srijeda, 25. siječnja 2012.

Od sebe prema drugome

DAVORKA I NJEN SVIJET






"Sebičnost je prirodna", piše Osho i sugerira da pažnju prvo posvetite sebi. Ugodite sebi, darujte sebi što vam je potrebno i za čime čeznete. Budite sebični kako biste mogli davati!

Samo su neznalice nesebične, rekao je nekom prilikom Osho. "Više od svega želim podučavati sebičnosti, iako je ona na lošem glasu. Svatko se osjeća pozvan da ju osuđuje!"

Priča o djevojčici i njezinoj majci

Djevojčica je razgovarala sa svojom mamom.
Majka ju je podučavala:"Sjeti se da uvijek pomogneš drugima."

Djevojčicu je zanimalo: "A što će oni raditi?"

I naravno, majka je objasnila: "Oni će pomagati ostalima."

Djevojčica je ostala zbunjena. "Ovo je zbilja čudno. Zašto ne bi pomogli sami sebi, nego posao prebacuju na druge i prave nepotrebnu zbrku?"

Posvetite pažnju sebi!

Sebičnost je prirodna, bar je tako promišljao Osho. A u svakoj sebičnosti dolazi trenutak davanja. Kada si prepun radosti, onda imaš nešto što možeš podijeliti.

Kako to izgleda kad nesretni pomažu drugim nesretnim ljudima? Slijepci vode slijepce. Kako im mogu pomoći? Što im mogu dati? Princip nesebičnosti može biti opasna igra, bez obzira što dominira stoljećima.

Iskoristite priliku i tijekom praznika ljubavi posvetite pažnju osobi s kojom provodite cijeli život. Osobi s kojom liježete i s kojom ustajete. Onoj s kojom imate najduži i najintenzivniji odnos.

Posvetite pažnju sebi, ugodite sebi i darujte sami sebi ono što vam treba. Budite sebični kako biste mogli davati.

Izvor: Osho, Intimacy: Trusting Oneselg and the Other (Preuzeto sa web stranice "Via positiva"

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET