nedjelja, 14. prosinca 2014.

KORDICEPS (Cordyceps sinensis)

DAVORKA I NJEN SVIJET

KORDICEPS GLJIVA


KORDICEPS (Cordyceps sinensis)




Kordiceps, ili kineska gljiva-gusenica, poreklom je sa Tibeta gde raste na visini od 5000 m. Njena cena je visoka, plaćaju se do 3000 američkih dolara za kilogram. Njena prirodna hranljiva osnova nije kao kod drugih gljiva-/drveće ili drugi biljni supstrat/ već je u pitanju vrsta gusenice. Gljiva napada te gusenice, ubija ih i posle toga niče iz njih sa svojim telom koje liči na prste. Naučnici su  dugo pokušavali da gaje ovu gljivu, pošto njeno prirodno razmnožavanje ne zadovoljava svetsku tražnju.

Seksualno zadovoljstvo je važno za srećnu vezu i bitno je za zdravlje čoveka. Postoji anonimna anketa o učestalosti seksualne aktivnosti svake starosne grupe. Uzimanjem Kordicepsa /i Agarik Blazea/ ona se znatno poboljšava, a isto tako se povećava i zadovoljstvo. Treba napomenuti, da stariji ljidi, koji su na pitanje odgovarali «Ne mogu da se setim» ili «Bez takvih aktivnosti» izjavili su da im se znatno povećala seksualna aktivnost nakon uzimanja gljive više od tri meseca.

U kineskoj tradicionalnoj medicini upotrebljava se za jačanje pluća i bubrega, kao i za toniziranje Jina i Janga. Ona smiruje emocije, odstranjuje sluz i sprečava krvarenje. Sa mnogo uspeha deluje i na rak, reumu, umor, oboljena disajnih puteva, upale, nesanice i neredovne menstruacije. Kordiceps poboljšava snabdevanje tkiva i organa krvi i kiseonikom.

Vekovima poznati kvalitet Kordicepsa i pozitivno delovanje na ljudski organizam potvrdila su mnogo- brojna ispitivanja u poslednjim godinama. Naročito je poznato u kineskoj tradicionalnoj medicini delovanje gljive kao afrodizijaka ili njena upotreba za povećanje seksualne izdržljivosti / čak i kod žena/ dokazano je prilikom istraživanja na Medicinskom fakultetu u Pekingu.

Kod grupe koja je uzimala ekstrakt plodnog tela gljive primećuje se znatno poboljšanje seksualne aktivnosti kod 31% ljudi. Druga grupa, uzimala je ekstrakt micelijuma gljive kada je procenat nadmašio 65%! Mehanizam delovanja zahvaljujući kojem se sve ovo dešava nije u potpunosti istražen, ali se ipak delimično objašnjava kao stimulirajući uticaj sastavnih materija gljive na polne organe. Istraživanja dokazuju da Kordiceps utiče na regulaciju našeg neuroendokrinog sistema. Na taj način on stimuliše oslobađanje hormona iz kore nadbubrežne žlezde, i tako se može delovati protiv simptoma stresa. Ovo kao i jačanje seksualnosti objašnjenje je dobrog delovanja gljive kod depresija. Pored toga Kordiceps potiskuje i neke enzime poput monoaminooksidaza, koji se smatra odgovornim za depresije. Ona ima protivupalno dejstvo analogno hormonima i ne odstupa po efektivnosti. To svojstvo je čak efektivnije od hidrokortizona.

Naučno je dokazano, da Kordiceps ima jako antibiotsko dejstvo i zaustavlja rast bakterije Klo- stridium, a da pri tome ne dolazi do raspadanja bifidobakterija i laktobacila / normalna bakterijska fl ora u crevima/. Istraživanja pokazuju znatno povećanje aktivnosti  prirodnih ćelija-ubica /kilera/ i makrofaga, koje doprinose tome da Kordiceps bude veoma važan kod bolesnih od raka i SIDE.

Sportisti uzimaju ovu gljivu sa zadovoljstvom pošto je njeno delovanje na povećenje izdržljivo- sti ogromno. Sportisti iz kineskih Olimpijskih timova uvek su konzumirali gljivu za brzi oporavak od treninga kako bi povećali uspeh na takmičenjima. Naučnici smatraju da je pozitivan uticaj Kordicepsa na disajne organe i srce razlog povećanja sposobnosti i izdržljivosti sportista. U kineskoj tradicionalnoj medicini Kordiceps se upotrebljava kod anemije i visokih vrednosti holeste- rola. Razmena materija u jetri se povećava uzimanjem Kordicepsa i tako mogu da se smanje promene na hepatobiilijarnom sistemu zbog staze žuči. Ima anti-toksično dejstvo, odstranjujući iz organizma toksične materije, zajedno sa crevnim otrovima, produktima razlaganja lekova, radionukleotide.

Gljiva se upotrebljava kod poodmaklih stadijuma raka jetre, bubrega, pankreasa, krvi, čak i u kasnim stadijumima oboljenja. Kod malignih a naročito kod benignih tumora mozga Kordiceps daje stabilan pozitivan rezultat i pomaže kod gašenja glavnog žarišta tumora. Uzimanje Kordicepsa obezbeđuje preventivno delovanje na mnoga oboljenja.

Kordiceps se primenjuje kod sledećih stanja:
•  Prateća terapija kod bolesnika od raka / na plućima, prostati i dr./, naročito kod oboljenja limfe i krvotoka i dr./. Kod tumora  velikog mozga se prepisuje kao primarni.
•  Leukoza kod dece
•  Hemoterapija /ublažavanje  neželjenih efekata/
•  Nekroza tumorskih infi ltrata
•  Oslabljen  imuni sistem /deluje kao imunomodulator/, SIDA
•  Velika sportska opterećanja, za brzi oporavak mišića
•  Funkcionalni poremećaji seksualnosti
•  Stres, depresije, strah, nemir
•  Smanjena  radna  sposobnost  i  problemi  sa izdržljivošću, hronični umor
•  Poremećaji sna
•  Reuma
•  Izbacivanje otrova iz organizma
•  Prekomerna  težina, poremećaji razmene masti
•  Astma
•  Bronhitis
•  Bakteriološke  infekcije  /  deluje  kao  prirodni antibiotik/
•  Kardio-vaskularna oboljenja, ishemična bolest /stenokardija/, ateroskleroza, infarkt i dr.
•  Zujanje u ušima

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET