utorak, 3. svibnja 2011.

ŠTO JE KOBRIN DAH

DAVORKA I NJEN SVIJET..


Kobrin dah je tehnika koja je zbog svoje velike snage dugo čuvana u tajnosti. Ova mistična tehnika disanja se usmenim putem širila od Mulaguru Babaji Nagaraja, preko Agastya Rishija, Swamija Shivanande, Satyanande Saraswatija do nekolicine zapadnih učitelja.

Kobrinim dahom svjesno aktiviramo kundalini energiju i pinealnu žlijezdu. Smatra se najbržom do sada danom metodom samorazvoja i zato je zvana Kraljevskom pranajamom. U mnogim kulturama zmija se smatra simbolom Kundalini i širenja svijesti. Kada se izvodi ova pranajama, možete iskusiti kako se kroz dah širi um, poput kukuljice kobre; budi se energija zmije i otvara se kukuljica svijesti budeći uspavani mozak. Kobrin dah otvara sve glavne čakre i nadije i ubrzava razvoj svijesti. Prakticiranjem nekoliko minuta Kobrinog daha postiže se duboko stanje svijesti kao da ste meditirali nekoliko sati.

Svatko može dobiti znanje o ovoj tehnici i razviti se u savršeno biće. Cilj i pravo svakog čovjeka je da razvije svoj puni mentalni potencijal. Također, svrha ovako jakih tehnika je mogućnost da se prevlada pet ograničenja: "narai"- sijeda kosa, "tirai"- mutno viđenje, "muppu"- starost, "noy"- bolest, "maranam"- smrt. Tradicija Siddhasa vjeruje da je moguće zadržati vječnu mladost.


Inicijacije Kobrinog Daha
1. Prvi stupanj Kobrinog Daha otvara treće oko buđenjem seksualne energije kroz duhovni kanal. Daje jasnoću i objektivnost svijesti. Vi postajete promatrač događanja oko sebe. Svaki dah Kobre smatra se ekvivalentom jedne godine duhovne evolucije.
2. Drugi stupanj Kobrinog daha se koristi za otvaranje nižih čakri (prve četiri čakre) i usklađivanje muških i ženskih energija.
3. Treći stupanj Kobrinog daha otvara srčanu i grlenu čakru, i budi Kundalini.
4. Četvrta inicijacija Kobrinog daha uči vas kako da ostvarite kontakt s učiteljem.




Kobrin dah i uspavani mozak

Moderna je nauka mozak podijelila na deset odjeljaka, od kojih je devet uspavanih, a jedan je aktivan. Sve što znate, činite ili mislite dolazi iz jedne desetine mozga. Ostali dio mozga smatra se neaktivnim ili uspavanim.
U jogi se mozak dijeli na šest područja. Kvalitete ili manifestacije mozga su također šesterostruke i manifestiraju se ovisno o probuđenosti odgovarajućeg područja u mozgu. Aktivan dio mozga koristi energiju ide i pingale, dok je ostalih 90% mozga koristi samo energiju pingale. Pingala je život, ida je svijest. To znači da uspavani dijelovi mozga imaju pranu, ali nedostaje im svijest.
Mi znamo kako možemo probuditi i razviti emocije, intelekt, memoriju ili strast, ali ne znamo kako probuditi uspavana područja u mozgu. Da bi probudili te uspavane dijelove, moramo aktivirati čakre jer su različiti dijelovi mozga povezani s različitim čakrama. Neki dijelovi su povezani s muladarom, drugi sa svadistanom, manipurom, itd. To je kao kada palimo svijetlo. Kada želite upaliti ili ugasiti svjetlo, ne dirate žarulju nego samo prekidač koji je na drugom mjestu.
Puno je ljudi na svijetu probudilo uspavanu energiju: sveci, pjesnici, slikari, ratnici, pisci. S buđenjem uspavanog mozga ne dolaze samo vizije već i kreativna inteligencija, buđenje različitih sposobnosti. Kada se aktivira centar u mozgu gdje nastaje transcendentalna muzika, vi postajete genij. Svatko od nas želi prevazići ograničenja tijela, uma i emocija, ali nesposoban je napraviti nešto u vezi toga.
Kobrinim dahom vi budite uspavane dijelove u mozgu i ubrzavate svoju evoluciju.
Utjecaj Kobrinog daha na svakodnevni život
Kada počnete prakticirati Kobrin dah, bit ćete u mogućnosti vidjeti svijet oko sebe na potpuno nov način. Težina i nesigurnost nestaju i dobivate novi polet za obavljanje svojih svakodnevnih aktivnosti i poslova. Omogućit će vam poboljšanje svojih međuljudskih odnosa i da se bolje brinete o svojoj obitelji i prijateljima. Kobrin dah poboljšava memoriju i koncentraciju. Čini da umjetnik postane bolji umjetnik, da liječnik bude bolji liječnik.




Mahaavatar Babaji Nagaraj 

Mahaavatar Babaji Nagaraj rođen je 203. godine i iniciran u tajne kundalini joge od drevnog Siddhasa Agastya Rishija. Nagaraj na sanskrtu znači "kralj zmija", a "avatara" znači "silazak ili inkarnacija Boga u ljudskom liku", dok su  "Siddhasi" oni koji su postigli majstorstvo nad smrću.
Njegovo tijelo nije ostarilo još od njegove šesnaeste godine kada je pobijedio smrt i postigao vrhovno stanje prosvjetljenja. Potpuno zaokupljen intenzivnim prakticiranjem joge ostvario je soruba samadi (fizičku besmrtnost). Premda je većina avatara smrtna i ostavljaju svoja tijela na kraju zemaljske misije, Babaji je ostvario besmrtnost.

Babaji je veliki majstor joge i danas živi u Himalayima. Ponekad je nazivan i Krija Babaji Nagaraj, Mahavatar Babaji ili Šiva Baba. Babaji radije djeluje u tišini i anonimno u svijetu, pomažući tisućama devotija i milijunima duša da se razvijaju. Poput golemog odašiljača, on emitira svoju poruku univerzalne ljubavi i mir
..

1 komentar:

DAVORKA I NJEN SVIJET