utorak, 8. studenoga 2011.

OBJEDINJAVANJE RELIGIJE, MAGIJE I MUDROSTI

DAVORKA I NJEN SVIJET
Zbirku načela vještičjeg vjerovanja usvojio je Savjet američkih vještica travnja 1974. godine u Minneapolisu, u kojoj, između ostaloga, stoje naglašeni sveti odnosi prema PRIRODI, SVIM ŽIVIM BIĆIMA TE PREMA UNUTARNJEM I VANJSKOM RAZVOJU, a vještičji pogled na svijet sastoji se u objedinjavanju religije, magije i mudrosti.

1. Čini što želiš, sve dok nikoga ne povređuješ (uključujući sebe).

2. Ti bivaš bogom/boginjom.

3. Ako prvo u sebi ne pronađeš ono što tražiš, nećeš nikada naći bez (izvan) sebe.

4. Sve što činiš, vraća se tri puta, bilo dobro ili loše.

Prvo pravilo odnosi se općenito na nasilničko ponašanje bilo koje vrste s ciljem nanošenja traume ili ozljede. Drugo i treće se odnosi na jednostavnu postavku gods within/gods without (bogovi unutar živih bića i bogovi izvan njih. Wiccani vjeruju da smo mi jednako dio bogova, kao i oni nas, no priznaju im mjesto Više sile, energije koja ujedno jest ona koja stvara njih, koju oni stvaraju i koja prožima i nas i cijeli svije. Na taj način mi smo dio svega i sve je dio nas, pa prema tome smo u mogućnosti konstantne komunikacije. Zato za wiccane magija nije dio natprirodnog, već prirodnog svijeta i nije nitI neobičnija od čistte energije koja se može pretvarati, odaslati i primiti. Uglavnom, sličan pristup po kojima rade i današnji bioenergetičari ili nekadašnji šamani.

U točki 12. (Zbirke načela) napomenuta je odsutnost poimanja apslolutnog zla, poput vraga ili sotone, te po tome i nemogućnost štovanja istog, jer ne postoji u njihovoj koncepciji svijeta, ovog ili onog, ni svemira. Načela također naglašavaju tri osnovne postavke wiccanske koje u svim wiccanskim krugovima čine osnovna pravila, bez kojih nitko ne može biti wicca, odnosno ako se ne slijede, ne slijedi se ni wiccanska vjera. Redoslijed nije bitan.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET