacija starih znanja i vještica u novom dobu. Znanje Wicce se tokom brojnih godina skrivala po Europi, najviše od Kršćanske crkve, prije ustanove, koji su jedva čekali trenutak da unište tu religiju. Wicca se zbraja, a što je i istina, u staru religiju. Uz sve tradicije koje se ponavljaju u Wicci, javljaju se i mnogi predmeti, svijeće kao jedan od glavnijih. Pošto u današnje vrijeme postoje nekolicina vrsta Wicce, svaka je po sebi unikatna, po svojim ritualima, vjerovanjima pa tako i po praksi. Tu se i javljaju Eclectic ili Solitary Wiccani koji smatraju da je Wicca samo religija, bez ikakvih rituala iliti inkantacija. Jedan od važnijih simbola u Wicci je pentagram.
Wicca je naročito religija, i često se povezuje s vješticama, Wicca i «vještičarije» nisu često ista stvar. U Wicci se štuje Božica i Bog, razni sveti festivali kao Sabbath i Esbats (i još mnogi drugi), sve to ima «kod etike» po kojemu mnogi žive. Wicca se često uspoređuje s vještičarijima, ali njezini mnogi elementi su totalno drugačiji, od same nauke pa do rituala itd. Kako je magija ne bira vlasnika, magično se pojavljuje u svim religijama, od kršćanstva pa do ateizma, samo što ti ljudi u čestim slučajevima su proglašeni «ludi» ili «opsjednuti vragom» pa izbačeni iz društva i smiješteni po mnogim ustanovama, i to ne dragovoljno.
Wicca ipak ima male detalje vještičarija, magije, ona naime ima dijelove rituala preuzeto i prilagođeno, kako od samih inkantacija, biljnih napitaka, lijekova, gatanja, proricanja, i drugih dijelova magije. Wiccino etničko značenje je vrlo značajno, ona koristi znanje samo za svrhe dobra.
Kako veliki dio Wiccana koristi magiju, neki ju odbacuju, pa tako odbacuju i s tim naziv vještica/vještaci. Tako neki postotak Wiccana se prozvalo Paganistima, tako je nastala još jedna vrsta Wicce koja nema nikakve veze s magijom. Oni su se udaljili od samog korištenja magije, a zaokružili se na samo jedno, traženje Istine.
Kako je u grčkoj mitologiji pentagram simbolizirao zrak, vatru, vodu i zemlju, mnoge druge religije poput Wicce smatraju da je tu još jedan VRLO važan element, duh. Pet elementa, pet krakova, pet vrhova, pet potreba za opstanak. Duh je smješten pri samom vrhu pentagrama. U samoj geometriji pentagram se povezuje s «golden ratio phi» što bi simboliziralo ljepotu i savršenstvo.''

1 komentar:

  1. Kako veliki dio Wiccana koristi magiju, neki ju odbacuju, pa tako odbacuju i s tim naziv vještica/vještaci. Tako neki postotak Wiccana se prozvalo Paganistima, tako je nastala još jedna vrsta Wicce koja nema nikakve veze s magijom. Oni su se udaljili od samog korištenja magije, a zaokružili se na samo jedno, traženje Istine.
    Kako je u grčkoj mitologiji pentagram simbolizirao zrak, vatru, vodu i zemlju, mnoge druge religije poput Wicce smatraju da je tu još jedan VRLO važan element, duh. Pet elementa, pet krakova, pet vrhova, pet potreba za opstanak. Duh je smješten pri samom vrhu pentagrama. U samoj geometriji pentagram se povezuje s «golden ratio phi» što bi simboliziralo ljepotu i savršenstvo.
    MORA se naglasiti kako je pentagram znak Wicce i da ima vrh okrenut prema gore, jer ga se često veže s baphometom, tj. pentagramom naopačke, iliti onim znakom koji ima vrh prema dolje. Baphomet je «čisti» sibol Sotonizma, pretstavljen na samim koricama Sotonističke Biblije, religije Crkva Sotone [Church of Satan]. Wiccani se nikada nisu koristili baphometom kao simbolom, uvijek su koristili pentagram i to kao talisman zaštite, pasivno- posesivne energije, kao dobre volje koja je štitila samog vlasnika. Iako se u mnogim situacijama događalo da Vlasnici «puknu» i njihov znak se usmjeri na ljutnju samog vlasnika i dobije drugačiji oblik, te iz toga i samo značenje, preusmjerivajući samu negativnu energiju u oblik kakvog vlasnik želi. Tu se gubi značenje Wicce jer se ona temelji samo na dobrim stvarima, no ovakvo «puknuće» u današnjem svijetu je vrlo često, i jako teško za kontrolirati. Prva osoba koja je objasnila značenje pentagrama bilo je Eliphas Levi.
    Pentagram izgleda otprilike ovako:

    OdgovoriIzbriši

DAVORKA I NJEN SVIJET