ponedjeljak, 7. travnja 2014.

DAVORKA I NJEN SVIJET


 Deeanna članak 05.03.2012.

Vrkuta ili Gospin plašt

Smatram je jednom od najljekovitijih biljaka za zdravlje svake žene. Nekada se smatrala biljkom koja ima magične moći u liječenju žena, danas možda nema magične moći, ali svakako je magična u liječenju raznih ženskih bolesti.

U kršćanskoj ikonografiji Gospin plašt odnosi se na prikaze Bogorodice zaštitnice koja svojim plaštem štiti narod koji joj se utječe.  Ako gospin plašt napišemo s malim „g“ onda nam je jasna uloga vrkute u zaštiti ženskog zdravlja.
Alchemilla vulgaris njen je botanički naziv koji nas podsjeća na „alkemiju“. Budući da se u lisnom lijevku vrkute preko noći skuplja rosa, alkemičari su vjerovali u magičnu moć iste, pa su je, navodno, koristili za izradu „kamena mudraca“.
Prije kršćanstva, biljka je uglavnom bila posvećena boginjama plodnosti, a praćenje mjesečevih mijena određivalo je kada je biljka najljekovitija i kada će se ubirati.
 U svakom mitu i predaji ima ponešto i istine, možda ne možemo iz vrkutine rose kovinu pretvoriti u zlato, ali vrkuta nam uvelike može pomoći kao eliksir života, naročito je od velike pomoći ženama.
Čaj od vrkute djeluje kao diuretik, pa se može koristiti u kurama mršavljenja (3 šalice dnevno pola sata prije obroka), također je i tonik pa smiruje želučane i crijevne tegobe, a može se koristiti u proljeće i jesen  za čišćenje organizma (u kombinaciji s još nekim biljkama). Ipak, najljekovitija je upravo za ženske tegobe: smanjuje bolove u donjem dijelu trbuha, jača maternicu, regulira mjesečnicu, smanjuje bolove tijekom mjesečnice, smanjuje obilne mjesečnice, odlična je kao kupka protiv bijelog pranja, pojačava plodnost, olakšava porod.
Izvrsna je i za kožna oboljenja, za površinske rane, rane u ustima, za prištiće i akne. U kuri čišćenja kože koristi se lokalno (koža se ispire čajem), ali i oralno (može i kao čajna mješavina).
Čaj se pripravlja tako da se 1,5 žličica vrkute prelije s 2 dcl vrele vode. Ostavi se stajati 10-ak min., procijedi se i pije. Dnevno se smije popiti oko 8 dcl svježe pripremljenog čaja.
A evo i recepta za sve žene koje boluju od ženskih tegoba. Ova mješavina je izuzetno ljekovita i djelotvorna. Pije se oko 3 tjedna u mjesecu, a s kurom se započinje oko 2, 3 dana poslije ciklusa, čaj se pije tijekom tri tjedna, oko 5 dana prije menstruacije prekida se s kurom, zatim se nakon menstruacije opet započinje:
- u jednakim omjerima pomiješajte stolisnik i vrkutu (ako nemate svoje biljke koje ste ubrali, onda kupite Subanov čaj). Jednu malu vrhom punu čajnu žlicu mješavine prelijte s 2,5 dcl vrele vode, ostavite 15-ak min poklopljeno, procijedite i pijte u gutljajima. Možete skuhati i veću količinu čaja, ali tada je pretočite u termosicu.
Ako koristite ovu terapiju, vrkutu ne pijete tijekom mjesečnice. Međutim, ako imate obilne mjesečnice, onda nastavite piti i tijekom menstruacije, ali u tom razdoblju dnevno popijte 2 dcl čistog čaja od vrkute, sigurno će smanjiti krvarenje.

Ako vrkutu koristite za ispiranje kod bijelog pranja, onda pravite litru vrlo jakog čaja s kojim se ispirete.
Ako krenete s terapijom, nemojte biti nestrpljivi. Naoružajte se strpljenjem i disciplinom. Nemojte preskakati dane, pijte čaj svakodnevno. Meni je mješavina stolisnika i vrkute pomogla nakon 2-3 mjeseca. Međutim, svatko od nas je poseban, pa će tako i djelovanje biti drugačije. Također, još jedna stvar za koju smatram da ju je bitno napomenuti. Ako vam čaj NE PRIJA, pronađite neku drugu mješavinu koja će vam pomoći. Prvi znak da je čaj "vaš" je taj da vam PRIJA. Dakle, uključite i intuiciju. ;)








Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET