nedjelja, 16. siječnja 2011.

ciganka

2 komentara:

  1. ostati zauvijek mlad

    Kada za nekoga tko je u starijoj životnoj dobi kažemo,mlad je u duši.. kako to definirati.. po čemu možemo odgonetnuti starosnu dob nečije duše.. i što to daje mladost ili starost našoj duši..
    U našoj duši zakon je sasvim drugačiji od onoga koji je u našem tijelu.Duša raste, razvija se i izgrađuje uslijed djelovanja raznih životnih iskustava.. pamti što je prošla i kroz osjećaje veže i apsorbira, preoblikuje kroz vrijeme u iskustvo koje se ne mjeri godinama nego raznovrsnim rezultatima skupljenih iskustava.. ožiljcima duše.. kao godovima po kojima svaki upisuje po jedan sloj, krug.. i usjecaju se vremenom u našoj duši, tako nakupljajući godove koji govore o starosti naše duše..
    Iako nema veze sa fizičkom starošću.. moramo proći nekakvo iskustvo u životu da bi ta starost ili mladost duše došla na vidjelo..
    Neko prođe sa manje ožiljaka, ali teško je proći kroz život, a ne zadobiti ih..
    Kažu, sve ono što ti ne ubije dušu, dobro je, ojača te.. a što ako ne.. ako te osakati.. ne razori ti dušu, al rani je.. i izađemo mi na kraj s time, ali raznim nesrećama od odbacivanja, nedostatka podrške i razumijevanja, zanemarenosti, napuštenosti, zlostavljanja, sramote, mržnje.. ostaju ožiljci za koje teško praštamo.. pa zbog toga puni gorčine i jada patimo.. unakaženi prolazimo kroz život i ostaju nam ti ožiljci koji dovoljnim brojem zadanih godova utječu na našu narav, ponašanje, stavove, uvjerenja i poprime dojam i karakter starosti..
    Mladi duh je uvijek spreman ići u susret životu.. živjeti uzbudljivim životom uvijek spremnim na nešto novo, okrenut budućnosti i spreman suočiti se s svakodnevnim izazovima.. otvoren..srca plamenog, slobodan i pun snage.. nije rob svojim stavovima.. usudi se mijenjati, rasti, ljubiti, živjeti..
    Jačanjem duha uz učenje i rast, kroz preispitivanje i odricanjem starog i poznatog te otvaranjem novom možete se preoblikovati i ispoljiti u osobu mladog duha, razviti hrabrost, osloboditi se unutarnjih strahova, blokada.. riskirati i ne lako odustati.. svaku životnu krizu vidjeti ko priliku za novi početak i novo rođenje duše.. svoja znanja i sposobnosti odgovorno i svjesno dijeliti s drugim ljudima, strpljivo s razumijevanjem, prihvatiti pomoć i bit spreman pomoći, dati sebe, podršku.. naučiti se nositi s promjenama uza sve prepreke usuditi se napraviti korak naprijed..
    A ožiljci ostat će tek da te podsjete da nisi baš ni od kamena..
    I samim tim duže možemo ostati mladi i vedri u duši.

    OdgovoriIzbriši

DAVORKA I NJEN SVIJET