utorak, 22. ožujka 2011.

Nisam te pitao što si činila, nego tko si ti. …I tako je to išlo dalje. Što god ona odgovorila, činilo se, nije predstavljalo zadovoljavajući odgovor. Nakon nekog vremena bijaše ponovno vraćena na zemlju, u svoj krevet. Kada se oporavila od bolesti, odlučila je početi istraživati kako bi pronašla odgovor na pitanje tko je zapravo ona.

DAVORKA I NJEN SVIJET
Većina ljudi grčevito se drži određenih sličica i obrazaca razmišljanja, osjećanja i ponašanja čak i onda kada su svjesni da ih oni povređuju jer, nesvjesni svoje istinske prirode, u suštini ne prihvaćaju sebe i boje se da ih i drugi ne odbace. Stoga se ne usuđuju mijenjati ni poduzimati promjene koje bi željeli i koje bi im mogle donijeti nešto dobro, ali istovremeno u sebi nose i rizik od neuspjeha i/ili povrede za što se ne osjećaju spremnima.
Stoga, kako bi zaštitili krhko ranjivo dijete u sebi, svjesno ili manje svjesno odabiru i dalje živjeti unutar "sigurnih" okvira poznatoga ma koliko ih to poznato frustriralo ili čak deprimiralo. Nerijetko, nastavljajući živjeti na taj način, potiskuju svoje najdublje potrebe i želje, zanemaruju svoje snove i ne koriste svoje pune potencijale. Različite vrste bolesti i drugih tegoba načini na koje su na koje to dijete, koje predstavlja bitan dio naše autentične prirode, želi privući pozornost na sebe i potaknuti nas da se okrenemo sebi i bitnim vrijednostima života te izborimo za ono što nam je istinski važno.

Često nas upravo problemi s kojima se susretnemo navedu na to da si postavimo pitanje tko smo zapravo mi. Životne krize u kojima mnoge naše dotada ustaljene vrijednosti bivaju dovedene u pitanje, trenuci u kojima osjećamo da je nešto što je donedavno predstavljalo okosnicu našega života napuklo ili otišlo u nepovrat, a nešto novo, utješno, što bi moglo ispuniti prazninu, zavarati bol (fizičku ili emocionalnu) još se ne nazire.

Pitanja "tko sam ja, otkuda dolazim, što radim ovdje (zašto se baš ovo/baš sada/baš meni događa) i kamo idem" osnovna su filozofska pitanja koja si svjesno ili nesvjesno postavljamo tijekom cijeloga života. U trenucima kriza, ona postaju nezaobilazna i tražeći pomoć, pokušavamo zapravo naći odgovore na njh.

Nema komentara:

Objavi komentar

DAVORKA I NJEN SVIJET