utorak, 5. travnja 2011.

MAGIJA SVIJEĆA

DAVORKA I NJEN SVIJET

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tko je prvi izumio svijece?-nezna se tocno-ipak rasprostranjeno je misljene kako su prvi svijecari i potrosaci bili Etrurci,
drevni narod iz talijanske pokrajine Toskane,a kojem se jos uvjek nezna porijekla.
Uz Etrurce je vezan prvi materijalni dokaz postojanja svijeca,brojni su rimski pisci ostavili tragove u svojim djelima o postojanju i djelovanju etruscanske magije,posebno o obredima sa svijecama koji su koristili u religijske i gatalacke svrhe.Svijece kod eturaca i rimljana nikada nisu u svakodnevnoj uporabi,one pripadaju tzv.nizu posvecenih predmeta,kojima se mogu i smiju koristiti samo dobro upuceni.
Mnogi od tih poznavalaca dobri su poznavatelju etruzinijskih misterija i tajnih svecanosti plodnosti.
U rimskom carstvu svijece dobijaju novu ulogu ne samo zbog djelovanja etruscanske tradicije nego zbog utjecaja drevnih kultova i  obozavanja,a koji svako malo pristizu sa istoka.
To je jos vise doslo do izrazaja kada je kriscanstvo poslije 313.god.nase ere postalo sluzbenom i jedino dozvoljenom drzavnom religijom u Rimskom carstvu.Svi su nekadasnji Bogovi,kultovi i vjerovanja proglaseni herezom,otpadnistvom od vjere a mnogobostvo je jednom jedinom odlukom protjerano u ilegalnost.
Tom odlukom i zabranom nije se mnogo postiglo jer su se vjerovanja i drevna stovanja odrzala i dalje,samo sada podalje od javnosti.
Svecanosti Heatinog slavlja crnog mjeseca su se odrzavala i dalje i opet se koristile raznobojne svijece u iste svrhe...tako je usput receno i stvoren mit o Sabatu,"tajnoj" vjesticjoj svecanosti.
U proslosti svijece su se koristile od raznih materijala,od biljnih i zivotinjskih ulja,loja i raznih vrsta prirodnih voskova,danas su najcesce od stearina,voska ili mjesavine parafina i stearina.
Za konkretan obredni rad gospodarenja energijom svijeca,najucinkovitije su se pokazale svijece od cistog voska,tzv.vostanice.
Uzmemo li upaljenu svijecu kao antenu koja ce odasiljati energiju nasih misli i prenositi je na veliku udaljenost do drugih osoba na koje zelimo djelovati,to odasiljanje ce biti jace i ucinkovitije,sto je materijal antene bolji.,ako nismo u mogucnosti doci do kvalitetnih materijala,onda se sluzimo sto nam je pri ruci ali se sluzimo pojacivacima,kako bismo uz njihovu pomoc popravili kvalitetu svijeca.
Bez obzira posluzili se ovom vrstom ili drugom svijee uvijek prije koristenja treba "procistiti" ili posvetiti.

Posvecivanje ili prociscavanje svijeca.

U tu svrhu se u pravilu koriste tri magijska pomagala i to : sol,verbena i tamjan.
Tamjan ili Oleum libani - je smola koja se u grumenima pali u hramovima,crkvama,oltarima...on se moze mijesati sa nekim odredjenim smolama ili biljem da bi se postiglo usmjeravanje i bolji protok enegrije koju odasiljemo.
Znaci pripalite tamijen te svijecu prihvatite na kraju i prodjete je kroz dim tamjana.
Sol -iskjucivo krupna morska-koristi se ovako-nakon provlacenja kroz tamjan svijece staviti sve zajedno na cetvrtasti komad svilene crvene tkanine,pa unaokolo oko svijeca a po toj tkanini napravite krug u smijeru kazaljke na satu,svijece ostavite stajati sat vremena,po isteku tih 60 min sol bacite na dio plodne zemlje,crvenu tkaninu spremite kako bi posluzila ponovno u te svrhe.
Verbena-stara magijska biljka koja je koristija jos u doba druida za prociscavanja.
Za obredno ciscenje dovoljno je odrezati jednu njezinu granu.Ona se stavlja tamo gdje cete cuvati svijece i sve se svijece redaju po toj grancici,cak i kad se osusi verbena ce stititi svijece od bilo kakvih negativnih utjecaja,Za njihovo cuvanje dovoljna je drvena kutija.
Vostanice u bojama treba odvajati tj.po bojama odvojiti i ne mijesati boje!

MAGIJA SVIJECA


Svijece posjeduju magicna svojstva još od kamenog doba.
Muškarci i žene su koristili kamene svijetiljke i lojanice napravljene od životinjske masti ne samo za osvjetljenje prostorija vec i za unutrašnjost pecina u kojima se slavila boginja majka.
Egipcani su u III vijeku koristili svijece da bi kroz snove našli odgovore.
Cak i u hršcanstvu tokom srednjeku nije potisnula ranija vjerovanja,seljci bi palili svijece koje se svecenici predhodno blagoslovili da bi zaštitili stoku u domove od opasnosti i vještica.
Svijece se koriste kao ljubavne amajlije i u ritualima kako bi pojacale ucinak,
te u koristenju kletvi isto tako.

Prakticna magija svijeca

Želje se cesto zapisuju na papiru koji se potom pali da bi poruka u obliku dima odletjela u eter,ili se u njih urezuju odredjeni simboli,imena i želje gde je obavezno da svijeca dogori do kraja.
Ono sto je mozda najvazniji dio u Obredima vezanim uz rad sa svijecama i njihovo koristenje jeste vrijeme kad se svijeca pripaljuje i kad se njome gospodari.

BOJA SVIJECA ZA ŽELJE I POTREBE:

Bijela:-je boja novih pocetaka,putovanje,prijateljske i ljubavne veze,novosti i poruke.
Crvena: je boja promjene i hrabrosti,sreca,rijesenje problema u ljubavi i poslovni uspjesi.
Narancasta:-srece,zdravlja i sklada,osjecaji svih vrsta,brak,ljubavne veze
Žuta:-boja komunikacije,ucenja i putovanja,seksualna aktivnost,materijalni probitci
Zelena:-lijecenje i ljubav,uzitak svih vrsta.
Plava:-boja moci,karijere i pravde,cast,bogatstvo
Ljubicasta i indigo:-natprirodne moći,duhovnosti i harmonije unutrašnje
Ružicasta:-boja djece,pomirenja i porodice
Smedja:-financije,dom,kuca i rodbina
Siva:-tajne želje
Zlatna:rijesenje osobnih problema bilo koje vrste bez obzira na dugotrajnost.
Crna:-svršetak,oslobadjanje od nameta

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET